Arama

Alkanlar - Metan

Güncelleme: 28 Kasım 2019 Gösterim: 5.023 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Ocak 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

METAN

Ad:  metan1.JPG
Gösterim: 757
Boyut:  24.1 KB
Volta tarafından 1778'de bulunan metan, organik maddelerin mayalanarak (bataklık gazı, doğal gaz) ya da pirolize uğrayarak (aydınlatma gazı, rafineri gazı) bozunması sonunda oluşur. Güneş sisteminde, dış gezegenlerin (Jüpiter, Uranüs, Satürn, Neptün) atmosferinin en önemli bileşenidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Metan, 1 000 °C'ın hemen üzerinde karbon ve hidrojenin bileştirilmesiyle elde edilebilmesine rağmen, doğal ve sanayisel kaynakları öylesine boldur ki, kullanımını sınırlayan başlıca etken taşıma zorluğudur (metan sıvı halde, gaz boruhatları ve metan tankerleriyle taşınır).
Metan, havada soluk alevle yanan hafif kokulu bir gazdır.

Atmosfer basıncında -164 °C’ta sıvılaşın Yandığında enerji üretmesi, kullanımının en önemli nedenini oluşturur:
CH„ + 202 - C02 + 2H20. Ancak metan yüksek sıcaklıkta suyla dönüştürüldüğünde karbonmonoksit ve hidrojen (CH4 + H20 - CO + 3Hj), 2 000 °C'a doğru yükseltgen piroliz işlemine uğratıldığında asetilen vermesi (2CH4 + 3/202 - C2H2 + 3H20) bakımından özellikle petrokimya sanayisinde hidrojen ve karbon üretiminde çok önemli bir kaynaktır.

Klorla tepkimeye girerek çeşitli ornatma türevlerinin elde edilmesini sağlar: bunlar, soğutucu bir etken olan metil klorür (CH3CI) ile tutuşmayan çözücüler olarak kullanılan metilen klorür (CH2CI), kloroform (CHCI3) ve karbon tetraklorürdür (CCI4). Nitrik asidin etkimesi sonucu sanayide çözücü ve ara madde olarak değerlendirilen nitrometanı (CH3N02), kükürt trioksitle tepkimeye girdiğinde metan-sülfenik asidi verir.

Metan molekülünün yapısı
Metan, kimyasal formülü CH4 olan bileşiktir. Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Doğal gazın bir bileşenidir ve önemli bir yakıttır. Oksijenin varlığında bir mol metanın yanmasıyla bir mol karbondioksit ve iki mol su açığa çıkar:
CH4 + 2 O2 → CO2 + 2H2O
Metan, Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından biridir. Ayrıca çöplerdeki metandan yakıt elde edilebilir.
Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ
Alkan (Doymuş Hidrokarbonlar, Parafin)
Biogaz (Biyogaz) Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2019 13:45
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
METAN
a. (fr. möthane). Org. kim. Formülü CH4 olan, 0,554 yoğunluğunda doymuş hidrokarbon; alkanların ilk üyesi. (Eşanl. BATAKLIK GAZI.)
Sponsorlu Bağlantılar

—Denize. Metan tankeri, yaklaşık -160 °C'ta sıvılaştırılmış metan taşımada kullanılan bir tür petrol gemisi.

—Mad. oc. Metan drenajı, üretime geçmeden önce kömürlü arazi içindeki grizuyu gerikazanmaya dayanan işlem

—Petr. san. Metan boruhattı, doğal gaz, yani metan taşımada kullanılan boruhattı.

—Petrokim. Metan giderici, bir hidrokarbon karışımının metanını gidermede kullanılan ayrımlama kolonu. || Metan gidermek, bir hidrokarbon karışımındaki metanı özütlemek.

—Denize. Metan tankerlerinde ya taşınabilir ya da sabit tanklar bulunur: belli sayıda ankraj noktasıyla gemiye bağlı olan taşınabilir tanklar hem hidrostatik basınca, hem yükün dinamik kuvvetlerine karşı dayanıklıdır; sabit tanklar ise bükülgen sızdırmaz zarlardan oluşur ve bükülmez bir yalıtımla bu zarlara çatkı görevi yapan gemi bordasından destek alır.

—Mad. oc. Metan drenajı gerek yüzeyden, gerek yatak arama galerilerinden kömür katmanları doğrultusunda uzun delikler açarak gerçekleştirilir. Böylece geri kazanılan gaz (özellikle metan gazı) yakıt olarak kullanılır; ayrıca yatağın daha sonraki işletmesi, galeri ve şantiyelerdeki grizunun açığa çıkışını azaltarak kolaylaştırılır.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2019 13:16
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2019       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

metan (CH4)

Ad:  metan2.JPG
Gösterim: 224
Boyut:  50.2 KB

hidrokarbonların alkanlar grubundan, doğada bol olarak bulunan renksiz, kokusuz gaz.

Alkanların en basit üyesi olan metan doğal gazın başlıca bileşenidir; ayrıca, kömür madenlerinde oluşan grizu gazının bileşiminde bulunduğu gibi su altındaki bitkisel maddelerin bakterilerle bozunması sonucunda da ortaya çıkar.

Metan, havagazı üretimi amacıyla taşkömürünün havasız ortamda ısıtılarak bozundurulması ya da pis su atıklarının etkinleştirilmiş çamur işlemiyle arıtılması sırasında yan ürün olarak da elde edilir.

Havadan daha hafif bir gaz olan (özgül ağırlığı 0,554) ve suda oldukça az miktarlarda çözünen metan havada kolaylıkla yanarak karbon dioksit ve su buharı verir. Saf metan -164,0°C’de kaynar, -182,5°C’de erir. Genellikle çok kararlı bir madde olmasına karşın havadaki yüzde 5-14’lük karışımları şiddetle patlar (kömür madenlerinde ve ocaklarında bu tür patlamalara sıkça rastlanır).

En önemli metan kaynağı doğal gazdır. Doğal gazın yeterince bulunmadığı yerlerde taşkömürünün havasız ortamda ısıtılarak bozundurulmasıyla elde edilir.

Metan başlıca doğal gaz halinde yakıt olarak değerlendirilir; ayrıca karbon karası, metil alkol, formaldehit, kloroform, karbon tekraklorür ve nitrometan gibi bazı önemli sanayi ürünlerinin üretiminde de kullanılır.

Kimyasal özellikleri


Oksijenin varlığında bir mol metanın yanmasıyla bir mol karbondioksit ve iki mol su ve 891 kJ ısı açığa çıkar:
Ad:  metan3.JPG
Gösterim: 202
Boyut:  9.9 KB
laboratuvarda üretimi
Ad:  metan4.JPG
Gösterim: 180
Boyut:  11.4 KB
Ad:  metan5.JPG
Gösterim: 151
Boyut:  10.2 KB
halogen ile
Ad:  metan6.JPG
Gösterim: 194
Boyut:  14.4 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Kasım 2019 / Misafir Cevaplanmış
24 Ağustos 2011 / KisukE UraharA Kimya
1 Aralık 2019 / KisukE UraharA Kimya
28 Kasım 2019 / KisukE UraharA Kimya