MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Madde ve cisim arasındaki farklar nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/393753-madde-ve-cisim-arasindaki-farklar-nelerdir.html)

Misafir 29 Aralık 2011 00:45

Madde ile cisim arasında nasıl bir ayrım vardır?
Maddenin cisimden farkı nedir?
Cismin maddeden farkı nedir?
Cisim ve maddenin nasıl bir niteliği vardır?


Efulim 20 Ocak 2012 20:46

Günlük hayatımızda kullandığımız eşya ya da aletler maddelerin işlenmiş halidir. Su içtiğimiz cam bardağın, sınıfımızdaki sıranın neden yapıldığını düşünelim. Cam bardak camdan, sıra ağaçtan yapılır. Bu durumda şöyle diyebiliriz: Ağaç, madde; ağaçtan yapılmış sıra cisimdir. Kısaca; maddenin işlenmiş ve şekil almış haline cisim denir.

Sıra, masa, kitap, kalem birer cisimdir. Bu varlıkları düşündüğümüzde aklımıza şekilleri gelir. Cisimler eşya ya da alet olarak adlandırılır. Bardak, tabak, çanta, buzdolabı, bakır tencere, halı eşyadır. Pense, tornavida, testere, bıçak ise alettir.


Alıntı


Misafir 3 Kasım 2013 17:32

Madde : ağaç
Cisim : Sıra


victoria 13 Mayıs 2014 16:35

fark
 
Madde ve Cisim Arasındaki Fark
Cam , gümüş ve bakır buna benzer varlıklar maddedir. Bu maddelerden yapılan ve işlem gören ürünler cisimdir. Yani gümüş bilezik ve bakır vazo gibi.
Maddeler çevre kurallarına yönelik 3 şekilde bulunur. Bunlar katı, sıvı ve gaz halidir. Maddenin katı halinin tespit edilmiş bir biçimi vardır. Sıvı/akışkan ve gaz halinin ise tespit edilmiş bir biçimi yoktur. Dershane ve evimizde yer alan bir takım eşyalar türlü maddelerden yapılmıştır. Soba ve kalorifer petekleri demirden, pencereler tahta, cam veya plastikten, sehpa ise tahta veya demirden yapılmıştır.

Her maddenin kendine özel nitelik, koku, tat, sertlik, esneklik ve saydamlık buna benzer nitelikleri vardır. Maddelerin saydığımız bu özelliklerine maddenin görülebilir ve hissedilebilir nitelikleri ismi verilir. Sahiden sayılan bu niteliklerin, bizler duyu organlarımız ile farkına varabiliyoruz. Misal olarak şekeri tat ve renginden tanıyabiliriz. Ancak belli bir süre öncelik olarak saydığımız bu özelliklerle bütün maddeleri tanıyamayız. Bir takım maddelerin renkleri benzer olmasına rağmen değişik maddeler bulunabilir. Misal olarak un, şeker ve tuz benzer renkte olmalarına rağmen değişik maddelerdir. Buz, su ve su buharı benzer maddeler olmasına rağmen değişik renktedirler. Maddelerin renkleri devamlı olarak ve daimi olmaz. Işık , sıcaklık ve nem buna benzer olaylar maddelerin renklerini değiştirir. Güneş ışığı altında olan maddelerin renkleri her geçen gün solar önceki canlılığını kaybeder. Nemli ortamlarda yer alan maddeler bozularak nitelik değişimine uğrar.



Saat: 04:08

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık