MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Spor turizmi nedir, örnek verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/311858-spor-turizmi-nedir-ornek-verir-misiniz.html)

Misafir 16 Mart 2010 23:10

spor turizmine 2 örnek


_KleopatrA_ 16 Mart 2010 23:35

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1731103)
spor turizmine 2 örnek

Spor Turizmi

Günümüzde turizmle sporun zaman, mekan ve fonksiyonel açıdan sıkı bağlılığı, ayrıca sporun turizm için devamlı artan önemi ayrı bir “spor turizmi” kavramının geliştirilmesi zaruretini doğurmuştur. Hans Stoessel spor turizmini şöyle tanımlamaktadır:

“Spor turizmi, spora ilgi duyan kişilerin turizme katılmalarından doğan olaylar ve ilişkilerin bütünü” dür.
Spora ilgi duyan kişilerle Stoessel aktif olarak spor yapanlar, seyirciler, idareciler ve taraftarların anlaşılacağını belirtmektedir.
Spor turizmi değişik biçimlerde ortaya çıkabilir. Bunlardan ilki turizm olayı çerçevesinde spor yağılmasıdır. Devamlı oturma yerinin dışında yapılan ve dinlenme, gevşeme veya o spor kolunda gelişmeye yardımcı olan her türlü bedeni idmanlar turizm çerçevesindeki spor faaliyetleri sayılmaktadır. Mesela, hafta sonu sporları, müsabaka ve turnuvalara katılma, kür mahallerinde sportif faaliyetler gibi
İkinci hal, spor organizasyonlarıdır. Mahalli olmaktan çıkan, katılanlar veya seyircileri başka yerlerden gelen spor olayları, spor turizmin teşkil eder. Burada, başka mahallerden gelen aktif spor yapanlar, seyirciler idareciler, basın mensupları spor turizmine katılanları meydana getirirler.
Üçüncü hal, spor tarafından yaratılan turizmidir. Mesela, spora meraklı olan kimselerin gelecekte yapılacak veya geçmişte yapılmış olimpiyat oyunları tesislerini görmek için bu tesislerin bulunduğu yerleri ziyaret etmesi, ilgi çekici oyunların cereyan ettiği veya edeceği yerlerde bir kere olsun bulunabilmek arzusundan doğmaktadır.

Alıntı:


Spor Turizm
i
Genel turizm tariflerinden hareketle, spor turizmi kavramı için, spora ilgi duyan kişilerle, aktif olarak spor yapan kişi, grup ya da takımlar ile bunların idarecileri ve seyircilerinin turizme katılmalarından doğan olaylar ve ilişkiler bütünü, şeklinde bir yaklaşımda bulunmak mümkündür.
Spor turizmi için spor altyapısı yapılmış tesisler önem arz etmektedir. Bu altyapı sporun branşına göre değişiklikler gösterebilmektedir.
Ülkemizin spor turizmine müsait tesisleri özellikle Antalya Bölgesi’nde yoğunlaşmıştır. Marmara Bölgesi’ndeki profesyonel takımların fazlalığı ve bu takımlar için hazırlık kampı yeri ihtiyacı dikkate alındığında, doğal olarak ulaşım kolaylığı, yakınlığı, ikliminin yumuşaklığı gibi avantajlarıyla Sakarya İli, gelecekte iyi bir alternatif oluşturabilecek potansiyele sahiptir. Mevcut spor tesislerinin kalitesinin ve yeterliliğinin geliştirilmesi, mevcut ve yeni yapılacak konaklama tesislerine spor komplekslerinin de planlanması, iyi bir pazarlama, tanıtım programıyla sadece Marmara Bölgesi değil, yurdumuzun tüm bölgeleri ve hatta yurt dışındaki spor takımlarının da dikkatleri çekilecek ve dış turizm faaliyetleri için ilk adımlarda böylece atılmış olacaktır.
Yağlı Güreş:
Ata sporumuz olan yağlı güreş, Sakarya İli’nde büyük bir altyapıya sahiptir. Sakarya’nın yetiştirdiği “Kırkpınar Başpehlivanı” unvanlı yağlı güreşçiler arasında Adil Atan, İrfan Atan’ın yanı sıra, daha yakın tarihimizde de birçok başarılar kazanmış yağlı güreşçiler mevcuttur. Ülkemizde yurt içi olduğu kadar, son zamanlarda yurt dışı tanıtımlarına da konu olan yağlı güreşler, Sakarya İli’nin de tanıtımında ve turizminin gelişiminde etkili olabilecek bir potansiyele sahiptir.
Yağlı güreş dalında Sakarya İli’nde özellikle Akyazı ve Sapanca İlçeleri ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda Akyazı-Akbalık Yağlı Güreşleri, Sapanca-Karakucak Yağlı Güreşleri spor literatüründeki yerini almış, ülkemizce takip edilen, katılımında yoğun olduğu organizasyonlar olarak kabul edilmektedir.

Sapanca Kürek Yarışları:
Kürek sporu belli bir altyapı, tesis, malzeme gerektiren ve bu yönden ele alındığında yatırımını özellikle İstanbul İli’nde yapmış bulunan bir spor dalıdır. Bu bakış açısından hareketle, sahip olduğu doğal parkur, aynı zamanda bu sporun altyapısı konumundaki Sapanca Gölü, İstanbul İli’ne olan yakınlığı ile avantajını kullanmaktadır. Bu avantaj Sapanca Gölü’nü, Sapanca İlçesi’ni ve doğal olarak ta Sakarya İli’ni olumlu yönde etkilemekte, tanıtım ve il turizmine katkı sağlamaktadır.

Türkiye’deki mevcut kürek takımlarının ve Türkiye Kürek Milli Takımı’nın kamp yeri ve antrenman sahası konumundaki Sapanca Gölü, aynı zamanda her yıl düzenlenen Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmaktadır. Sapanca Gölü’nde Balkan Kürek Şampiyonaları da düzenlenmiştir.


Salon Sporları:
Sakarya İli’nin, salon sporları yönünden potansiyeli olan tesisi, Adapazarı şehir merkezinde bulunan Atatürk Kapalı Spor Salonu’dur. Salon; basketbol, voleybol, hentbol, karate, judo, tekvando, güreş, masa tenisi, halter, boks müsabakalarına müsaittir ve bu branşlarda aktif olarak hizmet vermektedir. Beş bin seyirci kapasiteli Atatürk Kapalı Spor Salonu aynı zamanda konser organizasyonları için de kullanılmaktadır.


ThinkerBeLL 16 Mart 2010 23:37

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1731103)
spor turizmine 2 örnek

Spor Turizmi
Bireylerin eğitim ve gelir düzeyindeki artışlar ile hızlı kentleşme, nüfus artışı ve teknolojik gelişmeler, uluslararası turizm hareketlerini ve eğilimlerini değiştirmiş ve turizmde yeni unsurlar ortaya çıkarmıştır. Günümüzde spor uluslararası örgütlerinin ortaya koyduğu evrensel değerler ile ele alınmak kaydıyla her kesimin faydalandığı önemli bir araç haline gelmiştir.
Spor, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi sağlayan, insanların ve farklı kültürlerin birbirlerini daha iyi tanımalarına olanak veren bir unsurdur. Sporun evrensel değerlerinde, toplumlarda insanları gruplara ayıran ırk, milliyet, din, mezhep, sosyal konum, eğitim, kültür ve ekonomik farklılıklar, vb. özellikleri göz ardı eden bir yaklaşımla herkese eşit bir tutum ortaya konulmaktadır. Günümüzde turizm ürünleri artık güneş, deniz, kum paketlerinin ötesine gitmiş, farklı bir boyut kazanmış olup geleceğin başarılı turizm ürünlerini yaratmak için iyi bir pazar araştırması yapılması ve pazarın bileşenlerinin iyi bir şekilde etüt edilerek müşterilerin isteklerine göre düzenlenebilen modüler ürünlere geçilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu boyutta gelişen ve değişen turizm eğilimleri arasında "spor turizmi" olarak anılan turizm çeşidi son yıllarda sadece ülkemizde değil tüm dünyada ön plana çıkmakta ve modern toplumların yaşamının önemli bir parçası haline gelmektedir.
Dünya üzerinde kabul görmüş otoritelerce, çeşitli sporları yapan, spora ilgi duyan ve sporla ilişkisi bulunan kişilerin; sportif karşılaşmalara olimpiyatlara ve benzeri olaylara bizzat katılmak veya bunları izlemek amacıyla oluşturdukları turizm hareketi spor turizmi olarak adlandırılmaktadır. Genel turizm tariflerinden hareketle, spor turizmi kavramı için, spora ilgi duyan kişilerle, aktif olarak spor yapan kişi, grup ya da takımlar ile bunların idarecileri ve seyircilerinin turizme katılmalarından ortaya çıkan ilişkiler bütünü şeklinde bir yaklaşımda bulunmak mümkündür.
Spor turizmine olimpiyat oyunları, uluslararası futbol turnuvaları (Dünya kupası, Avrupa Kupası, vb.), Formula 1 yarışları örnek verilebilir.


Misafir 23 Şubat 2011 18:03

örnek verebilir misiniz ?


Misafir 6 Mart 2011 16:09

spr turizimi nerelerde yapılır?


Misafir 9 Mart 2011 15:35

nerde yapılırrrr


Misafir 10 Mart 2011 21:47

spor turizmi ile ilgili örnek verebilrmisiniz acaba????


Misafir 27 Mart 2011 20:31

spor turizmi için örnek
 
yağlı güreş
kürek yarışı
salon sporları


Misafir 28 Mart 2011 18:47

yha spor turizm nerelerde yapılır ?


Misafir 31 Mart 2011 20:16

örnek verebilirmisiniz:))


edik 31 Mart 2011 20:23

nerede yapıldığı nolur :) :) :)


Misafir 4 Nisan 2011 19:58

nerede yapılır söyler misiniz???


Misafir 6 Şubat 2012 17:28

futbol
valeybol
tennis
atçılık
koşuvb.


Misafir 12 Şubat 2012 19:46

spor turizmi spor amaçlıdır :D


Misafir 13 Şubat 2012 20:50

spor turzimi
 
ben hangi illerde olduğunu sordum? :)


Misafir 18 Şubat 2012 14:00

antalya-izmir-manisa-ağrı-istanbul-kayseri-ıspartada spor turizmileri yapılır :)))..


Misafir 20 Şubat 2012 17:08

spor turizimi nerlerde yapılır


Misafir 23 Şubat 2012 21:31

nerelerde yapılıyo spor turizmi acaba ??? ...


Misafir 27 Şubat 2012 15:58

aaaaaaaaaaaaaa örnek istiyorum


Gamex Luisian 27 Şubat 2012 16:12

Spor Turizimi gelişmiştir.Spor turizimi örnek olarak ; Olimpiyat Oyunları olabilir.


Misafir 27 Şubat 2012 19:28

spor turizmi nerelerde yapılır


gizli dost xD 13 Mart 2012 22:21

Cevap var mı?
 
Alıntı:

spor turizmi merkezleri ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum
off kimse bilmiyor mu? Zaten bence de çok saçma ama ödev ne yaparsın :/


Misafir 13 Mart 2012 22:34

Daha fazla bilgi yok mu? Aslında bence çok saçma ama öden ne yaparsın :/


Misafir 14 Mart 2012 21:20

deniz turizmine örnekler verebilir misiniz?


Misafir 19 Mart 2012 21:13

Önemli Soru
 
Spor turizminin merkezleri nerelerdir?


Misafir 26 Mart 2012 16:55

yha hadi söleyin spor turizmini yha


Misafir 27 Mart 2012 17:10

verilmiş işte yukarıda
kürek yarışları
yağlı güreşler...


gökhan416 27 Mart 2012 17:26

Dünyada spor endüstrisini oluşturan önemli kalemlerden biri olan spor turizmi, ülkemizde maalesef yeteri kadar yatırım yapılmamış atıl duran alanlardan biri. 2006 yılında toplam 20 milyon turist çeken bir ülke için bu durum tezat oluşturmakta.
Spor turizmi, dünyada toplam turizm aktivitesinin %32'sini oluştururken, ülkemizde bu oran % 1,5'lerden ileri gidemiyor. 2004 ve 2005 verilerine göre, Türkiye'ye gelen turistlerin geliş nedenlerinin gezi-eğlence(deniz- kum turisti), kültür-din, alışveriş ve yakınlarını ziyaret amaçlı olduğu görünüyor. Bu yıl TURSAB[/b] ve bakanlığın gayreti bu alanların yanına kongre turizmini eklemek. Geçtiğimiz aylarda ise Kültür ve Turizm Bakanlığı[/b] Sporla Tanıtım Projesi adı altında hazırladığı projeyi geliştirebilmek için 32 federasyon ile toplantı yaptı. Ülkenin spor ve turizm konusundaki iki önemli kurumu ülke turizmi ve ülke sporu adına çok önemli bir adım atmış oldular.
Konunun önemini daha iyi vurgulamak için Spor Turizmini doğru anlatmak gerekir. Spor olayına aktif veya pasif olarak katılmak amacıyla yer değiştirenler, spor turistlerini oluşturmaktadır. Spor turistleri, sporcular (lisanslı, lisanssız), spor kafileleri (takımlar, yöneticiler, görevliler, sağlık mensupları vb.), kamu görevlileri, teknik komiteler, basın mensupları, sponsor marka temsilcileri, gönüllüler ve seyircilerden oluşmaktadır.

Ne demek aktif, pasif katılım? [/b]
[/b]
İster amatör, ister profesyonel olarak bir spor olayını icra edene aktif katılımcı diyoruz. Örneğin ülkemizde müsabaka veya kamp yapan profesyonel futbol kulüpleri, kayak, rafting, rüzgar sörfü gibi amatör sporları yapanlar aktif katılım yapan spor turistleridir. Pasif katılımcılar dediğimiz turistler ise genelde, olimpiyatlar, futbol şampiyonları, Formula 1 gibi biletli spor etkinliklerini izlemek için gelen sporseverlerdir. Kültür Turizm Bakanlığı[/b]'nın ve GSGM[/b]'nin amacı, her iki guruba ait turistlerin sayısını ve spor turizminden kazanılan geliri artırmak olmalıdır.
Türkiye'de doğa sporlarının %90'ının yapılabileceği alanlar mevcuttur. Buna rağmen buralardaki konaklama ve tesisleşme yatırımının yeterli olmaması, olanların da yeterince tanıtılmaması nedeniyle mevcut potansiyel verimli kullanılamamaktadır. Futbol, golf ve biraz da kayak dışındaki sporlarda hem tesisler yetersizdir hem de bu branşlardaki lisanslı sporcu sayısı oldukça azdır. Eğer bir spor branşında tesisleşme az ise doğal olarak sporcu sayısı ve ulusal veya uluslararası spor etkinliği sayısı da o oranda az olmaktadır. Bu yetersizlik aktif katılım yapan spor turistlerinin de sayıca az olmasına neden olmaktadır.
Spor turizmini geliştirmek için tesisleşme en önem verilmesi gereken konulardan biridir. Son yıllarda ülkemizde yapılan önemli uluslararası şampiyonalara baktığımızda bunu daha net görebiliyoruz. Örnek vermek gerekirse, İstanbul Park[/b] gibi A sınıfı bir yarış pisti olmasa ne Formula1[/b] ne de Moto GP[/b] gibi dünyanın en çok ilgi ve seyirci çeken yarışlarının ülkemizde yapılması mümkün olmazdı. Veya Atatürk Olimpiyat Stadı[/b], Şükrü Saraçoğlu Stadı [/b]olmasa, Şampiyonlar Ligi[/b] Finali[/b], UEFA Finali[/b]'nin Türkiye'de yapılması hayal olurdu. Tabii buradan önce tesis yap sonra bu organizasyonlara başvurabilirsin anlamı çıkmamalı. Olimpiyatlar, futbol, basketbol dünya şampiyonaları organizasyonlarına talip birçok ülke gibi biz de önce başvuruyu yapıp ardından tesisleşmeyi yapabiliriz. Fakat bunun için dahi asgari bazı gereklilikleri yerine getirebiliyor olmamız gerekiyor.
Markaların bu mecraya bu kadar yatırım yapmasının en önemli sebebi de budur tabi. Sporla Tanıtım Projesi[/b] bu gücün farkına varılmasıyla oluşturulmuş bir projedir. Ama burada hatırlatılması gereken şudur; Kurum ya da ürün markaları sporu tanıtım amaçlı kullanırken pazarlama iletişiminin hangi unsurlarını kullanıyorlarsa, markalaşmak isteyen ülkeler de aynı yöntemleri kullanmalıdır.

Peki sporun ülke tanıtımına etkisi nedir? [/b]
[/b]
Spor, geniş ölçüde turizm sanayini de destekleyen bir unsurdur. Örneğin Atlanta, 1996 Olimpiyat Oyunları[/b]'ndan sonra bir Dünya Şehri kabul edildi. Barcelona bugün hala Olimpiyat Oyunları'[/b]ndan [/b]miras kalan spor tesisleri sayesinde uluslararası spor kuruluşlarının ve spor turistlerinin tercih ettiği bir şehir özelliğini taşımaktadır.
Sidney 2000'de sadece madalya değil, beraberinde pazarlama rekorları da kırıldı. 220 ülkede yayınlanan oyunlar, 29.600 saat global coverage elde ederken, 3,7 milyar kişi tarafından izlendi. Oyunların internet sitesi, dakikada 1,2 milyon hit alıyordu. Gerek ülke yetkilileri gerek sponsorlar büyük kazanımlar elde ettiler. Avustralya Turist Komisyonu [/b]raporuna göre ülkeyi ziyaret eden turist sayısı %11 artarken, oyunlardan bir sene sonra da %15 artış gösterdi. Yani oyunlar sayesinde ülkeyi tanıyan turistler, oyunlar sırasında gelenlerden daha fazlaydı.
Uzun süreli organizasyonlar veya yarışmalarda ülkeler büyük döviz gelirleri elde etmenin yanında, ülkenin siyasi, kültürel, ekonomik ve tanıtım açısından reklamını yaparak spor çevresinde turizm hareketlerinden faydalanırlar. Spor turizmi yalnızca o sporu icra eden kişinin ülkeyi ziyareti anlamına gelmez.
Turistler tatilleri sırasında gittikleri ülkenin coğrafi durumuna göre spor amaçlı turizm yapabilir, ya da seyircisi olarak gideceği sportif organizasyonlar öncesi ya da sonrası tatillerine devam ederek kalış sürelerini uzatabilmektedirler.
Daha önceki yıllarda yapılan olimpiyatlardan, Dünya şampiyonaları'ndan ülkelerin o etkinlik için zarar ettikleri de olmuştur. Ama hiçbiri bundan şikayetçi olmadı. Çünkü milyonlarca dolar verip de yapamayacakları tanıtım imkanına kavuşuyorlardı. Tıpkı bizim Şampiyonlar ligi finali sırasında yaptığımız gibi; İstanbul ve Türkiye için 5.5 milyar dolara denk tanıtım fırsatı yaratıldı. Yıllık 100 milyon dolarlık tanıtım bütçesine bakılınca, 55 yıllık tanıtım bir gecede gerçekleşti.
Eskiden bu güne bu uluslararası etkinlikler de çok evrim geçirdi. Örneğin 1896 yılında Atina'da yapılan ilk olimpiyata 9 gün sürmüştü ve 13 ülkeden 295 sporcu katılmıştı. Yine 2004 yılında Atina'da yapılan olimpiyat 16 gün sürdü ve 202 ülkeden 11.000 sporcu katıldı.
Dünya Futbol Şampiyonası[/b] için fotoğraf çok farklı değil. 1930'da Uruguay'da yapılan ilk şampiyona 17 gün sürerken 13 ülke katılmıştı. 2006 yılında Almanya'da yapılan şampiyonada bu süre 1 aya, katılan ülke sayısı da 32'ye çıktı. Bu değişiklikler hem ülkelere gelen ve konaklayan spor turistlerinin ve gelirlerin artmasına, hem daha uzun sürelerde yayın dolayısı ile tanıtım yapılmasına olanak sağlamakta.

Peki Türkiye spor turizmini nasıl artırabilir? Sporu kullanarak yapacağı tanıtımda başarılı olmak için neler yapmalıdır?[/b]

Öncelikle mevcut spor alanlarını ve tesislerinin envanterinin çıkarılması gerekmektedir. Nerelerde hangi sporlar yapılabiliyor, bu alanlarda tesisleşme yeterli mi bunlar saptanmalıdır. Ardından bunların yazılı ve görsel arşivi çıkarılmalıdır. Bu tesisler A tipi, B tipi tesisler gibi derecelendirilmelidir. Oluşturulacak arşiv TURSAB[/b] ve Kültür Turizm Bakanlığı[/b]'nın ortak düzenleyeceği bir bilgilendirme tanıtım toplantılarıyla turizm acentelerine anlatılmalı ve paylaşılmalıdır. Neticede turistlere ve uluslararası acentelere satışı yapacak onlardır.
Belirlenecek spor branşlarına odaklanmalı ve tanıtım önceliği onlara verilmelidir. Aynı odaklanma şehirlere göre de yapılmalıdır. Örneğin rüzgar sörfü için Çeşme tanıtılırken, rafting için Artvin tanıtılmalıdır. O spor branşları ve illeri markalaştırılmalıdır.
Ülke tanıtımında kullanılan görsel yazılı tanıtım materyallerindeki spor öğeleri artırılmalıdır. Türkiye bir spor ülkesi olarak tanıtılmalıdır. Mevcut tesisler ve spor alanları bu iddia için yeterlidir, fakat geliştirilmelidir.
Daha çok uluslar arası spor etkinliklerine talip olunmalıdır. Şampiyonlar Ligi, Karadeniz Oyunları, Universiade[/b] gibi Bu etkinliklerin yurtdışı tanıtımları Kültür ve Turizm Bakanlığı [/b]tarafından, gerekirse medya ve mecra satın alınarak yapılmalıdır. Bu etkinliklerin Türkiye'de yapılabilmesi için Tanıtım Fonu'ndan kaynak ayrılmalıdır.

Ülke tanıtımı için kullanılması gereken en önemli unsurlardan biri de spor kahramanlarıyla yapılması gereken işbirliği ve onların yapacağı iletişimdir. İnsanlar spor kahramanlarını takip ederler ve onlara öykünürler. Öyle ki Ferrari[/b] pilotu Schumacher[/b]'i 2005'te gece yarısı yataklarından kalkarak sezonun açılış yarışında izleyen Alman sayısı 2 milyon olmuştu. Schumacher[/b]'in Formula 1[/b]'i bırakmasıyla birlikte aynı yarışı (Albert Park) yayın saati daha uygun saatlerde olmasına rağmen izleyen Almanların sayısı TV reytinglerine göre yarı yarıya düştü. Bu nedenle öncelikle yurt dışına ihraç ettiğimiz sporcuları ülke tanıtımı konusunda eğitmeli ve onlarla işbirliği içinde olmalıyız.
Dünya spor tarihine kazandıracağımız yerel sporları markalaştırarak tanıtımlarını yapmalıyız. Cirit, yağlı güreş gibi bize özgü, otantik sporları öncelikle spor seyircisinin ihtiyaçlarına göre revize edip tanıtım desteği ile pazarlamalıyız.
Kültür Turizm Bakanlığı Proje Koordinatörü[/b] ve Kültür ve Turizm Uzmanı İlknur Yiğit[/b], Sporla Tanıtım Projesi konusunda yaptığı açıklamada daha sistematik ve sektörle işbirliği halinde çalışılması için Tanıtma Genel Müdürlüğü'nde sporla ilgili ''birim'' kurma hazırlıkları yapıldığını duyurdu. Ülke sporunun gelişmesi ve mevcut kaynakların daha verimli kullanılabilmesi için bizler de bu birimin güçlendirilmesi için dışarıdan da olsa katkılarda bulunmalıyız.

Kaynak:http://www.baybul.com


Misafir 18 Nisan 2012 17:05

hem örnek verir misiniz yazıyor hemde örnek vermiyorlar


Misafir 24 Nisan 2012 16:17

Deniz turizmine kış turizmine sağlık tarih ve kültür spor tureizmine örnekler verir misini acaba...!!!...???...


derslerr 7 Mayıs 2012 18:56

Spor Turizmi
Genel turizm tariflerinden hareketle, spor turizmi kavramı için, spora ilgi duyan kişilerle, aktif olarak spor yapan kişi, grup ya da takımlar ile bunların idarecileri ve seyircilerinin turizme katılmalarından doğan olaylar ve ilişkiler bütünü, şeklinde bir yaklaşımda bulunmak mümkündür.
Spor turizmi için spor altyapısı yapılmış tesisler önem arz etmektedir. Bu altyapı sporun branşına göre değişiklikler gösterebilmektedir.
Ülkemizin spor turizmine müsait tesisleri özellikle Antalya Bölgesi’nde yoğunlaşmıştır. Marmara Bölgesi’ndeki profesyonel takımların fazlalığı ve bu takımlar için hazırlık kampı yeri ihtiyacı dikkate alındığında, doğal olarak ulaşım kolaylığı, yakınlığı, ikliminin yumuşaklığı gibi avantajlarıyla Sakarya İli, gelecekte iyi bir alternatif oluşturabilecek potansiyele sahiptir. Mevcut spor tesislerinin kalitesinin ve yeterliliğinin geliştirilmesi, mevcut ve yeni yapılacak konaklama tesislerine spor komplekslerinin de planlanması, iyi bir pazarlama, tanıtım programıyla sadece Marmara Bölgesi değil, yurdumuzun tüm bölgeleri ve hatta yurt dışındaki spor takımlarının da dikkatleri çekilecek ve dış turizm faaliyetleri için ilk adımlarda böylece atılmış olacaktır.
Yağlı Güreş:
Ata sporumuz olan yağlı güreş, Sakarya İli’nde büyük bir altyapıya sahiptir. Sakarya’nın yetiştirdiği “Kırkpınar Başpehlivanı” unvanlı yağlı güreşçiler arasında Adil Atan, İrfan Atan’ın yanı sıra, daha yakın tarihimizde de birçok başarılar kazanmış yağlı güreşçiler mevcuttur. Ülkemizde yurt içi olduğu kadar, son zamanlarda yurt dışı tanıtımlarına da konu olan yağlı güreşler, Sakarya İli’nin de tanıtımında ve turizminin gelişiminde etkili olabilecek bir potansiyele sahiptir.
Yağlı güreş dalında Sakarya İli’nde özellikle Akyazı ve Sapanca İlçeleri ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda Akyazı-Akbalık Yağlı Güreşleri, Sapanca-Karakucak Yağlı Güreşleri spor literatüründeki yerini almış, ülkemizce takip edilen, katılımında yoğun olduğu organizasyonlar olarak kabul edilmektedir.

Sapanca Kürek Yarışları:
Kürek sporu belli bir altyapı, tesis, malzeme gerektiren ve bu yönden ele alındığında yatırımını özellikle İstanbul İli’nde yapmış bulunan bir spor dalıdır. Bu bakış açısından hareketle, sahip olduğu doğal parkur, aynı zamanda bu sporun altyapısı konumundaki Sapanca Gölü, İstanbul İli’ne olan yakınlığı ile avantajını kullanmaktadır. Bu avantaj Sapanca Gölü’nü, Sapanca İlçesi’ni ve doğal olarak ta Sakarya İli’ni olumlu yönde etkilemekte, tanıtım ve il turizmine katkı sağlamaktadır.

Türkiye’deki mevcut kürek takımlarının ve Türkiye Kürek Milli Takımı’nın kamp yeri ve antrenman sahası konumundaki Sapanca Gölü, aynı zamanda her yıl düzenlenen Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmaktadır. Sapanca Gölü’nde Balkan Kürek Şampiyonaları da düzenlenmiştir.


Salon Sporları:
Sakarya İli’nin, salon sporları yönünden potansiyeli olan tesisi, Adapazarı şehir merkezinde bulunan Atatürk Kapalı Spor Salonu’dur. Salon; basketbol, voleybol, hentbol, karate, judo, tekvando, güreş, masa tenisi, halter, boks müsabakalarına müsaittir ve bu branşlarda aktif olarak hizmet vermektedir. Beş bin seyirci kapasiteli Atatürk Kapalı Spor Salonu aynı zamanda konser organizasyonları için de kullanılmaktadır.


Misafir 21 Mayıs 2012 17:52

yaaaaaaaaaaaa hadi çabuk olun lütfeeeen acil


Misafir 17 Şubat 2013 14:51

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2028626)
yha spor turizm nerelerde yapılır ?

sosyal sorusu dimi sayfa 75


Misafir 28 Şubat 2013 17:30

işl
 
Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2008173)
spor turizmi ile ilgili örnek verebilrmisiniz acaba????

..


Misafir 5 Mart 2013 19:14

hgtrrd spor turizmi merkezleri
 
Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1731103)
spor turizmine 2 örnek

İstanbul İzmir Erzurum Mersin Ankara



Saat: 18:05

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık