Arama

Antiseptik solüsyon nelerde kullanılır?

Güncelleme: 18 Mayıs 2017 Gösterim: 12.258 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mayıs 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Antiseptik solüsyon nelerde kullanılır?
Son düzenleyen Safi; 18 Mayıs 2017 17:21
JohnShooter - avatarı
JohnShooter
Ziyaretçi
24 Mayıs 2012       Mesaj #2
JohnShooter - avatarı
Ziyaretçi
Tam anlamında, kokuş­ma yapan mikropları yok eden veya ge­lişmelerini önleyen maddedir. Dezenfek­tan bir madde ise, hastalık yapıcı mik­ropları öldürür, ama bu iki deyim çok karıştırıldığından, artık aşağı yukarı ay­nı anlamda kullanılmaktadır. İlk defa Louis Pasteur (1822-1895), mikropların hastalık yapabileceklerini bulmuştur. Bu­nunla birlikte, mikropların yara enfek­siyonu ve sepsis yapabileceklerini ilk gösteren, 1847 yılında Macar asıllı Sem-melweiss olmuştur. Semmelweiss, mes­lektaşlarını, loğusalık hummasının mik­ropla oluştuğuna inandırmaya çalışmış, fakat başaramamıştır. Aynı şekilde, 1843′te Oliver Wendell Holmes, loğu­salık hummasının bulaşabileceğini iddia ettiği zaman, ona pek inanan olmamış­tı. Ancak Pasteur’le başlayan mikrop­ların tanımlanması ve etkilerinin belir­lenmesi, yani mikrobiyoloji bilimi ile an­tisepsinin önemi anlaşılmış oldu. Cerra­hide antisepsiyi ilk uygulayan, Joseph Lis-ter’dir (1827-1912). Lister, ameliyat oda­sına karbolik asit püskürtmekte ve ame­liyat odasında kullanılan bezleri karbo­lik asitle yıkatmaktaydı.
Zamanla, ameliyatlarda, antisepsinin yerini asepsi almıştı. Yani, amaç, giren mikrobun öldürülmesi değil, onun yeri­ne, ameliyatla ilgili her madde ve aletin sterilize edilip, tamamen mikropsuz kı­lınmasıdır. Günümüzde, antiseptikler de­riyi veya kirlenmiş yaralan temizlemek için kullanılır. Bunlar, yaraların iyileş­mesini geciktirdiklerinden, dikkatle kul­lanılmaları gerekir. Birçok doktor, en etkili ve en az zararlı antiseptiğin, su ve sabun olduğunu iddia ederler. Evlerde antiseptiklerin en uygun kullanılış alanları, tuvaletlerdir
Sponsorlu Bağlantılar
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Mayıs 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Antiseptik ilaçların başlıca kullanılış yerleri

  • Cilt infeksiyonlarının tedavisi.
  • Yara, kesik ve sıyrıklarda enfeksiyonun önlenmesi ve tedavisi.
  • Cerrahi girişim alanında cildin mikroplardan temizlenmesi.
  • Vücut dışına açılan mukozalı boşluklarda gelişen enfeksiyonların proflaksisi ve tedavisi.
  • Cerrahiden önce el temizliğinde (scrub).
Etki mekanizmaları
Çoğunun etki mekanizması proteinlerin denatüre edilmesi ve/veya DNA bazlarının bozulması esasına dayanır (fenoller, iyot, alkoller, aldehitler, metal bileşikler) Bir kısmı katyonik deterjanlar gibi sitoplazma membranının permeabilitesini bozarak sitoplazma içindeki enzim, koenzim, iyonlar ve ara metabolitleri hücre dışına kaçmasına neden olurlar. Bazıları jerm hücresi içindeki yapısal ve fonksiyonel molekülleri oksitleyerek onların kimyasal yapılarını bozarlar. Bazılarının etki mekanizmaları aydınlatılamamıştır.

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR

  • Halojenler
  • Alkoller
  • Aldehitler
  • Fenolik bileşikler
  • Oksidleyiciler
  • Katyonik deterjanlar
  • Metal bileşikleri
  • Diğerleri
DEVAMI Antiseptik Nedir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

18 Mayıs 2017 / asla_asla_deme Tıp Bilimleri
18 Mayıs 2017 / merve MMM Cevaplanmış
18 Mayıs 2017 / Misafir Cevaplanmış
24 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
19 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış