Arama

Şizofreni hastaları için neler yapabiliriz?

Güncelleme: 17 Ocak 2017 Gösterim: 17.410 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Annem şizofren 8 yıldır ilâç kullanıyor fakat şimdi kullanmak istemiyor, ne yapabilirim?
Son düzenleyen perlina; 17 Ocak 2017 13:14
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
19 Mayıs 2010       Mesaj #2
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
Şizofren hastası iyileşir
Şizofren, Şizofrenik popülasyon tedavi sürerken diğer sağlıklı insanlardan farksızdır. Tedavi edilebilir
Sponsorlu Bağlantılar


Eşim 12 yıldır şizofreni. Çocuklarım ve ben, eşim için çabalıyoruz.Yeniden tedaviye başladı. Tedavi sonuç verir mi?
Cevap:
Şizofren hastası biriyle evli olmak inanın mağduriyet değil. Şizofrenik popülasyon tedavi sürerken diğer sağlıklı insanlardan farksızdır. İyi bir eş, iyi bir baba olabilir. Siz eşinize destek vermeye devam edin. İlaçlarını gününde ve saatinde almasını sağlayın. Her zaman sizin kendisinin yanında olduğunuzu hissettirin. İlaçların etki mekanizması var. Kısa süre sonra iyileşeceğini söyleyebiliriz.

HAYAL GÖRÜYOR
Babamın ruh sağlığının yerinde olmadığına ailemiz şahit. Halisülasyonlar görüyor ve gördüğü hayaller aileyle ilgili. Bize değil hayallerine inanıyor... Doktora gitti ama seansları aksatıyor. Ne yapalım?
Cevap:
Psikiyatrik tedavilerde doktor ve aile için en zor olan şey hastamızın ilaçlarını kullanma konusunda gösterdiği dirençtir. Bu zorluk dünyanın tüm hekim ve hasta yakınları için geçerli ve bilimsel toplantılarda bu zorluğu nasıl aşabilirizi tartışıyoruz. Onun iyiliği için ikna ve ısrar ederek ilaçlarını içmesini ve tedavisini sürdürmesini sağlamalıyız.

TERAPİLERE GİDİYORUM
3 yıldır majör depresyon tedavisi görüyorum. Hastanede yattım ve ilaç kullanıyorum. Terapilere gidiyorum fakat gördüğüm tedavi sonucu sadece görüntü ve sesler azaldı ama dışarıya çıkamıyorum. Bana ne önerirsiniz?
Cevap:
Görüntü ve seslerin azalmasından bahsettiğinize göre 'Majör Depresyon' dışında bir psikiyatrik bozuklukla karşı karşıyayız. Hastalığınıza karşı ilgili olmanız, tedavinizi, ilaçlarınızı ve doktor önerilerinizi yerine getirmenizden dolayı sizi takdir ediyorum. Elektroşok denilen EKT'nin de uygulanması gerektiği için uygulanmıştır. bazı psikiyatrik bozukluklar zorlayıcı karakterdedir. Siz hiç umutsuz olmayın. Aynı hassasiyetle hastalığınızın tedavisi için doktorlarınız ne öneriyorsa dikkatlice uygulamaya devam edin.

AĞABEYİM BAĞIMLI
Ağabeyim alkol bağımlısı, siroz olmak üzere. AMATEM de gün vermiyor.
Cevap:
Bağımlılık tedavilerinde çok önemli bir kurallar dizisi var. Birincisi bağımlının tedaviyi istemesi, talep etmesi, ikna olması. İkincisi bilimsel tedavi uygulanması, üçüncüsü yataklı tedavi kurumlarından yatış için randevu alınabilmesi. Maddi durumlar daha elverişli olsa alkol tedavisini özel psikiyatri hastanelerinde yaptırmak mümkün ama durumlar daha az elverişli olunca ve AMATEM'lerin de kabul edebilecekleri hasta sayısı belli olunca daha ileri tarihe gün verilebiliyor. Ama bu bizim ülkemize özgü birşey değil. Başka ülkelerin de benzer sorunları var.

KENDİNİ TOPARLAR
Ağabeyimin hayatla ilgisi kopmuş. Ne yapmalıyız?
Cevap:
Öncelikle ağabeyinizi yalnız bırakmayıp sürekli yanında olduğunuz için ve bağımlılık tedavisinde yasal haklarını kullandırdığınız için sizi takdir ediyor ve tüm okuyuculara örnek olmanızı diliyorum. Esrar uzun yıllar kullanımı sonrasında Psikoz benzeri bir tablo yaratır. Şu anda madde kullanmıyor olsa dahi maddenin oluşturduğu ruhsal tablolar görülmesi doğal ve biz hekimler için beklenen bir durumdur. Tekrar psikiyatrik yardım aldırısanız kendini toparlayacaktır.

HİPNOZU KABUL ETMİYORUM
Ağabeyim 'manik depresif'. 2002'den beri ilaç tedavisi görüyor. Hipnoz tedavisi uygun mudur?
Cevap:
'Manik Depresif Bozukluk' tedavisi çok uzun sürmez. Ancak hastalık tekrarlamasın diye koruyucu tedavi uygulanır. Bu sebeple hastamız uzun süre ilaç kullanmaya ve doktor kontrolünden geçmeye mecburdur. Ayrıca koruyucu tedavi sürerken de manik yada Depresif Atak geçirme olasılığı vardır. Hipnozu bilmem, bilimselliğini kabul etmiyorum, uygulamam.

ZAMANA BIRAKIN
13 yaşında ikiz kız kuzenlerimden biri, annemin evinde çalışan ablanın 11 yaşındaki kızını kıskanıyor. Ergenliğine mi vermeliyiz?
Cevap:
Ergenlik tam bir uyanış dönemidir. Bu dönem çocukluktaki gelişim basamaklarındaki çözülmemiş tüm komplekslerin ve yapılanmanın uyandığı ve bu sürece kimlik krizi ve kişilik karmaşasının da eklendiği zor bir dönem. Aşırı kıskançlık kişinin insan ilişkilerini bozacak şiddetteyse yardım alınmalı. Ancak ben yine de zamana bırakılmasından yanayım. büyük ihtimalle çözümleyecektir.

NÖROLOG TEDAVİ EDER
Uyurken dişimi gıcırdatıyorum. Ne yapmalıyım?
Cevap: BRUKSİZM (Diş gıcırdatma) Uyku sırasında dişleri sıkmak, gıcırdatmak ve ya çeneyi kenetlemektir. Bu normal olmayan bir durumdur. Bruksizm, diş minelerine zarar verir, diş boyları kısalabilir, hatta kiste yol açabilir. En önemli sebebi, stres, gerilim ve kaygıdır. Tedavi daha çok diş hekimleriyle sürdürülür. Uyku tıbbı konusunda uzmanlaşmış psikiyatrist ya da nörolog tedavi yürütebilir.

Kaynak Şizofren hastası iyileşir | Haber

psikopat - avatarı
psikopat
Ziyaretçi
14 Mayıs 2015       Mesaj #3
psikopat - avatarı
Ziyaretçi
ŞİZOFRENİDE PSİKOTERAPİ
Şizofreni hastalarının tedavisinde kullanılmak üzere çeşitli psikoterapi yaklaşımları (bilişsel-davranışçı terapiler, destekleyici psikoterapi, ilaç uyum terapisi, “kişisel” terapi, kabullenme ve bağlılık terapisi vb.) geliştirilmiştir. Bu yaklaşımlar arasından etkinliği konusunda hakkında en fazla kanıt bulunan tür, bilişsel-davranışçı terapi olarak adlandırılan terapi çeşididir. Bu tür bir terapinin, ilaç tedavisinden sonra geride şikayetleri kalan hastalarda yararlı olduğu düşünülmektedir

ŞİZOFRENİDE PSİKO-BİLGİLENDİRME
Psiko-bilgilendirmenin şizofreni hastalarının tedavisinde uygulanacak programa dahil edilmesinin yararlı olduğuna dair kanıtlar vardır ve bazı ülkelerde bu tür programlara rutin olarak dahil edilmiştir

ŞİZOFRENİDE ALTERNATİF YAKLAŞIMLAR
Şizofrenide ilaçla tedavi yanında bir beslenme planı da bazı yazarlarca önerilmiştir. Bu yazarlara göre alkol, kahve, et ve şekerin mümkün olduğunca az alınması gerekir. Omega-3 bağı içeren yağların (balık, her türlü deniz ürünleri, tofu, soya, badem, ceviz), omega-6 bağı içeren yağlar (ayçiçeği, susam, mısır), folik asitler (taze portakal suyu, ıspanak, fıstık, kuru fasulye, nohut), B3 vitamini (balık, patates, avokado, kahverengi pirinç), B6 vitamini (tavuk, karnabahar, domates) ve C vitamini (brokoli, turunçgiller, lahana, kivi) tüketimi yine bazı yazarlar tarafından önerilmiştir.. Bir diğer öneri ise çölyak hastalığının da tedavi şekli olan glutensiz ve kazeinsiz diyet’tir

kaynak;psikiyatriservisi
Son düzenleyen perlina; 17 Ocak 2017 13:13
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
17 Ocak 2017       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
61407d1484560967 sizofreni nedir sizofren sizofrenlik sisofren kadinin guncesi

TEDAVİ


Şizofreni tedavisinin etkili olması için birkaç noktayı göz önünde tutmak yararlıdır.
  • Akut psikotik semptomlar
  • İlaca dirençli semptomlar
  • Relapsı önlemek
  • Depresif semptomlarla birlikte olanlar
  • Psikososyal tedavi ve rehabilitasyon

İlaca Dirençli Semptomlar


Akut epizod semptomlarının % 70'i antipsikotik ilaç tedavisine cevap verirler İlaca dirençli semptomlar iki şekilde tedavi edilmektedir.
  • Alternatif Drog Tedavisi : Klasik antipsikotiklerin tedaviye direnç gösterdiği bazı hastalarda Klczapin in etkili olabileceği gösterilmiştir.
  • Psikolojik Tedavi İlaca dirençli hallüsine ve hezeyanları olan hastalarda.kognitif tedavinin özellikle.meşguliyetle semptomların azaltılabileceği ileri sürülmektedir.
  • Relaps’ın Önlenmes

Relaps'ın önlenmesinde iki önemli nokta vardır.

Drog Tedavisi :

Tedavinin devamlılığı relaps riskini azaltır. Hastaların tedaviyi kabul etmeleri çoğunlukla güç olduğu için.gerektiğinde oral tedavi yerine intramüsküler depo injeksiyonlar kullanılabilir. Genelde hastaların % 20'si ilaç kullanmazlar. Uzun süre klasik antipsikotiklerin kullanımından (ortalama dört yıl) sonra % 15'inde tardif diskinezi ortaya çıkar. Hastaların birkaç ayda semptomları ortadan kalkınca.dikkatli bir şekilde klinisyenin ve hastanın.ilaçlarda azaltmaya giderek tedaviyi sürdürmeleri için birlikte çalışmaları gerekecektir. Klasik tedavi altında olan hastalar.tardif diskinezi için her altı ayda değerlendirilmelidir...

DEVAMI >>>> Şizofreni Nedir?

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

10 Kasım 2009 / Misafir Cevaplanmış
11 Ağustos 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
11 Ocak 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
5 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
2 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap