MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Basın/Magazin tr (https://www.msxlabs.org/forum/basin-magazin-tr/)
-   -   İlhan Selçuk (https://www.msxlabs.org/forum/basin-magazin-tr/20029-ilhan-selcuk.html)

Misafir 13 Şubat 2007 16:55

2 ek
İlhan Selçuk (1925 - 2010)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alıntıdaki Ek 30621
  • Doğum: 11 Mart 1925, Aydın, Türkiye
  • Ölüm: 21 Haziran 2010, İstanbul
  • Meslek: Türk gazeteci, yazar
İlhan Selçuk (d. 11 Mart 1925, Aydın - ö. 21 Haziran 2010, İstanbul), Türk gazeteci, yazar. Düzenli gazetecilik kariyerine 1961'de Akşam'da başladı; aynı yıl Tanin'e oradan Vatan'a geçti; ertesi yıl Nadir Nadi'nin çağrısı üzerine Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı.
İlhan Selçuk, 12 Mart Muhtırası'ndan sonra "9 Mart Cuntası" içerisinde yer almak savıyla tutuklandı ve Ziverbey Köşkü'nde işkence gördü.
21 Mart 2008 tarihinde saat sabah 04:30 sıralarında Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve iki gün sorgulandıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 21 Haziran 2010 tarihinde ölen yazar, Hacıbektaş ilçesindeki "Yıldızlar Mezarlığı"na defnedildi.

Biyografi
İlhan Selçuk, 1950'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 1952 yılında 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıktı. 1963 yılında Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Karikatürist Turhan Selçuk'un ve Mengü Ertel'in eşi Ülfet Ertel'in kardeşidir.
İlhan Selçuk 12 Mart Muhtırası'ndan sonra, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne katılan Milli Demokratik Devrimcilerden olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. 12 Mart 1971 muhtırasına giden süreçte Doğan Avcıoğlu'nun çıkardığı Devrim (gazete)si etrafında toplanan ve içlerinde 27 Mayıs Darbesini yapan Milli Birlik Komitesi'nin gerçek lideri Emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu'nun da bulunduğu önesürülen "Milli Demokratik Devrimciler", o dönemin siyasi partilerinin demokrasi anlayışının bir oyalamaca olduğunu ileri sürerek ulusçu-devrimci yöntem olarak ifade edilen ilkeler doğrultusunda parlamento dışı muhalefeti savunuyorlardı.Devrim gazetesinin genel yayın yönetmeni Hasan Cemal çok sonraları anılarını anlattığı Cumhuriyet'i Çok Sevmiştim adlı kitabında o zamanki maksatlarının "ulusalcı" subayları ikna ederek onlarla birlikte Şubat-1917'de Rusya'da yapılmış olan bolşevik devrim öncesi askeri darbe benzeri bir "Milli Demokratik Devrim" yapmak olduğunu yazdı. 1971’de Oktay Kurtböke ile beraber sıkıyönetim mahkemesinde yargılandı. Selçuk, 12 Mart döneminde "Ziverbey Köşkü"nde yaşadığı sorgulama günleri üzerine açıklamalar yapmayı düşünmediğini belirtse de daha sonra burada yaşadıklarından yola çıkarak köşkün adını taşıyan bir kitap yazdı. Kitapla birlikte Ziverbey Köşkü’nün işkence iddiaları ilk defa anlatılmış oldu. Selçuk, Köşk’teki işkence iddiasını ifadesinin içine akrostiş yöntemiyle gizlice yerleştirmişti, yazdığı her cümlenin sondan ikinci kelimesinin baş harfi yukarıdan aşağı sıralandığında "işkence altındayım" cümlesi çıkıyordu.
Yazar, Ziverbey Köşkündeki "ilişki ağı" konusundaki bir soruyu şöyle yanıtlamıştır:
"Erenköy Köşkü Cevdet Sunay-Memduh Tağmaç-Faik Türün cuntasının işkence merkeziydi. 12 Mart yapısı içinde özel bir yeri vardı. Çünkü 1. Ordu'nun bulunduğu İstanbul bölgesinde Faik Türün, kendi yetkilerini kullanarak özel operasyonlar yaptırabiliyordu. Basın da İstanbul'da olduğuna göre, burada yaşandı birçok şey. İnsanlar tutuklanmaya, gözaltına alınmaya, kovuşturulmaya başlandı, davalar birbirini izledi. Bu karmaşa içinde aydınlık olan şudur: 12 Mart döneminde Erenköy'de, Ziverbey'de Zihni Paşa Köşkü diye anılan (ya da Ziverbey Köşkü) yerde Faik Türün ve (1991 yılında bir Dev-Sol militanı tarafından öldürülecek olan) Memduh Ünlütürk buyruğunda bir işkence merkezi kurulmuştur. Bu işkence merkezinde de birçok aydın tezgahtan geçirilmiştir."
Selçuk, kitapta yaşadığı işkenceyi şöyle anlatıyordu:
"Gözlerim bağlı olduğundan hiçbir şey görmüyordum. Birileri beni yere yatırmışlar, çoraplarımı çıkarmışlardı. Ayak bileklerime bir alet geçirilmişti. Bir manivelanın ya da vidanın sıkıştırıldığını duyumsuyordum. Öyle bir an geldi ki, bacaklarımı kıpırdatamaz oldum. Bir yağ mı sıvı mı sürüyorlardı tabanlarıma sonra sopa inip kalkmaya başladı. Kendimi acıya katlanabilir sanırdım (...) ancak falakanın verdiği acı hiçbir acıyla kıyaslanamaz (...) Taa kemiklerine işleyen bir acı duyuyor insan. Başlangıçta bağırmamak için kendimi tutuyor, dişlerimi sıkıyordum. Ama sonra kendimi bıraktım; çünkü ne kadar çabalarsan çabala sesine gem vuramıyorsun. Önce hırıltı başlıyor, ardından feryada dönüşüyor, hayvanlaşıyorsun. Olayın bir de ruhsal yanı var ki, bedensel acının üstüne biniyor. Kendini aşağılanmış olarak görüyorsun..."
Alıntıdaki Ek 30620
Yazarın 1995 senesinde yapılan heykeli Kadıköy'deki Özgürlük Parkı'nda bulunmaktadır.


Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHAK) kurucu üyesidir.1997 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.
İlhan Selçuk, 21 Mart 2008 günü saat sabah 04:30'da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Selçuk'la birlikte gözaltına alınanlar arasında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat da bulunmaktaydı. İlhan Selçuk, 22 Mart'ı 23 Mart 2008'e bağlayan gece, saat 01:30'da serbest bırakılmıştır.
14 Ağustos 2009 günü, rahatsızlanarak Vehbi Koç Amerikan Hastanesi Yoğun Bakım ünitesinde tedavi altına alınmış beyin damar tıkanıklığına bağlı olarak kısmi felç geçirdiği saptanmıştır. 10 gün yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Selçuk, 24 Ağustos 2009 günü yoğun bakımdan çıkmıştır.
21 Haziran 2010 günü çoklu organ yetmezliği nedeniyle 13.35'te hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde ağabeyi Turhan Selçuk’un yanıbaşında toprağa verildi.

Eserleri

  • Uzak Komşu Rusya'dan Gezi Notları (1967) - Gezi notları
  • Mustafa Kemal'in Saati (1969) - Belgesel yazılar
  • Yüzbaşı Selahattin'in Romanı (2 cilt, 1973/1975) - Roman
  • Güzel Amerikalı (1976) - Gezi notları
  • Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri (1976) - Gezi notları
  • Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar (1976) - Belgesel yazılar
  • Atatürkçülüğün Alfabesi
  • Ağlamak ve Gülmek (1982) - Belgesel yazılar
  • Düşünüyorum Öyleyse Vurun (1984) - Belgesel yazılar
  • Görülmüştür (1986) - Belgesel yazılar
  • Ziverbey Köşkü (1987) - 12 Mart dönemi tutukluluğu anıları
  • Japon Gülü (1988) - Deneme
  • Enel Hakk'ın Hakkı - Cumhuriyet gazetesinde çıkmış, Alevi-Sünni konularında yazılmış çarpıcı yazıları içermektedir. Bazı Bektaşi Fıkraları ile okuyucu eğlenerek bilgilendiriliyor.
  • İskele Sancak Sol - Sağ - Şeriat
  • Düşünüyorum Öyleyse Vurun


green almond 6 Mart 2007 15:32

İlhan Selçuk (1925 - 2010)

http://img256.imageshack.us/img256/9505/22yb4.jpg
1925 yılında Aydın’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi (1950). Avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıkmıştı (1952). Cumhuriyet gazetesinde fıkra yazarlığını sürdürdü (1963- 2010).

ESERLERİ
İlk iki kitabı gittiği yerler üzerine bir incelemedir:
  • Güzel Amerikalı (1976)
  • Uzak Komşu Rusya’dan Gezi Notları (1967)
Mustafa Kemal’in Saati (1969)’nde belgesel yazılarını derledi, bir de roman yayınladı:
  • Yüzbaşı Selahattin’in Romanı (iki cilt, 1973/75)
Yeni kitapları:
  • Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri (1976)
  • Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar (1976)
  • Ağlamak ve Gülmek (1982)
  • Düşünüyorum Öyleyse Vurun (1984)
  • Görülmüştür (1986),
  • Ziverbey Köşkü (anı, 1987)
  • Japon Gülü (1988)


*****
Ziverbey Köşkü
İlhan Selçuk
Çağdaş Yayınları

İlhan Selçuk, "Ziverbey Köşkü"nde geçirdiği işkenceli sorgulama günleri üzerine açıklamalar yapmayı hiç düşünmüyordu. Neden düşünmediğini, daha pek çok Ziverbey Köşkü olaylarını ve yazılı olarak verdiği ifadelere yerleştirdiği mesajlı akrostişlerini bu kitabında bulacaksınız. Erenköy işkence merkezinin "ilişki ağı" konusundaki bir soruya yanıtı şöyle İlhan Selçuk'un: "Erenköy Köşkü Sunay-Tağmaç-Türün cuntasının işkence merkeziydi. 12 Mart yapısı içinde özel bir yeri vardı. Çünkü 1. Ordu'nun bulunduğu İstanbul bölgesinde Faik Türün, kendi yetkilerini kullanarak özel operasyonlar yaptırabiliyordu. Basın da İstanbul'da olduğuna göre, burada yaşandı birçok şey. İnsanlar tutuklanmaya, gözaltına alınmaya, kovuşturulmaya başlandı, davalar birbirini izledi. Bu karmaşa içinde aydınlık olan şudur: 12 Mart döneminde Erenköy'de, Ziverbey'de Zihni Paşa Köşkü diye anılan (ya da Ziverbey Köşkü) yerde Faik Türün ve Memduh Ünlütürk buyruğunda bir işkence merkezi kurulmuştur. Bu işkence merkezinde de birçok aydın tezgahtan geçirilmiştir."


Daisy-BT 22 Haziran 2010 14:59

İlhan Selçuk'u Kaybettik - 21.06.2010
 
İlhan Selçuk kardeşinin yanına defnedilecek.

http://img17.imageshack.us/img17/7168/100621ilhanselcukukaybe.jpg

Türk basınının duayen isimlerinden Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk 85 yaşında İstanbul'da hayata veda etti. Selçuk, öldüğü kendisinden gizlenen kardeşi Turhan Selçuk'un yanına defnedilecek.

Bir süredir Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi gören Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, Ocak ayından beri tedavi gördüğü Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi'nde saat 13.15'te yaşamını yitirdi. Selçuk'un ölüm nedeninin "çoklu organ yetmezliği" nedeniyle gerçekleştiği bildirildi.
İlhan Selçuk için 23 Haziran'da Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, ardından da Cumhuriyet Gazetesinde törenler yapılacak.


AĞABEYİNİN YANINDA UYUYACAK
Selçuk'un cenazesi, Perşembe günü öğle vakti Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde ağabeyi Turhan Selçuk'un yanında toprağa verilecek.
Mahsuni Şerif ve ağabeyi Turhan Selçuk'un mezarları ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre'nin heykellerinin bulunduğu Çilehane bölgesindeki Yıldızlar Mezarlığı'na defnedilecek.


'PENCERE KAPANDI'
1925 yılında Aydın'da doğan İlhan Selçuk ilk yazılarına 1952 yılında başladı.

1963 yılında ismiyle özdeşleşecek Cumhuriyet gazetesine yazar oldu.
12 Mart askeri muhtırasında gözaltına alınan İlhan Selçuk işkence günlerini kaleme aldığı "Ziverbey Köşkü" adlı kitabında anlattı.
Selçuk'a yazıları yüzünden pek çok kez dava açıldı, davalar gazetecilik yaşamının parçası haline geldi
Yazın hayatı boyunca muhalif çizgisini sürdüren İlhan Selçuk son olarak Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak sorgulandı.
Selçuk'un gözaltına alınma şekli ve uzun süre sorgulanması kamuoyunda da tartışma konusu oldu.
Yaklaşık 50 yıl boyunca Cumhuriyet gazetesindeki “Pencere” adlı köşesinden okurlarına seslenen Selçuk, gazetenin imtiyaz sahibi olarak da görevini sürdürüyordu.

ntvmsnbc ve Ajanslar

21 Haziran 2010 Pazartesi


Efulim 10 Eylül 2012 20:39

İlhan Selçuk
 
İlhan Selçuk (1925 Aydın - 2010 İstanbul)
MsXLabs.Org Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Gazeteci, yazar. Ortaöğrenimini Adana Erkek Lisesi'nde, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı (1950). Bir süre avukatlık yaptı. Sonra kardeşi Turhan Selçuk ile birlikte yönetimine katıldığı Dolmuş adlı gülmece dergisinde yazmaya başladı. Bu derginin kapanmasından sonra Akşam, Tanin, Vatan, Akbaba dergi ve gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Özellikle Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladığı 1963 yılından bu yana, 1961 Anayasası'nın getirdiği hükümleri tepkiyle karşılayan tutucu çevreler ve egemen kesimin çıkarlarını savunan partiler karşısında hükümlerini savunmada ödün vermedi. 12 Mart döneminde Cemal Madanoğlu, Doğan Avcıoğlu vd. ile birlikte tutuklanıp, beraat etti.

Başlıca yapıtları:

  • "Güzel Amerikalı" (gezi notları, 1967),
  • "Uzak Komşu Rusya'dan" (gezi notları, 1967),
  • "Mustafa Kemal'in Saati" (belgesel yazılar, 1969),
  • "Yüzbaşı Selahattin'in Romanı" (2 cilt, 1973-1975),
  • "Sovyetler İran, Amerika İzlenimleri" (1976),
  • "Atatürkçülüğün Alfabesi" (1981),
  • "Ağlamak ve Gülmek" (1982),
  • "Ziverbey Köşkü" (1983),
  • "Düşünüyorum Öyleyse Vurun" (1984),
  • "Görülmüştür" (1986), "Japon Gülü" (1988).


_GüzelikMeleği_ 21 Şubat 2013 19:40

İlhan Selçuk Biyografisi


İlhan Selçuk Türk gazeteci, yazar.

1925 yılında Aydın’da doğdu. Babası Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı gazisi Kasım Selçuk'un subay olması nedeniyle ilk, orta ve liseyi değişik illerde ve okullarda okudu. Liseyi Adana'da bitirip İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.(1950). Avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. Düzenli gazetecilik kariyerine 1961'de Akşam'da başladı; aynı yıl Tanin'e oradan Vatan'a geçti; ertesi yıl Nadir Nadi'nin çağrısı üzerine Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. İlk yazıları 1952 yılında 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıktı. 1963'den vefatına kadar Cumhuriyet gazetesinde makale yazarlığını sürdürüyordu.

Son bir buçuk yıl içinde ismi Ergenekon davasıyla da gündeme gelen Selçuk 21 Haziran 2010'da, 85 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.



Saat: 16:18

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık