MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Düz metin örneği verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/274919-duz-metin-ornegi-verir-misiniz.html)

Misafir 11 Ekim 2009 15:05

düz metin örneği ver


fadedliver 11 Ekim 2009 15:24

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1528690)
düz metin örneği ver

DÜZYAZI

Koşuk biçiminde yazılmamış bü­tün yazı ve konuşmalarda kullanılan dil düzyazıdır. Mektup, ev ödevi, öykü gibi, yazdığımız şeylerin nerdeyse tümüne düzyazı deniyor. Kitaplarda, gazetelerde, dergilerde okuduğumuz yazılar, konuşurken kullandığı­mız dil de düzyazı özelliği taşır. Anımsayacak olursak, Moliere'in Kibarlık Budalası adlı oyununun kahramanı Bay Jourdain'i de bu durum çok şaşırtmıştı:


Bav Jourdain: Ne? Şimdi ben, "Nicole. terliklerimi getir, takkemi ver." dersem, bu düzyazı mı oluyor'.' Felsefe öğretmeni: Evet, elendim.
Bay Jourdain: Hay Allah! Demek hcn kırk yıldır düzyazı diliyle konuşuyormuşum da, hunim farkında değilmişim!

Ayrıca, şiir özelliği taşıyan ama düzyazı biçi­minde yazılan edebiyat ürünleri de vardır. Bu türden düzyazı örneklerini yüzyıllar boyunca her yaşta insan severek okumuştur. Romanlar düzyazıyla yazılır. Romancıla­rın dışında da birçok önemli yazarın ürünleri­ni düzyazıyla yazmayı seçtiklerini biliyoruz. Şiir genellikle belli bir konuda bizi duygulan­dırırken düzyazı bilgi edinmemizi sağlar. Düzyazı en çok öykülerin anlaşılabilir bir bi­çimde anlatılmasına, belirli konuların açıklan­masına, tartışma yoluyla insanların birbirleri­ni etkilemelerine yarar.

Bundan düzyazının sıkıcı olduğu anlamı çı­karılmamalıdır. Düzyazı da şiir gibi yazarın üslubu ve yeteneği doğrultusunda yalın ya da süslü, dokunaklı ya da alaycı, ciddi ya da gü­lünç olabilir. Fransa'da Montaigne, İtalya'da Machiavelli, İspanya'da Cervantes, İngiltere' de Bacon düzyazının gelişmesini ve saygınlık kazanmasını hızlandırmışlardır.

Shakespeare'den sonra en ünlü İngiliz şairi olan John Milton düşünce özgürlüğünün öne­mini Areopagitica adlı yapıtında özenli bir düzyazıyla dile getirmiştir.
Edebiyatın çeşitli türlerinde özellikle Rö­nesans'tan sonra gelişen düzyazı 17. yüzyıldan sonra tiyatro yapıtlarında daha yaygın bir bi­çimde kullanıldı; önceleri komedilerde be­nimsenen bir anlatım biçimiyken, zamanla or­ta sınıfın yaşantısını daha kolay yansıtan bir oyun dili olarak kullanıldı.

Düzyazının gelişmesinde bir başka etken de 18. yüzyıldan sonra gazeteciliğin yaygınlaşma­sı ve haftalık dergilerin yayımlanmasıyla okur sayısının artmasıdır.

Türkçe'de de düzyazı 1277'de Karamanoğ-lu Mehmed Bey'in Türkçe'yi devletin resmi dili ilan etmesinden sonra gelişmeye başlamış; 17. yüzyılda ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin .SV­yahatname'si, Naima'nın Tarih-i Vekayî adlı yapıtı bu alanda seçkin düzyazı örnekleri ola­rak ortaya çıkmıştır. 19. yüzyılda, özellikle Tanzimat'tan sonra Şinasi ile başlayan düzya­zı geleneği, roman ve tiyatro türlerinin geliş­mesi ve gazeteciliğin yaygınlaşmasıyla giderek geniş halk yığınları arasında yaygın bir ileti­şim aracı olmuştur.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Düz Yazı Türleri:


Anlatımın düzgün konuşma cümleleri ile yapılmış şekline Düz yazı (nesir) denir.
Mektup:haberleşme aracıdır.
a) Edebi metin:Edebi sorunlar üzerinde durulan,yazarların birbirlerine yazdıkları mektuplardır.
b) Özel Mektuplar: Birbirini tanıyan kişilerin hal-hatır sorma,haber verme,bir şey sorma gibi nedenlerle yazdıkları mektuplardır.
c) İş Mektupları: İş yerlerinin birbirlerine yazdıkları mektuplardır;Dilekçe sipariş mektupları,resmi yazılar iş mektuplarıdır.



Örnekler:


1- Ankara,13-12 1999
Sevgili dostum Volkan,
Uzun süre haberleşemedik,biliyorsun son romanım ben bilhayli meşgul etti.Karşılaştığım zorluklardan ancak kurtulabildim.
Azizim,kitabıma kapak olabilecek çalışmalara ihtiyaç duyuyorum.Senin,bu konudaki tecrübelerini biliyorum,yardımını esirgemeyeceğini düşünüyorum.
En kısa sürede ziyaretine geleceğim,o zamana kadar hoşçakal.

Ufuk CEYLAN


2- Erzurum,15-02-1998

Sevgili anneciğim,

Buraya geleli iki ay olmasına rağmen,derslerimin yoğunluğundan dolayı sana yazamadım,kusura bakma.
Anneciğim,Erzurum son zamanlarda iyice soğudu.öğrenci yurdu soğuk olmasına rağmen okulda ve dışarıda bayağı üşüyoruz.Derslere başladık şimdilik sorunumuz yok.
Anneciğim bayram yaklaştı,uçak bileti ayırttırdım.Ankara daki bayramları özledim.Hem gellince kardeşimin derslerine de yardımcı olurum.
En kısa zamanda dörüşmek ümidi ile hoşça kal.Ellerinden öperim.

Kızın Ceyda KAYSERİ.

Alıntıdır.


Misafir 14 Ocak 2011 20:59

KIZDAN SEVGİLİSİNE MEKTUP




Elime son kez aldim kagit kalemi, Bu sana son mektubum. Postaci son bir kez haber getirecek...Benden sana. Canim bilirim aldirmazsin hiçbirseye, Ne sevgiye ne de hislere. Simdi elimde bir sigara var, Bugün çok içtim. Bilirim kizacaksin, "Içme demistim" diyeceksin,
Ama ben yine ayni cevabi verecegim: Dertliyim. Son kez bu kalp derdinle dolu. Bu mektubumda Seni ne kadar sevdigimi Özledigimi yazmayacagim. Artik degistim ben. Seninm umursamaz tavirlarindan biktim SERSERIM. Takmiyorum artik ben de seni. Hani bende bir resmin varya, Arkadasima verdim SERSERIM. Çok begenmis seni, "Al senin olsun" dedim Ama dikkat etmesini de söyledim, Olur ya çikarsaniz "Boynuzlamasin seni" dedim. Yüzünün seklini görmeni isterdim SERSERIM. Bu mektup digerine benzemiyr degil mi? Dün gece yiktin, öldürdün beni SERSERIM. Dilindeki hece bir kursun gibi saplandi yüregime. Tüm gece kanadi durmadan, Gözlerim doldu aglayamadim. Yataklara düstüm ne zamandir. Ama iyi oldu aslinda Seni umursamiyorum artik, Sen ne demistin SERSERIM. "Üzülme!" Üzülmüyorum zaten gülüyorum, Bu acilarin getirdigi mutsuzlugu seviyorum. Lanet olsun sana SERSERIM.
Bu kadar degersiz miydi sevgim? Biliyorsun ben seni çok sevdim. Bu sana son mektubum SERSERIM. Yak istersen,istersen baskalarina okut. Ya da evet Içip içip agla, Ama sunu bil ki bu sana son mektubum. Bundan sonra hain yazar mezar tasinda Bir ölüsün artik sen hatiralarimda...




SERSERIDEN CEVAP


Bugün hiç beklemedigim bir anda, Mektubunu aldim GÜZELIM. Son mektubum demissin, inanmam Sen dayanamazsin bensizlige, Erirsin,bitersin günden güne. Bak ne diyorum GÜZELIM Gönlün olsun,birkaç gün daha çikalim Sevinirsin belki. Hediye olur ya da bir elma sekeri. Sen bensiz yapamazsin GÜZELIM. Seni öptügüm o ilk ani hatirla, Nasil da çocuklar gibiydin, Bayilacaksin diye korkmustum GÜZELIM. Ben senin gibi neler geçirdim elimden,
Bilirim haberim yok sevmeden, sevilmeden. Sen beni gerçekten sevdin mi GÜZELIM? Sana bu mektubu meyhaneden yaziyorum, Biraz önce birkaç çocuk dövdük GÜZELIM, Onlarin serefine içiyoruz. Bak GÜZELIM!Ben sana ne demistim hatirlamiyorum "Üzülme" yazmissin Sahiden dedim mi? Içkiliyken herhalde, bilirsin. "Yiktin" yazmissin Sahiden yikildin mi? Umursamazsin sanmistim Takmazsin diye ummustum, Ama madem beni umuttun, Bu sana son sözüm olsun
Ben de seni sevdim haberin olsun GÜZELIM.




KIZINARKADASIN'DANSERSERIYE


Seni tanimiyorum serseri, Ama arkadasim seni çok sevdi. "Son mektup" demisti dogru, Hem o seni çoktan unuttu. Seni çok begendim be serseri, Belki seversin, belki de... "Güzelim" demissin bizimkine, Ben de seni zevkli bilirdim. Ben ondan daha güzelim. Bak serseri! Ben seni ondan daha çok severim. Telefon numarami yaziyorum,arkada, Onu aradigin gibi beni de ara. Ayrica senin güzel gariplesti bu ara "Kalbim agriyor" diyor, Doktor bir teshis koyamiyor.Aman canim o da bir baska, Aglasa da gülüyorum der etrafa Sakin unutma beni ara.




SERSERIDEN ARKADASA


Bak kizim ben seni sevmedim daha en basta, Ben güzelimi sevdim herseyden çok. O bana "serserim" derdi canindan koparcasina, Sen ise "serseri" diyorsun sokakta kalmisçasina.
Senin gibi arkadas olmaz olsun. Güzellige gelince,kimse yarisamaz benim GÜZELIMLE. Simdi birak bunlari "son mektup" derken yalan sanmistim Daha beter içer oldum, Her gece sarhosum. Bir daha ki mektupta güzelimden bahset bana. Simdi gerçekten mutlu mu? Yoksa baskasini mi seviyor? Hasta demistin,kalbinden hasta Yoksa bu ask hastaligimi? Benden baskasi ile... Çabuk yaz arkadas Herseyi arkadas, herseyi anlat bana.
Anladim ki yasayamam ben onsuz bu dünyada.



ARKADASTAN SERSERIYE


Afedersin serseri yanlis yapmisim ben, O seni gerçekten çok sevmis. Son nefesinde bile adini söyledi, Yüregim parçalandi,anlayamazsin. éSERSERIM" deyisini duysaydin gözleri kapanirken.Askin öyle sarmis ki bedenini Kaybedince, yasayamadi öldü iste. Son mektunda ne yaptin? Içip içip agliyor musun? O simdi mezarinda huzurlu yatarken, Yilanlara bile seni anlatir süphen olmasin. Zaten mezar tasinda
"SENI SEVMISTIM SERSERI"
Yazisini görünce anlarsin. Belki bir umut vardi yasamasinda, Ama senin de ciddi olmandi. "Birkaç gün çikalim" demissin ona. "Elma sakari olur" demissin. Iste o vurdu senin güzelini, Indi zavallicigin yüregine. Simdi mezarinda derin bir uykuda, Sevgisi de sonsuzlasti onunla. Aslinda o hiç istemedi öldügünü bilmeni Ama dayanamadim yazdim iste. Simdi ne yaparsin,nasil yasarsin? Içer misin, adam mi döversin? Sen de onu sevmissin öyle yazmissin,
Öyleyse birak askiniz yasasin.



SERSERININ ODASINDAKI NOT ;

Sana GeLiyorum GüzeLim..
SeNi SeviyoRum GüzeLim...


Hasan Sezai 24 Ocak 2011 20:11

Dil Anlatım 2 sayfalık metini tahlil etme
 
''2 sayfalık herhangi bir metin buluncakveher cümle tahlil edilcek ''
bu konu üzerinde yardım edecek varmı ?


Misafir 13 Mart 2011 13:12

yardım
 
2 sayfalık örnek bir metin veriirmisniz ?


Misafir 20 Nisan 2011 20:48

CILDIRDIM YHA BULAMADDIM BİR METİN


Misafir 20 Nisan 2011 20:58

o sorunu cevabı düz yazı metindir yani atatürk ile ilgili olan metinler düz yazıdır.


Misafir 20 Nisan 2011 23:09

offffffffff ya bulun şu odewi


Misafir 9 Kasım 2011 11:30

örnek metin
 
arkadaşlar örnek metin verirmisiiniz.


Misafir 17 Aralık 2013 20:46

nesir yazı nedir



Saat: 09:03
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık