merhaba :::: ben mantarlarla ilğili bir konu sunacagım ve bana mantarların özelikleri ve çeşitliliği insan üzerindeki zararları ve yararları lazım ama tam olarak bulamıyorum yani bir öğretmen gibi anlatmak istiorum ama öle bir yazı bulamıyorum yardımcı olursasnız sevinirim :) |
Öğretmenini etkilemek istiyorsan kendi başına özet çıkar mantarların en ilginç yönleri öğretmenin bile aklına gelmiyecek özellikleri dene. LAtince isimlerini söyleyerek etkili olman mümkün:D Detaylı bilgi için tıkla Mantar Nedir? Mantar Hakkında |
Mantarların yapısı nasıldır? Mantarlar nasıl bir yapıya sahiptir? |
Alıntı:
Lütfen buradan konuyu inceleyiniz. |
Ya bu verdiğiniz linkte tam istediğimi bulamadım :S |
Sizin sorduğunuz kısmı aşağıda bir kez daha ekliyorum.Çünkü fazlasıyla detaylı gibi geldi ama...Belki gözünüzden kaçmıştır. MANTARLARIN YAPISI http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/mantyapi.gifBildiğiniz gibi bizim mantar olarak topladıklarımız mantarın meyveleridir. Mantar esas olarak yer altında yada kütük veya benzerlerinin içinde yaşayan ince iplikçiklerden oluşur (miselyum). Miselyum çoğu kez bir yıldan uzun ömürlüdür. Ancak meyvelerinin çoğu birkaç gün/hafta ömürlü olurlar. Mantarların tanınmasında rol alan özellikler nelerdir:
Mantarların tanınmasında şapka biçimleri önemli rol oynarlar. Esas olarak yandaki dört biçim söz konusudur. Ayrıca kremit biçimi, dalgalı, ortası çökük vb. gibi çok değişik biçimler de bulunur. Bunun yanısıra şapka zarının kolaylıkla soyulabilmesi, zarın altında şapka etinin rengi, pulların varlığı, renk hareleri, radyal yada dairesel çizgiler, şapka yüzeyinin kıvrımlılığı, şapka kenarlarında püskül yada saçaklar, şapka üzerinde kubbe yada memeler de mantarın cins ve türünün belirlenmesinde rol oynarlar. Mamantarlar, şapkalarının alt yüzünün görünüşüne göre üçe ayrılırlar: 1-Dikenli alt yüz 2-Borulu alt yüz (Süngerimsiler). Bazı mantarlarda borucuklar gözenek şeklindedir. 3-Lamelli alt yüz (radyal ve düşey plaklar şeklinde). Lamelli mantarlarda lamellerin mantar ayağı ile bağlantı biçimi mantarların belirlenmesinde oldukça yardımcı olurlar. Resimde dört ana biçimin değişik varyasyonları da söz konusu olabilir. Ayrıca lamellerin sık yada seyrek oluşu, mantar şapkasının uçlarından taşmaları, uçlarının düz yada çatallı oluşu, renkleri, kalınlıkları, kırılgan yada balmumu gibi oluşları vb. de mantarların cins ve türlerini belirlemede yardımcı olmaktadır. Not: Serbest lamelli mantarlarda şapka ile ayak birbirinden ayrılabiliyor. Bitişik ve inişli tiplerde ise bu ayrılma hayli zor yada olanaksızdır (Bak: Şapkanın sap ile bağlantısı) D- AYAKLARIN ÖZELLİKLERİ: Ayaklarının şekli de mantarı belirlemede rol oynar. Ana şekiller aşağıda görülüyor:a- Silindirik b- Mekik biçimli c- Karınlı d- Şişkin e- Kök uzantılı f- Soğan biçimli g- Tokmak tipi E- MANTAR AYAĞINDAKİ HALKA/(YAKA/YÜZÜK), KASE/KIN veya ÇORAP: Mantarların önemli özelliklerinden birisi de zar kalıntılarıdır. Bilindiği gibi mantar genel olarak ufak bir yumru olarak ortaya çıkmakta ve zamanla sporları oluşurken şekli de değişmekte ve tanıdığımız mantar halini almaktadır (solda).http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/yumrukes.gif Mantar yumrusunu çevreleyen bir dış zar bulunur. Mantarın boyutlarının büyümesiyle bu zar bir süre sonra parçalanmaktadır. Bu parçalanma değişik biçimlerde olabilir: Tüm çevre boyunca, üst yarıdan, alt yarıdan yada üst yada alt uçtan. Bir başka zar ise mantar sporlarının oluşma sürecinde, sporların içinde oluşacağı humeniumu örterek sporları korumaya yarıyan iç zardır. Buna humenium zarı adı verilir. İşte bu zarların parçalanması sonucunda bir kısım zar artıkları yok olmayıp, şapka üzerinde yada kenarlarında pulcuklar yada püsküller (saçak) şeklinde, ayak uçlarında yada çevresinde kase yada çorap olarak, ayak çevresinde ise yüzük (yaka) yada kemer biçiminde kalmayaı sürdürürler. Aşağıda dış ve iç zarların parçalanışı şamatik olarak gösterilmiştir. a- Dış zar üst yarıdan parçalanıyor; şapka üzerinde değişik boyutlarda pulcuklar oluşur. Bunlar gerçek mantar pulları değildirler ve şapka yüzeyinden kolaylıkla ayrılabilirler. Amanita türü mantarlar böyledir ve bu özellikleri nedeniyle sinek mantarları olarak adlandırılırlar. Bu tür mantarlar genellıkle zehirlidirler. Yağmurla ayırt edici bu pullar yokolduğundan bazan deneyimli mantar toplayıcılar için bile karıştırma tehlikesi söz konusu olur .Sağ yukarıda Amanita pantherina sinek mantarı görülüyor. b-İç zar parçalanarak, kolaylıkla ayrılabilen yüzük yada ayağa yapışık yaka şeklini alıyor. Bazı durumlarda üst kısım da şapka kenarında saçak biçiminde kalır. İç zar, Cortinariuslarda örümcek ağı şeklinde olduğundan, kalıntılar, yapışık, kahverengi iplikcikler şeklindedir.(sporlarının renginden dolayı belirleyici özellik) Bunlara bu nedenle örümcek mantarları adı verilmiştir. Fotoğrafta şapkasının altı da üstü de kahverengi olan öldürücü "Cortinarius rubellus" örümcek mantarı görülüyor. (Bak: Toplarken dikkat!) c- Dış zar şapka ve ayak üzerine sabitlendiğinden kopma yanlardan oluyor. Bu durumda kalıntı ayak boyunca bir puldan bir çorap şeklindedir. Yaka ise çorabın ucunda ve yukarıya yönelmiştir. Çoğu kez aynı pul pul yapı şapka üzerinde de oluşur. Pholiota türü (püsküllü) mantarların pek çoğunda bu özellik görülmektedir. Fotoğrafta Phoilota squarrosa püsküllü mantarı görülüyor. F- MANTAR AYAĞININ/SAPININ GEVREKLİĞİ: Mantarların dokusal yapısı, uzunlamasına lifcikler şeklindedir. Herhangi bir mantarın sapını -kurumuş durumda değil ise- ortadan kırdığınızda şekilde görüldüğü gibi (solda) boylamasına liflerle karşılaşırsınız. Ancak bu durumun iki istisnası bulunmaktadır. Russula ve Lactarius türü mantarlarda yapı lifli değil gevrek olduğundan, bunlar kırılıp parçalanırlar (sağda). Bu mutlak belirleyici özellikleri ile bu iki tür mantarı kesin olarak saptamak olanaklıdır. http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/kant_krm.jpg http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/mandrisk.jpg İki türü birbirinden ayıran ana özellik ise -başka bazı tali özelliklerin yanında- Lactarius mantarlarda, mantarın kırılan yada kesilen yüzeyinde "süt" adı verilen renksiz yada renkli bir sıvının oluşmasıdır (Sağda-Lactarius volemus). Bu özellik, russulalarda asla yoktur. (Solda-Russula vesca) G- MANTAR ŞAPKASININ SAP İLE BAĞLANTISI: Lamelli mantarlarda şapkanın sap ile bağlanma biçimi (Bak: Lamellerin konumu) lamelli mantar cinslerinin tanınmasında oldukça belirleyicidir. Bu açıdan bakıldığında lamelli mantarlar iki gruba ayrılabilir:1-Şapka ile ayak birbirinden kolayca ayrılabilir. Lamellerin serbest, yani ayaktan ayrık olduğu durumlarda, humenium, (Bak: Humenium) şapkanın ayrı bir bölümünü oluşturur ve bu nedenle ayaktan rahatlıkla ayrılabilmektedir. Bazan şapka ile ayak arasında net bir ayrım çizgisi gözlenebilirken çoğu zaman bu ayrımı gözleyebilmek icin büyüteç kullanmak gerekmektedir. Aşağıda bu türden olan mantarlara örnekler verilmiştir: a-Amanita türleri (Gelin mantarı, Padişah mantarı vb.) b-Lepiota türleri /Pullu mantarlar (Şemsiye mantarı, Söbelen/pösteki mantarı vb.) c-Agaricus türleri/ Şampinyonlar (Kültür mantarı, çayır mantarı vb.) http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/padismnt.jpg 2-Şapka ile ayak birbirine sıkıca bağlıdır.http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/semsiye.jpg http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/kult_mnt.jpg Lamellerin bitişik yada inişli olduğu mantarlarda, şapka ile ayak üst üste çakışmışlardır, dolayısıyla onları birbirlerinden ayırmak oldukça zor yada imkansızdır. H-MANTARIN RENGİ Bir mantar türünde dahi renk farklılığı oldukça büyüktür. Bu nedenle mantarların rengi, tür belirlemede büyük önem taşımaz.Renk özelliği genetik bir karakterdir, ancak mantarın yaşlılığı ve nemliligi de renk üzerinde önemli rol oynarlar. Bazı türler neme karşı çok daha hassastır ve nemlilik arttıkça renkleri koyulaşırken, nemliliğin azalmasıyla renkleri de açılır. Bazı mantarların renkleri de, örneğin Russula türleri, suda çözülen renk maddeleri içerdiklerinden, yağışlı havalarda, suyla birlikte akıp gider. I-MANTARIN KOKUSU Ayrıca, soğuk havada iyi koku alınmaz. Onun için koklarken, mantarı avuç içine alıp ısıtmak yada oda sıcaklığına getirip koklamak en iyisidir. J-MANTARIN TADI Ayrıca zehirli mantarları tadarak tanımak da olanaksızdır. Biliniyor ki pek çok zehirli mantarın tadı oldukça leziz(!)dir. Mantar tatmanın gerekli oduğu, işe yarar tek bir istisnai durum vardır: Russula cinsi mantarların yenen türlerini saptamak. (Bak: Tat Yoklaması) K- MANTAR SPORLARININ RENGİ: Bir lamelli mantarın türünü belirlemede önemli bir yardımcı da, o mantarın sporlarının rengidir. Genel olarak mantarın gelişmesinin başlangıc evresinde, mantarın sporları oluşmadığı için, genç mantarları bu yoldan tanımak olanaklı değildir. Mantar gelişip sporlar olgunlaştığı zaman, sporlar şapkanın alt yüzüne renklerinin damgasını vururlar. Pek çok mantarın lamellerinden bu renk kolaylıkla izlenebilir. Ama daha güvenli olması için asağıda açıkladığımız SPOR İZİ deneyine başvurulur. Spor İzi Deneyi:
Asağıda dört renk spor izi fotoğrafı görülüyor. Beyaz spor izi, Kırmızı spor izi, Kahverengi spor izi, Siyah spor izi http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/sp_vit.jpghttp://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/sp_rod.jpghttp://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/sp_brun.jpghttp://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/resim/sp_svart.jpg- BEYAZ SPOR İZİ: Şemsiye mantarı -Köy göçüren -Horoz mantar KIRMIZISPOR İZİ: Clitopilus prunulus KAHVERENGİ SPOR İZİ: Örümcek mantarları - Cortinarius orellanus - Cortinarius rubellus- SİYAH SPOR İZİ: Kültür mantarı - Söbelen (Pösteki mantarı) Bir mantarın türünü belirlemekte, başka özellikler de önemli rol oynarlar: Sap ile şapkanın göreli bağlantı biçimi: Merkezi, eksantrik veya yandan bağlı. Büyüme biçimi: Tek tek, deste biçiminde, gruplar halinde, öbek öbek vb. |
MANTARLARIN ZARARLARI NELERDİR???????LÜTFEN ACELEM VAR ÖDEV YAPMAM LAZIM |
mantar mantarların yararları ve zararları nelerdir? |
slm ... ben gözde mantarlarla ilgili konu arıyorum ama bulamıyorum .çok farlklı şeyler çıkıyo. örnegin ( annemi nasıl öldüre bilirim gibi şeyler) ben daha 10 yaşındayım ve piskolojimi bozuyorum .lütfen şu ödev sitelerine düzgün , yararlı şeyler koyun . ödevlerimizi yaparken çok zorluk çekiyoruz .iyi günler .... <3 <3 <3 |
mantarların yararlarını ve zararlarını araştırmak istiyorum. ama elime hiç doğru düzgün cevap gelmiyor. iyi günler... |
Alıntı:
Mantarın Faydaları : Etin yerini tutar. Protein değeri etten fazladır. Yorgunluğu giderir. Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir. Kansızlığı giderir. Bedenin gelişmesinde yardımcı olur. Mantarın Zararları : Romatizma ve üremi olanlar yememelidir. UYARILAR : Yenebilen ve zehirli mantarlar yan yana yetişebilirler. Bazı yenebilen ve zehirli türler birbirine o kadar benzer ki bunu ancak bir mantarbilimci ayırt edebilir. Zehirli mantarların tadı yenebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. |
peki mantar bir bitkimidir |
Alıntı:
Evet mantar bir bitkidir. |
Sizin sorduğunuz kısmı aşağıda bir kez daha ekliyorum.Çünkü fazlasıyla detaylı gibi geldi ama...Belki gözünüzden kaçmıştır. |
mantar bir bitkidir |
bakın arkadaşlarım biz sizden mantarın yararı ve zararlarını istiyoruz MANTARIN ŞEKLİ DEĞİL umarım anlamışsınızdır .... |
mantarların zararı nelerdir kankiler:D |
zararlı mantarların isimleri nelerdir |
Öğretmenini etkilemek istiyorsan kendi başına özet çıkar mantarların en ilginç yönleri öğretmenin bile aklına gelmiyecek özellikleri dene. LAtince isimlerini söyleyerek etkili olman mümkün Detaylı bilgi için tıkla Mantar Nedir? Mantar Hakkında |
bende bulamadım |
güzel bilgiler ama bana mantarın zararları lazım |
ben mantarları(kültür mantarlarının)çiğ olarak yiyorum bişey olurmu ? |
Mantarın Faydaları : Etin yerini tutar. Protein değeri etten fazladır. Yorgunluğu giderir. Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir. Kansızlığı giderir. Bedenin gelişmesinde yardımcı olur. Mantarın Zararları : Romatizma ve üremi olanlar yememelidir. UYARILAR : Yenebilen ve zehirli mantarlar yan yana yetişebilirler. Bazı yenebilen ve zehirli türler birbirine o kadar benzer ki bunu ancak bir mantarbilimci ayırt edebilir. Zehirli mantarların tadı yenebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. |
mantarların yararlarını ve zararlarını araştırmak istiyorum. ama elime hiç doğru düzgün cevap gelmiyor. iyi günler... ßir an önce ßu duruma ßir el atsanız iyi olur saygılarr ... |
mantarların özelliklerini istiorum ltfnn yardm cı olun.!! |
Alıntı:
Alıntı:
|
Ben Eda, gözde arkadaşıma katılıyorum bende 11 yaşındayım . ve normal olarak araştırma yapmak zorundayız siz büyüklerden bir rica lütfen bize yardımcı olun ... saolun |
Alıntı:
|
ya fen ödevim için lazım allah aşkına daha bir haftam var hemen yapım da bitsin şu ödev |
bana acill mantarların çeşitleri ve etkileri lazım bilen yazsın hemennnnnnn |
MANTARLARIN YAPISI Bildiğiniz gibi bizim mantar olarak topladıklarımız mantarın meyveleridir. Mantar esas olarak yer altında yada kütük veya benzerlerinin içinde yaşayan ince iplikçiklerden oluşur (miselyum). Miselyum çoğu kez bir yıldan uzun ömürlüdür. Ancak meyvelerinin çoğu birkaç gün/hafta ömürlü olurlar. Mantarların tanınmasında rol alan özellikler nelerdir: Mantar şapkasının biçimi Şapkanın alt yüzü Lamelli mantarlarda, lamellerin konumu ve özellikleri Ayakların biçimi Mantar ayaklarında halka (yaka), kase veya çorap olup olmaması Mantar sapının gevrekliği Mantar şapkasının, sap ile bağlantısı Mantarın rengi Mantarın kokusu Mantarın tadı Mantar sporlarının rengi Şimdi bunları sırasıyla ele alacağız: A- ŞAPKANIN ŞEKLİ: Mantarların tanınmasında şapka biçimleri önemli rol oynarlar. Esas olarak yandaki dört biçim söz konusudur. Ayrıca kremit biçimi, dalgalı, ortası çökük vb. gibi çok değişik biçimler de bulunur. Bunun yanısıra şapka zarının kolaylıkla soyulabilmesi, zarın altında şapka etinin rengi, pulların varlığı, renk hareleri, radyal yada dairesel çizgiler, şapka yüzeyinin kıvrımlılığı, şapka kenarlarında püskül yada saçaklar, şapka üzerinde kubbe yada memeler de mantarın cins ve türünün belirlenmesinde rol oynarlar. B- ŞAPKANIN ALT YÜZÜ: Mamantarlar, şapkalarının alt yüzünün görünüşüne göre üçe ayrılırlar: 1-Dikenli alt yüz 2-Borulu alt yüz (Süngerimsiler). Bazı mantarlarda borucuklar gözenek şeklindedir. 3-Lamelli alt yüz (radyal ve düşey plaklar şeklinde). C- LAMELLERİN KONUMU: Lamelli mantarlarda lamellerin mantar ayağı ile bağlantı biçimi mantarların belirlenmesinde oldukça yardımcı olurlar. Resimde dört ana biçimin değişik varyasyonları da söz konusu olabilir. Ayrıca lamellerin sık yada seyrek oluşu, mantar şapkasının uçlarından taşmaları, uçlarının düz yada çatallı oluşu, renkleri, kalınlıkları, kırılgan yada balmumu gibi oluşları vb. de mantarların cins ve türlerini belirlemede yardımcı olmaktadır. Not: Serbest lamelli mantarlarda şapka ile ayak birbirinden ayrılabiliyor. Bitişik ve inişli tiplerde ise bu ayrılma hayli zor yada olanaksızdır (Bak: Şapkanın sap ile bağlantısı) D- AYAKLARIN ÖZELLİKLERİ: Ayaklarının şekli de mantarı belirlemede rol oynar. Ana şekiller aşağıda görülüyor: a- Silindirik b- Mekik biçimli c- Karınlı d- Şişkin e- Kök uzantılı f- Soğan biçimli g- Tokmak tipi E- MANTAR AYAĞINDAKİ HALKA/(YAKA/YÜZÜK), KASE/KIN veya ÇORAP: Mantarların önemli özelliklerinden birisi de zar kalıntılarıdır. Bilindiği gibi mantar genel olarak ufak bir yumru olarak ortaya çıkmakta ve zamanla sporları oluşurken şekli de değişmekte ve tanıdığımız mantar halini almaktadır (solda). Mantar yumrusunu çevreleyen bir dış zar bulunur. Mantarın boyutlarının büyümesiyle bu zar bir süre sonra parçalanmaktadır. Bu parçalanma değişik biçimlerde olabilir: Tüm çevre boyunca, üst yarıdan, alt yarıdan yada üst yada alt uçtan. Bir başka zar ise mantar sporlarının oluşma sürecinde, sporların içinde oluşacağı humeniumu örterek sporları korumaya yarıyan iç zardır. Buna humenium zarı adı verilir. İşte bu zarların parçalanması sonucunda bir kısım zar artıkları yok olmayıp, şapka üzerinde yada kenarlarında pulcuklar yada püsküller (saçak) şeklinde, ayak uçlarında yada çevresinde kase yada çorap olarak, ayak çevresinde ise yüzük (yaka) yada kemer biçiminde kalmayaı sürdürürler. Aşağıda dış ve iç zarların parçalanışı şamatik olarak gösterilmiştir. a- Dış zar üst yarıdan parçalanıyor; şapka üzerinde değişik boyutlarda pulcuklar oluşur. Bunlar gerçek mantar pulları değildirler ve şapka yüzeyinden kolaylıkla ayrılabilirler. Amanita türü mantarlar böyledir ve bu özellikleri nedeniyle sinek mantarları olarak adlandırılırlar. Bu tür mantarlar genellıkle zehirlidirler. Yağmurla ayırt edici bu pullar yokolduğundan bazan deneyimli mantar toplayıcılar için bile karıştırma tehlikesi söz konusu olur .Sağ yukarıda Amanita pantherina sinek mantarı görülüyor. b-İç zar parçalanarak, kolaylıkla ayrılabilen yüzük yada ayağa yapışık yaka şeklini alıyor. Bazı durumlarda üst kısım da şapka kenarında saçak biçiminde kalır. İç zar, Cortinariuslarda örümcek ağı şeklinde olduğundan, kalıntılar, yapışık, kahverengi iplikcikler şeklindedir.(sporlarının renginden dolayı belirleyici özellik) Bunlara bu nedenle örümcek mantarları adı verilmiştir. Fotoğrafta şapkasının altı da üstü de kahverengi olan öldürücü "Cortinarius rubellus" örümcek mantarı görülüyor. (Bak: Toplarken dikkat!) c- Dış zar şapka ve ayak üzerine sabitlendiğinden kopma yanlardan oluyor. Bu durumda kalıntı ayak boyunca bir puldan bir çorap şeklindedir. Yaka ise çorabın ucunda ve yukarıya yönelmiştir. Çoğu kez aynı pul pul yapı şapka üzerinde de oluşur. Pholiota türü (püsküllü) mantarların pek çoğunda bu özellik görülmektedir. Fotoğrafta Phoilota squarrosa püsküllü mantarı görülüyor. F- MANTAR AYAĞININ/SAPININ GEVREKLİĞİ: Mantarların dokusal yapısı, uzunlamasına lifcikler şeklindedir. Herhangi bir mantarın sapını -kurumuş durumda değil ise- ortadan kırdığınızda şekilde görüldüğü gibi (solda) boylamasına liflerle karşılaşırsınız. Ancak bu durumun iki istisnası bulunmaktadır. Russula ve Lactarius türü mantarlarda yapı lifli değil gevrek olduğundan, bunlar kırılıp parçalanırlar (sağda). Bu mutlak belirleyici özellikleri ile bu iki tür mantarı kesin olarak saptamak olanaklıdır. İki türü birbirinden ayıran ana özellik ise -başka bazı tali özelliklerin yanında- Lactarius mantarlarda, mantarın kırılan yada kesilen yüzeyinde "süt" adı verilen renksiz yada renkli bir sıvının oluşmasıdır (Sağda-Lactarius volemus). Bu özellik, russulalarda asla yoktur. (Solda-Russula vesca) G- MANTAR ŞAPKASININ SAP İLE BAĞLANTISI: Lamelli mantarlarda şapkanın sap ile bağlanma biçimi (Bak: Lamellerin konumu) lamelli mantar cinslerinin tanınmasında oldukça belirleyicidir. Bu açıdan bakıldığında lamelli mantarlar iki gruba ayrılabilir: 1-Şapka ile ayak birbirinden kolayca ayrılabilir. Lamellerin serbest, yani ayaktan ayrık olduğu durumlarda, humenium, (Bak: Humenium) şapkanın ayrı bir bölümünü oluşturur ve bu nedenle ayaktan rahatlıkla ayrılabilmektedir. Bazan şapka ile ayak arasında net bir ayrım çizgisi gözlenebilirken çoğu zaman bu ayrımı gözleyebilmek icin büyüteç kullanmak gerekmektedir. Aşağıda bu türden olan mantarlara örnekler verilmiştir: a-Amanita türleri (Gelin mantarı, Padişah mantarı vb.) b-Lepiota türleri /Pullu mantarlar (Şemsiye mantarı, Söbelen/pösteki mantarı vb.) c-Agaricus türleri/ Şampinyonlar (Kültür mantarı, çayır mantarı vb.) 2-Şapka ile ayak birbirine sıkıca bağlıdır. Lamellerin bitişik yada inişli olduğu mantarlarda, şapka ile ayak üst üste çakışmışlardır, dolayısıyla onları birbirlerinden ayırmak oldukça zor yada imkansızdır. H-MANTARIN RENGİ Bir mantar türünde dahi renk farklılığı oldukça büyüktür. Bu nedenle mantarların rengi, tür belirlemede büyük önem taşımaz. Renk özelliği genetik bir karakterdir, ancak mantarın yaşlılığı ve nemliligi de renk üzerinde önemli rol oynarlar. Bazı türler neme karşı çok daha hassastır ve nemlilik arttıkça renkleri koyulaşırken, nemliliğin azalmasıyla renkleri de açılır. Bazı mantarların renkleri de, örneğin Russula türleri, suda çözülen renk maddeleri içerdiklerinden, yağışlı havalarda, suyla birlikte akıp gider. I-MANTARIN KOKUSU Pekçok mantarın çok özel bir kokusu vardır. Bu nedenle koku, mantarın tanınmasında önemlidir. Ancak bir başka açıdan da koku, kişilere bağlı bir duyudur, yani kişiden kişiye değişir. Bu nedenle başkaları için koku tanımlamak oldukça zordur.Mantarın kokusu, en iyi şapkasının altından alınır. Bazı kokular ancak mantarı kırdığınızda hissedilir, bazılari ise çok ucucudurlar. Bu nedenle mantarı kırar kırmaz koklamak en doğru yöntemdir. Ayrıca, soğuk havada iyi koku alınmaz. Onun için koklarken, mantarı avuç içine alıp ısıtmak yada oda sıcaklığına getirip koklamak en iyisidir. J-MANTARIN TADI Mantarın tadının -mantar pişirilmeden yenmeyeceği icin- çig durumda hiçbir anlamı yoktur. Ayrıca zehirli mantarları tadarak tanımak da olanaksızdır. Biliniyor ki pek çok zehirli mantarın tadı oldukça leziz(!)dir. Mantar tatmanın gerekli oduğu, işe yarar tek bir istisnai durum vardır: Russula cinsi mantarların yenen türlerini saptamak. (Bak: Tat Yoklaması) K- MANTAR SPORLARININ RENGİ: Bir lamelli mantarın türünü belirlemede önemli bir yardımcı da, o mantarın sporlarının rengidir. Genel olarak mantarın gelişmesinin başlangıc evresinde, mantarın sporları oluşmadığı için, genç mantarları bu yoldan tanımak olanaklı değildir. Mantar gelişip sporlar olgunlaştığı zaman, sporlar şapkanın alt yüzüne renklerinin damgasını vururlar. Pek çok mantarın lamellerinden bu renk kolaylıkla izlenebilir. Ama daha güvenli olması için asağıda açıkladığımız SPOR İZİ deneyine başvurulur. Spor İzi Deneyi: Spor rengi araştırılacak mantarın sapını, şapkaya yakın bir yerde n keserek, şapkayı sapından ayırın (en az iki adet). Şapkalardan birini beyaz, diğerini de siyah bir kağıdın üzerine, lamelleri yere bakacak şekilde yerleştirin. Şapkaların üzerine bir kase kapatın. Bir kaç saat sonra, yada bu denemeyi akşamdan yaptıysanız, ertesi sabah, kaseyi ve ardından mantar şapkasını dikkatlice kaldırın. Kağıt üzerinde sporları, merkezden çevreye radyal sıralar halinde, rahatlıkla göreceksiniz. Tabii ki renklerini de. Not: Bu iz deneyi, çok kuru mantarlarda da iyi netice vermeyebilir. Asağıda dört renk spor izi fotoğrafı görülüyor. Beyaz spor izi, Kırmızı spor izi, Kahverengi spor izi, Siyah spor izi - BEYAZ SPOR İZİ: Şemsiye mantarı -Köy göçüren -Horoz mantar KIRMIZISPOR İZİ: Clitopilus prunulus KAHVERENGİ SPOR İZİ: Örümcek mantarları - Cortinarius orellanus - Cortinarius rubellus- SİYAH SPOR İZİ: Kültür mantarı - Söbelen (Pösteki mantarı) Bir mantarın türünü belirlemekte, başka özellikler de önemli rol oynarlar: Sap ile şapkanın göreli bağlantı biçimi: Merkezi, eksantrik veya yandan bağlı. Büyüme biçimi: Tek tek, deste biçiminde, gruplar halinde, öbek öbek vb. Kaynak: Mantarların özellikleri nelerdir? Zarar ve faydaları nedir? |
mantarlar Alıntı:
olup bittiğini not al.öğretmenine sun. |
yardımcı olun [QUOTE=Ziyaretçi;1245209]merhaba :::: ben mantarlarla ilğili bir konu sunacagım ve bana mantarların özelikleri ve çeşitliliği insan üzerindeki zararları ve yararları lazım ama tam olarak bulamıyorum yani bir öğretmen gibi anlatmak istiorum ama öle bir yazı bulamıyorum yardımcı olursasnız sevinirim :)[/QOTE] bende bimiom yarın sınavım var ya |
MANTAR Mantarların Genel Özellikleri Mantarlar Mantarlar, sitoplâzmalarında zarla çevrili bir çekirdeğe sahip olan ökaryot hücreli canlılardır. Mantarlar genellikle çok hücrelidir. Klorofil içermeyen, yaşamları için gerekli olan besini hazır olarak sağlayan heterotrof canlılardır. 1. Mantarların Genel Özellikleri Mantarlar, yüksek yapılı bitkilerdeki kök, gövde ve yaprak gibi organlara sahip değillerdir. Fakat hücrelerinin etrafında belirli bir hücre çeperinin olması, sporla çoğalmaları ve genellikle hareketsiz oluşları nedeniyle bitkilere benzer canlılardır. Şapkalı mantarların çeşitli türleri ülkemizde doğal olarak yetişir, bazı türleri zehirlidir. Şapkalı mantarlar besin ve ilâç yapımında kullanılmak üzere özel olarak da yetiştirilmektedir. 2. Mantarların Çeşitleri Mantarlar maya mantarları, küf mantarları, şapkalı mantarlar ve enfeksiyon yapan mantarlar olarak gruplandırılır. Maya mantarları; genellikle tek hücreli organizmalar olup, hücre çeperleri kitinden yapılmıştır. Mayaların en önemli özelliği eşeysiz üremelerinin tomurcuklanma yolu ile olmasıdır. Özellikle şekerli ortamlarda, toprakta, hayvan atıklarında bol miktarda görülür. Hamurun mayalanmasında, bira üretiminde maya mantarlarından yararlanılır. Küf mantarları; çürümekte olan böcek, balık, kuş artıkları üzerinde saprofit olarak yaşarlar. Eşeyli ve eşeysiz ürerler. Besinlerin küflenmesine neden olurlar. Mantarların sporları peynir, salça, ekmek, limon ve yemekler üzerinde çoğalarak besinlerin küflenmesine neden olur. Şapkalı mantarlar; genellikle ağaç altlarında, çayırlarda yetişen tipik şemsiye şeklinde olan mantarlardır. Bu mantarların zehirli ve zehirsiz türleri vardır. Zehirsiz türlerinin kültürü yapılarak kolayca yetiştirilir. Şapkalı mantarlar; demir, bakır, fosfor, vitamin ve protein açısından zengin olduklarından besin olarak tüketilir. Enfeksiyon mantarları; insanda ağız ve boğaz hastalıkları, üreme organları ve deride enfeksiyonlara neden olan mantarlardır. Bebeklerde görülen pamukçuk, saç dökülmesine neden olan saçkıran örnek verilebilir. 3. Mantarların Biyolojik, Ekonomik Önemi ve İnsan Sağlığı ile İlişkisi Mantarların en önemli görevleri yeryüzündeki madde dönüşümünde rol almalarıdır. Mantarlar, ölü bitki ve hayvan kalıntılarının çürüyerek toprağa karışmasında rol oynarlar. Bitkilerin sonbaharda dökülen yaprakları, mantar ve bakteriler tarafından çürütülerek humuslu organik maddelere dönüştürülür. Oluşan fosfat ve nitrat gibi mineraller bitkiler tarafından alınarak yaşam döngüsüne katılır. Mantarlar, gıda ve fermantasyon endüstrisi, ilâç sanayii ve çeşitli ürünlerin elde edilmesinde kullanılmaktadır. Peynir, alkol, ilâç, ekmek yapımında mantarlardan yararlanılır. Ekmek yapımında hamura katılan maya, kimyasal tepkimeler sonucunda karbon dioksit gazının çıkışına yol açar ve hamur kabarır. Bazı maya mantarları da salgıladıkları enzimlerle, glikozu parçalayarak alkole dönüştürürler. Bira ve şarap gibi alkollü içecekler şekerin fermantasyonu sonucu oluşur. Şapkalı mantarlar, eski çağlardan beri tüketilen önemli bir gıdadır. Mantarın besin değeri oldukça yüksektir. Özellikle içerdiği protein, vitamin ve mineral maddeler mantarın beslen-medeki önemini arttırmaktadır. Mantarda, mineral maddelerden kalsiyum, demir, fosfor, potasyum ve bakır bulunmaktadır. Mantarlar, ilâç yapımında da kullanılmaktadır. Çeşitli antibiyotikler, steroit hormonlar, birçok vitamin¬ler mantarlardan elde edilen ilâçlardır. Son zamanlarda mantarlar kanser tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Penicillium chrysogenum mantarının ürettiği penisilin antibiyotiği, bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Doğadaki mantarların zehirli ve zehirsiz cinsleri bulunmaktadır. Bu mantarların ayırt edilememesi sonucu zehirlenmelere çok rastlanmaktadır. Bilinçsizce toplanan zehirli mantarların tüketilmesi insanların ölümüne neden olmaktadır. Bu tehlike kültür mantarlarında görülmez. Bu nedenle kültür mantarlarının tüketilmesi gereklidir. Kültür mantarları lâboratuvar şartlarında kolayca yetiştirilebilir. Nemli ve karanlık ortamlarda, gübre ve saman karışımında kolayca yetiştirilen ve zehirleme tehlikesi olmayan önemli bir besin kaynağıdır. |
mantarların zararları * Zehirli olanları ölümcül sonuçlar doğurabilir. İçeriğinde bulunan fosfor ve calsiyum, özellikle böbrek hastaları, fosfor ve calsiyum yüksekliği olan ve bu elementleri tüketmesi sakıncalı olan hastalar için zararlı olabilir. Bu hastalar, mantarı, doktorlarına danışmadan tüketmemelidirler. |
mantarlar Alıntı:
|
Mantarın zararları ve yararları nelerdir? arkadaşlar mantarların yararları ve zararlarını maddeler halinde bulanınız varsa yazabilir mi acaba |
Mantarların bilinmeyen özellikleri nelerdir? MANTARLARIN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ NELERDİR ? LÜTFEN KISACA CEVAPLAYABİLİR MİSİNİZ ? |
zararlı ve zaralı mantarlar Yararları Yaşlanmayı geciktirir. Beyin ve sinir sistemi hastalıklarından korur. Alzheimeri önler. Ete yakın oranda ve çok değerli protein içeriği nedeniyle, son derece besleyici ve önemli bir besindir. Çocuklarda büyümesinde, gelişmesinde ve hastalıklardan korunma amacıyla bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli rol oynar. Vücut için gerekli tüm aminoasitleri içerir. Yağ yönünden oldukça fakir olması nedeni ile kilo aldırmaz. Kilo vermek amaçlı yapılan diyetler için de ideal bir besindir. B,A,K,D vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kemik gelişimi üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Büyüme çağındaki çocukların ve kemik erimesi riski olan kadınların mutlaka tüketmesi gerekir. Bol miktarda Kalsiyum,potasyum,fosfor,demir,çinko ve bakır içermesinden dolayı, kansızlık başta olmak üzere, kalp damar hastalıkları, migren, yüksek tansiyon, felç,astım,romatizmal hastalıklar,diş çürümesi ve kemik erimesini önler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Düşük sodyum miktarı ile, yüksek tansiyon ve kalp hastalarının bile, rahatlıkla tüketebileceği bir besindir Zararları Zehirli olanları ölümcül sonuçlar doğurabilir. İçeriğinde bulunan fosfor ve calsiyum, özellikle böbrek hastaları, fosfor ve calsiyum yüksekliği olan ve bu elementleri tüketmesi sakıncalı olan hastalar için zararlı olabilir. Bu hastalar, mantarı, doktorlarına danışmadan tüketmemelidirler. |
Saat: 09:12 |
©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık