Arama

Diş Apsesi, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Güncelleme: 8 Şubat 2019 Gösterim: 12.498 Cevap: 7
toxic91 - avatarı
toxic91
Ziyaretçi
26 Ocak 2009       Mesaj #1
toxic91 - avatarı
Ziyaretçi

DİŞ APSESİ

Ad:  Diş Apsesi.jpg
Gösterim: 12009
Boyut:  30.6 KB

Bazı kişiler diş çürümesini ciddi bir sağlık sorunu olarak görmezler. Ancak, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, daha çok sorun yaratan bir hastalığa yol açabilir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine izin verir. Enfeksiyon köke ve çevre kemiğe yayılır. Bu abse olarak bilinir. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişmiş doku ağrıya neden olabilir. Eğer kök ölürse, ağrı yok olacak, ancak yavaş yavaş da bitişik kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir bölümü olarak oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Abse Belirtileri
  • Dişte sürekli ya da zonklama şeklinde ağrı;
  • Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet;
  • çiğnerken ağrı;
  • Boyunda şişmiş lenf düğümleri
  • Ateş ve genel kırıklık.

Apse Teşhis


Eğer dişinizde sürekli ve zonklama tarzında bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı duyuyorsanız ya da sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz.
Sızlayan dişin yanındaki diş eti üzerinde oluşan şişme bir noktada patlayabilir ve patlarken ağzınızda kötü tat ve koku bırakan yoğun bir sıvı çıkarabilir. Aynı anda, ağrı büyük bir olasılıkla geçecektir. Eğer bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal diş hekiminize başvurun. Diş hekiminiz dişinizi muayene eder ve ne yapılması gerektiğine karar verir.

Absenin Tedavisi


Diş hekiminize gitmeden önce, aspirin ya da başka bir ağrı giderici alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini doğrudan dişinizin ya da çevre dokunun üzerine uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir ancak tedavi edici değildir.

Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirmektedirler.
İlk adım olarak, diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak. böylece enfeksiyonun vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir.

Dişinizi kurtarmak için diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha sonra o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı azaltacaktır. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek şekilde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir hastalık olup olmadığını anlamak için özel bir kültür yapmayı isteyebilir.

Bir sonraki adımda diş hekimi diş içine geçici bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten sonra
Diş hekimi büyük bir olasılıkla sizi birkaç ay içinde tekrar görmek isteyecektir. Tekrar gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak için dişin röntgeni çekilecektir. Eğer boşluk sağlıklı görünüyorsa, tedavi biter. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun (zaman zaman kökün ucunu da içeren bir küçük kısım) ortadan kaldırılması için ameliyat edecek olan bir uzmana gönderebilir.

Nasıl Tedavi Edilmelidir ?


Diş kökündeki apse:


  • Kök kanal tedavisi, dişin kökünde bulunan apselerin tedavisi için genellikle kullanılan bir yöntemdir. Bir genel diş hekimi ya da endodontist (bu tedavinin uzmanı) kök kanal tedavisini gerçekleştirebilir.
  • Eğer kök kanal tedavisinden sonra da enfeksiyon devam ederse başka bir tedavi gerekir. Diş hekiminiz sizi, hastalıklı dokunun cerrahi bir yöntemle temizlenebilmesi için, bir ağız cerrahisi uzmanına yönlendirebilir.
  • Kök kanalı tedavisi ya da ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda, diş hekimi dişi çekmek zorunda kalabilir. Bu durumda kaybedilen dişin yerine bir implant (yapay diş kökü) takılabilir, köprü yapılabilir ya da çıkarılabilir takma diş takılabilir.

Diş eti ve diş arasındaki apse:


  • Diş hekimleri bu tip apseleri, genellikle önce iltihabı boşaltıp sonra da bölgeyi çok iyi temizleyerek tedavi ederler. Daha sonra dişin kök yüzeylerini temizleyerek iyileşmeyi sağlarlar ve enfeksiyonun tekrar nüksetmesini engellerler. Bu aşama öncesinde doktorunuz diş etinizi ve dişinizi uyuşturmak için anestezi iğnesi kullanabilir.
  • Diş hekiminiz gelişimi takip etmek için 6 ay içinde dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyerek kemiğin iyileşmesini, enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğini kontrol edebilir.
  • Doktorunuz diş eti ve diş arasındaki apseyi tedavi etmek için diş eti ameliyatını önerebilir. Bu ameliyat genellikle bir periodontist tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemde diş etinin dokusu tekrar şekillendirilerek inceltilir, böylece temiz tutulması ve enfeksiyona karşı korunması kolaylaşır.
Eğer ağzınızda, yediğiniz yemeklerin birikmesine neden olan bir alan varsa, dolgu yerleştirilerek o bölüm kapatılana kadar gecici olarak rahat yemek ve icmek için uygulanir.

BAKINIZ
> Ağız ve Diş Sağlığı
> Apse



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 8 Şubat 2017 00:51
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
16 Eylül 2009       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Diş Apsesi Nedir?
Diş apsesi, diş kökü ve çevre dokularını ilgilendiren kısa fakat ciddi süren, bölgesel olarak ateş ve ağrıyla seyreden bölgesel (lokal) iltihaptır. Tedavi edilmezse osteit, periostit, selülit veya osteomyelit e dönüşür. Kronikleştiğinde radiküler kistlere dönüşür veya fistül vererek ağız mukozası veya yüz derisini deler ve dış ortama boşalır.
Sponsorlu Bağlantılar

Diş apsesi oluşumu
Genellikle diş çürüğü nedeniyle, diş pulpasının iltihaplanması sonucu başlar. Pulpa iltihabı (pulpitis), dişin kök ucundan, dişin kök ucu periodontium una yayılır. Ağrılı olan bu süreçte, iltihap kök ucuna yayıldığı andan itibaren diş dikey basınçlara hassastır. Dişe yapılan en ufak bir temas dahi ağrılıdır.
Apse içindeki pü (iltihabi sıvı), akışkan olduğundan, mukoza altındaki en zayıf alanlara yayılır ve yine zayıf bir noktadan mukoza veya deri yi delerek dış ortama açılır. Buna fistülizasyon (fistüle olma, fistül verme) denir.
Fistüle olmayan abseler, şişlik olarak kalabilir. Bu durumda vücüt bunları epitel yal bir zarla çevirir ve içi iltihabi sıvı (pü)dolu, çevresi iltihabi hücreler ve epitelle çevirili "kist" ler oluşur. Diş kökü kistlerine radiküler kist (kök kisti) adı verilir. off

Diş apsesi tedavisi
Diş apsesi tedevisinde genellikle şu yol
  1. Akut enfeksiyon un antibiyotikler le kontrolü,
  2. Fistüle olmaya yakın bir apse söz konusuysa apsenin açılarak drene edilmesi ve dren uygulanması,
  3. Enfeksiyon kaynağı olan diş in çekimi veya Endodontik tedavi (Kanal tedavisi) ile iltihap kaynağının tamamen kurutulması.
Daha sonra hasta, gerekli kontrollerine çağırılır. Apsenin tamamen boşaldığına kani olunduğunda direnin çıkartılması ve antibiyotik tedavisinin bitirilmesi

Diş apsesi tedavisinde sıcak ve soğuk uygulanması
Bu konunun uzmanlarınca dahi azami dikkatle müşahade edilen bir uyguamadır. Yanlış uygulanan tedavi, apseyi azdırabilir. Bu nedenle konunun uzmanı (dişhekimi veya çene cerrahı)olmayan kişiler kesinlikle böyle birşeye kalkışmamalıdır.
Sıcak veya soğuk uygulaması, apsenin safhasıyla ilgilidir. Akut bir diş apsesine sıcak uygulanmaz. Bu, apsenin akışkanlığını artırarak dokuya yayılmasına ve apsenin daha kötüleşmesine sebep olur. Akut apselerde, hastayı rahatlatmak ve iltihabi sıvının yayılımını azaltmak için soğuk uygulanabilir. Kronik apselerin drene edilmesi esnasındaysa sıcak uygulanarak apsenin akışkanlığı artırılır ve açılan drenaj kanalından tamamen boşalması sağlanır.

Diş apsesinin antibiyotiklerle tedavisi

Diğer apselerin aksine, diş apseleri antibiyotikle tedavi edilemezler. Antibiyotikler diş apsesini bir süre rahatlatır ancak ağız ortamından diş pulpasına yeni enfektif materyaller sürekli aktığı için apse tekrar oluşur ve olay kronikleşir. Bu nedenle, diş apsesi tedavilerinde antibiyotikler, apseyi rahatlatmak, yayılımını kontrol altına almak amacıyla kullanılır. Esas apse tedavisi, apseye neden olan kaynağın yani dişin çekilmesi veya Endodontik tedavi ile temizlenerek doldurulması sayesinde olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 00:10
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
3 Ocak 2010       Mesaj #3
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Diş apsesi iltihaplı bir dişin çevresinde biriken irine denir.
İki tür diş apsesi vardır:
  • Diş kökünde birikmiş apse
  • Diş ile dişeti arasında oluşan apse
Apsenin muhtemel belirtileri:
  • Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
  • Uzun süren ağrı
  • Isırma veya çiğneme hareketi yapılmamışken oluşan ağrı ya da zonklama
  • Dişetlerinde kızarma ve şişme
  • Soluk renkli diş
  • Boyunda yumuşak bezlerin oluşması
  • Yüzün şişmesi
  • Kötü tat alma
  • Açık, akıntılı, hassas dişeti yarası
  • Sadece çok soğuk suyla sağlanan rahatlama
Diş kökündeki apse:
Kök kanal tedavisi, dişin kökünde bulunan apselerin tedavisi için genellikle kullanılan bir yöntemdir. Bir genel diş hekimi ya da endodontist (bu tedavinin uzmanı) kök kanal tedavisini gerçekleştirebilir.
Eğer kök kanal tedavisinden sonra da enfeksiyon devam ederse başka bir tedavi gerekir. Diş hekiminiz sizi, hastalıklı dokunun cerrahi bir yöntemle temizlenebilmesi için, bir ağız cerrahisi uzmanına yönlendirebilir.
Kök kanalı tedavisi ya da ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda, diş hekimi dişi çekmek zorunda kalabilir. Bu durumda kaybedilen dişin yerine bir implant (yapay diş kökü) takılabilir, köprü yapılabilir ya da çıkarılabilir takma diş takılabilir.

Diş eti ve diş arasındaki apse:
Diş hekimleri bu tip apseleri, genellikle önce iltihabı boşaltıp sonra da bölgeyi çok iyi temizleyerek tedavi ederler. Daha sonra dişin kök yüzeylerini temizleyerek iyileşmeyi sağlarlar ve enfeksiyonun tekrar nüksetmesini engellerler. Bu aşama öncesinde doktorunuz diş etinizi ve dişinizi uyuşturmak için anestezi iğnesi kullanabilir.
Diş hekiminiz gelişimi takip etmek için 6 ay içinde dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyerek kemiğin iyileşmesini, enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğini kontrol edebilir.
Doktorunuz diş eti ve diş arasındaki apseyi tedavi etmek için diş eti ameliyatını önerebilir. Bu ameliyat genellikle bir periodontist tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemde diş etinin dokusu tekrar şekillendirilerek inceltilir, böylece temiz tutulması ve enfeksiyona karşı korunması kolaylaşır.
Eğer ağzınızda, yediğiniz yemeklerin birikmesine neden olan bir alan varsa, dolgu yerleştirilerek o bölüm kapatılabilir.

Nasıl Oluşur?
  • Plak nedeniyle oluşan diş çürüğü ve diş eti hastalığı (Plak; mukus, tükürük, yemek artıkları ve bakterilerden oluşan yapışkan bir maddedir.)
  • Tütün ürünleri kullanmak.
  • İlaçlardan, tükürük bezi problemlerinden ya da ağızdan nefes almaktan kaynaklanan ağız kuruluğu (Bu durum ağzınızın temizlenmesi için yeterli tükürüğünüzün olmadığı anlamına kalır.)
  • Düzensiz yemek yemek
  • Ülsere neden olabilen bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon (H. pylori)
  • Ağız enfeksiyonları
  • Soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit ve bademcik iltihabı gibi diğer enfeksiyonlar
  • Diyabet, karaciğer ya da böbrek hastalıkları ve gastrointestinal problemler gibi diğer sorunlar
Etkileri Ne Kadar Sürer ?
Apseli kökün etkileri tedavi edilene kadar sürer. Kökün ucundan yayılan enfeksiyon baskı yaratır ve çevresinde bulunan kemiğe zarar verir.
Bu tahrip; baskı, kök kanal tedavisiyle yok edilene kadar ya da iltihap kemiği oyarak, dişin kenarından yol bulup akana kadar sürer. Ancak, eğer bu alan temiz tutulmazsa apse tekrar nüksedebilir. Diş hekiminiz ya da dental hijyenistiniz bu bölgelerin bakımını daha kolay yapabilmeniz için size temizleme ürünlerini tavsiye edebilir.

Kendime Nasıl Dikkat Etmeliyim?
Diş hekiminizin talimatlarına uyun ve tavsiye edeceği antibiyotikleri kullanın. Ayrıca şunları da yapabilirsiniz:

  • Ağzınızı günde 3-4 defa ılık, tuzlu suyla çalkalayın.
  • Çiğnemek için ağzınızın etkilenmemiş sağlıklı tarafını kullanın.
  • Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipiyle temizleyerek ağzınızı bakterilere karşı koruyun.
  • Bol bol sıvı tüketin.
  • Doktorunuzun tavsiye edeceği ağrı kesici ilaçları kullanın.
  • Diş hekiminizin size özel olarak yaptığı uyarılara dikkat edin.
  • Diş hekiminize düzenli olarak muayene olunuz.
Diş apsesine karşı alınabilecek önlemler:
Apseden korunmanın en iyi yolu günde 2 defa dişlerinizi fırçalamanız ve yılda iki defa diş hekiminize, kontrole gitmenizdir. Randevularınızda diş hekiminiz ve dental hijyenistiniz şunları yapar:

  • Dişlerinizi ve ağzınızı kontrol eder
  • Dişlerinizde oluşmuş olan plak ve tartarları temizler
  • Yılda bir kez, röntgenle dişlerinizdeki çürüğü, çene kemiğinizin sağlığını ve dişetinizi kontrol eder.
  • Dişlerinize nasıl bakmanız gerektiğini ve ağız sağlığınız için neler yapmanız gerektiğini size öğretir.
  • Problemli bölümler konusunda sizi uyarır.
  • Gerekli tedavileri size tavsiye eder.
Diş Apsesinin Bitkisel Tedavisinde Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:
Oğul otu, Biberiye, Sarmısak, Kına, Tereyağı Lavanta çiçeği, Soğan, Zeytinyağı,

Hazırlanış Şekli:
Oğul otu ile biberiye kaynar suda yarım saat bek­letilir. Sıkılarak elde edilen karışım merhem kıvamına ge­linceye kadar saf zeytinyağı ile yoğrulur. Hazırlanan mer­hemden, tedavi süresince ve belirli adalıklarla apse üzerine konur.
  • Sarmısak soğan suyu ile iyice ezildikten sonra süzü­lür. Bu sıvı ile ıslatılan pamuk apse üzerine konur.
  • Kına ve tereyağı karışımından yapılan merhemden apse üzerine sürülür.
  • Lavanta çiçeği toz haline getirildikten sonra zeytin­yağı ile karıştırılarak merhem kıvamına getirilir. Elde edilen merhemden apse olan yere sürülür.
Tedaviye yardımcı olmak için kullanılabilecek şifalı bitkiler:
  • Soğan: Bir baş soğan, kabuklarıyla külde pişirilir. Apsenin bulunduğu yere tülbentle sarılır. Yaklaşık 1 gün içinde apse olgunlaşıp, cerahat akar.
  • İncir: Taze incir ortadan kesilip apsenin üzerine konarak yine bir tülbentle sarılır. Bu da cerahat toplanmasına yardımcı olur. Apseden cerahat çıkmaya başladıktan sonra hafifçe sıkmak suretiyle iltihap akıtılır. Sonra oksijenli su veya tentürdiyot ile yara etrafı temizlenerek gazlı bezle kapatılır.
  • Sarımsak: Bir diş sarımsağı ikiye bölüp apsenin üzerine koyarsanız, iltihabı kurutmaya yardımcı olur.
Apsenin geçmesi için birkaç farklı kürden bahsedeceğiz. En sonunda ise apsenin iltihabı akınca yapılması gerekenleri dikkatle uygulamanızı öneriyoruz.
  • Soğan: Kabuklarıyla beraber bir baş soğanı külde pişirin. Apsenin bulunduğu yere tülbentle sarın. Yalnız bu tedavi kısa sürmez. Bu yöntemle yaklaşık bir günde apse olgunlaşacak ve cerahat akacaktır.
  • İncir: Taze inciri ortadan kesin. Tülbentle yaranın üstüne sarın. İncir de cerehatın toplanmasında faydalıdır.
Apseden cerehat çıkmaya başladıktan sonra, hafifçe sıkmanız tavsiye edilebilinir. Hafifçe sıkıp iltihabın çıkmasını sağlayabilirsiniz. Oksijenli su veya tentürdiyot ile yaranın etrafını temizleyin ve gazlı bezle sarın.
Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 00:15
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Nisan 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar, diş apsesi olan herkese müstahaktır. Diş apsesi gelişmeden önce haftalarca, belki de aylarca ilgili dişte hafif de olsa ağrı söz konusudur. Ancak hiçbir adem evladı bir diş hekimine gideyim de sıkıntıyı çözdüreyim demez. Gün gelir sorunlu diş apse yapar ve sonrası mesajlar da belli.
  1. Apse tedavisi öncelikle antibiyotik ile olur ve ağrının geçmesi 12-24 saat içinde gerçekleşir. O veya bu antibiyotik demek yanlış olur. Apseye neden olan bakterilerin direncine göre ki bunu bilmek imkansızdır antibiyotik seçilebilir. Yani bir antibiyotik denenir, etkisi olmazsa bir diğer antibiyotik denenebilir.
  2. Özellikle uzun süre diş hekimleri tarafından müdahale edilmeyen bazı abselerde kese oluşumu söz konusudur. Yani abseye neden olan mikropları öldürmeyi başaramayan vücut abse etrafına duvar örerek mikropların vücudun diğer bölgelerine yayılmalarına engel olmaya çalışır. Bu durumda antibiyotikler abse duvarını geçip de mikropları öldürmeyeceğinden hiçbir işe yaramazlar. Diş hekimleri bu durumda bir delik açarak apseyi boşaltmaya çalışırlar.
  3. Ağrı kesicilerin tek olarak hiçbir etkinliği YOKTUR. Boşu boşuna ağrı kesici ilaç kulanıp da kendinizi zehirlemeyin.
  4. Abseli dişe diş hekimi müdahale edemez. Aksi halde mevcut mikroplar kalbe giderek kalp kapaklarında uzun süreli ve tedavisi çok daha zor kalp kapağı problemlerine neden olabilir.
  5. Ağrının gerçek tedavisi iltihabı kurumuş dişe bir diş hekimi tarafından yapılacak müdahaledir. Yani ya çekilir, ya kanal tedavisi yapılır yada çürük temizlenerek dolgu uyulanır. Bir diş hekimi ilgili dişe dokunmadan antibiyotikle sorun tam olarak ÇÖZÜLEMEZ.
  6. Antibiyotik tedavisi ile ağrısı ortadan kalkan hastaların çoğu diş hekimine tekrar gitmeyi gerek görmez. En geç 1 ay içinde aynı diş tekrar abse yapar ve tekrar ağrı başlar ki bu hastaların çektikleri çile onlar için daha da müstahaktır. Bence birkaç gün bu ağrıyla yaşamalarında hiç bir sakınca yoktur. Bir müsibet bin nasihattan iyidir. Akılları başlarına gelir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 00:17
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Diş Apsesi


Diş apsesi, apse irinli olarak iltihaplanma iltihap birikmesi olarak bilinir. Hemen dişin yanında damak da çıkar. Bu iltihaplanma akyuvar ölü doku ve bakterilerden oluşan kötü kokuya sebep olan bir sıvı madde halindedir. Apse genellikle bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon ile oluşur. Diş apsesi diş de veya diş yanındaki dokuların şişmesine sebep olur. Diş apsesi iki şekilde oluşur. Birinci de dişin tam kökünde oluşur ikincide ise diş ile diş eti arasında oluşur. Dişin kökünde oluşan apseler daha çok daha önce meydana gelmiş bir diş tedavisi sebebi ile ya da yaralanma veya tedavi edilmemiş çürük bir dişten dolayı oluşabilir. Diş etlerinde oluşan ve daha çok diş etlerini etkileyen apseler ise daha çok ağız bakım ve sağlığına özen gösterilmemesi durumunda oluşur. Yiyecek atıkları dişleri düzenli fırçalamama sebep olur. Apsenin en önemli ana belirtisi ani ve şiddetli olarak başlayan ağrılardır.

Ağrının şiddeti gittikçe artar ve çeneye boyuna ve kulağa da etki edebilir. Yüzde şişlik oluşmasına sebep olur. Apsenin oluştuğu bölgeye dokunulduğunda ağrı daha da artar. Ağız da kötü bir tat ve kokuya sebep olur. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere hassasiyet artar. Ateş yükselmesi, halsizlik yutkunma zorluğu ve ağzı açma da zorluk yaşanabilir. Diş apsesi diş plaklarındaki enfeksiyonlar sonucu oluştuğundan dişin temizliği çok önemlidir. Diş etlerini ve dişleri düzenli olarak temizlemek düzenli olarak dişleri fırçalamama apse oluşumunu en aza indirecektir. Ayrıca şekerli karbonhidratlı yiyecek ve içecekleri çok sık tüketmek bakterilerin büyümesini hızlandırır ve dişlerde çürüklere ve çürükler ile birlikte apselere yol açar. Çürük dişlerdeki bakteriler enfeksiyon oluşumunun en önemli sebebidir. Diş minesinde meydana gelen kırık ve çatlaklar da yumuşak dokuya karşı bakteri oluşturur ve bu bakterilerde apseye sebep olur. Dişlerde biriken atıklarda apsenin en önemli sebeplerindendir çünkü bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Bağışıklık sistemini zayıflatan diyabet ve benzeri hastalıklarda apselere sebep olabilir. Diş de bulunan dolgularda eskimiş ise enfeksiyon riski taşır ve apse için risk oluşturur.

Diş apsesi, diş apsesi oluşumunun tedavisi için muhakkak bir diş doktoruna gidilmesi gerekir. Diğer enfeksiyonlara nazaran diş de oluşan enfeksiyon ve apseler kendiliğinden iyileşmez ve doktora gidilmesi gerekir. Dişçiye gidildiğinde öncelikle dişdeki apse boşaltılır bu bir enjektör yardımı ile yapılır. Apse boşaltıldıktan sonra apse oluşumuna sebep olan sorun bulunur ve onun tedavisi yapılır. Sorun diş etlerinde ise diş eti temizlenir gerekir ise cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Eğer apse çürükten kaynaklanırsa kanal tedavisi uygulanır fakat çok ilerlemiş ise dişi almak gerekir. Antibiyotik tedavisi ile de apse önlenebilir fakat önemli olan apsenin önlenmesinden ziyade apseye sebep olan sorunun bulunup çözülmesidir yoksa tekrar apse oluşacaktır.

Diş Apsesi Belirtileri


Diş Apsesi Belirtileri; Diş apsesi genellikle aniden başlar ve şiddetli bir ağrı yapar. Ağrının şiddeti saatler içinde artar ve bu ağrı genelde kulağa,çene kemiğine, boyuna vurabilir. Diş apsesi yüzünüzde şişlik yapabilir. Apseli olan bölgeye dokunulduğunda ağrı artabilir. Ağızda kötü bir koku ve tatsızlık hissedebilirsiniz. Bunun yanında, ateş yükselmesi, halsizlik, ağzı açmakta zorlanma, soğuk ve sıcak yiyeceklere karşı hassasiyet yaşayabilirsiniz. Eğer bu belirtiler görüyorsanız, zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurmalısınız.

Diş Apsesi Neden Olur?


Diş apsesi genellikle bir enfeksiyon sonucu oluşur. Enfeksiyon nedenleri arasında, diş temizliğine özen göstermemek, çürük dişler, karbonhidratlı yiyecekleri çok sık tüketmek, dişlerde biriken yiyecek ve içecek artıkları, zayıf dolgular, bağışıklık sisteminde zayıflık, diş minesinde oluşan kırık ve çatlaklar neden olur. Evde diş bakımımızı düzenli yaparak, düzenli aralıklarla diş muayenesi olarak bu tür diş hastalıklarından korunabiliriz.

Diş Apsesini Nasıl Önleyebiliriz


Diş apsesini önlemenin basit bir kaç yolu vardır, evde uygulayacağımız basit yöntemlerle diş apsesinden korunabiliriz. Dişlerimizi günde iki kez fırçalamalıyız. 3-4 ayda bir diş fırçamızı değiştirmeliyiz. Dişlerimizde ki yemek artıklarından kurtulabilmek için diş ipi kullanmalıyız. Düzenli olarak diş kontrolüne gitmeliyiz ve ağız gargarası kullanmalıyız.

Diş Apsesi Nasıl Geçer


Diş apsesi nasıl geçer, ağız ve diş hijyenine yeteri kadar önem verilmediği takdirde zamanla bakteri ve mikroplar için dişler ve ağız içi mükemmel bir yaşam ortamı haline gelir. Oluşan mikrop ve bakteriler zamanla dişlerde enfeksiyona yol açar. Enfeksiyon zamanla içi iltihap dolu şişliklere yani diş apsesine yol açar. Diş apsesi oldukça ağrılı, yüksek ateşe yol açan sıkıntılı bir rahatsızlıktır. Dişte apse oluştuğu zaman mutlaka zaman kaybetmeden diş doktoruna başvurmak gerekir. Aksi halde daha ciddi problemlere yol açabilir. Diş apsesi mutlaka uzman bir doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Ancak apseyi geçirmek için doktor randevusuna kadar rahat bir süreç yaşayabilmek için evde bazı önlemler alınarak anlık rahatlama sağlanabilir. Özellikle bazı şifalı bitkilerden yararlanarak oluşan ağrıyı ve şişliği hafifletmek mümkün olur. Ancak apsenin mutlaka uzman bir tarafından boşaltılması gerekir.

Diş Apsesini Geçirmek İçin Tıbbi Tedavi


Diş apsesi teşhisi konulduktan sonra ve oluşan enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak tedavi süreci değişim gösterebilir. Hastaya ilk olarak apseye yol açan enfeksiyonu gidermek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ardından apsenin şiddetine bağlı olarak irinin akması sağlanır. Drenaj ve devam küretaj ile diş temizliği uygulanarak apsenin geçmesi sağlanabilir.

Diş apsesi sağlık açısından oldukça riskli bir durumdur. Dişte oluşan apsesinin zamanla kana karışma riski vardır. Bu nedenle tedavisi için vakit kaybedilmemelidir. Apse için doktora başvuran kişi için apse değişik şekillerde tedavi edilebilir. İlk olarak 1 hafta süre ile kullanılması gereken antibiyotik tedavisi uygulanır. Apsenin şiddetine göre antibiyotik tedavisinin süresi uzatılabilir. Diş apsesi oluşmuşsa dişin çekilme olasılığı yoktur. Dişin çekilmesi için ilk önce apsenin temizlenmesi gerekir.

Apse geçtikten sonra hekim apsenin neden kaynaklandığını tespit ederek tedaviye devam eder. Tedavi sürecinde dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi uygulanabilir. Diş apsesi diş nedeniyle oluşmuşsa tedavi o yönde, diş eti kaynaklı ise kaynağa bağlı olarak devam ettirilir. Yine apse vücudun başka bir alanında oluşan enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmışsa tedavi seçeneğinde değişiklik olabilir.

Diş Apsesinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?


  • Ağız temizliği ve dişeti temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Fazla sakız çiğnemek diş apsesini tetikleyen bir faktördür.
  • Sağlıklı diyet ve beslenme programı uygulanarak diş apsesinden korunmak mümkün olur.
  • Şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Ağız içinde enfeksiyon riskini azaltmak için düzenli gargara yapılmalıdır.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer
Diş apsesi kaç günde geçer; Apse, vücudun herhangi bir yerinde irin birikmesine verilen addır. Bu irin, mikroplu ya da mikropsuz, genellikle sarımtırak renkte koyuca olabilir Diş apsesi denildiğinde ise iltihabın dişte ya da diş yakınlarında oluştuğu kast edilir. Oluştuğu yere göre İki tür diş apsesi vardır;
Diş kökünde ve dişle diş eti arasındaki bölgedeki apse.

Diş kökündeki apseler; Genellikle daha önceki bir diş tedavisi sırasında olan yaraların zaman içinde iltihaplanması ya da çürümüş köklerin tedavi edilmemiş olmasından kaynaklanır. Eskimiş dolgular bakterilerin kolay geçişine izin vererek diş köklerinde iltihaplanmaya neden olabilir.

Diş etlerini etkileyen apseler ise; Ağız bakımı yapılmadığında ya da düzgün yapılmadığında, diş etlerine zarar veren içeriği belirsiz ağız bakım ürünleri kullanıldığında, diş etine zarar veren aşırı şekerli ve asitli gıdaları sık tüketildiğinde oluşabilir. Aynı zamanda diş etlerini etkileyen apseler bağışıklık sistemi zayıfladığında da ortaya çıkabilir.

Diş apsenin iyileşme süreci apsenin farkına ne zaman varıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Antibiyotik tedavilerle geçebileceği gibi cerrahi müdahale gerekebilir. Çoğu zaman kendi kendini dışarı atmaz bu yüzden apsenin doktor tarafından uygun görülen yöntemle tedavi edilmesi şarttır. Diş apsesinin teşhisi için röntgen gerekebilir.
Apsenin iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemine göre, tedavinin türüne göre, apsenin büyüklüğü ya da yerine göre farklı sürelerde iyileşir.

Diş apsesinin belirtileri;
  • Dişte ya da dişlerde zonklama, ağzı ya da sızılar, boyun bölgesinde ya da diş üzerinde şişlik, ateş ve yorgunluk hissi, bazı durumlarda kulakta duyma hissinin kaybedilmesi, sıcak ya da soğuk gıdalara karşı aşırı hassasiyet.
  • Diş kökünde oluşan apselerde kanal tedavisi uygulanır. Dişin durumuna göre bir gün ya da birkaç seferde tedavi sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi yeterli olmayacağından cerrahi tedavi ya da en son çözüm olarak diş çekimi yapılabilir.
  • Diş apsesi temizlendikten sonra en az 6 ay boyunca doktor kontrolü devam eder. Böylelikle kemiğin iyileşmesi, enfeksiyonun yeniden oluşup oluşmadığı, irinli bölgenin kapanıp kapanmadığı izlenir.
  • Diş apseler tedavi edilmedikçe etkisi geçmez, ağrılar ve zonklamalar devam eder. Eğer apse önemsenmez ve kendi kendine iyileşmesi beklenirse diş ve kemiklerin erimesine yol açar ve diş kaybedilir. O yüzden diş apsesi tedavi edilmedikçe geçmez..
  • Dişte apse oluştuğu durumlar tedavinin yanında; dişlerin günlük bakımını yapmaya özen göstermek, günde 3-4 kere tuzlu su ile gargara yapmak, bol sıvı tüketmek, doktorun tavsiye ettiği ilaçların dışına çıkmadan ve ilaçları düzenli kullanmak, kontrolleri ihmal etmemek, şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak tedavinin en kısa sürede bitmesine yardımcı olacaktır.

Diş Apsesine Ne İyi Gelir


Diş apsesine ne iyi gelir, bakteri ve mikroplar ağız içi hijyeni olmadığında özellikle diş ve diş eti üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Dişlerde oluşan enfeksiyon, zaman içinde içi iltihapla dolu şişliklerin oluşmasına neden olur. Apse denilen bu oluşumlar, diş apsesi olarak tanımlanır. Diş apsesi oldukça ağrılı olduğundan, en doğusu bir diş doktoruna giderek, bundan kurtulmak gerekir. Fakat kısa süreliğine bile olsa, apsenin verdiği rahatsızlıktan kurtulmak, biraz rahatlamak için şifalı bitkilerden yararlanabilirsiniz. Diş apsesinin etkilerinden tamamen kurtulmanız için, mutlaka apsenin boşaltılması gerekir. Diş apsesinde enfeksiyonun giderilmesi için, antibiyotik tedavisi uygulanır. Apse drenajı uygulanarak, apsenin iyileşmesi sağlanır.

Diş apsesine iyi gelen bitkisel öneriler

  • Karanfil yağı: Karanfil hem diş ağrısı için iyi gelen, hem de diş apsesine iyi gelen bir üründür. Apse için karanfil yağını pamuğun üzerine birkaç damla damlatarak kullanabilirsiniz. Bunu apsenin olduğu bölgeye sürün. Arzu ederseniz 1 çay bardağı suya karanfil yağı damlatarak, bununla gargara yapmayı tercih edebilirsiniz. Fakat karanfilin diş eti üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle uygulamayı uzun süreli kullanmamanız gerekir. Sadece rahatlama amacıyla tercih edebilirsiniz.
  • Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olan sarımsağı iyice ezerek diş apsesinin üzerine koyabilirsiniz. Bu şekilde apse nedeniyle oluşan ağrıların dinmesine ve apsenin etkisinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Zeytin yaprağı: Zeytin ve zeytin yaprağı pek çok soruna çaredir. Bunu çay olarak hazırlayıp, ılık olarak gargara yapabilirsiniz. Apsenin olumsuz etkilerini hafifletecektir.
  • Karahindiba: Bu şifalı bitkinin çayı hazırlanarak, gargara şeklinde kullanılabilir. Apsenin neden olduğu şişlik için hafifletici etki yapacaktır.
  • Çay ağacı yağı: 1 su bardağı suya 1-2 damla çay ağacı yağı damlatarak, gargara yapılabilir. Arzu ederseniz apseli alana pamukla bu şifalı yağı sürebilirsiniz. Ancak bu yağı yutmamaya çalışın. Tadı acı olduğundan, midenize zarar verebilir.
  • Dulavratotu kökü: Bitkinin çayıyla gargara yapılabilir. Diş apsesinde oldukça faydalı olur.
  • Toz zerdeçal: 1 çay kaşığı su ile 1 çay kaşığı toz zerdeçalı karıştırarak, diş apsesinin olduğu alana sürebilirsiniz. Bu yaptıklarınız diş apsesi için kısa süreli rahatlama sağlar. En doğru yaklaşım diş apsesinin doktor tarafından boşaltılması ve tedavi edilmesidir
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Diş Apsesi Tedavisi


Diş apsesi tedavisi, Genel olarak bakteri istilasına ilişkili bir tahriş neticesi dokularda meydana gelen bir olaydır. Apse kısmında, yükselen kan dolaşımından dolayı, doku aralarında, bol kadar sıvı/akışkan ve akyuvarlar toplanır. Hasta bölge çoğunlukla dayanıklı kısımlardan boşanmış olabilir ve her geçen gün, ölü akyuvarlar, bakteriler ve doku arasına sızmış meydana gelen sıvı/akışkan, iltihap adı verilen birikintiyi oluşturur. Bazı bireyler diş çürümesini kritik bir hastalığı model görmezler. Fakat vaktiyle ve gerçek biçimde müdahale edilmediği zaman ciddi başka sağlık problemleri oluşabilmektedir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine müsaade verir. Enfeksiyon köke ve kök çevresinde bulunan kemiklere doğru yayılma gösterir. Bu apse olarak bilinen sağlık sorunudur. Şayet enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişkin doku ağrıya sürükleyebilir. Şayet diş kökü ölürse, ağrı yok olacak, fakat ağır ağır da bitişikte bulunan kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir kısmı şeklinde meydana gelen iltihap çene süresince bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üstünde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yöntem açabilir .

Apse Belirtileri


  • Dişte bir çok kez görülen ağrıma ya da zonklama biçimde ağrı;
  • Çok sıcak ya da ilgisiz yemek ve içeceklere karşın hassasiyet;
  • Çiğneme sırasında ağrı;
  • Boyunda şişkin ak kan düğümleri
  • Ateş olması ve genel kırıklık.

Apse Teşhis


Eğer dişinizde bir çok kez ve zonklama stilinde bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı oluşuyorsa, soğuk yemek ve sıcak yemeklerde hassasiyet oluyorsa, aynı şekilde içeceklere karşın hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Belli belirsiz ateş, boyunda şişkin ak kan düğümleri meydana gelebilir ve genelde kendinizi iyi hissetmezsiniz. Diş hekiminize gitmeden evvel aspirin ya da yabancı bir ağrı dindiren ilaç alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini direk dişinizin ya da etrafındaki dokunun üst kısmına uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir fakat tedavi edici değildir. Geçmiş zamanda, apseli bir dişe yapılmış olan tedavi, dişin çekilmesiydi. Belli koşullar altında diş çekimi yeniden de uyumlu olabilir. Fakat son zamanlarda diş hekimleri çoğunlukla apseli dişleri iyileştirici tedavi yapmaktadırlar. İlk önce diş hekiminiz büyük bir ihtimalle enfeksiyonu dindirmek amaçlı bir antibiyotik rehabilitasyonu uygulayacak. böylelikle enfeksiyonun vücudunuzun başka kısımlarına dağılmasını önleyecektir. Rahatlamanız amaçlı bununla birlikte reçeteye ağrı dindiren ilaçlar yazabilir.

Dişinizi kurtarmak amaçlı diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha daha sonra o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı hafifletecektir. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve davranış etmeyecek biçimde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten daha sonra şayet şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir rahatsızlık olup olmadığını tanımlamak amaçlı hususi bir kültür yapmayı isteyebilir. Bir sonraki adımda diş hekimi diş içerisine belli bir süre bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten daha sonra Diş hekimi büyük bir ihtimalle sizi birden çok ay arasında bir daha rastlamak isteyecektir. Bir daha gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak amaçlı dişin röntgeni çekilecektir. Şayet boşluk sıhhatli görünüyorsa, tedavi biter. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler lazımdır ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun yada ara ara kökün ucunu da içeren bir minik bölümün ortadan kaldırılması amaçlı operasyon yapabilecek bir uzmana gönderebilir.

Diş Apsesi İçin Şifalı Bitkiler


Diş Apsesi İçin Şifalı Bitkiler, oldukça ağrılı ve acı verici bir hastalık olan diş apsesi kişilerde yüzün şişmesine neden olduğu gibi bazı durumlarda da yüksek ateşe sebep olabilen sıkıntılı bir rahatsızlıktır. Diş apsesinin sıklıkla rastlandığı sebepleri günlük ağız bakımının düzenli olarak yapılmaması ve diş çürükleri olarak belirtilir. Dişler veya diş eti üzerine toplanan bakteriler ilerleyen zamanla enfeksiyona sonrasında ise içi iltihapla dolmuş şişliğe yani diş apsesi adı verilen rahatsızlığa sebep olabilirler. Diş apsesi için önerilen şifalı bitkiler çoğunlukla şişliği ve ağrıyı hafifletmek amacı için kullanılır. Bu nedenle şifalı bitkilerle apseyi geçirmek bir hayli zaman kaybettirebilir. Bu nedenle diş apsesi bir diş hekimi tarafından incelenerek tedavi edilmelidir. Tedavi esnasında bakteriler nedeni ile meydana gelen iltihabın dışarıya atılmasının ardından kanal ve antibiyotik tedavisi gibi benzeri tedavi şekilleriyle diş apsesinin iyileştirilerek kökten halledilmesi oldukça önemlidir. Şifalı bitkiler diş apsesini kökten çözmek amaçlı değil, ancak apsenin neden olduğu, şikayetleri en aza indirmek için kullanılabilir.

Diş Apsesi İçin Şifalı Bitkiler


  • Sarımsak: Evde kendi olanaklarınızla sarımsağın yağını çıkarttıktan sonra apsenin üzerine 1-2 damla damlatılarak sürülür.
  • Papatya: Papatya çayı demlendikten sonra düzenli olarak her gün birkaç kez ağız gargarası yapabilirsiniz.
  • Karanfil Yağı: Bir parça tampon şekline getirilmiş pamuk üzerine 1-2 damla kadar karanfil yağı damlatılarak oluşan apse üzerine sürülerek bekletilir. Ayrıca 1 çay bardağı suyun içine birkaç damla karanfil yağı ilave edilerek gargara şeklinde de kullanılabilir. Bu karışım uzun süre veya fazla miktarda kullanılmamalıdır. Aksi halde tahrişe neden olabilir. Karanfil yağının dışında toz karanfil ile zeytinyağı karıştırılarak elde edilen karışım da apse üzerine sürülebilir.
  • Ekinezya: Ekinazya bitkisi çay şeklinde demlendikten sonra apseli diş tedavisinde gargara şeklinde kullanılabilir.
  • Zeytin Yaprağı: Zeytin yaprağı da tıpkı diğer bitkiler gibi çay şeklinde demlenerek gargara olarak kullanılabilir.
  • Çay Ağacı Yağı: Bir çay bardağı suyun içine 1-2 damla kadar çay ağacı yağı ilave edilerek gargara şeklinde kullanılabilir. Ayrıca bir parça pamuğun üzerine 1 damla damlatılarak apsenin üzerine sürülebilir. Çay ağacı yağının tadı oldukça kötüdür. Bu nedenle 1-2 damladan fazla kullanılırsa baş dönmesi, mide bulantısı gibi istenmeyen yan etkileri ile karşılaşılabilir.
  • Toz Zerdeçal: Bir kahve kaşığı toz zerdeçal, yarım kahve kaşığı su yardımıyla karıştırıldıktan sonra elde edilen karışım apse üzerine hafif hareketlerle sürülebilir.
  • Karahindiba: Bitkisi ile demlenen çay ile apseli diş için gargara yapılarak uygulanabilir.
  • Cayenne Biberi: Çok acı bir tada sahip olan cayenne biberi suyla karıştırıldıktan sonra apse üzerine sürülebilir. Ancak bu biber oldukça acıdır bu nedenle çok dikkatli kullanılmalıdır.
  • Oregano Yağı: İki çay kaşığı zeytinyağına veya yarım çay bardağı suyun içine birkaç damla oregano yağı ilave edilip karıştırılarak gargara şeklinde kullanılabilir. Bu karışımı kesinlikle yutmayıp tükürülmesi gereklidir.
  • Dulavratotu: Diğer bitkilerde de olduğu gibi bu bitkiyi de çay şeklinde demledikten sonra gargara yapılarak kullanılabilir.
Yukarıda verdiğimiz şifalı bitkileri diş apsesi için kullanabilirsiniz. Bu bitkilerin haricinde herhangi bir şifalı bitkiyi veya bitki yağını doğrudan doğruya apse üzerine uygulamadan önce uyguladığınız bitkinin ağız içerisinde kullanımının uygun olup olmadığının bilinmesi gereklidir. Ayrıca nasıl uygulanacağını bilmediğiniz bitkisel yağları diş apsesi üzerine sürmekten kaçının aksi halde diş etlerinin zedelenmesine ve alerjik etkilere olanak vermekten kaçınmak için yalnızca hakkında bilgi sahibi olduğunuz şifalı bitkileri kullanmaya özen gösterin...
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Çocuklarda Diş Apsesi


Çocuklarda Diş Apsesi, şişmeler ve ağız kokusu oluşturur. Bu durum çocuklarda iştah kaybına, zayıflamaya ve bir şeyler yiyememeye neden olmaktadır. Öyle ki apseye müdahale edilmediği zaman apseler ağız içerisinde yayılmalar gösterebilmektedir.

Çocuğun ağzında görülen apse, müdahale edilmediği zaman kemiklere etki ederek şiddetli ağrılara neden olabilir. Kemiklere etki eden apseler aşınmalara da neden olarak kemik yapısına zarar verir. Apsenin asıl olarak nedeni diş ve dişlerdeki iltihaptır. Genellikle sarı ve beyaz renklerde olabilir. Bu durumlarda çocuğunuzun apse ile oynamasını ya da el değdirmesini engellemek sizin üzerinize düşmektedir.

Çocuklarda diş apsesi tedavileri

  • Eski zamanlarda diş apselerinin tek tedavi yöntemi dişi çekmekti. Öyle ki çürük olmayan ya da sağlıklı bir dişte oluşan apse için bile dişin çekilmesi gerekirdi. Günümüzde gelişen tıp yöntemleri ile artık böyle bir durum ortadan kalmış ve birçok tıbbi ilaçlarla bu duruma müdahale edilmiştir. Böylelikle sağlam diş çekilmemiş olur. Apse ağrıları genellikle günümüzde ağrı kesiciler kullanılarak azaltılır ve bunun yanında antibiyotik ilaçlar kullanılarak apsenin iyileşmesi sağlanır. Fakat uzun süreler iyileşme göstermeyen apsenin tedavisinin mümkün olmadığı anlaşıldığında bu apsenin oluşmasına neden olan diş uygun zamanlarda çekilir.
  • Diğer bir tedavi yöntemi olarak diş hekimi, çocuklarda diş apsesinin içerisindeki iltihabı uygun yöntemlerle bir delik açarak çıkarır ve hastanın ağrı, sızılarının azalmasını sağlar. Böylelikle diğer ilaç tedavileri süresince hasta daha rahat bir şekilde yaşamaya devam eder. Açılan delik içerisi temizlendikten sonra dezenfekten ilaçlar ile dezenfekte edilir. Böylelikle tekrar iltihap oluşması önlenir.
  • Diğer yöntem olarak apsenin oluşma nedeni olan diş eğer çürükse, diş temizlenir ve gerekirse kanal ya da dolgu yapılarak hastanın iyileşmesi sağlanır.
Çocuklarda oluşan diş apsesi genellikle bir dişin çürümesiyle oluşan enfeksiyonlar nedeni ile oluşmaktadır. Eğer çocuğun yaşı dişin yenilenmesine uygunsa uzman doktorlar tarafında diş alınır ve apse bu nedenle hızlı bir iyileşme gösterir. Fakat yetişkinlerde böyle bir durum söz konusu değildir. Yani yetişkinlerde diş yenilenmez. Çocuklardaki diş apsesinin giderilmesi için kullanılan tıbbi ilaçların dozu daha düşüktür. Bunun en büyük nedeni çocukların vücudunun çok daha hassas olmasıdır. Çocuklarda diş apsesi, bazen kendisini yüksek ateş ve boyundaki şişmelerle kendisini gösterebilmektedir. Bunun yanında soğuğa ve sıcağa hassasiyet tamamen artar. Diş apsesi tedavilerinde doktorlar genellikle o bölgeyi uyuşturarak tedavi ettiğinden dolayı çocuğunuz çok fazla bir ağrı hissetmeyecektir.
SİLENTİUM EST AURUM
atamata - avatarı
atamata
Yeni Üye
8 Şubat 2019       Mesaj #8
atamata - avatarı
Yeni Üye
Diş apsesi, enfekte olmuş dokunun diş merkezinde birikmesi nedeniyle oluşan bir durumdur. Tedavi edilmemiş bir kavite, yaralanma veya önceki diş tedavisi nedeniyle olabilir. Orta yaşlı erişkinlere kıyasla genç ve yaşlılarda daha sık görülür.

Diş Apsesinin Başlıca Belirtileri nelerdir?

Diş apsesi belirtileri şunları içerir:
  • Kalıcı, çeneye yayılabilen dişte ağrı
  • Sıcak veya soğuk sıcaklıklara duyarlılık
  • Isırma veya çiğneme basıncına duyarlılık
  • Ateş
  • Yüzün şişmesi
  • Apse patlarsa, ani kokulu kokular, ağızda tuzlu sıvı
  • Diş Apsesinin Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Asıl sebep, diş pulpanına bakteri istilasıdır, kan damarlarının, sinirlerin ve bağ dokusunun bulunduğu dişin iç kısmıdır. Diş çürümesinden kaynaklanabilir. Bakteriler dişte bir çatlak veya boşluktan girer ve şişmenin ve irin toplanmasına neden olarak dişin ortasını enfekte eder. Risk faktörleri şunları içerir:

Uygun olmayan diş bakımı: Düzensiz fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıkları
Yüksek şeker tüketimi: Şeker ve gazlı içecekler gibi şeker bakımından zengin yiyecek ve içecekleri tüketmek
kaynak kadinpost
Son düzenleyen Safi; 8 Şubat 2019 02:55 Sebep: Reklam Yasaktır

Benzer Konular

22 Şubat 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
2 Temmuz 2019 / GusinapsE Sağlıklı Yaşam
3 Aralık 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
5 Temmuz 2012 / GusinapsE Tıp Bilimleri
3 Ocak 2010 / GusinapsE Tıp Bilimleri