Arama

Dünya Kupası Maskotları

Güncelleme: 11 Aralık 2022 Gösterim: 7.574 Cevap: 1
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
23 Eylül 2008       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Dünya Kupası Maskotları
İNGİLTERE 1966
Sponsorlu Bağlantılar
Dünya Kupası için bir maskot yaratma fikri 1966’da ortaya çıktı. İngiltere 1966’da doğan “World Cup Willie” Dünya Kupası tarihinin ilk maskotu oldu. Willie, İngiltere forması giydirilmiş top oynayan bir aslandı. Willie’nin gördüğü ilgi ve yarattığı yeni pazar, Dünya Kupası organizatörlerini harekete geçirdi. Artık şampiyona için maskot tasarlamak ve ona bir isim bulmak bir gelenekti.
MEKSİKA 1970
Willie’yi Meksika 1970’de küçük Meksikalı çocuk Juanito takip etti. Sevimli maskot bir Meksikalı şapkası takıyordu.
BATI ALMANYA 1974
Yıl 1974’tü... Dünya Kupası bu kez Batı Almanya’daydı. Maskot bir değil iki taneydi. Kocaman gözleri ve sıcacık gülümsemeleriyle iki Alman çocuğu 1974 Dünya Kupası’nın yeni temsilcileriydi. Tip ve Tap kardeşler kıpkırmızı elma yanaklarıyla oldukça besili iki maskottu.

ARJANTİN 1978
Arjantin 1978’de ikili maskot yerlerini yine tek bir çocuğa bıraktı: Gauchito... Küçük futbolcu Gauchito dünyanın dört bir tarafında çocuklardan büyük ilgi gördü.

İSPANYA 1982
1982 Dünya Kupası’nın maskotu olarak gülümseyen bir portakal seçildi. İspanya’nın narenciye satışlarını artırdı mı bilinmez ama bu maskot son üç Dünya Kupası maskotlarındaki erkek çocuk geleneğini sona erdirdi. İspanyollar maskotlarını hazırlarken ekonomik getirisini de enine boyuna düşünmüş görünüyorlardı. İhracatlarına nasıl katkı sağlayacaklarını gözardı etmemişlerdi. Onlara göre maskot dediğin sadece sevimli değil, aynı zamanda kar getiren cinsten olmalıydı.
MEKSİKA 1986
İspanya’nın portakallı çıkışı Meksika 1986’nın maskotunu hazırlayanlara ilham vermiş olacak ki yeni maskot bir biberdi. Meksika’nın ünlü acı biberi “chillipepper” elinde bir top kafasında boyundan büyük bir Meksika şapkasıyla gülümsüyordu. Maskotların ekonomik yönü ve parasal getirileri daha iyi anlaşılır olmuştu.

İTALYA 1990
90’lı yıllar gelmişti. Dünyada birçok şey hızla değişiyor ve İtalyanlar da maskotlarını 1990’lara uydurmak istercesine modern bir çizgide tasarlıyorlardı. Ekonomik kaygılar rafa kalkmış estetik kaygılar öne çıkmıştı. “Ciao” adındaki bu maskot bir adamı andırıyordu. Kafası toptan vücudu oynak bir grafik harikasıydı. Ama gözlere pek sevimli gözükmedi. Seçilen figür futbolseverlere sıcak gelmemişti.
ABD 1994
Amerika bir çizgi kahraman yarattı. Maskot “Walt Disney” vari hatlarıyla tam bir “Amerikan”dı. Maskota isim bulun kampanyasında 25 bin Amerikalı favori isimleri için oy verdi. Dünya kupası 1994’ün maskotuna “Striker” yani “golcü” adı verildi. Bulunan isim çok yaratıcı olmasa da “Striker” sevimli görüntüsüyle büyük ilgi topladı.
FRANSA 1998
Fransa 98’de de hayvan maskotlar geleneği sürdü. Bu kez elindeki topla gülümseyen bir horozdu. Masmavi vücudu, parlak sarı gagası ve kırmızı saçlarıyla “Footix”, Dünya Kupası 1998’in unutulmaz yüzlerinden biri olarak hafızalara kazındı. “Footix”in adına bilgisayar oyunları yapıldı. Onun süslediği duş jelleri tüm dünyada satışa sunuldu. T-shirtleri, bardakları, şapkaları, havluları hatta kol düğmelerini süsledi. Ve Fransız ekonomisine hatırı sayılır bir gelir bıraktı.

KORE-JAPONYA 2002
Dünya Kupası 2002’in maskotları ise 2001 yılının Nisan ayında tüm dünyaya tanıtıldı. Bilgisayar şirketleri, oyuncak endüstrisi, mutfak eşyaları üreticileri ve daha nice endüstri kolu maçlardan aylar önce yeni maskotların süslediği eşyalar ve oyunlar için kolları sıvadı.Japonya ve Güney Kore’de yapılan 2002 Dünya Kupası’nın üç maskotu var. Bunlar biraz Pokemonlar’ı, biraz Japon çizgi film kahramanlarını andırıyor... Birbirlerine çok benzeyen bu maskotları renkleri ayırıyor.

Mavi olan, hız ve saldırganlığı temsil eden “Nik”, sarı olanı maskotların manevi lideri “Ato” ve pembe renkteki “Kaz”...

ALMANYA 2006
2006 Dünya Kupası’nın maskotu Goleo 6’yı daha önceki kupa maskotlarından ayıran en önemli özelliği elinde konuşan bir top olan ‘Pille’ ile dolaşacak olması.
2.30 metre uzunluğunda 220 kilo ağırlığında bir aslan görünümünde olan bu maskot kupa boyunca davul çalmak ve şarkı söylemek gibi özellikleriyle futbolseverlerin ilgisini çekti.


Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2022 22:14
mehmetciftci - avatarı
mehmetciftci
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2022       Mesaj #2
mehmetciftci - avatarı
Kayıtlı Üye
FIFA tarafından ilk kez 1930 yılında Uruguay'da düzenlenen Dünya Kupası için ilk resmi maskot, 1966'da oluşturuldu. İngiltere 1966 için belirlenen maskot, "World Cup Willie" adlı bir aslandı.

Sponsorlu Bağlantılar
ABD 1994'ün maskotu, "Striker" adlı sevimli bir köpek oldu. Fransa 1998'in maskotu, "Footix" isimli, kırmızı ibikli bir horoz olarak hafızalarda yer etti. Almanya 2006'nın maskotu da "Goleo VI" adlı bir başka aslan oldu.

Katar'da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası'nda bu alışkanlığın dışına çıkıldı. Maskot olarak hayvan figürü yerine Katar'ın geleneksel beyaz kıyafetinden yaratılan "La'eeb" isimli uçan bir karakter seçildi.

kaynak: https://www.ensonhaber.com/kralspor/futbol/2022-dunya-kupasinin-maskotu-laeeb
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
 

Benzer Konular

21 Kasım 2010 / RuffRyders Taslak Konular
2 Temmuz 2013 / Kral_Aslan Arşive Kaldırılan Konular