MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir'' ne demektir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/224748-hayatta-en-hakiki-mursit-ilimdir-ne-demektir.html)

Ziyaretçi 13 Kasım 2008 19:39

"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir'' ne demektir?
 

"Hayatta en hakiki mürşit ilim ve fendir" sözünün anlamı ve açıklaması nedir?



Keten Prenses 13 Kasım 2008 19:43

Mürşit demek doğru yolu gösteren, kılavuz demektir. Buna göre, insanların ve toplumların hayatında en gerçek yol gösterici, en yanılgısız kılavuz bilim ve fen olmalıdır.
çünkü bilim ve fen akıl ve mantığa dayalıdır..

umarım bu bikaç cümle size konu hakkında fikir vermiştir.. ve sen de gerisini üretebilirsiniz:)


ahmetseydi 19 Aralık 2016 12:51

"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" sözünü bugünkü türkçeye çevirecek olursak; "Hayatta en gerçek yol gösterici olan şey bilimdir. Bilim, hayatın pusulasıdır." anlamı çıkmaktadır. Mürşit kelimesinin anlamı kılavuz / pusula dır. Bu sözde altı çizilmek istenen nokta, ilim ve fenin ilerlememiz yolunda yapacağı kılavuzluktur. Bilimi iyi kullanmamız gerekmektedir.

Bu açıdan bakıldığında bilim kişilere ve ırklara göre değişmez. Dolayısıyla bilim nesnel bir kavramdır ve mekanlara göre de farklılık göstermez. Bilimin amacı gerçeği anlamaktır. Bilim deneysel sonuçlarla gerçeği ıspatlar. Bu nedenle bilimi mürşit edinmeyen toplumlar, bilimi kulak ardı eden toplumlar geride kalmaya mahkumdurlar.

Hayatımızda hava, su ne kadar önemliyse bilim de o kadar önemlidir. Hz. Ali "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" sözüyle de bilimin ne deneli önemli olduğunu vurgulamıştır. Hayatımızı kolaylaştıran, yaşantımıza renk katan şeyler aslında bilim sayesinde ortaya çıkmıştır.



Saat: 00:09

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık