MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Namazda ve günlük hayatta akıldan geçen uygunsuz düşünceler günah mıdır? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/215088-namazda-ve-gunluk-hayatta-akildan-gecen-uygunsuz-dusunceler-gunah-midir.html)

Ziyaretçi 5 Aralık 2008 00:04

sayın yorumcum namazda veya normalde ınsanın aklına türlu seyler gelıo bız ıstemesekde gelıo bunun bıze bi günahı olurmu


Hi-LaL 5 Aralık 2008 00:29

Bu tarz düşüncelere vesvese deniyor.

VESVESE: Zararlı olan şüphe, kuruntu.
Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:
Cinden olsun insanlardan olsun insanların göğüslerine (kalblerine) vesvese veren hannâsın (şeytânın) şerrinden (kötülüğünden) insanların Rabbine... sığınırım. (Nâs sûresi)
Şeytan kalbe vesvese verir. Allah'ın ismi zikredilince, söylenince kaçar. Söylenmezse vesveselerine devam eder. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Melekten gelen ilhâm, İslâmiyet'e uygundur. Şeytandan gelen vesvese İslâmiyet'ten ayrılmaya sebeb olur. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Vesvese şeytandandır. Abdest alırken, gusül (boy) abdesti alırken ve necâset (pislik) temizlerken, şeytanın vesvesesinden sakınınız. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Çamaşır yıkarken, su kullanırken, acaba temiz mi diye vesvese etmek verâ değildir. Sıddıklar böyle vesvese yapmazdı. Her buldukları su ile abdest alırdı. Elbisenin, suyun temizliğinde vesvese etmek gösteriş yapmağa yol açar ve nefsin hoşuna gider. (İmâm-ı Gazâlî)
Helâl yiyen kimse, ilhâm ile vesveseyi birbirinden ayırır. Vesvese; duâ ederek, zikr ederek azalır ve yok olur. Vesvese ve ilhâm devamlı olmaz. (Muhammed Hâdimî)


Hi-LaL 5 Aralık 2008 00:35


MÂNÂSI

"De ki: Sığınırım Rabb'ına nâsın. Melikine nâsın. İlâhına nâsın; şerrinden o sinsi vesvâsın. Ki, fiskos eder sinelerinde (1) nâsın; gerek cinden (olsun o sinsi) gerekse insden."

Tefsir- Bundan evvelki, sûre her şeyin, gece ve gündüz, her zaman insana ârız olabilecek açık şerlerinden Allâh'a sığınmak lâzım olduğunu bildiriyordu. Bu sûrede ise, gözle görülmeyen, elle tutulmayan gizli şerlerden ve gizli kuvvetlerden de korunmak ve Allâh'a sığınmak lüzumû bildiriliyor. İzah edelim:

Nâs, insan demektir. Rabb, duygusu olmayan maddedin canlı insanlar yaratıp onları birçok nimetleriyle terbiye eden, halden hale geçirip yetiştiren, besleyip büyüterek kemâle erdiren ulu yaratıcı (Allah) demektir.

Melik; kemâle eren insanların hepsini hükmü altında tutan, hayatî işlerini kudreti ile tedbir eden, onların üzerinde hükümlerini, iradelerini dilediği gibi yürüten yaratan, rızk veren ve öldüren hâkim demektir.

İlâh, sonsuz kudreti ve büyüklüğü ile insanın kalbinde yaşayan ve kendisinden başkasına tapmak câiz olmayan hak Ma'bud, Allâhu Teâlâ Hazretleridir. Binaenaleyh Rabb, Melik, İlâh her üçünden maksat Allâhu Teâlâ'dır. Her biri insanın muhtelif hâline nazaran ayrı mânâlara işârettir.

Allah yalnız insanların değil, her şeyin Rabbi, Meliki ve İlâhıdır. Fakat bunun böyle olduğunda şaşıran ve sapıtan yalnız insanlar olduğu için, nâsın Rabbi, nâsın Meliki, nâsın İlâhı denilmiştir. Binaenaleyh nâsın tekrar olunmasında yüksek bir hikmet ve belâgat vardır.

Vesvâs; vesvese veren, insanın içine kötü şeyler getiren, bağrında yavaş yavaş kötülük fısıldayan, fiskos eden demektir.

Hannâs; geri geri çekilip sinen, aldatmak ve hak yolundan geriletip fenalığa sürüklemek için sinsi sinsi çalışan, sinerek fırsat kollayan vesvese kaynağı demektir.

Cin; gizli olan ve göze görünmeyen mahlûktur. İns de bildiğimiz insanlar demektir. Bunların her ikisinin vesvese ve fiskosundan Allâh'a sığınmak lâzım geldiği bize talim olunmuştur.

Şimdi sûrenin mânâsını şöyle genişletebiliriz:

"Habîbim de ki: İster göze görünmeyen varlıklardan, ister insanlardan olup da aldatmak, hak yolundan geriletip fenalığa sürüklemek için insana gizli gizli vesvese veren; insanın içinde fiskos eden, hep fenaya çağıran sinsi, geriletici ve kötülük kaynağının şerrinden insanları yaratıp terbiye eden; halden hale geçirip kemâle erdiren; onların hepsi üzerinde mutlak hâkim olan, sonsuz kudret sahibi hak İlâh, Allâhu Teâlâ'ya sığınırım. Rabbım! Senin iraden dışında hiçbir şey yoktur ve olamaz. Beni bunların şerrinden, bunların dediklerine uymaktan, çağırdıkları kötü yollara gitmekten koru!"

Bundan evvelki sûrede korunulması lâzım gelen ve şerlerinden Allâh'a sığınılması emir olunan dört şey, görünür şeylerdendi. Bu sûrede korunulması emir olunan şey göze görünmeyen ve insanın içine atılan bir vesvesedir. İnsanın içine sokulan gizli bir fiskostur. Fakat, bunun tehlikesi daha büyüktür. İnsan, hayatının her dakikasında bundan korunmak zorundadır.

Dışardan gelecek olan bir şer, bir fenalık ne kadar büyük zarar doğursa, insana ne kadar acı, elem ve ıztırap verse yine sebebiyet vermedikçe, onun ruhunu kirletemez. Allâh yanında sorumluluğu icap ettiremez. Çünkü istiyerek yaptığı bir şey değildir. İmanına, îtikadına, ibâdetine bir eksiklik vermez; Allah yolundan geriletemez.

Fakat kötü arkadaşlar, şeytanlar ve nefsanî arzular yüzünden uğrayacağımız zararlar böyle değildir. Gerek insan şeytanı, gerek göze görünmeyen şeytanlar ve nefsanî meyiller yavaş yavaş, sinsi sinsi kalbe soktukları kötü hâtıralarla, vesvese ve fiskoslarıyla insanın ruhunu kirletir, insanı hak yolunda ilerlemekten alıkor. Aklını ve fikrini çelerek îman ve îtikadını bozar, sırf hayvânî ve geçici zevklerle oyalar. Bunlar, fertlerin gönüllerinde, insan cemiyetlerinin aralarında, yahut Allâh'ı unutanların göğüslerinde, sezilir sezilmez, fiskos eder gibi, yavaşcadan gıcıklıyarak kötü telkinler yapar, fena fena temayüller uyandırır ve böylece akıl ve fikrini çeler, türlü türlü fenalıklara düşürür. Allah yoluna gitmekten, insanlık gayesine ermekten alıkor, nihayet din ve îmandan çıkarır, ebedî helâke sürükler. Gerek görünerek ve gerek hiç görünmeden insanların kalbine vesveseler atan, kötülükler telkin eden bu şeylerin şerrinden Allâh'a sığınmak ve içimize böyle kötü bir hatıra ne taraftan gelirse gelsin ona uymamak, o sesin çağırdığı tarafa gitmemek ve o aldatıcı fiskoskalara uymaktan kendisini koruması için daima Allâh'a yalvarmak gerekir.

İşte bu sûrenin bize talim eylediği gerçek budur.


Nisyan-ı Bâtın 5 Aralık 2008 02:01

Geçtiğimiz Ramazan ayında bir tv kanalında Nihat Hatipoğlu programında bu soruyla karşılaşmıştı, verdiği cevap, size ne mutlu ki o kadar kendinizi namaza veriyorsunuz ki şeytan fesatlanıp size vesvese veriyor, bu imanınınızın kuvvetini gösterir...

Unutkan biri olmama rağmen bu sözleri unutmadım çünkü bende namaz kılarken aklıma türlü düşünceler gelir, ve namazda şaşırdığımbile olurdu, Nihat hocanın açıklamasından sonra artık içim rahat varsın şeytan çatlasın :)

Namaz kılıyorsanız ne mutlu, Allah kılmayanlara da nasip etsin.


gamzeli21 28 Ağustos 2009 21:19

sayın nihat hocam ilk önce size olan sevgi ve saygılarımı iletmek istiyorum mümkünse sizinle konuşmak istiyorum .hocam 45 gün önce sezeryan ameliyatı oldum ikiz bebeklerim oldu 45 gündür rahatsızlığım geçmedi oyüzden namaz kılmadım peki iyileştikten sonra kaç gün kaza namazı kılmam gerekiyor sorumua cevap verirseniz çok mutlu olurum saygılarımla gamze kaplan diyarbakır


Misafir 28 Ağustos 2009 21:24

Alıntı:

gamzeli21 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1467044)
sayın nihat hocam ilk önce size olan sevgi ve saygılarımı iletmek istiyorum mümkünse sizinle konuşmak istiyorum .hocam 45 gün önce sezeryan ameliyatı oldum ikiz bebeklerim oldu 45 gündür rahatsızlığım geçmedi oyüzden namaz kılmadım peki iyileştikten sonra kaç gün kaza namazı kılmam gerekiyor sorumua cevap verirseniz çok mutlu olurum saygılarımla gamze kaplan diyarbakır

Burası Nihat Hatipoğlu'nun sorunuzu cevaplayacağı yer değil ancak sorunuzu birebir ona belirteniz daha faydalı olacaktır

>>>>tıklayınız


Misafir 28 Ağustos 2009 21:39

Alıntı:

gamzeli21 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1467044)
sayın nihat hocam ilk önce size olan sevgi ve saygılarımı iletmek istiyorum mümkünse sizinle konuşmak istiyorum .hocam 45 gün önce sezeryan ameliyatı oldum ikiz bebeklerim oldu 45 gündür rahatsızlığım geçmedi oyüzden namaz kılmadım peki iyileştikten sonra kaç gün kaza namazı kılmam gerekiyor sorumua cevap verirseniz çok mutlu olurum saygılarımla gamze kaplan diyarbakır


Herhangibir nedenden dolayi kilamadiginiz her vakit namazin kazasini kilmak zorundasiniz.


Misafir 1 Eylül 2009 09:06

GEÇMİŞTE BİRİLRİNİN PARASINI YEMİŞSEN ŞİMDİ ONLARI BULAMIYORSAN BİLEMİYORSAN NE YAPMAN GEREKİR

ASYA FİNANS AL BARAKA TÜRK GİBİ BANKALARA PARA YATIRMAK CAİZMİDİR


Misafir 1 Eylül 2009 17:32

çok istedigin bir dileginin gerçekleşmesi için özel bir dua söylermisiniz özellikle bebek sahibi olabilmek için


Misafir 1 Eylül 2009 17:36

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1472198)
çok istedigin bir dileginin gerçekleşmesi için özel bir dua söylermisiniz özellikle bebek sahibi olabilmek için

BÜYÜK HÂCET DUASI

Allâhumme ileyke eş’kû dâ’fe kuvvetiy ve kîllete hiletiy ve hevâniy alennâs; Yâ Erhamerrahimiyn, ente Rabbül müstad’âfiyn; ente erhamu biy min entekileniy ilâ aduvvin bağiydin yetecehhemuniy, ev ilâ sadıykın karîbin mellektehu emrî. İn lem tekûn gadbane aleyye, felâ ubâliy, gayre enne âfiyeteke ev seûliy. Euzü binûri vechikellezi eşrekat lehu zulûmatu ve salâha aleyhi emriddünya vel âhıreti en yenzile bi gadabüke ev yehılle aleyye sehatük; ve lekel utba hatta terda ve lâ havle velâ kuvvete illâ bike.

Anlamı
"Allâhım, kuvvetimin yetersiz kaldığını, çaresiz olduğumu, halk nazarında hor hakîr hale düştüğümü görüyorsun. Ya erhamer rahimiyn, zayıf görülüp ezilenlerin Rabbi sensin. Kötü huylu ve kötü tavırlı yabancı düşmanın eline beni terketmiyecek, hatta himayemi ellerine verdiğin akrabadan bir dosta bile beni bırakmayacak kadar Rahimsin.
Allâh’ım, bana karşı gazablı değilsen; çektiğim eziyet ve belâlara hiç aldırış etmem. Ancak şu da var ki, koruma sahan bunları da çektirmeyecek kadar geniştir. Allâh’ım, gazabına maruz kalmaktan, yahud rızasızlığından, senin bütün zulmeti parıl parıl aydınlatan, dünya ve âhıret hallerinin yegâne selâmete çıkartıcısı olan NUR’u Vechine sığınırım. Allâh’ım rızan olasıya senden affını diliyorum. Havl ve kuvvet ancak seninledir."


Misafir 2 Eylül 2009 19:08

hocam babam 3sefer kaza yaptı 3 de ramazanda oldu nedeni ne olabilir orçluydu korktu diye su içirdiler 61 giymişmidir hocam bunu merak ediyoz cvplarsanız sevinirim hocam


Misafir 3 Eylül 2009 05:13

4büyük maleklerin isimlerinin baş halflerinden cami oluşmakta bu ALLAHU TEALANIN vermiş olduğu bişay mi?yoksa insanların yaptığı bir şey midir?
SAYGILARIMLA


Misafir 3 Eylül 2009 13:33

ben sol ayagımı altıma alıp sag ayagımı yana dikemiyorum sebebine gelince sol dizimde menüsküs yırtıgı var.sag ayagımı altıma alıyorum bu nedenle namazımda eksiklik oluyormu açıklık getirirseniz sevinirim.çünkü camiide bazı cemaatlerden uyarı alıyorum bundan dolayı eksikleniyorum.


Misafir 3 Eylül 2009 19:03

selamun alaykum hayırlı ramazanlar hocam. bız 4 kardesiz rahmetlık annemın tarlasını babama vekalet vererek sattık. bızden habersız tapuyu uzerıne gecırmıs arsa almıs ev yaptı. daha sonra evlendı dıger kardeslerım kırada ben ıse daha sonradan babamın kendı ıstegı ıle kaba ınsatı bıtmıs bodrum kata tum masaflarını ( elk,su,parke.fayans,vs) kendım karsıladım. aradan 7-8 yıl sonra benden ev kırası vermemı ıstedı uvey annemın baskısı ıle babamın durumu ıyı ben ne yapmam lazım. babam annemızın tarlasını satarak bızden habersız tapuyu ustune alması acaba yetım hakkına mı gırer. acaba saglıgında hakkımızı vermesımı lazım. hocam ALLAH sızden razı olsun tekrar hayırlı ramazanlar ben afyondan eyup KOYUN.


Misafir 4 Eylül 2009 17:53

Alıntı:

nihat hatipoglu soru cevap

kardeş ölüm beddduası söylerse tutar mı?

BİR ANNE ÇOK AĞLARSA OĞLUNU RÜYASINDA GÖREMEZ Mİ?


Misafir 5 Eylül 2009 10:12

Alıntı:

nihat hatipoglu soru cevap

SAYIN HOCA PROGRAMIZINI ZEVKLE DİNLİYORUZ SİZE BİR SORUM OLACAK. EŞİM HAMİLELİĞİN BAŞINDA YANİ 3 VEYA 4 HAFTALIK BEBEĞE ZARAR OLUR DİYE ORUÇ TUTMUYOR BUNUN SAKINCASI VARMI NE ZAMAN TUTMADIĞI GÜNLERİ TUTABİLİR BEBEK MAYIS AYINDA BEKLENİYOR İNŞALLAH DOĞUMDAN SONRA TUTSA DOLAYISIYLA DİĞER RAMAZANLIK GELECEK NE ZAMAN TUTABİLİR BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM


Misafir 5 Eylül 2009 10:16

SEVGİLİ HOCAM SİZE SORUM EŞİM HAMİLELİĞİN BAŞINDA 3 VEYA 4 HAFTALIK NAMAZINI KILIYOR FAKAT ORUÇ TUTMUYOR BEBEĞE BİR SAKINCASI OLUR DİYE KAYBETTİĞİ ORUÇU NE ZAMAN TUTABİLİR BEBEK MAYIS AYINDA GELECEĞİNDEN İNŞALLAH DOLAYISIYLA DİĞER RAMAZANLIK GELECEK NE YAPMASI GEREKİR


Misafir 5 Eylül 2009 14:21

Alıntı:

nihat hatipoglu soru cevap
Merhaba hocam, camide yapılan mukabele de aynı yere oturmak günah mıdır?


Misafir 6 Eylül 2009 17:05

kıyamet koptuktan sonra ölü insanlar canlandıktan sonra yine bir insan gibimi görünecekler yoksa başka türlümü görünecekler


Misafir 8 Eylül 2009 10:58

Alıntı:

nihat hatipoğlu soru cevap
ı

hocam selamun aleyküm benim ailem yurt dışında zekatlarını türkiyeye yolluyolar bizim üstümüze bir ev var ama kayın pederim vermiyor bize ait başka bişi yok bi tek ev var oda kayın pederim almış bizim durumumuzda ii değil bende bu zekattan biraz alsam bana farzmıdır hocam bunu cevaplasanız çok sevinirim hayırlı ramazanlar


Misafir 8 Eylül 2009 11:00

Alıntı:

nihat hatipoğlu soru cevap
ı


selamun aleyküm hocam benim size bi sorum olacak kaynanam her gittiği yerde oturup benim dedikodumu yapıyor ama ben buna rağmen karşılık vermeden susuyorum ama nereye kadar artık dayanamıyorum bunun için ne yapmalıyım hoca bunu cevaplasanız çok sevinirim hayırlı ramazanlar

Leave a Reply


Misafir 8 Eylül 2009 11:01

selamun aleyküm hocam benim size bi sorum olacak kaynanam her gittiği yerde oturup benim dedikodumu yapıyor ama ben buna rağmen karşılık vermeden susuyorum ama nereye kadar artık dayanamıyorum bunun için ne yapmalıyım hoca bunu cevaplasanız çok sevinirim hayırlı ramazanlar

Leave a Reply


Misafir 8 Eylül 2009 11:02

hocam selamun aleyküm benim ailem yurt dışında zekatlarını türkiyeye yolluyolar bizim üstümüze bir ev var ama kayın pederim vermiyor bize ait başka bişi yok bi tek ev var oda kayın pederim almış bizim durumumuzda ii değil bende bu zekattan biraz alsam bana farzmıdır hocam bunu cevaplasanız çok sevinirim hayırlı ramazanlar


Misafir 8 Eylül 2009 16:22

hoca bir insan bizden kuran okumasını isderse bizde okuyup bizede hayır gelirmi.


Misafir 8 Eylül 2009 21:24

Alıntı:

nihat hatipoğlu soru cevap

hocam ben daha yenı 17 yasına gırdım ve bana bırısı muska yaptırmıs ve ben evden ailemden gıttıkce uzaklasıyorum cok sogudum ailemden ne yapcamı bılmıyorum bıldım duaları cok okuyorum ama bır turlu eve gırmek ıstemıyorum ailemde evden cıkarmıyor gıdıcek dıe cok boguluyorum sızce ne yapmalıyım mutlaka bana bı cvp verın hocam ben sıze msn adresımı yazıyım orda gorusme ıhtımalınız varsa sızınle daha ayrıntılı konusmak ısterım msn adresım pico_nazo_66@hotmail.com

Alıntı:

nihat hatipoğlu soru cevap

hocam ben daha yenı 17 yasına gırdım ve bana bırısı muska yaptırmıs ve ben evden ailemden gıttıkce uzaklasıyorum cok sogudum ailemden ne yapcamı bılmıyorum bıldım duaları cok okuyorum ama bır turlu eve gırmek ıstemıyorum ailemde evden cıkarmıyor gıdıcek dıe cok boguluyorum sızce ne yapmalıyım mutlaka bana bı cvp verın hocam ben sıze msn adresımı yazıyım orda gorusme ıhtımalınız varsa sızınle daha ayrıntılı konusmak ısterım msn adresım pico_nazo_66@hotmail.com benı yanlıs anlamayın ne olur yardımcı olun bana ailemı sevıyorum ama onlardan da cok uzaklasıyorum yardımcı ol hocam ne olur


Misafir 9 Eylül 2009 13:12

Alıntı:

nihat hatipoglu soru cevap
NAMAZDA SESİ VE KOKUSU OLMAYAN GAZ ABDEST BOZARMI.ADETLİ İKEN GÖZ İLE KURAN TAKİP EDİLEBİLİRMİ.

EŞİNLE ORAL SEKS YAPMAK GÜNAHMI.


Misafir 11 Eylül 2009 17:32

Alıntı:

nihat hatipoglu sorular
BAYANLAR MUYEN HALDE ORUCU HEMEN BOZACAKMI


Misafir 12 Eylül 2009 14:22

Alıntı:

nihat hatipoglu soru cevap

saygı deger hocam dunyada evlı cıftler ahıretdede beraber olacaklarmı?


Misafir 12 Eylül 2009 14:43

esselamun aleyküm ramazanı şerifiniz mübarek olsun hocam biz ailece sizi çok seviyoruz severekte izliyoruz rabbim sizi başımızdan eksik etmesin ben van ercişten cennet varlı 1 hatim annemden 3 hatim ve yedibin salavatı şerifte bende hocan ramazandan sonra dosta doğru programını bekliyoruz hocam sizi çok seviyoruz alahın bize verdiği bir nimetsiniz bütün dualarımız sizinle rabbim size hayırlı ömürler versin hocam iki senedir okuduğum hatim ve yasinler hem size hemde haydar hocama okuyorum bunu bilmenizi istedim sizin gibi bir hocam olduğu için rabbime ne kadar teşekür etsem azdır rabbim sizi kötü gözlerden ve her trlü kaza beladan korusun allaha layık kul habibie layık ümmetsiniz inş peygamber efendimize komşu olursunuz eyer cennete girersem allahıma peygamberimden sonra niat hocamı görmek isterim dualarınıza talibiz hocam sahurda ban selam gönderirmisiniz


fadedliver 12 Eylül 2009 16:21

Nihat Hatipoğlu'na yazmışsınız ancak buradan kendisine ulaşmanıza ya da onun bu mesajlarınızı görmesine imkan yok.Eğerki ulaşmak istiyorsanız kendi resmi sitesinden ulaşmayı deneyiniz.İyi günler dilerim...


Misafir 12 Eylül 2009 16:23

Alıntı:

nihat hatipoglu soru cevap
REGL HALİNDE HATİME DEVAM EDİLİRMİ ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN


fadedliver 12 Eylül 2009 16:31

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1486794)
REGL HALİNDE HATİME DEVAM EDİLİRMİ ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

Cünüp, âdetli veya lohusa olan kadın Kur’ân âyetlerinden hiç birini okuyamaz, caiz değildir
Bu hususta Resulullah (asm) şöyle buyururlar:

“Cünüp ve âdetli kadın Kur’ân’dan hiçbir şey okuyamaz”1

Yani sırf Kur’ân-ı Kerim okumak niyetiyle bir âyetten daha az bile okuyamaz Ancak dua, senâ, Allah’a sığınma, zikir veya bir işe başlangıcında yahut öğretmek maksadıyla Kur’ân’dan bazı âyetleri okumak caizdir

Meselâ, bir ulaşım aracına binerken okunması sünnet olan “Sübhânellezî sahhara lenâ hâzâ vemâ künnâ lehû mukrinîn (Her türlü noksandan münezzehtir o Allah ki, bunu bizim hizmetimize verdi, yoksa bizim buna gücümüz yetmezdi”2

Aynı araçtan inerken de “Rabbenâ enzilnî münzelen mübâreken ve ente hayrü’l-münzilîn (Ey Rabbim, beni hayır ve bereketi bol bir yere indir Misafir ağırlayanların en hayırlısı Sensin)3
Bir musibet ve ölüm haberi alınca, “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn (Muhakkak biz Allah içiniz ve muhakkak yalnız Ona dönücüleriz)4

Yine bir işe başlarken “Bismillâhirrahmânirrahîm” demek, şükür maksadıyla “Elhamdülillah” demek de bu kabildendir

Aynı şekilde Fâtiha, Âyetü’l-kürsî, Felâk, Nâs ve İhlâs Sûrelerini zikir maksadıyla, Allah’ı hatırlamak düşüncesiyle okumak haram değildir

Mâlikî mezhebine göre, hayızlı ve lohusa olan kadının az miktarda Kur’ân okumasında bir mahzur bulunmamaktadır Bu az miktar da yukarıda adı geçen sûreler miktarıdır Bu meseleye delil olarak; kadınların uzun süre bu halde kalmış olduklarından dolayı istihsânen caiz görmüşlerdir

Hanbeli ve Hanefi mezhebine göre, Kur’ân-ı Kerimin kelimelerini heceleyerek, harf harf okumak caizdir Çünkü böyle bir okuyuş “kıraat”e girmemektedir Yine tilavet olmadan Mushafa bakmayı, sesini çıkarmadan içinden okumasını da caiz kabul etmişlerdir Çünkü bu durumda da kıraatten (okumaktan) söz edilmez5

Bütün bu görüşler müçtehid imamların çeşitli delillere dayanarak vardıkları içtihad farklılıklarıdır ve hepsi de doğrudur

Bunun yanında, Kelime-i Şehâdet, Kelime-i Tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife gibi tevhid ve zikir cümlelerini bir veya birden fazla okumak caizdir

Hanımların bugünlerde Kur’ân-i Kerimin dışında tefsir, hadis ve fıkıh gibi dinî kitapları ellerine almaları İmam-ı Âzama göre caizdir Ancak bu kitapların içinde bulunan âyetlere el sürmemeleri gerekir
Kur’ân âyetlerinin bu durumda iken yazılması meselesinde el-Feteva’l-Hindiyye’de şu kayıtları okuyoruz:
“Cünüp veya hayızlı olanların yazmakta oldukları satırların arasına Kur’ân’dan bir âyet yazmaları mekruhtur Fakat yazdıkları bu âyetleri okumazlarsa mekruh olmaz

“İmam-ı Muhammed ise, bu kimselerin Kur’ân yazmamaları bana göre en sevimli davranıştır, diyerek bu hususta ihtiyatlı ve dikkatli olmayı tavsiye etmektedir”

Buna göre, Besmele de Kur’ân’dan bir âyet olduğundan hayızlı iken yazılmaması daha isabetli olur
Bu arada hangi mezhebe bağlı olursa olsun, bu haldeki bir kadın Kur’ân’ın bir âyetine bile el süremez Ancak Kur’ân’a yapışık olmayan temiz bir bez ve kâğıtla tutabilir

1 İbni Mâce, Tahâret: 105
2 Zuhruf Sûresi, 13
3 Mü’minûn Sûresi, 29
4 Bakara Sûresi, 256
5 Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî ve Edilletühû, İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, 1: 288-9
6 İbni Mâce, Tahare: 119
7 Bidâyetü’l-Müctehid, 1:110; el-fıkhu’l-İslâmî ve Edilletühû, 1: 422 __________________


Misafir 14 Eylül 2009 17:58

selamun aleykum hocam ben denızlıden ahmet , babaannemın kulagına doktor damla verdı gunde 3 defa damlatıyor bu damla orucu bozar mı ya da oruc tutmasında bır sorun olur mu sımdıden cok tesekkur ederım hocam kolay gelsın


Misafir 14 Eylül 2009 19:03

ben zonguldakdan serbay..hocam şimdiden kadir gecniz mübarek olsun..hocam size daha önceden sorum olmusdu ama cvb vermediniz.hocam ben abdest alırken ıbadet ederken özellikle gusul ve namaz abdestimi defalarca keZ alıyourm ama hala içimden bır ses kabul olmaıd sen imansızsın dıyor bana ne yapmalıyım hocam? hocam yardımınıza bilginize muhtacım sizden cvb bekliyorum.ellerinizden öpüyorum hocam... SAYGILAR


Misafir 15 Eylül 2009 17:33

sayın hocam ben afyondan sizden istiram bir abdrrahman önülün seydam ila sözleri ve diğeride sahurda reklamlara geçerken ilahi müziği çalıyor o ilahinin sözlerinivar mı?


fadedliver 15 Eylül 2009 18:50

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1488738)
selamun aleykum hocam ben denızlıden ahmet , babaannemın kulagına doktor damla verdı gunde 3 defa damlatıyor bu damla orucu bozar mı ya da oruc tutmasında bır sorun olur mu sımdıden cok tesekkur ederım hocam kolay gelsın

Kulağa ilaç damlatmak orucu bozar. Göze damlatılan ilaç bozmaz.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1489999)
sayın hocam ben afyondan sizden istiram bir abdrrahman önülün seydam ila sözleri ve diğeride sahurda reklamlara geçerken ilahi müziği çalıyor o ilahinin sözlerinivar mı?

Aşağıdaki linkleri inceleyiniz.


Misafir 15 Eylül 2009 23:11

mrb hocam nefsimizi nasıl kontrol edebiliriz?

mrb hocam size bir sorum var nefsimizi nasıl kontrol edebiliriz? sizinde dedğiniz gibi allah yar ve yardımcınız olsun allah sizden razı olsun


Misafir 17 Eylül 2009 14:32

hocam ben yurt disinda yasiyorum burda pikniklere en onemliside okula gidiyorum kendi arabam var arabamda namazimi kilabilirmiyim eger kilabilirsem tek farzmi yoksa hepsinimi lutfen bu cevaba ihtiyacim var Allah sizden razi olsun


Misafir 17 Eylül 2009 18:01

Hocam sizi çok seviyoruz.Hiç aksatmadan sizi izliyorum.BEN SİZDEN SADECE bir ricada bulunmak istiyorum.Bir tek ramazanda değil hergün 1 saat bile olsa program yapsanız.sizden çok rica ediyorum.Sizin anlattıklarınız içimi rahatlatıyor.lütfen yayınınıza devam edin!


Misafir 17 Eylül 2009 20:23

ramazanda biriyle tartışıp orucumu bozdum
ne yapmam gerekir


Misafir 19 Eylül 2009 09:37

sayın hocam benım sorum kadınların tunık tarzı yanı dızıne kadar ınen kıyafetlerının altına pantolon gıymelerının sakıncası varmıdır.yoksa pantolon her bakımdan gıyılmesı sakıncalı bı kıyafetmıdır kadınlar ıcın.tesekkurler saygılar.


Misafir 25 Eylül 2009 23:25

Alıntı:

nihat hatipoglu sorular
hocam doğum sonrası kordonları bağlatmak ğünahmıdır cevaplarsanız sevinirim şimdiden allah razı olsun.


Misafir 26 Eylül 2009 16:37

Alıntı:

nihat hatipoğlu soru cevap
kaş.çekmek günah.mıdır

Alıntı:

nihat hatipoğlu soru cevap
KIL ÇEKMEK YASAK MIDIR


Misafir 27 Eylül 2009 17:13

SELAM HOCAM İKİ HAFTA ÖNCE YAVRU KEDİ VE ANNESİ DIŞARDA BAYAGI ZORLUK CEKİYORDU VE EVE ALDIM BİR SÜRE İÇİNDİ CALIŞTIGIM İÇİN ZORLANMAYA BASLADIM BİRAZ TOPARLANDILAR VETERİNERDEN YARDIM İSTEDİM AMA BİŞEY YAPAMADI TEKRAR DIŞARI BIRAKIRSAM GÜNAHAMI GİRMİŞ OLURUM TESEKKÜR EDERİM


Misafir 30 Kasım 2009 07:22

Fadedliver'in yazdigi cevaba karsilik yaziyorum. Yukarida anlatilana gore kadinlar regl olduklarinda namaz kilamaz, oruc tutamaz, camiye gidemez, Kuran okuyamaz hatta Kuran'i Kerimi bile tutamaz. Allah yarattigi butun kullarini severde nasil olurda bu gunlerde kadinlari kendinden uzak tutar anlamsiz geliyor. Ozellikle lohusalik gunlerindeki kadin cennetten yeni cikmis gibi gunahlari afolunurken nasil oluyor da Allah'tan uzak tutuluyor?


Misafir 8 Aralık 2009 11:47

vesvese günahmıdır bundan sorumlu ormuyuz


Misafir 8 Aralık 2009 12:00

vesvese günahmıdır bundan sorumlu olurmuyuz


ener 8 Aralık 2009 12:01

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1596097)
vesvese günahmıdır bundan sorumlu ormuyuz

Sorumluluk ancak iradî fiiller içindir. Yani insan kendi isteğiyle, kendi iradesiyle bir iş yaptığında o işin getireceği sorumluluğu da yüklenmiş olur. Ancak, akla gelen kötü şeylerde kişinin iradesi söz konusu değildir. Yani, siz kendi iradenizle kötü şeyler düşünmeye karar vermiş ve bunu icra etmiş değilsiniz. Dolayısıyla bu konuda bir sorumluluk da taşımazsınız. Bunları şeytanın bir vesvesesi bilip üzerinde fazla durmamak gerekir.

Zira şeytan kalbin yanında bulunan ve “lümme-i şeytaniye” adı verilen bir yerden, insanın kalbine kötü şeyler söyleyebiliyor. Bu söylenen söz ve düşüncelerin kalbin malı olmadığına delil, kalbin ondan telaş göstermesidir. Mesela; bir insan kirli bir dürbünden gökyüzünün güzelliğini seyretse, bu dürbünün kiri ne seyredene nede seyredilene bulaşır. Öyleyse bu gibi söz ve düşünceler de şeytanın fiili olduğundan, bize hiçbir zarar vermez. Asıl zarar, onunla lüzumsuz uğraşıp def etmeye çalışmak veya zararlı olduğunu zannedip korkuya kapılmaktır.


Misafir 12 Mart 2010 18:42

aklımızdan ne geçireceğimizi dikkat etmelimiyiz.
 
iyi günler ben şunu merak ediyorum acaba düşüncelerimizde aldatmak gibi; evlisin ama başkasını düşünmek günahmı, aldatmak sayılırmı.?


Misafir 14 Kasım 2010 21:51

Vesvese için ne yapmak gerekir?
 
birçok konuda vesveseliyim namaz abdest gusul haram bunların önüne geçemiyorum ve artıyor hayatımıda kötü etkiliyor.Bunun için ne yapmalıyım?



Saat: 07:56
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık