Arama

UMKE - Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri

Güncelleme: 3 Nisan 2017 Gösterim: 3.653 Cevap: 0
QATİL_benn - avatarı
QATİL_benn
Kayıtlı Üye
17 Mart 2017       Mesaj #1
QATİL_benn - avatarı
Kayıtlı Üye

Umke Nedir?


Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) gönüllü sağlık personellerinden oluşan, özel eğitim almış sağlık ekipleridir.Amacı; her türlü afet durumunda yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek, yurt ve dünya çapında afetzedelere yardım etmektir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  umke.jpg
Gösterim: 365
Boyut:  29.2 KB
Gönüllülük esasına dayalı olan bu sistemde sağlık sektöründe çalışan doktorlar, acil tıp teknisyenleri, ebeler ve hemşireler gibi sağlık çalışanları yer alıyor. Acil durumlarda afet durumlarında çalıştıkları işlerini bırakarak ekipleriyle birlikte afet bölgesine giden gönüllülerin görevi enkaz altına kalarak yaralanan kişilere ilk müdaheleyi yapmak. Sivil savunma ve kurtarma ekipleri enkazda yaptıkları çalışmalarda bir yaralının yerini belirledikleri sırada görev UMKE gönüllürine devrediyor.

Son yüzyılda yaşanan afetler 50 milyon insanımızı etkilemiş 100.000'nin üzerinde can kaybı oluşmuş,250.000 kişi sakatlanmış,bir milyon bina çökmüş, 5 milyon insan evsiz kalmıştır.
  • Nüfusumuzun%95’i,
  • Barajlarımızın %92’si,
  • Sanayimizin %92’si,
Topraklarımızın %91’i deprem kuşağında bulunmaktadır.

Gerçekler böyle iken sorulması gereken neden geç kalındığı olmalıdır.Afetlerden en az zarar görmenin temel koşulu ne kadar hazır olduğunuzdur.Hazırlık aşamalarından biriside müdahale ekiplerinin hazır halde tutulması olacaktır .

Bu amaçla Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen, Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi kapsamında 2004 yılında ULUSAL MEDİKAL KURTARMA EKİBİ (UMKE) kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Kurulan ve yaygınlaştırılarak devam eden Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) afet bölgesinde görev yapabilecek özellikte, yeterli tıbbi donanıma ve müdahale becerisine sahip sağlık personelinden oluşmaktadır.Amaç afete maruz kalmış kişilere doğru ve çabuk müdahale etmek,ölü ve yaralı sayısını kabul edilebilir rakamlara indirgemektir. Depremlerdeki ölümlerin % 80’inin ilk saatler içinde olduğu düşünüldüğünde doğru ekip,doğru müdahale önem kazanmakta olup bu işi eğitim almış, donanımlı UMKE timleri gerçekleştirecektir. Bugün 81 ilde UMKE örgütlenmesi yapılmış olup timler oluşturulmuş 2013 yılı itibari ile 6000 UMKE gönüllüsü bulunmaktadır.Her yıl seçilen bir ilimizde yıllık UMKE tatbikatları düzenlenerek oluşum sürekli canlı tutulmaya çalışılmaktadır.

İlimizde UMKE 2004 yılında kuruldu.UMKE ilk olarak 11 ilde bölge ili olarak kuruldu ilimide bu 11 ilden biri olarak kuruldu .İlimiz koordinasyonuna bağlı Düzce , Bolu , Zonguldak , Karabük ve Bartın illeride ilimizin koordinasyonuna bağlandı.İlimizde yapılan ilk UMKE eğitiminden sonra koordinasyonuna bağlı illerde Sakarya UMKE tarafından bu illerde temel UMKE eğitimleri yapılmıştır. Sakarya UMKE ilk olarak 2005 yılında Pakistan Muzafferabad depreminde görev almış,sırasıyla Sudan ve Somali'de kurulan sahra hastanelerindede görev almıştır.Ülkemizde de 2011 yılında meydana gelen Kütahya/Simav ve Van depremlerindede aktif görev almıştır.

İlimiz bünyesindede Mekecede yaralanarak mahsur kalan bir dağcıyı Sakarya Dağcılar topluluğunla birlikte arama kurtarma faliyetinde bulunmuş en son olarakta Sakarya/Kocaali küplük köyünde kardan mahsur kalan bir hastayı kurtarma operasyonunda görev almıştır.

UMKE’ nin görevleri nelerdir?


a) Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak,

b) Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek,

c) Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek,

d) Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak,

e) Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak,

f) Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak,

g) Gerekli hâllerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almak.

UMKE’ ye Kimler Katılabilir?


a) UMKE personeli; çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilir. Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde olağandışı olaylara müdahale eder. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar.

b) UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli katılabilir. Bu kişilerin kıyafet ve donanımları kendi imkanları ile karşılanır. Eğitimleri Bakanlıkça yapılır.

c) UMKE’nin çalışmalarına destek olmak amacıyla sivil kişiler de UMKE gönüllüsü olarak UMKE üyesi olabilir. Ancak faaliyetler ile ilgili her türlü harcama gideri kendilerine aittir.

d) UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki istekli personel arasından UMKE destek personeli oluşturulur.

UMKE’ ye nasıl katılabilirim?


a) UMKE’ye katılmak isteyen personel, dilekçe ile müdürlüğe başvuru yapar. Her personel için UMKE Personeli kayıt formu doldurulur.

b) Timlere seçilmede isteklilik esastır. Bununla birlikte UMKE personeli olarak kabul edildikten sonra verilen tüm görev ve faaliyetlere katılmak zorunludur.

UMKE Üyeliğinden Ayrılma ve Çıkarılma Halleri Nelerdir?


a) UMKE üyesi olmak için UMKE’ ye katılan personel zorunlu hâllerde (görevi yapmaya engel hastalık, memurluktan ayrılma vb) bu görevden ayrılabilir.

b) Bulunduğu ilden tayin vb. nedenlerle başka il’e giden personelin UMKE üyeliği gittiği il’de devam eder.

c) UMKE personeli, UMKE sorumlusu veya Bakanlık tarafından ilgili faaliyete çağırıldığında geçerli mazeret olmaksızın bir yıl içerisinde iki faaliyete katılmaması hâlinde UMKE’ den çıkarılır.

d) UMKE’ nin yapacağı bölgesel kamp, ulusal kamp, eğitim faaliyetleri ve diğer aktivitelerde kişilik ve sağlık mesleği ahlakına yakışmayacak fiil ve uygulamalarda bulunan personel, UMKE sorumlusunun veya ilgili faaliyetteki sorumlu amirin ve diğer UMKE personelinden en az iki kişinin yazılı tutanağı ile Müdürlüğe bildirilir ve Müdürün uygun görüşü ile UMKE’ den çıkarılır.

e) Sahada veya diğer UMKE faaliyetlerinde; UMKE içerisinde tim liderinin talimatlarına riayet etmeyen ve ekibin bütünlüğünü bozan fiillerde bulunan personel; UMKE sorumlusunun ve diğer personelden en az iki kişinin yazılı tutanağı ile yetkili amire bildirilir ve Müdürün uygun görüşü ile UMKE’ den çıkarılır.

f) UMKE’ den çıkan personel her türlü donanımı, malzemeyi, dokümanı ve kimliğini birime teslim eder.

Resmi Site: UMKE

Son düzenleyen _Yağmur_; 3 Nisan 2017 11:37

Benzer Konular

24 Eylül 2012 / Misafir Bilgisayar
1 Kasım 2009 / Tiglon Coğrafya
15 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap