MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Yeni sınav sistemine göre meslek lisesi öğrencisi bölümünü seçerse ek puan alacak mı? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/296904-yeni-sinav-sistemine-gore-meslek-lisesi-ogrencisi-bolumunu-secerse-ek-puan-alacak-mi.html)

Misafir 7 Ocak 2010 21:41

yeni sisteme göre meslek lisesi öğrencisi kendi bölümünden bir yeri seçerse ek puan alacak mı alırsa ne kadar


Misafir 28 Şubat 2010 17:59

Alıntı:

yeni sinav sistemine gore meslekler

ben dişhekimliğini istiyorsam hangi dersten ne kadar yapmam gerekecek?


PROFKENAN 7 Mart 2010 22:34

SELAM GENCLER
 
Meslek liselerinin genel amaçları, iş yerlerinin çeşitli alanlarda ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştirmek, bunun yanında bir üst yükseköğretim kurumları için öğrencileri hazırlamaktır. Öğrenci yerleştirme sisteminde yapılan değişikliklerle meslek liselerinin, mesleki alanlarda öğrenci yetiştirdikleri vurgulanmış bu nedenle de üniversiteye yerleştirmede bazı kıstaslar konulmuştur. Öğrencilerimizin bu durumla ilgili bilgi edinmesi ve üniversiteye hazırlıkta kendine bu yönde bir yol çizmesi faydalarına olacaktır. ÖSS’de bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumu mezunlarının Y-ÖSS puanları, kendi alanlarını seçmeleri durumunda, ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının (AOBP) 0,8 ile çarpılması ve ÖSS puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme sırasında Y-ÖSS puanlarına,ilgili aobp’nin 0,24 ile çarpılmasından elde edilecek ek puanlar katılacaktır.
Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim lisans programlarını seçtikleri taktirde avantajlı olacaklar. Bu avantajlar:
Ek Puan
Meslek lisesi mezunlarına sağlanan birinci olanak kendi alanlarına uygun bir yükseköğretim programına yerleştirilirken, ek puan almalarıdır. Y-ÖSS puanları, ilgili Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının (AOBP) 0,8 ile çarpılması ve ÖSS puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca yerleştirme sırasında Y-ÖSS puanlarına, ilgili AOBP’ nin 0,24 ile çarpılmasından elde edilecek olan ek puanlar katılacaktır. Örneğin; bir düz lise ile meslek lisesi okul birincileri, aynı ham puanı almış olsalar bu durumda düz lise mezunu birincisinin ham puanına 80 (100 x 0,8) puan eklenecek, ancak meslek lisesi birincisine 104 puan (100 x 1,04) eklenecektir. Buradan hareketle bir düz liselinin meslek liselerinin alanı içerise giren bir bölümü kazanma şansı düşüktür.
Meslek liselerinden mezun olan öğrenciler bu avantajların farkında olarak sınava hazırlanırlarsa kendi alanlarında bir programa yerleşmeleri kaçınılmaz olacaktır.
Süre
195 dakikalık sınavda, meslek lisesi mezunları için 180 yerine 120 sorunun yanıtlanmasının yeterli olabilmesi, süre açısından bir avantajdır. Düz lise mezunu bir öğrenci kendi alanı ile ilgili bir yere yerleşmek için sınavın ikinci bölümünden de soru yapmak (toplam 180 soru) zorundayken, meslek lisesi mezunu bir öğrenci sadece 120 sorudan sorumlu tutulmaktadır.
Sorumlu Oldukları Soruların Niteliği
Meslek liselilerin sorumlu olduğu, sınavın birinci bölümündeki ilk 4 testte sorulacak sorular tüm öğrencilerin ilköğretim ya da ortaöğretimde okuduğu ortak müfredatla ilgili olacaktır. Özellikle 9. sınıf müfredatı ağırlıklı olacak, düz liselilerin sorumlu olduğu ağır matematik, edebiyat ve diğer ders konularından meslek liseliler muaf olacaklardır.
Sınavsız Geçiş
METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.
Mesleki ve teknik lise öğrencileri istedikleri takdirde liseden mezun oldukları bölümlerin devamı niteliğindeki 2 yıllık meslek yüksekokullarına sınavsız yerleştirileceklerdir.
Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezi sistemle yapılır.

Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi ve METEB bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.
Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük )olana öncelik verilir. Adayların doğum tarihleri de aynı olduğu taktirde, bu adayların hepsi kontenjan fazlası olarak yerleştirilecektir.
Yerleştirme işlemi, bütün geçmiş yıl mezunlarını kapsayacak şekilde kendi senesi içinde, yukarıda anlatılan sıraya göre yapılır.
SINAVSIZ YERLEŞTİRME İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Mesleki ve Teknik liselerden mezun olanların ÖSS’ye de girmeleri gerekir mi?
Bu adaylar eğer ;
-Kendi alanlarındaki 4 yıllık lisans programlarına,
-Kendi alanları dışındaki 4 yıllık lisans programlarına,
-Kendi alanları dışındaki 2 yıllık ön lisans programlarına,
-Kendi alanları dışındaki 2 veya 4 yıllık AÖF programlarına da girebilmek istiyorlarsa
mutlaka ÖSS’ ye girmeleri gerekir. Çünkü bu programlara Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirme yapılacaktır.
Sınavsız yerleştirme sonrası boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak mı ?
Meslek lisesi ve Teknik lise öğrencileri, kendi alanları dahilinde yapacakları tercihlere göre yerleştirilecekler ; bu öğrencilerden kalan boş kontenjanlara ise Meslek liselerin ve Teknik liselerin farklı alanlarından mezun olanlarla diğer düz lise öğrencileri 160 puan barajını da aşmışlarsa hiçbir öncelik olmadan ilgili Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirileceklerdir.
Sınavsız Geçiş ile 2006-ÖSYS’de kendi alanımda bir yükseköğretim programına yerleştirildim, 2007-ÖSS puanım ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarına uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılacak mı?
Hayır. Sınavsız Geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarına uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
Düz lise çıkışlı adaylar 2 yıllık Meslek Yüksekokulu tercihi yapamayacaklar mı ?
2005 ÖSS sonrasında Ağustosta yapılacak olan tercihlerde 2 yıllık tercih yapamayacaklardır. Ancak, “sınavsız yerleştirme” sonrası boş kalan kontenjanlar için “ek yerleştirme” yapılacağından, ek yerleştirmede alan dışı (AOBP x 0,3) Y-ÖSS puanları dahilinde 2 yıllık meslek yüksekokullarından tercih yapabileceklerdir. Fakat adaylar koşullarını karşılayabildikleri takdirde, meslek yüksekokullarının bazı programları arasından tercih yapabilirler.
Meslek lisesi ve Teknik lise mezunları 4 yıllık fakülteleri nasıl tercih edecekler ?
Bu adayların 4 yıllık fakültelere ve kendi alanları dışındaki 2 yıllık meslek yüksekokullarına yerleştirilebilmeleri için 2007 ÖSS’ye girmeleri gerekmektedir. 2007 ÖSS sonrası ağustos ayında yapılacak olan merkezi yerleştirmede kendi alanlarıyla ilgili 4 yıllık fakülteleri (AOBP x 1.04), kendi alanları dışındaki 4 yıllık fakülteleri (AOBP x 0,3) puanlarıyla tercih edebileceklerdir. Ayrıca kendi alanları dışındaki 2 yıllık meslek yüksekokullarını da ek yerleştirme ile (AOBP x 0,3) puanlarıyla tercih edebileceklerdir.
Meslek lisesi mezunlarına sağlanan ikinci olanak, varsa kendi yükseköğretim lisans programlarına, ÖSS puanlarına göre yerleştirilmektir. Lisans programlarına yerleştirilirken ortaöğretim başarı puanları 0,8 katsayısı ile çarpılacak ve ayrıca ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının 0,08 ile çarpılmasından elde edilecek ek puanlar da katılacaktır. Bu olanaktan yararlanmak isteyen adayların ÖSS’ye girmeleri ve ÖSS’de ilk 4 testi yanıtlamaları yeterlidir.
Meslek lisesi mezunları isterlerse, bitirdikleri programın devamı niteliğinde olmayan yükseköğretim lisans programlarını da tercih edebilirler. Ancak bu programlara yerleşebilmek için, sınavda ilk 4 teste ek olarak ilgili puan türünün hesaplanmasında kullanılan 2 testi daha yanıtlamaları gerekecektir. Ayrıca bu adayların, bu programlara yerleştirilmesinde ortaöğretim başarı puanları için kullanılacak katsayı 0,3 olacaktır. Buna göre, soruyu soran ve meslek lisesi son sınıf öğrencisi olduğunu belirten adayın üniversitelerin mühendislik programlarına girmesi imkansız değildir; ancak oldukça güçtür. Mühendislik programlarına girmek isteyen meslek lisesi çıkışlı bir adayın öncelikle ÖSS’ye girmesi ve sınavda ilk 4 teste ek olarak Matematik-2 testi ile Fen Bilimleri-2 testini yanıtlaması ve elde edeceği ÖSS-SAY-2 puanının en az 185 olması gerekir.


m1n 2 Haziran 2010 19:47

ek puan
 
ek puanlar size gelecektir 60 puan geliyor meslek lisesine.


Misafir 1 Ağustos 2010 21:41

anadolu meslek cikisli bir öğrenci saglik meslek yüksekokullarini tercih edebilrmi yrdmci olursanz ck sevinrm


Misafir 13 Eylül 2010 14:04

ben sağlık mes lisesi hemşirelik bölümü öğrencisiyim şimdi ben üniversiteye girerken örneğin düz liseden hemşirelik bölümünü seçen öğrenciyle farkım olacakmı nekadar ek puan alarım


Misafir 24 Eylül 2010 01:05

şimdi benim bildiğim kadarıyla senin okuldaki puanın göz önüne alınarak 0.8 ile çarpılacak o sana ek puan olarak gelecek ama okul birincisi isen 104 puan geliyor düz lisedekilerde bu yok farkın bu olsa gerek benim bilidğim bu


oflu 27 Ekim 2010 17:41

ben elektrik elektronik bolumunde okuyorum mezun olunca ne kadar maaşla işe başlayabilirim


flu 13 Aralık 2010 17:33

üniversiteye ilk adım
 
merhaba düz liseden mezun olacagım sozel bolumu ogrencısıyım denızlı pamukkale honaz meslek yuksek okulu halkla ilişkiler bolumunu ıstıyorum. meslek lısesı mezunu olmadıgım ıcın tereddutteyım. benım ıcın ıyı bır secım olabılır mı ?? sımdıden tesekkurler..


Misafir 20 Aralık 2010 16:58

yardım edebilirmisiniz
 
ben lise 1 ögrencisiyim saglık meslek lisesini kazandım ama gidemedim şimdi düz lise okuyorum yarı dönemden sonra tekrar saglık meslek lisesine gitmek istiyorum gidebilir miyim bana yardımcı olun lütfen???


Misafir 14 Şubat 2011 18:55

merhaba ben teknik lise öğrencisiyim.teknik bilgisayar bölümünde okuyorum.Ama üniversitede bilgisayar okumak istemiyorum.bölümüm sayısal ama bn sayısal olarak bşka bölüm okumak istiyorum.bana ek puan gelicekmi yine?yardım ederseniz sevinirim.


Misafir 14 Şubat 2011 18:58

merhaba bn teknik lise öğrencisiyim.bilgisayar bölümü okuyorum.bölümüm sayısal.Ama bn bilgisayar bölümü okumak istemiyorum.sayısal bölümlerden tercih yapmak istiyorum.Bana okuldan ek puan gelicekmi gelmicekmi?? acil cvp lütfen.


reklam45 14 Şubat 2011 19:02

Acil cvpp
 
teknik lise öğrencisiyim.bilgisayar bölümünde okuyorum.bölümüm sayısal.Ama bn sayısal olarak başka bölümlerde okumak istiyorum üniversiteyi.bana ek puan yine gelicekmi gelmicekmi?? acil cvp lütfen?


Misafir 29 Temmuz 2011 18:46

yani meslek liseli kendi bölümünü seçerse artı 150 puan civarı bişiler gelecek bu da onu rahatlıkla kendi bölümüne yerleştirir ......bende biyomedikal mühendisliği alanı seçmek istiyorum bu sene 11. sınıfa geçtim balgatta biyomedikal mühendisliği alanında tıbbi görüntüleme dalında okuyorum ...inşallah seneye kendi bölümüme girebilirim ....ben yazın staj yaptıımda bir kaç biyomedikal mühendisiyle görüşme imkanı yakaladım anlattıklarına göre şuanda bu meslek türkiyede pek yaygınlaşmamış olmakla beraberinde tıp sektörü biyomedikal çalışanı açığı yaşıyor..... şuanda biyomedikal teknikerinin,teknisyenin,mühendisinin yapacağı işleri elektrik elektronik mezunları yapmakta....


Misafir 19 Ağustos 2011 21:49

hasret
 
meslek lisesi öğrencisiyim ama kendi bölümümü istemiyorum onun için 2 yıllık sağlık bölümlerini istiyorum sizce nasıl yapabilirim ??? şimdiden tşkler


Misafir 20 Ağustos 2011 09:04

Akşam lisesine gidiyorum . Doktor ya da makina mühendisi olma olassılığım varmı ? Varsa detaylı bilgi verirseniz sevinirim .


Misafir 20 Ağustos 2011 09:24

s.a ya yukarıda sağlık meslek öğrencisine okuldan aldığın puan 104 demişiniz. okulda ki puanı 100 bile olsa alacağı ek puan 80 olur :) siz 104 ü nereden çıkardınız??????????????


Misafir 20 Ağustos 2011 09:27

sa meslek lisesine 150 puan nerden geliyo hacı söyle hangi okulsa direk oraya gidiyim. bilgisiz imsanlar konuşunca bir işe yaramıyo. 150 puanmış adam o zaman 150 alsın okuldanda 150 oh 300 puan barajı geçmeye gerek yok be.......... :))))))))


Misafir 2 Şubat 2012 12:46

denizli sağlık meslek liseleri bu sene öğrenci alıcakmı almıycak diyorlar


Misafir 15 Şubat 2012 11:57

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1906663)
ben lise 1 ögrencisiyim saglık meslek lisesini kazandım ama gidemedim şimdi düz lise okuyorum yarı dönemden sonra tekrar saglık meslek lisesine gitmek istiyorum gidebilir miyim bana yardımcı olun lütfen???

hayır gidemezsin çünkü sağlık meslek lisesi 1.sınıfta anatomi vb meslek dersleri bulunmakta bunları görmediğin için gidemzsin.ve iyiki gidemiyosun buna sevinmelisin okusaydın pişman olurdun inan buna


Misafir 30 Mart 2012 14:42

ben endstri mslk lisesinde okumaktayım ama sağlık m.y.onu istyrum tewrchlermn hpsni sağlık bölümlerine vericem kazanma ihtmalim varmıdır ????


Misafir 14 Haziran 2012 12:45

Yeni sınav sistemine göre meslek lisesi öğrencisi bölümünü seçerse ek puan alaca
 
hemşirelik bölümünün taban puanları sağlık meslek liselilerine verilen ek puanın eklenmiş hali mi? lütfen acele cevaplayın


Misafir 19 Ekim 2012 02:07

Yeni sınav sistemine göre meslek lisesi öğrencisi bölümünü seçerse ek puan alaca
 
ben ticaret meslek lisesi öğrencisiyim... bankacılık okumak istiyorum açkta okuyorum ve kredimde oldukca yüksek... diploma puanının bi önemi varmı.ve bankacılk için kaç net yapmam gerek...



Saat: 22:31

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık