MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Karagöz oyunu nasıl bir ortamda canlandırılmıştır? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/223494-karagoz-oyunu-nasil-bir-ortamda-canlandirilmistir.html)

Ziyaretçi 3 Ocak 2009 17:18

karagöz oyunu nasıl bir ortamda canlandırılmıştır??


Misafir 3 Ocak 2009 17:31

perdeli bir ortamda gölge oyunu olarak canlandırılır.
Karagöz ve Hacıvat (Karagöz ve Hacıvat Hakkında)
detaylı bilgi için tıklayınız:)


Ziyaretçi 5 Ocak 2009 18:57

ya çabuk olun az vaktim var


Ziyaretçi 12 Ocak 2009 08:41

ya bu çok kısa değil mi tamam doğru cevapta kısaa :(


Misafir 12 Ocak 2009 14:13

Karagöz ve Hacıvat (Karagöz ve Hacıvat Hakkında)
detaylı bilgi için tıklayınız:)
yukarıdaki linke tıklıyormusunuz acaba?


Ziyaretçi 13 Ocak 2009 16:34

karagöz ve hacivat nasıl ortamda canlandırılır
 
lütfen soruma cevap verin...


Ziyaretçi 13 Ocak 2009 19:35

kra göz oyunu nasıl bir ortamda hazırlanmıştır lütfen acele olunuzzzzzzzzzzz


selma 15 Ocak 2009 17:03

çok kısa


Keten Prenses 16 Ocak 2009 02:56

Türk el sanatlarının sahne sanatına dönüşümünün dünyadaki ilk ve tek örneği olan Karagöz Kukla Tiyatro oyunu ve oyunun figürleri, metin veya senaryoya göre sert ve kalın deriden kesilerek boyanır ve ışıklı perdeye yansıtılır. El ile hareketlendirilen, ses ve müziğe göre ustasının tarzına göre aktiflik kazanan kuklalar (tasvirler) perde yansımasında seyirci görecek biçimlerde karşı karşıya veya arka arkaya dururlar.

Karagöz'ün oynatıldığı beyaz perdeye "ayna" adı verilir. “Hayal Perdesi” adı da verilen ışıklı 85X125 cm. boyutlarında ki tahta tezgahta yansıma olarak gösterilir. Figürler deliklidir ve bu deliklere uygun uzunluktaki tahta çubuklar geçirilir. Perdeler önceleri 2 x 2,5m iken sonraları 110 x 80m ebadında yapılmaya başlanmıştır. İç tarafta perdenin altında kurulmuş "peş tahtası" vardır. Oyunda bunun dışında zil, tef, kamış, nareke (düdük), perdeyi aydınlatacak kandil veya ampul vardır. Bunlar peş tahtası üzerinde bulunur. Oyunda kullanılan tasvirler 32-40 cm büyüklüğünde olup genellikle manda, sığır ve deve derisinden yapılır. Deriler özel bir yöntem ile şeffaf hale getirilir. Daha sonra "nevregan" adı verilen ucu keskin bıçaklarla işlenir. Parçalar birbirine kiriş veya katküt adı verilen iplerle bağlanır. Daha sonra tasvirler çini mürekkebi veya kök boya ile boyanır.

Karagöz'de işlenen konular komik öğelerle verilir. Çifte anlamlar, abartmalar, söz oyunları, ağız taklitleri belli başlı güldürü öğeleridir :

Hacivat'ın semai söyleyerek perdeye geldiği, perde gazelini okuduktan sonra Karagöz'ü çağırdığı ve Karagözle Hacivat'ın kavga ettikleri giriş bölümüne mukaddime denir. Bu bölümde Hacivat'ın söylediği perde gazelinde oyunun bir öğrenme aracı ve gerçeklerin göstergesi olduğu belirtilerek felsefi tasavvufi anlamı vurgulanır.

Muhavere bölümünde, bu oyunun baş kişileri olan Karagöz ve Hacivat arasında geçen salt söze dayanan olaylar dizisinden sıyrılmış somutlaştırılmış ikili konuşma yer alır. Muhavere tekerleme biçiminde de olabilir. Bu bölümde Karagöz ve Hacivat'ın kişilik özellikleri ve yaratılış açısından birbirlerine karşıt özellikleri vurgulanır. Muhavereler oyunla ilgili olabildiği gibi, ilgisiz de olabilir. Bunun yanısıra çifte Karagözlü muhavere, gelgeç muhaveresi ve ara muhavere çeşitleri de vardır.

Asıl hikayenin anlatıldığı, diğer tiplerin perdeye geldiği bölüme fasıl adı verilir. Oyun buradaki konuya göre isim alır. Fasılın sonunda oyuncular bir biçimde perdeden ayrılır. Hacivat ve Karagöz kalır.

Oyunun sonunun haber verildiği Karagözle Hacivat arasında geçen bitiş bölümünde seyirciden yapılan hatalar için özür dilenip bir sonraki oyunun duyurusu yapılır ve oyun sona erer.

Karagöz'de hiciv ve taşlama vardır. Bu taşlamalar mizahi bir üslupla devlet yöneticilerine kadar uzanmıştır.

Karagöz, saray tarafından ilgi görmüş ve desteklenmiştir. Yapılan şenliklerde, şehzadelerin sünnet düğünlerinde Karagöz gösterilerine yer verilmiştir.

Karagöz özellikle İstanbul Merkezli Osmanlı kültürüyle bütünleşmiştir. İstanbul'un yaşamını Karagöz oyunlarında görmek mümkündür. Ağalık, Büyük Evlenme, Kayık ve Tahmis bunlardan bazılarıdır. Ferhat ile Şirin, Balıkçı, Cazular, Kanlı Nigar, Leyla ile Mecnun, Ters Evlenme, Tahir ile Zühre, Yalova Sefası, Karagöz'ün Yazıcılığı, Karagöz'ün Aşıklığı, Karagöz'ün Hekimliği vb. Karagöz'ün bilinen diğer oyunlarıdır.

Oynatanlar ise Hayali (Usta), Çırak (Yardımcı), Sandıkkar (2. Yardımcı), Yardak (Hanende), Dayrezen=Dairezen (Def Çalan) ve Hammal’dır. (Karagöz Zembilini Taşıyan)

Osmanlı Dönemi'nin en önemli eğlence türlerinden olan Karagöz, Ramazan'lar da, sünnet düğünlerinde, şenliklerde, kahvehanelerde ve bahçelerde oynatılmaktaydı. Dönemin toplumsal olaylarını eleştirel bir gözle konu edinen Karagöz'ün yaygın olarak İstanbul'da oynatıldığı bilinmektedir. Anadolu'nun diğer kentlerine ise turneye giden sanatçılar aracılığı ile yayılmıştır.

Günümüzde ülkemizi tanıtıcı sanatların başında gelen Karagöz turistik otel ve lokantalarda oynatılmaktadır. Radyo ve daha çok televizyon aracılığı ile seyirciye ulaşmaktadır.

Karagöz çalışmaları Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Milli Merkezi Başkanlığı ve Kültür Bakanlığı'nca yürütülmektedir.


Ziyaretçi 28 Ocak 2009 13:18

yhaa lutfen soruma cwp verın karagoz oyunu nerede dogmustur

2- hacivat oyunu ne zaman ve nasıl dogmustur


Ziyaretçi 3 Şubat 2009 21:06

KARAGÖZ HACİVAT
 
hacivat ve karagöz oyununu geçmişte sergileyen en önemli temsilciler kimlerdirrr


sibel 1 8 Şubat 2009 15:04

haccıvat ve karagöz oyunları
 
hacivat ve karagöz oyunlarını istiyoruz sözleri ile birlikte.


was_cos_19 2 Mart 2009 21:17

tesekkur ederim
 
yaa çogg tesekkur ederim yardımcı oldunuzz saolun allah razı olsun


berkay yılmaz 7 Nisan 2009 22:49

bilgi için tşkrler


cüzzeeell 23 Mayıs 2009 19:07

perde arkasında canlandırılır


emrepirinç 29 Kasım 2010 18:44

ya nerede oynanılıra bir cevap yazın


Misafir 28 Şubat 2011 16:29

karagöz oyunu nasıl bir ortamda canlandırılmaktadır


:DMuck 19 Şubat 2012 20:23

biri çok kısa biride çok uzun ortası ltfen...


Misafir 23 Şubat 2012 16:01

ya karagöz oyunu nerede canlandırılıyor aciiiiiiiiiiiiiiiiil lütfen


Misafir 6 Nisan 2012 19:34

tarihi ile ne zaman doğmuştur? ssoruları arasında fark var mıdır?


Misafir 1 Mayıs 2012 22:43

hacıvat ve karagöz oyunları nerelerde oynatılır ? bu konuda acil olarak bilgiye ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim. Bakındım ama bulamadım. Şimdiden teşekkürler.


Misafir 24 Aralık 2012 19:00

Karagöz Oyunu nasıl bir ortamda canlandırılmaktadı LÜTFEN ACİL....


Misafir 11 Mart 2013 19:38

hacivat ile katgçz hangi yılda doğdu


savaşlar 11 Mart 2013 20:58

kardeş karanlık biyerde bitek perde arkasından ışık vurup gölgesi ile yapılır perde arkasında diosan...


Misafir 27 Mart 2013 15:43

Cevap: Karagöz İle Hacivat Konuşmaları
 
Rivayete göre Hacivat ve Karagöz, Orhan Gazi devrinde (Hükümdarlığı: 1324-1362) Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ı şikayet eder. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.



Saat: 15:42

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık