Arama

Sakız Nedir?

Güncelleme: 16 Eylül 2015 Gösterim: 4.712 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sakız

Sponsorlu Bağlantılar
isim

1 .
Bazı ağaçların ve özellikle sakız ağacının kabuğundan sızan, çiğnendiğinde yumuşayan, hoş kokulu, beyaz renkli reçine.

2 .
Şekerli ve kokulu ağızda çiğnenen eğlence yiyeceği, ciklet.
3 . (hayvan bilimi) Vücudu beyaz olup başta ve ayaklarda belirgin siyah işaretler bulunan, ince kemik yapılı ve yüksek ayaklı, ince yağsız uzun kuyruklu bir koyun türü.
4 .
Sakız ağacı:
"Sizi İnce dağ yollarının sakız gölgeleri içinde yalnız bırakmak lazım geldiğini hissediyordu."- R. N. Güntekin.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • sakız gibi
Birleşik Sözler
  • sakız ağacı
  • sakız bademi
  • sakız baklası
  • sakız dikeni
  • sakız enginarı
  • sakız kabağı
  • sakız leblebisi
  • sakız rakısı
  • sakız tatlısı
  • acı sakız
  • çürük sakız
  • karasakız
  • afyon sakızı
  • ağaç sakızı
  • çam sakızı
  • çengel sakızı
  • damla sakızı
  • kengel sakızı
  • kenger sakızı
  • köknar sakızı
  • yer sakızı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
2 Eylül 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Sakız, çiklet ya da ciklet, çiğnemek için tabletler veya kısa şeritler halinde hazırlanan şekerli ve şekersiz bir maddedir. Çiklet sözcüğü aslında ABD'li Cadbury Adams firmasının ürettiği Chicklets marka sakızlardan dolayı Türkçe'ye yerleşmiştir.
Manilkara zapota adlı ağaçtan elde edilen lateks kimyasal yollarla temizlenir. Temizlenen lateks maddesine şeker, nişasta ve koku verici maddeler konularak modern usüllerle sakız yapılır. Fiyatının çok ucuz oluşu bilhassa çocukların fazla kullanmasina sebep olur.
Eski Yunanlıların ve Kızıldereliler'in ağaçlardan elde ettikleri sakızları baharatlayarak çiğnedikleri bilinir.
Dişlerin sağlıklı kalması için şekersız sakız çiğnenmesi önerilir. Günümüzde sakızların büyük çoğunluğu xylitol, sorbitol ve maltitol gibi maddeler ile tadlandırılır. Xylitol'un diş çürüklerini önlediği düşünülmektedir.Sigarayı birakmak isteyen kişilere özel nikotin içeren çikletler de piyasaya sunulmuştur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAKIZ a.
1. Bazı bitkilerin gövde ve dal kabuklarından sızan, çiğnendiğinde yumuşayan hoş kokulu reçine.
2. Sakız- ağacının (Pistacia lentiscus) dal ve gövdesine yapılan çiziklerden akan madde. (Damlasakızı da denir.) [Bk. ansikl. böl.]
3. Çiklet.
4. Sakız bademi, ince kabuklu badem; diş bademi. || Sakız gibi, bir şeyin çok beyaz ve temiz olduğunu belirtmek için kullanılır: Yatağa sakız gibi çarşaflar serdiler; birinin çevresinden aynlmak bilmeyen kimse için kullanılır. || Sakız leblebisi - LEBLEBİ. || Beyaz sakız, atlantik sakızağacından (P. atlantica) elde edilen sakız. (Bk. ansikl. böl.) || Çengel sakızı - ÇENGELSAKizı. || Fıstık sakızı, antepfıstığı ağacından (P. vera) elde edilen sakız.]] Kara sakızZİFT’in eşanlamlısı. || Menengiç sakızı, menengiç ağacından (P. terebenthus) elde edilen sakız. || Yer sakızı - YERSAKIZI.

—Mutf. Sakız tatlısı, sakız, şeker, su ve limonla yapılan bir tür tatlı. (Şeker ve su ağdalaşıncaya değin kaynatılır, içine limon sıkılarak ateşten indirilir. Ilınıncaya kadar aynı yönde karıştırılır, beyazlaşınca içine sakız atılır ve macun kıvamına gelinceye değin karıştırılıp kaplara dökülür.)

—ANSİKL. Sakız ya da damlasakızı soluk sarı renkli, kolaylıkla kınlabilen parçalar ya da damlalar halindedir Ûzel kokusu ve tadı vardır. Eter ve etanolda kolaylıkla çözünür. Reçine ve uçucu yağ (% 1-2) içerir. Eski Mısır’da sığala yağı, zift, çam sakızı ve başka maddelere katılarak mumyaların hazırlanmasında kullanılmıştır. Sanayide yapıştırıcı ve vernik yapımında kullanılmaktadır. Türkiye ve Yunanistan’da kadınlarca çiklet gibi çiğnenir. Türkiye sakız gereksiniminin çoğunu Yunanistan'dan (Sakız adası) sağlar.
Beyaz sakız, atlantik sakızağacından sızan ham sakızın su ile kaynatılması sonucundan elde edilir. Dibe çökerek katılaşan sakız beyaz renkli, sıcakta yumuşayan, özel kokulu bir maddedir. Eskiden çöllerde yapılan yolculuklarda ağız kurumasını önlemek ve mideye iyi geldiği için çiğnenirdi.
Fıstık sakızı, antepfıstığı ağacından Gaziantep ve Urfa yöresinde üretilir, emilerek mide ağrılarına ve merhem halinde basura karşı kullanılır. Menengiç sakızı, dallardan kendi kendine de sızabilen bir sakızdır. Bal kıvamında esmer sarı ya da yeşilimsi renkte, özel ve hoş kokulu bir maddedir. Ülkemizde kullanılmamaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

1 Ağustos 2012 / Efulim Ziraat
5 Temmuz 2011 / sedat şimşek Soru-Cevap
1 Ağustos 2012 / GüNeSss Arşive Kaldırılan Konular
1 Ağustos 2012 / Efulim Taslak Konular