MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Mimarlık (https://www.msxlabs.org/forum/mimarlik/)
-   -   Mimarlık ile İlgili Kitap ve Yayınlar (https://www.msxlabs.org/forum/mimarlik/330845-mimarlik-ile-ilgili-kitap-ve-yayinlar.html)

Daisy-BT 3 Eylül 2010 00:11

1 ek

Mimarlık bir akademik eğitimdir ve her eğitimde olduğu gibi araçları vardır. Bu araçlar sadece çizim araçları ve görsellerle sınırlı değildir. Eğitimin büyük bir bölümünde mimarlıkla ilgili kitaplar, yayınlar, periyodik dergiler ve benzeri dökümanlar kullanılır.

Ayrıca mimarlık eğitiminin sadece lisans eğitimi ile bitmeyeceği, gündemi takip etmek, artan insan ve mekan ihtiyaçlarını, eski akımlar kadar yenileri de, gelişen ekonomiyi, kültürel gereksinmleri, yasaları, kuralları, inançları, kısaca çağı ve yaşamı yakalamak gerektiği düşünülürse yayınlara da ne kadar ihtiyaç olduğu anlaşılır.

İletişim araçları bu kadar gelişmeden de çağın mimarları gündemi izleme ve yetenekleri sayesinde kültürel yaşama hizmet etmede çok başarılıydılar. Çağımızda gelişen iletişim araçları sayesinde eskiden farklı olarak diğerlerinin yaptıklarını, yarattıklarını, nasıl başardıklarını izlemek ve bir anlamda mimarlıkta da globalleşebilmek çok daha kolay hale gelmiştir.

Gelişen mimarlık, kitap ve her türlü yayına eskisinden daha çok ihtiyaç duymaktadır. Gerek mimarlık eğitiminde gerekse mimarlık mesleğinde kitaplar ve her türlü yazılı-basılı yayın kalıcı ve uzun süreli kullanılabilme özelliği başta olmak üzere yerini ve önemi korumaktadır ve korumaya devam edecektir.

Bu konu başlığı altında çeşitli kitap ve basılı yayınla ilgili bilgi vereceğiz. Telif haklarına olan saygımızdan dolayı kitap ya da yayınların tümü sitemizde yer almayacaktır.

Yayın tanıtımlarında kaynak bilgi verilmesine de özen gösterilecektir.

Frankfurt Kitap Fuarı’nda Mimarlık Yayınları

Alıntıdaki Ek 23324


Daisy-BT 3 Eylül 2010 00:30

Mimarlık, Form ve Geometri - Prof.Dr. Esen Onat
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23326

Yazar: Prof. Dr. Esen Onat
Yayınevi: Efil Yayınevi

Prof. Dr. Esen Onat bu kitabında; geometrinin üç boyutlu asal formlarını kullanarak ve bu formları işleyerek mimari formlar üretmedeki temel teknikleri ve yaklaşımları, belirli bir sistematik içinde ortaya koymakta ve örneklemektedir.
Kitlesel form, mimarlık ürününün fiziksel ve toplumsal çevresiyle ilişkilerini belirleyen işlevsel, mekânsal, tinsel, simgesel, anlamsal vb. yüklemler taşıyan çok yönlü bir olgudur. Bu nedenle de mimarın en duyarlı olduğu problem alanlarından biridir.

Tüm formların geometrik asal formlardan elde edilebileceği düşünüldüğünde, öncelikle herkesin tanıdığı saf, asal geometrik formları işleme ve kullanma tekniklerini tanıtmak, ayrıca geçmişteki ve günümüzdeki değişik ihtiyaçlara, teknolojilere ve eğilimlere karşın geometrik asal formların, hemen her dönemde, benzer tekniklerle kullanıldıklarını örneklemek, bu çalışmanın başlıca amacı olmuştur.


(Tanıtım Bülteninden)
Kaynak. Mimdap



Daisy-BT 3 Eylül 2010 00:42

Projeler Yapılar 1: Konutlar
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23328

Yayınevi: Yapı-Endüstri Merkezi

“Projeler/Yapılar” dizisinin ilk kitabı “Konutlar”, Türkiye’den ve dünyadan önemli mimarların seçkin konut projelerinden oluşan bir derlemedir. Kitap, son 4 yılda, 34 mimar/mimarlık grubu tarafından Türkiye’nin ve dünyanın 21 şehrinde gerçekleştirilen toplu konutlardan tek evlere, apartman dairelerinden tatil evlerine toplam 38 yapıyı “Evlerden Oluşan Siteler”, “Tek Evler”, “Toplu Konut ve Apartmanlar” bölümleri altında sunuyor.
Kitapta müelliflerinin izniyle yayımlanan projeler, kuşkusuz onların en iyi yapıtları olmak iddiasını taşımıyor. Ancak YAPI dergisinde de yayımlanmış bazı projelerden yola çıkılarak hazırlanan bu seçki, bina tipolojisi, modern ve geleneksel yapı malzemesi kullanımı, modern yapım teknikleri, topografyaya uyum vb. konularda başarılı örnekleri bir araya getiriyor.

Kitapta bulunan konutlar, özel çekilmiş renkli fotoğraflar, vaziyet ve kat planları, kesitler, görünüşler ile aksonometrik çizimlerin yanısıra projeyi anlatan açıklama metinleri ile veriliyor.
“Konutlar”, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları, içmimarlar, peyzaj mimarları için bir referans kitabı olmasının yanısıra mimarlık ve tasarım öğrencilerine de Türkiye ve dünyadan seçilmiş projeleri inceleyerek kendi tasarım çalışmalarında yararlanabilecekleri değerli bir kaynak sağlıyor.

Kitap, 500′e yakın renkli fotoğraf ve çizim içeriyor.


Kaynak. Mimdap



Daisy-BT 3 Eylül 2010 00:54

Adım Adım / Tasarım Fikirleri
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23331

Yayınevi: Yapı-Endüstri Merkezi
Kategori: Tasarım
Baskı Tarihi: Mayıs 2010
Basım Dili: Türkçe
Çevirmen: Volkan Atmaca

"Adım Adım" dizisi, mimarlık öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış temel bir başvuru kaynağıdır. Amacı, mimarlık disiplinindeki farklı faaliyet ve uzmanlık alanlarında yaşanan süreçleri adım adım takip ederek, bu süreçlerde karşılaşılan temel sorunları, süreçlere etki eden faktörleri ve çözüme ilişkin geliştirilen belli başlı yaklaşım ve ilkeleri, anlaşılması kolay açıklamalar ve ufuk açıcı önerilerle ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktır. Dizinin ilk kitabı olan Tasarım Fikirleri, mimari tasarım sürecinin başlangıç aşamasına odaklanarak, tasarımcıların bir tasarım problemini çözmeye yönelik fikirler üretmesine yardımcı olacak öneriler ve ipuçları sunmaktadır.



Daisy-BT 3 Eylül 2010 01:25

Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23333


Yazar: Michel Ragon
Yayınevi: Kabalcı Yayınevi

On üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi (1800-1991), tarih, teknoloji, sosyoloji ve estetik gibi alanların iç içe girdiği çetrefil bir konuda, yaklaşık iki asırlık bir zaman dilimini kuşatan başarılı bir sentez sunuyor. Yazar Michel Ragon, sanayi devrimi öncesinde bir düzenleme sanatı olan şehirciliğin geçirdiği dönüşümleri, şehirli işçi sınıfının doğuşu ve konut sorunlarını ele alıyor; modern şehirciliğin, sanayi uygarlığıyla birlikte gelen büyüme krizine bir çözüm üretme çabası içerisinde nasıl şekillendiğini anlatıyor.


Mimarlık ile şehirciliğin birbirinden ayrılamayacağı kanısıyla kaleme alınan kitapta, metal, betonarme gibi yeni yapı malzemelerinin kullanımıyla ortaya çıkan yeni estetik ve mimari yöntemler; Walter Gropius, Mies van der Rohe, Le Corbusier gibi kuramcı mimarlar; Bauhaus, işlevselcilik ve uluslararası üslup gibi akımlar proje ve icraatlarıyla birlikte ele alınmakta.

Kronolojik tablolarla, fotoğraflarla ve çizimlerle zenginleştirilmiş eserde Barselona, Moskova, Viyana,Chicago, Paris ve Brasilia’ya gibi şehirlerdeki mimarlık ve şehircilik serüvenlerini, başarıları ve başarısız-lıklarıyla birlikte gözler önüne seriliyor.



Kaynak: Mimdap



Daisy-BT 3 Eylül 2010 01:43

Mutfak Tasarım Süreci
 
1 ek
Alıntıdaki Ek 23335

Yayınevi: Literatür Yayıncılık
Kategori: İç Mimarlık
Baskı Tarihi: Mart 2010
Basım Dili: Türkçe

Yaşam ve iletişim merkezine dönüşen mutfak, bugün evin odak noktasında yer almaktadır. Yapısı gereği çok sayıda işlevi içerisinde barındırdığı için doğru kurgulanmış bir tasarım süreci gerektirir. Mutfak tasarımına metodik bir yaklaşım getiren bu kitap, ölçü alınmasından planlamaya tüm aşamalarda tasarımcılara yol göstermeyi amaçlıyor. Fiziksel koşulların analizi, bütçe öngörüsü, stil, malzeme ve renk seçimi konularını kapsayan bölümlerin ardından aktivite alanlarının belirlenmesi, plan tipine karar verilmesi gibi adımları içeren planlama süreci; geleceğin mutfak donanımları 160 fotoğraf ve 17 teknik çizim eşliğinde ele alınıyor.

Kitabın sonunda doğru verilere ulaşılmasında tasarımcıların işini kolaylaştıracak ölçülendirme ve soru formları da yer alıyor. Uzun soluklu bir araştırma, uygulama deneyimi ve profesyonel birikimin ürünü olan Mutfak Tasarım Süreci: Analiz, Karar, Planlama, Türkçe'de bu kapsamda hazırlanan ilk kitap niteliğindedir.

İçindekiler;
  • İyi Bir Mutfak Nasıl Tasarlanır?
  • Fiziksel Koşulların Analizi ve Bütçenin Belirlenmesi
  • Yaşam Tarzının Belirlenmesi ve Stil Biçimi
  • Malzeme Seçimi
  • Aktivite Alanlarının Planlanması
  • Mutfak Plan Tipine Karar Verilmesi
  • Cihaz, Eviye ve Armatür Seçimi
  • Aydınlatma Elemanı Seçimi
  • Mutfak Projesinin Hazırlanması
  • Mutfak Montajı
  • Geleceğin Mutfakları



Daisy-BT 3 Eylül 2010 09:22

Neufert / Architects' Data
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23336

Kategori / Konu: Mimarlık / Mimarlık Genel
Dili: İngilizce
Yazarı: Ernst Neufert
Yayınevi: Blackwell Science


Almanaya 'da 1936 daki ilk basımından beri 35 baskı ve pek çok çevirisi yapılan
eşsiz mimari referans kaynağı olan bu kitap her mimar ve mimarlık öğrencisinin önemli kaynak kitaplarından biri olarak üst sıralardaki yerini korumaktadır.



Daisy-BT 3 Eylül 2010 09:43

Biçimlendirme - Özgönül Aksoy
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23337


Özgönül Aksoy, YEM Yayın’dan yeni çıkan kitabı “Biçimlendirme”de şu soru üzerine düşünüyor, düşündürüyor: Biçimlendirilmiş bir dünyada kendi biçimlendirdiği dünyanın sorumlusu (mimarı) olarak insan, kültürleri ve uygarlıklarıyla “kaosu mu kozmosa çeviriyor, yoksa kozmosu mu kaosa?”Anadolu’daki ilk “mimarlık bölümü”nü KTÜ’de Erdem Aksoy ile birlikte kuran Özgönül Aksoy’un 1977 yılında Bina Bilgisi alanında yaptığı profesörlük çalışması olan bu kitap, Türkiye’de mimarlık düşüncesi ve öğretimine yapılmış değerli katkıları belgeleme amacıyla YEM Yayın tarafından okurların ilgisine sunuldu.

Özgönül Aksoy, insanın içine doğduğu biçimlendirilmiş dünyanın yine insan tarafından biçimlendirildiği fikrinden yola çıkıyor. “Biçimlendirme”de yapıp edilenlerin, üretilenlerin, tutum, davranış ve duyguların, yalnızca mimarlık yapılarının değil, toplumsal-kültürel ilişkilerin biçimleri üzerinde düşünüyor ve düşündürmeyi amaçlıyor.

Kitap, tasarlama faaliyetine bir biçim verme işi olarak bakabildiğimiz ölçüde mimarinin nesnesi “bina” ile öznesi “tasarımcı”yı ilişkilendirebileceğimizi gösteriyor. Burada “biçimlendirme faaliyeti” aracılığıyla hem üretim süreci, hem de “ürün” olarak tasarımın insan ve tasarımcı merkezli yönünün altı çiziliyor. Özgönül Aksoy 1970’lerin ikinci yarısındaki bu çalışmasıyla bize, daha sonra 1980’lerin başında bilimsel olarak ilk kez ortaya konulacak olan “tasarımın zihinsel etkinlik boyutu”nun aslında ayrılmaz bir parçası, “biçimlendirme etkinliği” üzerine bir temel bilgi sunmuş oluyor. Bütün bunların ötesinde kitap, onun tasarımı bir kültür ürünü, herkese ait beşeri bir etkinlik, şiir, öykü ve belki de oyun gibi gördüğünün kanıtı.

Mimdap


Daisy-BT 3 Eylül 2010 10:31

Bir Mimarlığa Doğru
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23353

Yazar: Le Corbusier
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Kategori: Mimarlık Tarihi
Baskı: 6. Baskı
Baskı Tarihi: Şubat 2010
Basım Dili: Türkçe
Çevirmen: Serpil Merzi

Hayatı boyunca tutkuyla bağlandığı mimarlığın ardında yatan gerçekliğe ulaşmak için bıkıp usanmadan çalışan ve yaşamını coşku dolu bir serivene dönüştüren, 20. yüzyılın mimarlık ustası Le Corbusier'den modern mimarlığa ışık tutan bir başyapıt! Bir manifesto niteliğindeki bu yapıtında Le Corbusier, mimarlardan, kendisinin birer yalan olarak nitelediği biçemleri yadsımalarını ve tüm yaşamsal özlerinden boşaltılmış eski modelleri kopya etmeyi bırakmalarını istiyor. Büyük bir coşkuyla, onları, mimarlığın -temel ilkeleri çoğunlukla unutulan ya d agöz ardı edilen- canlı kaynaklarına, yalın asal geometrik biçimlere dönmeye çağırıyor.(Arka kapaktan)

Bir Mimarlığa Doğru, 1923 yılında yayımlandığında uluslararası çapta inanılmaz bir etki yarattı. Le Corbusier bu kitapla, Sanayi Devrimi sonrası geçiş dönemini yaşayan ülkelere bu dönemin artık bittiğini, yeni bir mimarlığın doğduğunu haber veriyor; kendi mimarlık anlayışını hem estetik açıdan hem de yapım yöntemleri açısından tümüyle ortaya koyuyordu. Metnin aslı L’Esprit Nouveau isimli dergide yayımlanan makalelerden oluşur. Bu nedenle dili kamuoyu yaratmaya yönelik, zaman zaman şiirsel, kışkırtıcı, anlaşılması kolay ve akıcıdır. Ele alınan konular yalnızca mimarlara değil herkese seslenir. Le Corbusier, öylesine büyük bir coşkuyla yazmıştır ki, okur şimdi bile, mimarlığa böylesine bir tutkuyla bağlanan birinin duygularını, onunla aynı düşüncede olmasa bile paylaşır, kendini aynı coşkuya kaptırabilir. Kitapta bize aşırı gelen öneriler ve yorumlar olabilir ama unutmamak gerekir ki, 20. yüzyılın başında Sanayi Devrimi’ne sahne olmuş ülkelerde herkes, değişim ve dönüşümlerle dolu bir dönemi yaşıyordu. Eskinin mutlak değerleri yerlerini yavaş yavaş yeninin göreli değerlerine bırakıyordu. Newton’ın görelilik kuramından etkilenen mimarlar mekânın, göreli konumun değişimine ve devinime göre değerlendirilmesi gerektiğini savunuyorlar, zaman-mekân sürekliliğini sağlamaya çalışıyorlardı.

Merkezi Almanya’da olan öncü (avangard) sanatçılar grubu, Avrupa’da o zamana değin rastlanmamış canlılıkta tartışmalara, değişik yaklaşımlara yol açan son derece yaratıcı, deneysel ve gelecekçi bir dönem yaratmışlardı. Çok dağınık olmakla beraber, geçiş dönemi sancılı ancak verimliydi. Le Corbusier’nin Bir Mimarlığa Doğru kitabı ile ondan bir yıl sonra yayımlanan ve birlikte bir bütün oluşturan Urbanisme (Kentbilim) ve L’Art Décoratif D’Aujourd’hui (Günümüzde Dekoratif Sanatlar) isimli kitapları bu dağınıklığın toparlanmasına büyük ölçüde yardım etti.

Kitap öncelikle Fransız okuyucu için yazıldığından zaman zaman Fransa’nın o yıllarda güncel olan mimari olaylarına değiniyorsa da içeriği genelinde evrensel bir nitelik taşımaktadır. Le Corbusier 20. yüzyılın en etkili olmuş, en yetenekli, anlaşılması en güç mimarlık ustasıdır. O, Michelangelo ve Leonardo da Vinci gibi, sanatsal açıdan bir dahiydi. Mimari biçime hükmetmesini biliyordu. Sonsuz bir yaratma yeteneğine sahipti. Yaratmanın sabırlı bir arayış olduğuna inanıyordu. Bu niteliklere sahip biri olarak 1920’li yıllardan ölümüne kadar (1965) sürekli saldırılara uğramış, aynı zamanda savunulmuş, uluslararası çapta en geniş biçimde tartışma konusu olmuş bir mimardır. Bir Mimarlığa Doğru ile ilk defa kendi mimarlık anlayışını tanımladı. Mimarlığın her şeyden önce soylu bir sanat olduğuna, bağrında plastik yaratıyı, entelektüel düşünceyi ve yüksek matematiği barındırdığına ve işlevsel gereksinimlerin ve biçemlerin çok ötesinde, ruhun saf yaratısı olduğuna inanıyordu. Onun, ‘Mimarlık ışık altında bir araya getirilen kütlelerin ustalıklı, doğru ve görkemli bir oyunudur’ tanımı yontusal bir mekân nasıl yaratılır diye düşünen bir yontucunun yaklaşımıyla aynıdır. Biçimlerin duygusal bir gücü olduğu konusundaki inancı, ressam Matisse’in veya Van Gogh’un renkleri duygularla özdeşleştirmelerine benzer. Fakat bunların yanı sıra, mimarlığın Sanayi Devrimi sonucu değişen yaşam tarzına bir yanıt getirmesi gerektiğini de savunur. Kendisi, bu sanayi ve teknoloji çağının yarattığı çalkantıya, us ve şiir aracılığıyla uyum kazandırmaya çalışır. Le Corbusier’nin bu kitabı yayımlamaktaki amacı, yeni bir biçemin temellerini atmak değil, tam tersine tüm biçemleri yadsıyıp, her an değişebilen, esnek, yaratıcı bir mimari tasarım anlayışı yaratmaktı. Fakat yapıt sadece modern mimarlığın tasarım ilkelerinin belirlenmesinde değil, hızla yaygınlaşıp etkilerini dünya çapında kırk yıl boyunca (1925-1965) sürdüren Uluslararası Mimarlık biçeminin oluşmasında da çok önemli bir rol oynamıştır.

Le Corbusier 20. yüzyıl mimarlığının oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunduğu gibi estetik anlayışın da iki kez değişmesine neden olmuştur: Pürizm 1918, Brütalizm 1950. Modern mimarlığın oluşmasına katkıda bulunan diğer önemli ve büyük güç, Walter Gropius başkanlığında kurulan Bauhaus’ tur. Fakat bu güç birçok kişinin ortaklaşa katkısından oluşuyordu. Oysa ki Le Corbusier’nin arkasında, Alman öncü sanatçılarının kurduğu Deutscher Werkbund gibi bir kuruluşun desteği, işbirliği yaptığı arkadaşları yoktu. Onun katkısı kişisel oldu. Uluslararası modern hareketin görüşlerini aklından çıkarmadan Fransa’da tek başına, geleneksel mimari tarzları kopya edenlere saldırdı. Değerlendirmelerini kişisel yargılarının tutarlılığına dayanarak yaptı. Bir Mimarlığa Doğru bu saldırının ve yargıların temellerini açıklaması açısından da önemlidir. Bugün modern mimarlık akımının, insanın yaşadığı çevreyi ve konutu bayağılaştıran dev bir sisteme dönüştüğü söylenmektedir. Oysaki bu akımın başlangıçta, metinde açıklandığı gibi düşülküsel amaçları vardı. Le Corbusier o sıralarda yaşanan toplumsal çalkantının nedenini, Sanayi Devrimi’nin yarattığı yeni yaşam biçimiyle bunun gereksinmelerine yanıt getiremeyen konut mimarisi arasındaki çelişkide görüyordu. ‘Konut, içinde yaşamak için bir makinedir’ derken, sürekli büyüyen somut gerçekler üzerinde usa yatkın bir denetim sağlama arzusunu dile getiriyordu. Bu sorunlara çözüm getirebileceğini düşündüğü ‘usçul konut’ örneklerinin arkasında, yeni bir fiziksel çevre yaratarak insanlığın özgürleşmesine insan olarak katkıda bulunma anlayışı yatar. Tüm bu iyi niyetli amaçlar savunulurken sonradan yüksek kâr politikası güdülerek ‘usçul konutun’ minimum konuta dönüştürülebileceği gerçeği ve pazar ekonomisinin yasaları önceden kestirilememiştir. Bu nedenle metnin içeriği ikili bir nitelik kazanır. Bir taraftan kendi çağının gerçeklerini yansıtırken bir taraftan da düşülküsel olma eğilimindedir.

Bir Mimarlığa Doğru kuramsal açıdan taşıdığı önemin yanı sıra bunca yıl içerisinde daha farklı anlamlar kazanmıştır. Örneğin Le Corbusier’nin mimari yapıtlarını çözümleme konusunda bizlere ışık tutar. Metinden onun kendi çağını tarihi bilgilerin ışığında anlamak için çaba gösterdiğini, arkasına kendi kültürünü aldığını, geleneği kendinin bir parçası gibi duyumsayıp özgürce kullandığını ve yeni bağlamlarda yeni biçimlere uyarladığını, geleneği gelişimin önünde bir engel değil, gerektiğinde başvurulacak bir bilgi deposu olarak gördüğünü anlarız. Le Corbusier’nin mimari yapıtlarında sürekli öne çıkan üç eğretileme (metafor) vardır: Parthenon, buharlı gemi, insanoğlunun özünde var olan yalnızlık. Metin bunların nereden geldiğini ve niçin önemli olduğunu anlamamıza yardım eder. Parthenon soyut, yontusal biçimiyle, Le Corbusier’nin, mimarlığın her şeyden önce sanat olduğu, kendine bakanla arasında mimari öğeleri aracılığıyla bir ilişki kurduğu konusundaki inancını yansıtır. Buharlı gemi O’nun için kendi kendine yetmenin, kendi içinde bir bütün olma duygusunun, farklı sistemleri kendi içinde bütünleştirmenin, tasarım araçlarının ekonomik bir anlayışla kullanımının simgesi, makine estetiğinin gerçek yansımasıdır. İnsanoğlunun özünde var olan yalnızlık eğretilemesine gelince, onun yansımasını eski Yunanlılar’ın evreni yorumlayan felsefesinde, konuksevmez doğaya karşı dikilen mimarilerinde bulur.

(Çevirmenin Önsözü)





Daisy-BT 3 Eylül 2010 10:54

Mimarlık Cep Sözlüğü
 
1 ek


Alıntıdaki Ek 23372

İlk kez 1976 yılında çıkan ve her baskısında içeriği yeniden gözden geçirilip genişletilerek bugüne kadar 10 baskı yapan Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, Türkiye’de mimarlık terminolojisinin yerleşmesi ve gelişmesine yaptığı eşsiz katkıyla mimarlar için vazgeçilmez bir başvuru kaynağıdır. Sözlük, mimari ve yapısal terimleri, yeri geldiğinde kavramsal ve tarihsel arka planlarını da vererek, somut ve yalın bir dille açıklamaktadır. Bu yönüyle, Türkiye’de doğru, tutarlı ve anlaşılır bir mimarlık dili oluşturma çabalarına öncülük etmiştir. Doğan Hasol, kırk yıla yayılan yoğun ve titiz bir çalışmanın ürünü olan bu ansiklopedik sözlüğün özünü damıtıp farklı bir anlayışla yorumlayarak yepyeni bir sözlük hazırladı: Mimarlık Cep Sözlüğü. Taşınabilir boyutlarıyla kolay kullanım olanağı veren cep sözlüğü, maddeleri mimarlar ve öğrenciler kadar mimarlığa ilgi duyanlar ve ilgili meslek dallarında çalışanların da rahatlıkla yararlanabileceği şekilde, kapsayıcı ve yoğun bir içeriğe sahip. Yaklaşık 3.000 maddeden oluşan sözlükte açıklamaları desteklemek amacıyla 438 adet siyah-beyaz çizim ve fotoğraf bulunuyor.


Mimdap



Daisy-BT 3 Eylül 2010 11:10

Londra/Metropol Ve Mimarlık - İhsan Bilgin
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23373

Yazarı:
İhsan Bilgin
Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

“Dünya Kentleri” dersi, Bilgi-Mimarlık yüksek lisans programında yoğun biçimde işlenen modern kent ve mimarlık tarihi konularının, dünyada gündem oluşturulmuş kentlerden birine odaklanarak pekiştirilmesi, modern mimarlık kültürüne ilişkin görgünün derinleştirilmesi amacı ile programa alınmış zorunlu dersler arasında bulunmaktadır. Ders, akademik takvim boyunca o yıl için seçilen şehirle ve mimarisiyle ilgili seminerlerle sürdürülmekte ve akademik yıl sonunda yapılan 10 günlük araştırma ve keşif hedefli gezi ile tamamlanmaktadır.
Akademik yıl sonunda yapılan araştırma ve keşif amaçlı geziler VitrA’nın desteğiyle gerçekleşmektedir. Programın eğitim kadrosunu oluşturan akademisyenler ve mimarlar, yüksek-lisans öğrencileriyle birlikte seçilen şehirde VitrA’nın konuğu olarak bulunmakta ve araştırma programlarını gerçekleştirmektedir.

Bu kitabın ve eşlik ettiği serginin malzemesi, 2007-08 akademik yıllarında yapılan çalışmalar ile Temmuz 2008’de Londra’ya yapılan gezilerden derlenmiştir.

Fotoğraflar:
Cemal Emden





Mimdap



Daisy-BT 3 Eylül 2010 12:01

Avrupa'da Mimarlık Meslek Uygulamaları
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23384

Konu / Alt Konu : Sanat / Kültür / Mimari Eleştri
Dil : Türkçe
Yayın Evi : Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Yayınları
Basım Tarihi
: 2003
Sayfa Sayısı
: 39

http://www.mivkitabevi.com/images/spacer.gif
Konu
http://www.mivkitabevi.com/images/spacer.gif
Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) Başkanı Nilsson’ın yaptığı sunuşun Türkçe ve İngilizce metinlerini içeren kitapçık, dizinin ilk yayını oldu. Bu kitapçıkta, birlik sürecindeki Avrupa’nın mimarlık örgütü temsilcisinin farklı ülkelerde mimarların küreselleşme sürecindeki sorunlarına, bu bağlamda mimarların yeni sorumluluklarına ve özellikle uyum sürecindeki ülkemiz mimarlık meslek yapılanması için ACE’nin katkı ve yaklaşımına ilişkin görüşlerini bulabilirsiniz.

Mimarlık Vakfı
http://www.mivkitabevi.com/images/spacer.gif
http://www.mivkitabevi.com/images/spacer.gif



Daisy-BT 3 Eylül 2010 12:34

İmparatorluktan Cumhuriyete Mimar Kemalettin: 1870–1927
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23390

Yazar: Yıldırım Yavuz
Yayınevi: Mimarlar Odası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ortak yayını

İki yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ODTÜ Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldırım Yavuz tarafından hazırlanan kitap, mimarın tüm yapılarını ve görüşlerini kapsayacak bir katalog özelliği taşımanın yanısıra, mimarın özel yaşamı ve yaşadığı dönemin özellikleri hakkında detaylı bilgi içermektedir.

Yazarın uzmanlık alanı olan Mimar Kemalettin ve Ulusal Mimarlık Akımları izleğinde kitap, Ankara ve İstanbul’daki Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çeşitli arşivlerinde ve Başbakanlık arşivlerindeki özgün belge ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş, güncellenmiş ve kitaba, Kemalettin Bey ile ikinci eşi Sabiha Hanım arasında, 1925–1927 yılları arasında yazılmış mektupları içeren ikinci bölüm eklenmiştir.

“Mimar Kemalettin” başlıklı birinci bölüm mimarın gerçekleşmiş ve gerçekleşmemiş 71 adet yapı ve tasarımını; 220 adet özgün belge, 20 adet rölöve ve 203 adet fotoğraf eşliğinde sunmaktadır. “Mimar Kemalettin ve Sabiha Hanım” başlıklı ikinci bölümde ise Kemalettin’in ailesi ve yaşamını anlatan bilgilere; eşi Sabiha Hanım’a yazdığı özgün mektuplar, Türkçe çevirileri ve Kemalettin’in kendi kamerasıyla çektiği fotoğraflardan oluşan albüm eşlik etmektedir.

Mimdap


Daisy-BT 3 Eylül 2010 13:12

Mimarlık
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23391

Yayınevi: NTV Yayınları

Sadece mimarlara değil herkese yönelik temel bir başvuru kaynağı olan “Mimarlık” çıktı.Bu kitapta tarih öncesinden günümüze dünya mimarisinin yapı taşlarını bulacaksınız. İlkçağ’dan Ortaçağ’a, Rönesans’tan 20. yüzyıla belli başlı akımlar (Neoklasisizm, Modernizm vb.), tanınmış mimarlar ve önemli yapıtlar ortaya konuyor.

Her bölümün başındaki zaman çizelgeleri, o dönemdeki siyasi, toplumsal ve bilimsel gelişmelere dair kısa bir giriş, dönemin ünlü mimarlarına derinlemesine bakış ve önemli eserlerin resimleri kitabın akıcılığını ve anlaşılırlığını arttırıyor.


Mimdap



Daisy-BT 3 Eylül 2010 16:05

Çağdaş Konut Mimarisinden Detaylar
 
1 ek


Alıntıdaki Ek 23396


Yazar: Virginia McLeod
Çevirmen: Tuğçe Selin Tağmat
Yayınevi: Yapı Endüstri

Mimari detay, bir yandan yapıyı özgün kılarken, diğer yandan da mimarını bir adım öteye taşıyan niteliktir. Çağdaş Konut Mimarisinden Detaylar, son yıllarda detaylarla ilgili ön plana çıkan eğilimlerin bir derlemesini sunarak, konut mimarisinin gelişimindeki detayların teknik ve estetik önemi hakkında değerlendirme olanağı sağlıyor. Dünyanın önde gelen mimarlarından birçoğunun ürünlerini içeren kitap, yakın dönemde inşa edilmiş ellinin üzerinde evi, temel yapı malzemelerine göre ayrılmış olan altı bölümde inceleniyor: beton, cam, taş, çelik, ahşap ve alternatif malzemeler.
Evler, renkli fotoğraflar, bütün kat planları, kesitler, görünüşler ve aksonometrik çizimlerin yanısıra çok sayıda detay çizimleriyle tanıtılıyor. Bu çizimlere, kısa bir açıklama metni ve ayrıntılı resim altı yazıları eşlik ediyor. Evlerin her biri, dört sayfada özet bir yazı ve görsel düzenleme ile tanıtılıyor.

Çağdaş Konut Mimarisinden Detaylar, mimarlar, mühendisler, peyzaj mimarları, şehir plancıları ve diğer meslekler için ideal bir referans kitabı. Aynı zamanda mimarlık ve tasarım öğrencilerine de, önde gelen çağdaş mimarların ürünlerini anlayabilecekleri ve kendi tasarım çalışmalarında yararlanabilecekleri değerli bir kaynak sağlıyor.

Kitapta, 200′ün üzerinde renkli fotoğraf, 800′ün üzerinde çizim bulunmaktadır.


Mimdap



Daisy-BT 3 Eylül 2010 16:13

Kültür Mimarlık Tasarım
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23398


Yazar: Amos Rapoport
Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi

İçindekiler

1. Bölüm - Çevre-Davranış Etütlerinin Doğası ve Rolü
2. Bölüm - Çevrenin Doğası ve Tipleri
3. Bölüm - Kültürün Önemi
4. Bölüm - Tercih, Seçim ve Tasarım
5. Bölüm - Kültürün Doğası
6. Bölüm - Kültürün “Ölçeği”
7. Bölüm - Kültürü Kullanmak
8. Bölüm - Uygulama Örnekleri

Sonsöz - Açık-Uçlu Tasarım İhtiyacı


Daisy-BT 3 Eylül 2010 16:22

Mimaride Estetik
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23400

Yazan: Roberto Masiero
Yayınevi: Dost Kitabevi Yayınları


Vitruvius’un öncüsü olduğu kuramsal mimarlık yazıları bin yedi yüzlerde mimarlık estetiği diye tanımlanagelen özerk disipline dönüştü. İnsanlığın uygarlık tarihinden ayrı tutulamayacak inşa etme, yapı kurma edimini bu kavrayış çerçevesinde ele alıyor tanınmış mimarlık tarihçisi Masiero. Teknik aklın komut estetiği olarak tanımladığı mimarlık kavramını işlevsellik temelindeki bir yaşamsal ihtiyaç olmaktan “arkitektonik” yararlılık ve güzellik nesnesi olmaya uzanan bir yelpazede incelikle çözümlüyor. Sembolik bir gönderge evrenini, yapıların temel öğelerini dönüştüren bir okuma pratiği içinde, Batı’nın kanonik mimari anlayışlarından çağdaş yapıların öncü ve cüretkâr karakterine bağlayan bir estetik tarihi.


İçindekiler


Giriş

I. Kutsaldan Güzele: Arkaik Duyarlık

II. Analoji ve Simetri: Pythagoras’tan Platon’a Klasik Çağ
III. Tartım ve Ulviyet: Aristotales’ten Plotinos’a Helenizm
IV. Simgesel Evren: Aziz Augustinus’tan Aziz Tommaso’ya Ortaçağ
V. Yeni Dünya ve Tarih: Modernitenin Doğuşu
VI. Akıl ve Duygu: Ampirizm, Duyumculuk ve Aydınlanma Arasında
VII. Ondokuzuncu Yüzyılda Ruhu Yaşamak: İdealist Estetikte Mimarlık
VIII. Empati ve Bezeme: Formun “Bilimsel” Özerkliği
IX. Avangardlar ve Restorasyon: İki Savaş Arasında Mimari Estetikler
X. Avangard Sonrası, Demokrasi Dönemi: Tüketim Estetikleri
XI. Atopya ve Nooteknik: Lüzumsuzluk Estetikleri, Postmodernizmden Bu Yana…


Mimdap



Daisy-BT 3 Eylül 2010 16:29

Contemporary Prefab Houses
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23402

Yayınevi: Daab
Modern prefabrik tasarımlar her geçen gün popülerliğini artırarak yükselişini sürdürüyor. Önceleri ucuz bir yapı sistemi olarak patlama yapan ve ev sahiplerinin yapı marketlerden sipariş edebileceği prefabrik yapılar günümüzün modern dünyasında daha iyi yaşam standartları için eşsiz bir coşku yaratan endüstriye dönüştü.
Sayıları her geçen gün artan yetenekli mimar ve tasarımcılar, prefabrik yapıları konut mimarisindeki yeni devrimin adı yapmak için çabalıyorlar. Günümüzün konut piyasasındaki maliyetlerin yüksekliği prefabrik sistemleri düşük maliyetli zarif bir çözüm olarak sunuyor. Kitap dünyanın farklı ülkelerinden en yenilikçi prefabrik konut mimarisi projelerinin yanı sıra bu konutlara ait iç mimarlık uygulamalarını da başarıyla yansıtıyor.

Mimdap




Daisy-BT 3 Eylül 2010 16:43

Performance Architecture + Design
 
1 ek


Alıntıdaki Ek 23404


Yayınevi: BRAUN
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Ocak 2010
Basım Dili: İngilizce

Tiyatrolar, konser ve opera salonları günümüzün heyecan verici mimari işleri arasında yer alıyorlar. Büyük metropoller kadar daha küçük kentler de, performans sanatlarının gerçekleştirilmesi için nefes kesen yeni binaların yapımı ve mevcut tarihi binaların yenilenmesi aracılığı ile kültürel altyapılarını gelilştirmeyi amaçlıyor.

Prestijli yapılar olarak bu projeler, etkileyici tasarım ve işlevleriyle dikkat çekmenin yanı sıra, sıra dışı mimari nitelikleriyle bulundukları ortamları şekillendirip zenginleştiriyor.

Masterpieces: Architecture + Design kitabı ünlü mimarlar ve yetenekli genç mimarların imzasını taşıyan 69 çağdaş uluslararası projeyi sayfalarına taşıyor. Projelerin zengin çeşitliliği ve yaratıcılığı yüksek kalideki fotoğraflar, planlar ve onlara eşlik eden metinlerle ayrıntılı bir şekilde okuyuculara sunuluyor.




Daisy-BT 3 Eylül 2010 17:47

Modern Mimarlığın 100 Yıllık Gelişimi
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23405


Yazarı. İ. Hulusi Güngör
Yayınevi:
Patates Baskı
Kategori: Mimarlık Tarihi
Baskı: Türkçe
Baskı Tarihi: Ocak 2010

"Bu kitap bir mimarlık kitabı olarak yazılmamıştır. Fakat mimarlığın son yüzyıldaki gelişimi ve değişimini izlemeyi amaçlamaktadır. Mimarlığın kültür ve medeniyetin zamana yansıması olarak da tanımlandığı dikkate alınırsa; bu izlemeyi daha iyi anlayabilmek için son yüzyıl içinde yer alan iki dünya savaşını gözardı etmek olanaksızdır.Birincisi 1914 - 1918 yılları, ikincisi 1939 - 1945 yılları arasında geçen savaş yılları daha çok Avrupa'da etkili olmak üzere bütün dünyada derin izler bırakmıştır. Bu arada 1928 - 1929 yılları arasında dünya büyük bir ekonomik kriz yaşamıştır. Böylece aynı yüzyıl içinde ortaya çıkan bu üç büyük parasal sıkıntılı dönem ve üretim azalması bir taraftan yapım kesimini olumsuz yönden etkilerken; diğer yönden yıkılan konutların ve diğer yapıların hızla yerine konma zorunluluğu ancak ihtiyaca cevap verecek kalitede sade yapıların ortaya çıkmasına neden olmuştur...." (Önsözden)



Daisy-BT 3 Eylül 2010 23:35

Hastane Mimarisi / İlkeler ve Ölçütler
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23409

Yayınevi: TMMOB Mimarlar Odası
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Ağustos 2009
Basım Dili: Türkçe

Hastaneler, diğer binalardan farklı bir biçimde teknik, işlevsel anlamda ve kullanıcı çeşlitliliği yönünden karmaşıklığın bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Çoğu zaman birbiriyle ilişkili olan fonksiyonlar, medikal teknolojinin değişimiyle farklılaşan mekân düzeni ve sürekli teknik gereksinimlere ihtiyaç duyan bir bina türü olarak hastaneler, tasarım öncesi bilinmesi ve analiz edilmesi gereken birçok konuyu karşımıza çıkarmaktadır.

Hastanenin fiziksel koşullarının niteliği kaliteli hizmet sunumunda etken olmakta, tıbbi teknolojinin tanı, teşhis, tedavi amaçlı kullanımı ve yetişmiş tıbbi personel ile bir bütün olarak hizmette yer alması, amaca ulaşmada öncelikle kullanıcı yönünden tatmin edici bir deneyimi gerekli kılmaktadır. Fiziksel ortamın niteliğini arttırmada az da olsa bir katkı sağlayacağıdüşünülen bu çalışma el kitabı ölçeğinde, hastane bütününü oluşturan bölümlere ilişkin tasarım ilkelerini mimari anlamda ortaya koyarak tasarımcıya yol göstermek amacını gütmektedir.

Bu amaç doğrultusunda çalışma; sağlık yöneticileri, sağlık yatırımcıları, sağlık çalışanları ve işletmeciler için bilgileri içermekte, bölümlerin taşıması gereken nitelikleri ele alması yönüyle mimarlara ve mimar adaylarına yol gösteren temel bilgileri aktarmaktadır.



Daisy-BT 3 Eylül 2010 23:41

Değişen Mimarlık Dönüşen Kent
 
1 ek
Alıntıdaki Ek 23410

Yayınevi: TMMOB Mimarlar Odası
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Haziran 2009
Basım Dili: Türkçe

Kitapta, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin hazırlamış olduğu "Değişen Mimarlık, Dönüşen Kent adlı teknik kongredeki sunuşlar, değerlendirmeler ve tartışmalar yer almaktadır.



Daisy-BT 3 Eylül 2010 23:57

İmar Planları
 
1 ek
Alıntıdaki Ek 23412

Yayınevi: Seçkin Yayıncılık
Kategori: Yasal Süreçler
Baskı Tarihi: Mayıs 2009
Basım Dili: Türkçe

-İmar Planlarının Hukuk Niteliği, Kamu Yararı -Mülkiyet Hakkı ve Kısıtlılık Durumu -İmar Planlarının Esas Aldığı Yapı ve Uyması Gereken Kurullar -İmar Planları Lejantları -İmar Planlarını Yapacak Plan Müellifleri -İmar Planlarını Yapacak Merciiler -İmar Planlarının Yapımında Alt Yapı Çalışmaları -İmar Planı Değişiklikleri ve Uyulması Gereken Esaslar -İmar Planlarının İptal Sebepleri -Yargılama Usulü, Dava Dilekçesi Örnekleri ve Bağlı Mevzuat



Daisy-BT 4 Eylül 2010 00:07

Construction Landscape Materials, Techniques, Structural
 
1 ek


Alıntıdaki Ek 23414

Yayınevi: Birkhauser Verlag
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Nisan 2009
Basım Dili: Türkçe

"Constructing Landscape" dış mekan tasarımı ve inşaatı üzerine teknik ve teorik tüm yaklaşımları içermek üzere yapılandırılmış bir referans kitabıdır.Malzeme kullanımından, dış cephe seçimine, bitki seçiminden inşaatına dek ilgili tüm konuları içermesi için titizlikle araştırma yapılmış bunun sonucunda peyzaj inşa etme konusunda bu güne dek yayınlanmış en temel referans kitabı olmuştur.

Kitap üç temel bölüme ayrılmaktadır;

*Malzemeler
*Taşıyıcı yapıların prensipleri
*Strüktür bileşenleri ve yapım yöntemleri




Daisy-BT 4 Eylül 2010 00:43

Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23417

Yayınevi: İletişim Yayınları
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Nisan 2009
Basım Dili: Türkçe

Bauhaus düşüncesi, bir stilin, bir eğitim hareketinin ötesinde, 1850’lerden beri Avrupa’da yürürlükte olan kültürel, ekonomik ve toplumsal bir modernleşme programını ifade eder. “Yeni” bir hayatın tasarlanabileceği inancını temsil eder. Almanya’nın kültürel nüfuz politikaları bağlamında, son Osmanlı yönetimlerinin ama özellikle de Cumhuriyet’in kurucu kadrolarının modernleşme girişimlerinde etkili olur. Sanayileşme atılımı ile sanatın birleştirilmesine yönelik kültürel politikaların ve eğitim reformlarının yapılandırılmasında Bauhaus akılcılığının katkısı önemlidir.

Gazi Terbiye Enstitüsü, Köy Enstitüleri; sanat, sanayi ve meslek okulları; İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi gibi mühendislik-mimarlık okulları; güzel sanat ve uygulamalı sanat akademileri hep Bauhausçu ilkeleri benimserler ve bunlara göre yetişmiş kadrolar tarafından kurulurlar. Günümüzde Türkiye’de çağdaş eğitimin örgütlenmesi ve tasarım kültürünün hızla yükselmesi hâlâ Bauhaus’un izlerini taşır.

Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı, bugünkü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin çekirdeğini oluşturan ve 1957 yılında Alman ve Türk Bauhausçular tarafından kurulan Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’nun 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Türkiye’de Mimarlık, Sanat, Tasarım Eğitimi ve Bauhaus” Sempozyumu’na sunulan bildirileri kapsamaktadır.




Daisy-BT 5 Eylül 2010 01:00

İnşaat Metraj ve Keşif İşlemi - Açıklamalar - Hesaplar
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23445

Yayınevi: Okutman Yayıncılık
Kategori: Mühendislik
Baskı Tarihi: Şubat 2009
Basım Dili: Türkçe

Kitapta, yapı işletmeciliğinin en önemli konularından olan "Metraj İşlemi ve Keşif Düzenlemesiyle Maliyet Hesapları"; örnekleri ve açıklamalarıyla işlenmektedir. Konuyla ilgili, uygulamada karşılaşılabilecek bir kısım temel bilgiler de verilmektedir.



Daisy-BT 5 Eylül 2010 01:31

Yapı Kataloğu 2010
 
1 ek
Alıntıdaki Ek 23446

Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Kataloglar
Baskı Tarihi: Mayıs 2010
Basım Dili: Türkçe

Türk yapı sektörünün başvuru kitabı haline gelen, 2007 yılında içeriği ve tasarımıyla yenilenen Yapı Kataloğu 2010 çıktı! Sektördeki ürünleri bilimsel, teknik ve ticari bir şekilde, bütün ayrıntılarıyla, ilgili kuruluşlara, teknik elemanlara ve tüketicilere tanıtmak amacıyla hazırlanan Yapı Kataloğu 2010"da, tek ciltte tek katologda firme, marka ve ürünler bulunuyor.

Ürün tabanlı bir sıralama sistemine sahip olan katalogda ürünler türüne veya markasına göre bulunabildiği gibi benzer ürünler bir arada görülerek karşılaştırma yapılabiliyor. Daha önce iki yılda bir yayımlanan Yapı Katalogu, 2007 yılından itibaren, malzeme sektöründeki yeni ürünleri, kullanıcılara anında yansıtabilmek amacıyla her yıl yayımlanmaya devam edecek.




Daisy-BT 5 Eylül 2010 02:05

Mimarlık Okulunda Öğrendiğim 101 Şey
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23448

Yayınevi: Yapı-Endüstri Merkezi
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Nisan 2009
Basım Dili: Türkçe

"Az çoktur." Mies'in bu ünlü sözü, tasarımda aynı anda her şeyin çözülemeyeceği anlamına gelir. Bütünlüklü bir anlatım için seçici davranmayı, gerçeği bir yönüyle ama tastamam kavramayı önerir. Basitlik en gözde erdemdir. Venturi ise azla yetinemeyeceğimizi anımsatır: "Az sıkıcıdır." Bütünlük uğruna yaşamda ve mimarlıktaki çeşitliliğe yüz çevirmememizi salık verir. Tasarıma zenginlik katan çelişkiler ve karmaşıklıklardır. Yakın geçmişte birbirine karşıt düsturlar olarak tavizsizce savunulan bu iki öneri, her yaratıcı etkinlik gibi tasarım ve mimarlığın da özünde yatan, belirsizlik/çokluk ve açıklık/birlik arasındaki gerilime işaret eder. Bu gerilimi bertaraf etmeye yönelik her girişim aşırılığa kaçmaya, tasarımın yaratıcı nüvesinden uzaklaşmaya yazgılıdır.

Bu kitap, tasarım ve mimarlık öğrenimine yeni başlayanlar için yazıldı. İçinde tasarım, çizim, sunum teknikleri, yaratıcı süreç gibi konularda tam 101 ders var. Bu derslerde öğrencilere tasarımın nasıl yapılacağı söylenmiyor. Soyut ilkeler ve hazır çözümler yerine, öğrencilerin bir tasarım problemi karşısında yaşadıkları sorunları serinkanlılıkla göğüslemelerine yardımcı olacak, deneyimle yoğrulmuş basit, pratik öneriler getiriliyor. Her birinde, tasarımın bilgi ve öğrenmeye indirgenemeyecek kadar çok boyutlu bir insani deneyim olduğunu anımsatan; sorunların kaynağını öğrencinin eksikliğinden çok tasarımın evrensel niteliklerine dayandırmayı yeğleyen "dostane" bir yaklaşım hâkim. Kitap yalın anlatımı ve diliyle, öğrencileri mimarlığın hiç de sağlam olmayan, kaygan zemini üzerinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Mezun olup yaşama atıldıktan sonra, telafisi mümkün olmayan bir "eksiklik" duygusuyla yüzleşmiş nice mimarın yüzü suyu hürmetine.




Daisy-BT 5 Eylül 2010 02:17

Tasarım Felsefesi
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23450

Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Tasarım
Baskı Tarihi: Şubat 2009
Basım Dili: Türkçe

TASARIM MODELLERİ ve ENDÜSTRİ TASARIMI

Tasarım, insanın tinsel yaratma erkiyle meydana getirdiği, doğaya alternatif bir varlık alanıdır. Bu varlık analı bilimden sanata, felsefeden tekniğe insanın yarattığı her türlü nesne, ürün ya da yapıtı içine alan bir kültür dünyasıdır. Böylesi geniş bir dünyayı kavramak, tekil varlık alanlarıyla sınırlanmış bilimlerden ziyade ancak felsefenin "harcı" olabilir.Tasarımı kendine özgü varlık tarzları ve kategorileriyle birlikte topyekün ele alan disiplinin adı estetik felsefesidir.Tasarım Felsefesi, geleceğin insan-merkezli, hümanist ve tasarım odaklı dünyasının temelini oluşturacak bir estetik biliminin "yapıtaşlarını" belirlemeyi amaçlamaktadır.

Kitapta tasarım olarak bilim, sanat ve teknik arasındaki ilişkinin yanısıra mimarlık, kent, resim, müzik ve edebiyat gibi belli başlı tasarım modelleri çözümlenmektedir.Endüstri tasarımı ise ayrı bir bölümün konusunu oluşturmaktadır. Bu bölümde günümüz dünyasının vazgeçilmez bir ögesi olan endüstri ürünlerinin sanat ve tekniğin arakesitindeki çetrefil konumu, etik ve toplumsal açılımlarıyla birlikte bir estetik felsefesi problemi olarak ele alınmaktadır.





CelestialBody 5 Eylül 2010 11:24

Perspektif ve Perspektifte Gölge Çizimi


Yazarı: Esen Onat

Yayınevi: Efil Yayınevi
Türü:
Araştırma / İnceleme Dizisi


Daisy-BT 5 Eylül 2010 16:09

Okullarda Öğretilmeyenler
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23480

Yazar: Firuzan Baytop
Yayınevi: Yapı-Endüstri Merkezi

Firuzan Baytop “İnşaat Uygulamalarında Yanlışlar-Doğrular” adlı kitabında şantiyelerde karşı karşıya kalınan sorunlara karşı pratik öneriler ve uyarılarda bulunuyordu. Baytop “İnşaat Uygulamaları Okullarda Öğretilmeyenler” adlı yeni kitabında ise bu uyarıları geniş açıklamalarla sunuyor. Okullarda öğretilen “bilgi”nin eksik bıraktıklarının şantiyelerde edinilen “deneyim”le tamamlandığına dikkat çeken Baytop, uzun meslek yaşamında kazandığı deneyimi kitaplarında genç meslektaşlarına aktarıyor.

Kazı ve Dolgu, Beton, Kâgir İşleri, Çatı Örtüleri, Kalıp ve İskeleler, Tenekicilik İşleri, Sıvalar, Mozaik ve Şap İşleri, Malzemeyi ve Bitmiş İmalatı Koruma, Tesisat İşleri, Elektrik İşleri, İş Güvenliği kitabın bölüm başlıklarını oluşturuyor. Her konu başlığı altındaki açıklamalarda tanımlar, ayrıntılarıyla yapım tekniği, karşılaşılabilecek sorunlar, konuyla ilgili Bayındırlık Bakanlığı Birim Fiyat Tarife numaraları, Bayındırlık Bakanlığı Genel Teknik Şartnamesi numaraları yer alıyor.

Mimdap


Daisy-BT 7 Eylül 2010 23:38

Kuzeydoğu Anadolu'da Mimari
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23506

Yayınevi: Milli Reasürans T.A.Ş.
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Nisan 2009

Büyüleyici fotoğraflarla Kuzeydoğu Anadolu kültürel coğrafyasının keşfi.

KARS Ani / Kağızman ARDAHAN Çıldır ERZURUM Oltu / Şenkaya RİZE Hemşin / Çamlıhemşin

İlki 2005 yılında "Doğu Karadeniz'de Kırsal Mimari" olarak yayımlanmış olan bu kitap, "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Mimari" projesinin ikinci kitabı olarak hazırlanmıştır. Ali Konyalı tarafından fotoğraflanan ve Prof. Dr. Şengül Öymen Gür ile Aarand Roos tarafından metinleri yazılan kitabın Poje Yönetmenliğini Amelie Edgü üstlenmiştir.

Bu kitap "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Mimari" projesi kapsamında yayınlanan"Doğu Karadeniz'de Kırsal Mimari" 'nin ardından projenin ikinci kitabı olarak yayınlanmıştır.Bu proje kapsamında, Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde, 15 Ekim - 26 Kasım 2009 tarihleri arasında Ali Konyalı fotoğrafları ile "Kuzeydoğu Anadolu'da Mimari" başlıklı bir sergi düzenlenecektir. "Tarih boyunca farklılığını ve bütünlüğünü sağlamış olan Kars, Ani ve yakın çevresinin özgün kimliğini yansıtan bu çalışma, yapay sınırları aşan bir büyük birikimi geniş çevrelere aktarma kaygısını içermekte, "derinlemesine yaklaşımlara" ipucu vermeyi hedeflemektedir. Öyle bir yaklaşımın yanı sıra belge ve bilginin konusu olan tarihsel-kültürel miras, bu kitapta özel bir bakış açısıyla elde edilmiş görsel malzemeyle örtüşmekte, "çok yönlü araştırmalara" zemin oluşturmaktadır. Kuşkusuz bu beklenti, altı az çizilmiş özgün bir kültür havzasına ilgiyi yoğunlaştırmayı da kaçınılmaz görev bilmektedir. "

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof Dr. Metin Sözen





Daisy-BT 8 Eylül 2010 00:03

Süleymaniye Külliyesi Malzeme, Teknik ve Süreç
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23512

Yayınevi: TC Başbakanlık, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Şubat 2009
Yer: Ankara
Basım Dili: Türkçe

Süleymaniye Külliyesi, günümüze ulaşan belgeleriyle, Osmanlı yapı ve devlet sanatlarına ışık tutan önemli bir başyapıttır. Kitap, Doğu Rönesansı'nın önde gelen kurumlarından Osmanlı Mimarlık Akademisi'nin zirvede olduğu Kanuni döneminde Sinan Okulu'nun en önemli ürünlerinden Süleymaniye özelinde, Osmanlı Mimarlık Bilim ve Teknolojisi Tarihi alanında malzeme, teknik ve süreç konularını belge-rölöve-fotoğraf üçgeninde netleştirerek sonuçlara ulaşan vazgeçilemeyecek nitelikte bir başvuru kaynağıdır.

328 sayfa, Renkli Fotoğraflar, Çizimler Karton Kapak, 19.5cmx27.5cm





Daisy-BT 8 Eylül 2010 20:28

Dijital Fotoğrafçının El Kitabı
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23533
Yayınevi: Alfa Yayınları
Kategori: Fotoğraf
Baskı Tarihi: Mayıs 2008
Basım Dili: Türkçe

"Diyelim ki sizinle beraber bi çekime gittik ve bana 'Flaş kullandığımda, resmini çektiğim kişinin arkasındaki fon siyah oluyor. Bunu nasıl düzeltebilirim?' diye sordunuz. Size flaş oranları ya da flaş senkronizasyonu ve arka perde senkronizasyonu hakkında ders vermem. Bunun yerine sadece 'Deklanşör hızını saniyenin 1/60'ına düşür. İşe yarayacak.' derim. İşte bu kitap da tamamen böyle: Sizinle çeklime çıkacağız ve sorularınızı yanıtlayacağım, size önerilerde bulunacağım ve benim bildiğim sırları ayunı bir dostla da yapacağım gibi sizinle paylaşacağım -bütün o teknik açıklamaları ve fotoğrafçılık jargonunu kullanmaksızın.

Her sayfada fotoğrafçılığınızı ileri götürecek sadece bir tek kavram işleniyor. Her sayfayı çevirdiğinizde işlerinizi bas-çek fotoğraflardan galerilere asılacak baskılara dönüştürecek olan profesyonel başka bir ayarı, aracı ya da hileyi öğreneceksiniz. "Kabul edilebilir" görünen kareler çekmekten ve fotoğraf dergilerine bakarak, "Neden benim fotoğraflarım da böyle durmuyor?" diye düşünmekten bıktıysanız, bu kitap tam size göre.



Daisy-BT 8 Eylül 2010 21:51

Mimarlıkta Tasarımın Ruhu
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23534

Yazarı: Lerzan ARAS
Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Nisan 2008
Basım Dili: Türkçe

Tasarımın Ruhu, Haliç Üniversitesi öğretim üyesi Lerzan Aras'ın Mimari Tasarıma Giriş derslerinde, ilk projelerini çizecek öğrencileriyle arasında geçen diyaloglardan yola çıkılarak hazırlanmış bir kurgu metin.

Kitapta, proje yürütücüsü Ayla Hanım ile öğrencileri Erkin, Burak ve Ali; konut, kafe ve anaokulu projeleri çizmek üzere çalışmaya başlıyorlar. "Mimar ne iş yapar?" gibi en temel sorularla karşılaşan öğrenciler proje çiziminin temel ilkelerini ve disipline ait esasları öğrenirken, bu üç buçuk aylık süreçte mimarlık mesleğine ilk adımlarını atıyorlar.

Öğrenciler ve eğitmenleri arasındaki diyaloglar, mimarlık öğrencileri için rehber niteliğindeyken, meslek dışından olanları da atölyede birer ziyaretçiymişçesine keyifli bir derse davet ediyor. Bir fikrin yapım sürecine hangi aşamalardan geçerek varıldığını, kitabın sonunda yer alan örnek proje eşliğinde görmek mümkün.

Aras'ın ilk asistanlık yıllarında katıldığı Temel Tasarım (Basic Design) derslerinden anımsadığı, hocası Prof. Dr. Latife Gürer'in şu sözü öğütleniyor kitapta: "Ne yaptığınızı bilmeden bir işe girişmeyin, düşünün, karar verin ve hayal edin..."



Daisy-BT 8 Eylül 2010 22:24

1 ek

Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi
Kentsel Tasarım Projesi Ulusal Yarışması Kitabı


Alıntıdaki Ek 23538

Konu / Alt Konu: Tasarım / Uygulama / Yarışma
Yazar : Yayın Evi: Mimarlar Odası Yayınları
Basım Tarihi: 2010 Ağustos
Sayfa Sayısı
: 124
Boyutlar
: 235 x 315 cm
Mimarlık Vakfı


Daisy-BT 10 Eylül 2010 00:37

Mimarinin Tekil Nesneleri
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23553

Yayınevi: University of Minnesota Press

Jean Baudrillard ve Jean Nouvel’in fikir alışverişi, modern yaşamın ve mimaride yaratıcı olasılıkların aranması halini alınca, tekil objelerden, politika, kimlik ve estetik konularındaki temel problemlere kaymıştır.
Bu geniş tabanlı konuşma mimari ve felsefe arasında bağlantılar kurarken, aynı zamanda okuyuculara nesneler ve fikirler toplantısının samimi görüşünü ortaya koymaktadır: tasarlanan inşa edilen ve yaşanılan çevre sonsuz değişim geçirmektedir

The Singular Objects of Architecture
Jean Baudrillard ve Jean Nouvel



Mimdap



Daisy-BT 10 Eylül 2010 01:26

İç Mekan Tasarımı / Resimli
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23579

Konu / Alt Konu : Eğitim / Genel, Tasarım / Uygulama / İç Mekan-Peyzaj
Dil
: Türkçe
Yazar : Francis D.K. Ching
Yayın Evi : Yapı-Endüstri Merkezi
Sayfa Sayısı
: 318
Boyutlar
: 279 x 213 cm

http://www.mivkitabevi.com/images/spacer.gif
Konu
http://www.mivkitabevi.com/images/spacer.gif
İç mekânlar, içlerinde gerçekleştirdiğimiz birçok eylemin kapsamının oluşmasını ve yapılmasını sağlarlar. Aynı zamanda mimarinin özünü oluşturur, bir yaratıya yaşam verirler.

"İç Mekân Tasarımı" kitabı, iç mekân tasarlayan öğrencilere iç mekânları oluşturan asal öğeleri tanıtarak başlıyor. Öğelerin her birinin özellikleri tanımlanarak söz konusu öğelerin tasarım modelleri olarak seçilme ve mekânlarda kullanılma nedenleri irdeleniyor. Bu seçimleri yaparken uygulanan temel tasarım ilkeleri, bu ilkelerin kurdukları mekânsal ilişkiler ve iç mekânlarda oluşturdukları işlevsel, yapısal ve estetik nitelikler vurgulanıyor

1000 in üzerinde s/b çizim bulunmaktadır.




_Yağmur_ 12 Eylül 2010 08:48

Mimari Kişilik ve Kimlik
 
Yayınevi: Tasarım Yayın Grubu
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Haziran 2010
Yer: İstnabul
Basım Dili: Türkçe


Açıklama: Bireyler için kişilik ve kimlik önemlidir. Bir tartışma ortamında fikir üretip beyan edemeyen, başkalarının söylemlerinden etkilenip sık sık görüş değiştiren, olsa bile düşüncelerini inandırıcı bir yaklaşım çerçevesinde ifade edemeyen bireyleri çoğunlukla kişiliksiz ya da zayıf kişilikli bireyler olarak nitelendirdiğimiz çok olmuştur. Bunların aksi davranışlar sergileyenlerini de güçlü kişilik sahibi bireyler olarak nitelendirdiğimiz ve takdirle karşıladığımız anlar çoktur.“Bireyin doğasında var olan becerisi (meslekî kişilik ve kimliği) eğitim ve uygulama ile geliştirilebilir mi?” sorusuna yanıt “evet” olmalıdır. Aksi halde meslek eğitiminin, konumuz bağlamında mimarlık eğitiminin anlamı kalmayacaktır. Bu çalışmanın amacı, değinilen bu meslekî kişilik ve kimliğin geliştirilmesine yönelik etmenlerin tanıtılması ve müellifin görüş ve gözlemleri doğrultusunda tartışılmasıdır.



_Yağmur_ 12 Eylül 2010 08:58

Sürdürülebilir Mimarlık
 
Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Mart 2009
Basım Dili: Türkçe


Açıklama: Yaşadığımız dünya hızla değişiyor. Bugün 6,7 milyar insanı barındıran Yerküre'de, giderek karmaşıklaşan teknolojik gelişmelerin de etkisiyle, doğal kaynaklar hızla tükeniyor. Doğal kaynak tüketiminin yarısından, yapı sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak sorumlu olduğu da bilinen bir gerçek.

Doğal ve yapılı çevre arasındaki dengeyi yeniden kurmaya yönelik olarak, önceleri "yeşil tasarım", "ekolojik mimarlık" gibi tanımlar altında gelişen "sürdürülebilir mimarlık", gerçekte yeni bir kavram olmayıp, insan faaliyetlerinin neden olduğu çevresel bozulmalara tepki olarak ortaya atılmış, mimarlığın yeniden kavramsallaştırılmasıdır.

Giderek daha geniş kitleler tarafından benimsenen sürdürülebilir mimarlık olgusunu geniş bir çerçevede ele alan yazar; sürdürülebilir yapı malzemeleri, yüksek yapılarda sürdürülebilirlik kavramlarını tüm dünyadan çağdaş yapı örnekleri eşliğinde irdeliyor.

Kitap boyunca tüm boyutlarıyla ele alınan sürdürülebilirlik, yazara göre durağan bir kavram olmayıp, tarihsel perspektif içinde toplumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel koşullara bağlı olarak değişmektedir.

(Arka kapaktan)




Daisy-BT 12 Eylül 2010 14:40

Deneyler Architecture.Experiments
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23771

Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Temmuz 2008
Basım Dili: Türkçe

Prof. Dr. K. Ferhan Yürekli, Prof. Dr. Hülya Yürekli ve Esin Yürekli, mimarlık disiplinini "bir entelektüel enerji alanı" olarak gören ve hayatlarını bu anlayışla sürdürmüş üç mimar. "Deneyler / architecture. EXPERIMENTS" adıyla iki dilde yayımlanan kitapta, bu mimarın 1962-2007 yılları arasında gerçekleştirdikleri projeler bütün boyutlarıyla yer alıyor.

Projeler kitapta, çizimler, maketler, eskizler ve gerçekleşmiş projelerin fotoğrafları ile birlikte gösteriliyor. Bunlarla birlikte yer alan, nerede, hangi amaçla, nelere dikkat edilerek yapıldığını içeren metinler de, projelerin ayrıntılandırılması bakımından önemli. Örneğin bir binanın arsa konumu, barındıracağı yaşam biçimleri, çevreyle uyumu gibi özellikler, mimari proje tasarımının komplike yapısı hakkında ipuçları veriyor.

Kitap, devlet binalarından okul projelerine, park tasarımlarından toplu konut projelerine kadar uzanan, farklı amaçlarla farklı kullanımlara sahip yapıları içeriyor. Ayrıca, mimari bir duyarlılık örneği "Deprem Ülkesi İçin Konut Tasarımı" projeleri de dikkat çekmekte. Bunlarla birlikte, örneğin "Kadıköy Meydanı, Haydarpaşa-Harem Yakın Çevresi / İstanbul İçin Bir Öneri" ve "İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım / İzmir İçin Bir Öneri" de kentsel planlama örnekleri olarak önemli. Bu bölümlerde, kentlerin eski yerleşim birimleri her yönüyle masaya yatırılarak inceleniyor ve yeni fikirler öne sürülüyor. Kitapta Kore, Arjantin, Mısır gibi ülkeler için de proje önerileri yer alıyor.

Yürekli'lerin minimalist denebilecek tasarım anlayışları; eskiye sadık kalarak izledikleri yepyeni çizgiler; kolay monte edilebilir tasarımları; işlevsel iç mekân kurguları; tüm bunlar kitabın sade tasarımıyla örtüşmüş ve ortaya konsept bir çalışma çıkmış.



Daisy-BT 12 Eylül 2010 15:26

Anatomi / Resmi Keşfet
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23774

Yayınevi: Alfa Yayınları
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Mart 2008
Basım Dili: Türkçe

Bu kitap, özellikle çizime yeni başlayanlara karmaşık gelen anatomiyi açık, sade ve anlaşılır bir yaklaşımla ele alıyor. İnsan formuna ait temel özellikleri, yaratıcı ve pratik çözümlerle oluşturulmuş örneklerle sunuyor.



Daisy-BT 12 Eylül 2010 21:09

Mimarlıkta Teknik Resim
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23782

Yazarı: Orhan ŞAHİNLER & Fehmi KIZIL
Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Ekim 2006
Basım Dili: Türkçe

Ülkemizdeki mimarlık eğitiminin temel kitaplarından biri haline gelmiş olan Mimarlıkta Teknik Resim'in son iki baskısı Yapı-Endüstri Merkezi tarafından yapıldı. Mimar-öğretim üyeleri Orhan Şahinler ve Fehmi Kızıl'ın geniş, bilgi, deneyim ve birikimlerine dayalı çalışmalarının güncelleştirilmiş, genişletilmiş beşinci ve altıncı baskısının formatı da öncekilerden farklı.

Kitap, yalnızca teknik resme ilişkin bilgileri doğrudan aktarmakla yetinmiyor, teknik resmi mimarlığın proje düzenleme bilgileri, yapı bilgisi, detaylar, perspektif türleri, şantiye bilgileri, proje örnekleri, çizim örnekleri gibi alt dallarına ilişkin bilgilerle destekleyip somutlaştırarak öğretiyor.




Daisy-BT 12 Eylül 2010 23:11

Fuar Stand Tasarımı
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 23794

Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Tasarım
Baskı Tarihi: Eylül 2006
Basım Dili: Türkçe - İngilizce

YEM Yayın tarafından ilki 2002'de, ikincisi 2005, üçüncüsü ise 2007'de yayıma hazırlanan Fuar Stand Tasarımı kitapları, Türkiye'de stand tasarımının 2000'li yıllarda geldiği düzeyi belgelemesi açısından bir "ilk". Kitapların her biri otomotiv sektöründen kuyumculuğa, tekstilden yapı sektörüne kadar uzanan bir çeşitlilikte 30'un üzerinde firmanın 100'ü aşkın tasarımını içeriyor. Bir bölümü katıldıkları fuarlarda ödül kazanmış bu tasarımlar Türkiye'nin önde gelen tasarımcılarının imzalarını taşıyor. Her stand yerleşim planı, üçboyutlu modellemeler ve fotoğraflarla tanıtılıyor.



_Yağmur_ 27 Eylül 2010 16:30

Adım Adım / Tasarım Fikirleri
 
http://www.yapi.com.tr/V_Images/yayinlar/adim_adim.JPG

Adım Adım / Tasarım Fikirleri
Yayınevi: Yapı-Endüstri Merkezi
Kategori: Tasarım
Baskı Tarihi: Mayıs 2010
Basım Dili: Türkçe
Çevirmen: Volkan Atmaca

Açıklama: "Adım Adım" dizisi, mimarlık öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış temel bir başvuru kaynağıdır. Amacı, mimarlık disiplinindeki farklı faaliyet ve uzmanlık alanlarında yaşanan süreçleri adım adım takip ederek, bu süreçlerde karşılaşılan temel sorunları, süreçlere etki eden faktörleri ve çözüme ilişkin geliştirilen belli başlı yaklaşım ve ilkeleri, anlaşılması kolay açıklamalar ve ufuk açıcı önerilerle ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktır. Dizinin ilk kitabı olan Tasarım Fikirleri, mimari tasarım sürecinin başlangıç aşamasına odaklanarak, tasarımcıların bir tasarım problemini çözmeye yönelik fikirler üretmesine yardımcı olacak öneriler ve ipuçları sunmaktadır.



Daisy-BT 30 Eylül 2010 23:07

Cennetin Kapıları
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 24150

Yazar: Doğan Kuban
Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi

Anadolu’daki Görkemli Selçuklu Mirası Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi bir kitapla belgelendi.
Dünyanın en önemli mimari yapıtlarının içinde yer aldığı UNESCO Dünya Mirası Listesi’deki eşsiz yapıt Divriği Külliyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve YEM Yayın, İKSV işbirliğiyle bir kitapla belgelendi.
Anadolu’da Selçuk döneminden kalan en görkemli yapı kabul edilen Divriği Külliyesi’ni tarih ve sanatseverlerle buluşturan Cennetin Kapıları - Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı fotoğraf sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Desteği ve YEM Yayın, İKSV işbirliğiyle bir kitaba dönüştü. Sergi baz alınarak hazırlanan kitap, daha önce sergilenmeyen fotoğrafları ve Doğan Kuban’ın bu kitap için kaleme aldığı özgün metinleri içeriyor.
Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi, mimari konsepti, anıtsal heykel nitelikli bezemesi ve benzeri olmayan yontularıyla dünya sanat tarihinde Türkiye Ortaçağ sanatının en önemli yapıtı olarak kabul ediliyor.
Yapının detaylarındaki ihtişamı gözler önüne sermek amacıyla devasa boyutlardaki fotoğraflarla önce İstanbul’da ve ardından TC Kültür Bakanlığı ile İKSV işbirliğiyle Paris, Metz, Famek, Strazburg ve Brezilya’da sergilenen Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi Sergisi 2010 yılı sonuna kadar UNESCO Paris Merkezi’nde sergilenecek.
Mimar-fotoğrafçı Cemal Emden’in fotoğraflarından oluşan Cennetin Kapıları sergisi 1965 yılından bu yana Divriği Külliyesi hakkında kitaplar ve yazılar yayımlayan Prof. Doğan Kuban’ın metinleri ve Y. Mimar Basri Hamulu’nun tasarım ve sponsorluğu ile gerçekleştirilmişti.


Mimdap



Daisy-BT 10 Ekim 2010 00:03

A Guide To The Works Of Sinan The Architect In Istanbul
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 24344

Yazar: Reha Günay
Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi

“Mimar Sinan’ın İstanbul’daki Çalışmaları için bir Rehber”, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki yapıtlarını tanımak isteyenler için bir gezi kitabı olarak kurgulandı.Tarihi yarımada’nın merkezinden başlanarak İstanbul altı bölgeye ayrıldı ve yapılar gezi rotasına uygun bir sıraya kondu.
Bölüm girişlerinde yer alan haritalarla yapıların konumlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini izleme kolaylığı sağlandı.Osmanlı mimarlığının Sinan’ın elinde nasıl bir gelişme gösterdiğini ve kendinden sonraki mimarlar üzerindeki etkileri bu kitap eşliğinde yapılacak keyifli bir gezi ile izlenebilir.

Yazarın Önsözü

Sinan, Osmanlı tarihinin en uygun zaman diliminde, imparatorluk gücünün ve sanatının en üst düzeyde olduğu dönemde, bütün bu birikimi mimarlık alanında tek isim olarak temsil edebilmiş bir mimardır.Sinan, tasarladığı yapıların büyük çoğunluğunu ve en seçkinlerini İstanbul’da gerçekleştirmiştir.Bu eserleri bir mimarlık yarışmasına katılırcasına, yeniliklerle dolu olarak geliştirmiş ve topografyanın en uygun yerlerine yerleştirerek kent silüetine büyük katkıda bulunmuştur.Böylece İstanbul, en özgün yapı örnekleriyle adeta bir açıkhava müzesine dönüşmüştür.Bu kitap İstanbul’daki Sinan yapılarının büyük bir çoğunluğunu, başlıca özellikleriyle tanıtmaya çalışan bir özettir.Yapılar tanıtılırken kişisel yorumlardan kaçınılmaya çalışılmış, sadece gözlemlere ve bazı karşılaştırmalara yer verilmiştir.Fotoğrafların seçiminde de aynı ilkelere uyularak, özgün durumunu yitirmiş, kötü ve yanlış kullanılan yapıların fotoğrafları gerçek durumu yansıtmayacağından kitaba alınmamıştır.

Reha Günay, 2006



Mimdap



_Yağmur_ 14 Ekim 2010 10:34

Değişen Mimarlık Dönüşen Kent
 
http://www.yapi.com.tr/V_Images/yayinlar/degisen_mimarl%c4%b1k_donusen_kent.jpg

Değişen Mimarlık Dönüşen Kent

Yayınevi:
TMMOB Mimarlar Odası
Kategori:
Mimarlık
Baskı Tarihi:
Haziran 2009
Basım Dili:
Türkçe

Açıklama: Kitapta, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin hazırlamış olduğu "Değişen Mimarlık, Dönüşen Kent adlı teknik kongredeki sunuşlar, değerlendirmeler ve tartışmalar yer almaktadır.



_Yağmur_ 14 Ekim 2010 10:48

Projeler Yapılar 2: Ofisler
 
http://www.yapi.com.tr/V_Images/yayinlar/projeler_yapilar_ofisler.jpg

Projeler Yapılar 2: Ofisler

Yayınevi:
Yapı-Endüstri Merkezi
Kategori:
Mimarlık
Baskı Tarihi:
Eylül 2010
Yer:
İstanbul
Basım Dili:
Türkçe

Açıklama: “Projeler/Yapılar” dizisinin ikinci kitabı “Ofisler”, Türkiye’den ve dünyadan önemli mimarların seçkin ofis ve yönetim yapısı projelerinden oluşan bir derlemedir. Kitapta, son 4 yılda, 26 mimar/mimarlık grubu tarafından Türkiye’nin ve dünyanın 11 şehrinde gerçekleştirilen 32 yönetim yapısı ile ofisin tasarımları sunuluyor.

Kuşkusuz, burada müelliflerinin izniyle yayımlanan projeler, onların en iyi yapıtları olmak iddiasını taşımıyor. Ancak bazıları YAPI dergisinde de yayımlanmış olan projelerden yola çıkılarak hazırlanan bu seçki, bina tipolojisi, modern ve geleneksel yapı malzemesi kullanımı, modern yapım teknikleri, topografyaya uyum vb. konularda başarılı örnekleri bir araya getiriyor.

Kitapta bulunan yapılar ve iç mekân tasarımları, özel çekilmiş renkli fotoğraflar, vaziyet ve kat planları, kesitler, görünüşler ile aksonometrik çizimlerin yanısıra projeyi anlatan açıklama metinleriyle veriliyor.

“Ofisler”, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları, içmimarlar, peyzaj mimarları için bir referans kitabı olmasının yanısıra mimarlık ve tasarım öğrencilerine de Türkiye ve dünyadan seçilmiş projeleri inceleyerek kendi tasarım çalışmalarında yararlanabilecekleri değerli bir kaynak sağlıyor.500’e yakın çizim ve renkli fotoğraf.



Daisy-BT 18 Ekim 2010 12:53

Kent, Toplum, Müze
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 24520

Konu / Alt Konu: Kent, Kent / Müzeler
Dil: Türkçe Yayın Evi : Tarih Vakfı
Basım Tarihi : Ekim 2001

http://www.mivkitabevi.com/images/spacer.gif
Konu
http://www.mivkitabevi.com/images/spacer.gif
"Tarih Vakfı kuruluşundan itibaren yürüttüğü İstanbul Müzesi ve Toplumsal Tarih Merkezi oluşturma yolundaki girişimleri doğrultusunda çok sayıda etkinlikle çağdaş müzecilik kavramlarının Türkiye'de yaygınlaşmasına yönelik önemli katkılarda bulunmuştur. Özellikle topluma yönelik müze modelinin geliştirilmesi, müzelerin ziyaret edilen yerler olmaktan çıkıp, ""kullanılan"" mekanlar haline dönüştürülmesi amacıyla teorik, kavramsal çalışmalar üzerine yoğunlaşılmıştır. Müzecilik pratiklerine katkı sağlaması için yapılan sergiler, araştırma projeleri dışında, kent-toplum-müze konuları üzerine önemli katkıların sağlandığı uluslararası toplantılar da gerçekleştirilmiştir. Bunlardan ""Toplumsal Tarih Müzeleri Kuruluş Sorunları Sempozyumu"" ile ""Kent ve Toplumsal Tarih Müzeleri Atölyesi"", İstanbul Müzesi Projesi özelinde ve dünya genelinden katkılarla önemli birikimler yaratmıştır. Elinizdeki kitapta, bu toplantılardan seçme sunumlar bir araya toplanmıştır. (Arka Kapak)"

Mimarlık Vakfı



Saat: 05:41
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık