MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti neresidir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/212837-osmanli-devletinin-ilk-baskenti-neresidir.html)

Ziyaretçi 24 Kasım 2008 20:15

BURSANIN FETHEDİLDİĞİNİ YAZDIM ACABA İLK BAŞKENT BÖYLEMİ OLDU


Keten Prenses 24 Kasım 2008 20:19

Orhan Bey,

1326 yılında Bursa'yı, uzun süren kuşatmanın ardından, ele geçirince babasının vasiyetini yerine getirerek, Osman Gazi'nin naaşını Bursa'ya nakletti ve burayı devletin yeni merkezi yaptı

ayrıca bakınız..
Osmanlı İmparatorluğu - Kuruluş Dönemi


Ziyaretçi 28 Aralık 2008 18:51

İstanbul'dan önceki Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti neresidir?
 
istanbuldan önce osmanlının başkenti neresiydi.


zhhüPPerrr LeyDi 29 Aralık 2008 14:26

İstanbul..


Ziyaretçi 11 Ocak 2009 19:36

OSMANLI DEVLETİNİN BAŞKENTLERİ = SÖĞÜT , BURSA , EDİRNE , İSTANBUL


Misafir 1 Eylül 2009 12:03

osmanlı devletinin istanbul dan önceki başkenti


Misafir 7 Eylül 2009 13:41

Alıntı:

osmanlı devletinin son başkenti neresidir
:(
üylik almıoyurum bu soru içşin


DesertEagle 7 Eylül 2009 13:54

Osmanlının:

ilk baskenti = sügüt
2. = Bursa
3. = Edirne
4.ve son = İstanbul 'dur arkdaslar


Misafir 6 Ekim 2009 20:53

osmanlı devletinin sık sık başkent deiştirme nedenleri nelerdir_???


DesertEagle 6 Ekim 2009 21:19

Topraklar genisledikce daha merkezi yerler baskent yapılmıstır

Bursa alındıgında hem savunması kolay olacagı hemde tıcaret yolları uzerınde oldugu ıcın bursa

Edirne alındıgında rumelıye acılmak icin

İstanbul alındıgında dönemin en buyuk tıcaret yolunun ordan gecmesı ve konumu geregınce istanbul yapılmıstır


Misafir 9 Ekim 2009 19:37

osmanlı beyleği bilecik ilinin söğüt'te kurulmuştur.


Misafir 6 Kasım 2009 16:42

SÖĞÜTY


TUZCUAY 6 Kasım 2009 17:20

OSMANLI İMPARATORLUĞU

Osmanlı Başkentleri

Bursahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Osmanlı'nın 1. Başkenti...

Osmanlılar'ın Hüdavendigar Vilayeti

1071 yılından sonra Anadolu'yu fethetmeye başlayan Selçuklular; bölgeye Asya'dan getirdikleri Türk boylarını yerleştirme çabalarına girdiler. Selçuklu İmparatorluğu'nun zayıflayıp dağılmaya başlaması üzerine kurulan Anadolu beyliklerinden Osmanlı Beyliğihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kısa zamanda gelişip çevresindeki Tekfurlar'ın arazilerini de alarak güçlenip büyüdü.

Osmanlı Beyliği'nin kurucusuhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 1258 yılında Söğüt kasabasında doğan Osman Bey'di. 1299'da Bilecikhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Yenikenthttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif İnegöl ve İznik de Beyliğin topraklarına katıldı. Altıyüz yılı aşkın hüküm sürecek olan Osmanlı İmparatorluğu'nun temelleri atılmıştı. Osman Gazi'nin başarılarıyla Osmanlı Beyliği'nin güçlenmesi karşısında kuşkulanmaya başlayan Bursa tekfuru Atranoshttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Bizans'tan dilediği yardımlarahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Kestel ve Kite tekfurlarının güçlerini katarak 1301'de Koyunhisar'da Osmanlı ordusu ile çarpışmaya başladı. Savaşın galibi Osman Bey'in orduları oldu.

Artık Türkler'in hazırlıkları yavaş yavaş başlamıştı. Tekfurlar'ın bu olaydan sonra da birlik halinde çalıştıklarını gören Osman Beyhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 1317 yılında kenti kuşatmaya doğru ilk adımı attı. Öncelikle deniz ilişkisinin kesilmesi gerektiğindenhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Kaplıca tarafında bir kale yaptırıphttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kardeşinin oğlu Ak Timur'u kumandan tayin etti. Osmarı Bey'in kölesi Balabancık da dağ tarafına yapılan kaleden sorumluydu. Bu bölgelerden halkın kente giriş ve çıkışları engellenmişti. Atranos Beyce kalesini yıkan Türklerhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Pınarbaşı'na karargahlarını kurdular. Osman Gazi kuşatma için gerekenleri yaptıktan sonra kumandayıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif oğlu Orhan Bey'e devrederek Yenikent'e döndü.

Kuşatma sekiz yıl sürdü. Hastalıklarla boğuşmaya başlayan Osman Gazi'nin sefere gidip savaşacak dermanı kalmamıştı. Oğlu Orhan Gazi'ye kenti ele geçirme emrini verdi. Orhan Gazi önce Evrenos Kalesi'ni aldı. Kale tekfuru dağlara kaçtı. Artık hedef Bursa'ydı. Orhan Gazihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Bursa tekfuruna Mihal Bey'i gönderiphttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif teslim olmasını istedi. Tekfurhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Orhan Gazi'den bağışlanmasını isteyerekhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kıymetli elbiseleri ile kırk bin altın gönderdi. Orhan Gazi babasının onayını aldıktan sonrahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Tekfur'un ailesinin ve adamlarının kaleden ayrılıp Gemlik sahiline ulaşabilmeleri için gerekli izni verdi. Tekfur ve beraberindekiler buradan bir gemiyle İstanbul'a doğru yola çıktılar. 1326 yılında Bursa artık Türkler'indi.

Kentin alındığı haberihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif hastalığı çok şiddetlenen Osman Gazi'ye ölüm yatağında ulaştırılabildi. Saltanatı Orhan Gazi'ye bırakan Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk Sultanı yüzünde bir tebessümle yaşama veda etti. Bursa'nın alınması Osmanlı Beyliği için bir dönüm noktası olmuştu. Dedesi Ertuğrul Gazi'nin yaşamını yitirdiği 1281 yılında doğan Orhan bin Osmanhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif artık Osmanlı sultanlarının ikincisiydi. Sultan'ın ağabeyi birgün huzura çıkıphttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif saltanat için üç şey yapması gerektiğini söyledi. İlkihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif adına sikke bastırmaktı. İkincisi diğer insanlardan farklı kıyafetler giymekhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif üçüncüsü ise yaya askerine hazineden uIufe tayin etmekti. Önceleri sikkehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Selçuklu sultanları adına bastırılırdı. 1328'de Orhan Gazihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif adına sikke bastıran ilk Osmanlı Sultanı oldu. Kılık kıyafette de yenilikler yapıldı. Kırmızı ve siyah renklerde giysileri olan askerlerhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif artık beyaz renkte üniformalar giymeye başladılar.

Bithyniahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Roma ve Bizans'ı yaşayan Bursahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 1335 yılında Osmanlı'ya ilk başkent oldu. Saltanatı yaklaşık 35 yıl süren Orhan Gazihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 1360 yılında yaşama veda ederkenhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif yerini oğlu Murad'a bıraktı. 1326 yılında doğan Sultan Murad han bin Orhan bin Osman Gazihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Osmanlı sultanlarının üçüncüsüydü. Hüdavendigar adıyla ünlenmişti.

1362'de Edirne kenti ele geçirildi. Murad-ı Hüdavendigar bir gece düşündehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif ak sakallıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif nur yüzlü bir kimseyle yarenlik ederkenhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif o kişi ona Edirne'de bir saray yaptırmasını söylediğindenhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Edirne'de büyük bir saray inşa ettirildi. Daha sonra başkentliği Edirne üstlendi. Sonraki yıllarda da Bursa önemini hiç yitirmedi.

1399'da Yıldırım Bayezidhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif su tedavisine çok önem verilen Bursa Darüşşifası'nı kurdu. 1402'de kente giren Timur orduları medresehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif cami gibi binalara büyük zararlar verdiler ve kentte yangınlar çıkardılar. 1429'da veba salgını kenti kasıp kavurdu. 1482'de Cem Sultan Bursa'da 18 günlük sultanlığına başladığında kendi adına para da bastırmıştı. Yetişen II. Bayezid ordularıyla çarpışmaya mecbur kalan Cemhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kenti yenilmiş olarak terketti.


Misafir 12 Kasım 2009 19:57

itilaf devletleri osmanlı devleti başkentini işgal ederek türk halkı üzerinde nasıl bir etki yaratmaya çalışıyordu?


Misafir 25 Kasım 2009 17:44

osmanlı kuruluş dönemindekiBAŞKENTLERİ NELERDİR


Daisy-BT 25 Kasım 2009 18:17

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1579412)
osmanlı kuruluş dönemindekiBAŞKENTLERİ NELERDİR


Osmanlı Devleti'nin Başkentleri:
  • Söğüt
  • Bursa
  • Edirne
  • İstanbul


Misafir 8 Aralık 2009 17:36

istanbulun fethınden önce osmanlı devletinin ticari durumu hakkında neler söylenebilir


Misafir 11 Aralık 2009 14:35

osmanlı devletinde yeni başkenti


Misafir 12 Aralık 2009 17:21

edirne


Misafir 25 Aralık 2009 18:52

osmanlı neden bu kadar başketini değiştirmiş?...


Misafir 5 Ocak 2010 14:32

osMAnlıNIN baş kenti EDİRNEDİR arKADAşlar


Misafir 5 Ocak 2010 18:22

osmanlının ilk başkenti sügüt 2. Bursa 3. Edirne 4.... İSTANBUL


Misafir 10 Ocak 2010 18:30

ARKADAŞLAR OSMANLI NIN İLK BAŞKENTİ "EDİRNE "DİR
BİZANS İLE ANLAŞARAK ÇİMPE KALESİNİ ALDI VE BİZANS I YENDİ...


Misafir 15 Ocak 2010 20:39

bizans imparatoru istanbulun alınamayacagını düşünerek kendisine çok güveniyordu bunun sebebi ne olabilir ?

bizans imparatoru istanbulun alınamayacaqını düşünerek kendine çok qüveniyordu bunun sebebi ne olabilir


Misafir 16 Ocak 2010 20:39

osmanlı devletinin ilk başkenti yenişehirdir arkadaşlar göçebe durumdan ilk yerleşik duruma geçilen ve bursanın alınmasının ardından saltanatın bursaya taşındığı ve beyliğe 27 yıl başkentlik yapan yenişehir


Misafir 17 Ocak 2010 19:37

osmanlının ilk başkenti:söğüt 2.başkent:bursa 3.başkent:edirne 4.ve son başkent istanbul :):):):):):):););););) :D:D:D :D:D:D :) :):):)


Misafir 25 Ocak 2010 18:36

bizans imparatoru istanbulun alınmasında kendine güveniyordu neden


Misafir 8 Şubat 2010 12:31

istanbul dan önce osmanlı devletinin başkenti neresiydi?


Misafir 9 Şubat 2010 17:33

Osmanlı Devleti'nin Başkentleri Sırasııyla Şu Şekilde Sıralanmıştır:
1)Bilecik[Yani İlçesi Olan Söğüt](Osman Bey)
2)Bursa(Orhan Bey)
3)Edirne(1.Murat)
4)İstanbul(Fatih Sultan Mehmet)


dunyalı 17 Şubat 2010 20:15

bursa


Misafir 30 Mart 2010 15:50

osmanlı devleti başkenti
 
cevap veriyorum osmanlı devletinin başkenti istanbul'dur.fatih sultan mehmet'in istanbul'u almasıyla başkent istanbul'a taşınmıştır.


Misafir 30 Mayıs 2010 13:35

osmanlı devletinin ilk başkenti nersidir?


Misafir 30 Mayıs 2010 13:55

Osmanlı Devleti' nin ilk başkenti Bursa, ikinci İznik, üçüncü Edirne, dördüncü İstanbuldur.


Misafir 4 Haziran 2010 10:55

Arkadaşlar osmanlının ilk padişahı osman bey bursayı kusatıyor ve kendisi hastalandıktan sonra oğlu orhan bey bursayı 1335 tarihinde bursayı alarak bursa osmANLI devletinin ilk başkenti oluyor.
osmanlının ikinci başkenti EDİRNE dir.3. başkenti ise istanbuldur.


Misafir 11 Haziran 2010 05:28

başkent
 
benım bıldıgıme gore osmanlı devletının ılk baskentı bılecık sögüt deılmıydı ? saygılar


Daisy-BT 11 Haziran 2010 08:57

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1743903)
cevap veriyorum osmanlı devletinin başkenti istanbul'dur.fatih sultan mehmet'in istanbul'u almasıyla başkent istanbul'a taşınmıştır.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1783200)
osmanlı devletinin ilk başkenti nersidir?

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1785760)
Arkadaşlar osmanlının ilk padişahı osman bey bursayı kusatıyor ve kendisi hastalandıktan sonra oğlu orhan bey bursayı 1335 tarihinde bursayı alarak bursa osmANLI devletinin ilk başkenti oluyor.
osmanlının ikinci başkenti EDİRNE dir.3. başkenti ise istanbuldur.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1788986)
benım bıldıgıme gore osmanlı devletının ılk baskentı bılecık sögüt deılmıydı ? saygılar


Osmanlı Devleti'nin Başkentleri:
  • Söğüt - Bilecik
  • Bursa
  • Edirne
  • İstanbul


Misafir 22 Kasım 2010 19:11

istanbul neden başkent olmuştur


Misafir 24 Kasım 2010 22:07

fjfj
 
bence ilk başkent bursa sonra edirnedir


Misafir 25 Kasım 2010 20:35

afedersiniz dogru cevap bu:1326 yılında Ankara'yı, uzun süren kuşatmanın ardından, ele geçirince babasının vasiyetini yerine getirerek, Osman Gazi'nin naaşını Bursa'ya nakletti ve burayı devletin yeni merkezi yaptı


Misafir 6 Aralık 2010 17:57

osmanlının istanbuldan önceki başkenti


Misafir 9 Aralık 2010 19:39

osmanlı dönemi başkentleri


pesimist 9 Aralık 2010 21:41

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1892202)
osmanlı dönemi başkentleri

1. Sögüt
2. Bursa
3. Edirne
4. İstanbul 'dur


Misafir 13 Aralık 2010 21:43

bursa idir


Misafir 21 Aralık 2010 14:04

adanadır


seroş 21 Aralık 2010 14:27

Osmanlının:

ilk baskenti = sügüt
2. = Bursa
3. = Edirne
4.ve son = İstanbul 'dur arkdaslar


Misafir 7 Ocak 2011 11:36

ya bi karar verin benim ödevimi yapmam lazımmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm


Misafir 7 Ocak 2011 11:45

istanbul neden baskent yapılmıtır???????????????????????????????????????????????????


Misafir 7 Ocak 2011 14:52

hayırrrrr. ilk başkenti bursadır.istanbul değil.internetten araştırılınca çıkıyor sen neden araştırmadın birkere..........


Misafir 16 Ocak 2011 21:16

bursaaaaaa


Berkin 25 Ocak 2011 10:16

http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/212837-osmanli-devletinin-ilk-baskenti-neresi
 
bence Edirne



Saat: 02:27
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık