Arama

Kanser - Sayfa 4

Güncelleme: 5 Aralık 2018 Gösterim: 72.974 Cevap: 35
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Ekim 2017       Mesaj #31
Avatarı yok
Yasaklı

Yapay Zeka ile Bağırsak Kanseri Teşhisi!


Yeni geliştirilen ve İspanya'da Birleşik Avrupa Gastroenteroloji Haftası'nda tanıtılan bir yapay zeka programıyla bağırsak kanserinin 1 saniyeden kısa bir sürede teşhis edilebildiği belirtildi. Japonya'daki Yokohama Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği yapay zeka işlevli bilgisayar programının, endoskopi görüntülerinde tehlike potansiyeli taşıyan tümörleri tespit edebildiği bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Bilim adamlarının 250 kadın ve erkekteki 306 kolorektal polipi değerlendirmek üzere kullandığı ilgili program aracılığıyla görüntüleri inceleme ve hangi polipin kötü huylu olduğuna karar verme süresinin 1 saniyeden kısa bir zaman diliminde gerçekleştiği kaydedildi. Bu bağlamda söz konusu programın kanserli dokuları yüzde 94 oranında doğru teşhis ettiği belirlendi. Araştırmayı yöneten Dr. Yuiçi Mori, ilgili sistemde en kayda değer şeyin, yapay zekanın kolonoskopi sırasında kolorektal poliplerin gerçek zamanlı optik biyopsisine olanak tanıması olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (30 Ekim 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Aralık 2017       Mesaj #32
Avatarı yok
Yasaklı

Kanser Cerrahisinde 3D'li Yeni Yöntem!


Ameliyat kararında zorlanılan kanserli hastalarda organ içinde yerleşen tümörü, gerçeğine uygun şekilde gösteren 3 boyutlu (3D) plastik prototipler geliştirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Üstün teknolojik cihazla geliştirilen prototipler, hekimlere zor vakalarda ameliyata girmeden önce 3 boyutlu organı detaylı inceleme ve ameliyatın seyrine karar verme olanağı veriyor.

İlgili cihazla elde edilen parçalar, hem eğitim amaçlı hem de hastalara nakledilmek üzere üretiliyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada ortopedi, göğüs cerrahi, plastik cerrahi, diş hekimliği, ağız-yüz-çene cerrahisi gibi branşlarda da organ içine yerleşen tümörlere yönelik operasyon öncesinde 3D teknolojisinden yararlanılabileceği belirtildi.

Söz konusu teknolojik yöntemle doktorların hastadan önce, geliştirilen model üzerinde ameliyatı çalışabildikleri, böylelikle hem ameliyat sırasında muhtemel bir sürprizle karşılaşılma olasılığının azaldığı, hem ameliyat süresinin kısaldığı hem de hastanın aldığı anestezi miktarının azaldığı ve ilgili faktörlerin hastanın iyileşme sürecini de olumlu etkilediği kaydedildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (18 Aralık 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Şubat 2018       Mesaj #33
Avatarı yok
Yasaklı

Kanserle Mücadelede Mikroskobik DNA Robotları!


DNA'dan yapılan nanorobotlarla kanser hücrelerine giden oksijen ve enerjiyi kesmenin yolu tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre mikroskobik DNA robotları, fareler üzerindeki testlerde tümörleri küçültmeyi başardı.
Ad:  _100005511_839eb61a-3e08-4c9b-8b5f-71df2e86e771.jpg
Gösterim: 589
Boyut:  20.9 KB
Görsel Telif Hakkı: Science Photo Library!
Söz konusu nanorobotlar, küçük boyutları sayesinde damarlarda kolaylıkla dolaşabiliyor ve sağlıklı hücrelerde nadiren rastlanıp, kanserli hücreleri besleyen damarlarda sıklıkla rastlanan nükleolin adlı kimyasalla karşılaştığı anda o damarları tıkayarak tümöre kan akışını durdurabiliyor.

Kaynak: BBC Bilim / Nature Biotechnology (13 Şubat 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Şubat 2018       Mesaj #34
Avatarı yok
Yasaklı

Kanseri Kısa Sürede Teşhis Edebilen Çip Geliştirildi!


Tek bir kan tahliliyle kanseri 15 dakikada teşhis edebilecek çip geliştirildi. Belçika'daki Leuven Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde 4 yıllık çalışma sonucu geliştirilen çip, kişide kanser hücresi olup olmadığını çok kısa bir sürede tek bir kan tahliliyle ortaya çıkarabiliyor.

Bireylerden alınan kan örneğiyle deney tüpüne yerleştirilen çip, çok küçük bir dijital kamera işlevi görerek birkaç dakika içinde her hücrenin görselini oluşturuyor. Bu görsellerin bilgisayarda analitik algoritmayla incelenmesiyle hücrelerin kanserli olup olmadığı tespit ediliyor. İlgili çipin hastalar üzerinde denendiği ve iyi sonuçlar elde edildiği belirtildi.

Söz konusu çipin daha çok sayıda hasta üstünde denenmesi ve pazarlanabilecek bir prototipinin geliştirilmesi bağlamında gerekli fonların elde edilmesi için çalıştıklarını ifade eden araştırmacılar, kanserin çok erken teşhis edilmesi durumunda alınacak sonucun da buna paralel olarak o kadar iyi olabileceğini belirtti.

Kanserli hücrelerin teşhis edilmesi için geleneksel olarak kullanılan sistemlerin arasında tarama sistemleri bulunuyor. Ancak bu sistemlerin küçük tümörleri teşhis edememe ihtimali de bulunuyor. Kanserin geç teşhisi ise kanser hastalarının yüzde 90'ının ölümüne neden oluyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Flanders Today (28 Şubat 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Nisan 2018       Mesaj #35
Avatarı yok
Yasaklı

Kanserli Hücreler için Kelebek Gözünden Kamera!


Kelebekleri gözlemleyip, onların gözlerinden esinlenen bilim insanları kanser hücrelerini tespit edebilen yeni bir kamera geliştirdi. ABD'de üretilen minyatür kamera düşük maliyetli olması nedeniyle de kanser tedavisinde önemli bir mihenk taşı olarak görülüyor.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (6 Nisan 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Aralık 2018       Mesaj #36
Avatarı yok
Yasaklı

Altının, Kanserli DNA Hücrelerini Etkilediği Belirlendi!


Ad:  thumbs_b_c_8d181c4c9e7a43ba5ba7dbfcf5d485b0.jpg
Gösterim: 521
Boyut:  46.6 KB
Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü'nden bir grup bilim adamının yaptığı bir araştırma, kanserli DNA hücrelerinin altının çekim gücüne karşı koyamadığını gösterdi. İlgili veri doğrultusunda araştırmacılar, kanseri tespit etmek amacıyla altın nano parçacıklarının kullanıldığı bir deney tasarladı. Söz konusu deney sonucunda parçacıkların kanserli DNA'nın varlığı veya yokluğuna göre renk değiştirdiği tespit edildi. Araştırmacılar elde edilen bulguların net sonuç vermesi için konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Nature Communications (5 Aralık 2018)

Benzer Konular

25 Eylül 2007 / Demir YumruK Müslümanlık/İslamiyet
22 Mart 2017 / zz-zülal Cevaplanmış
12 Eylül 2013 / TheOne Genel Mesajlar
11 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
13 Şubat 2014 / ersen2619 Tıp Bilimleri