MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Dudak şişmesi neden olur, nasıl tedavi edilir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/223963-dudak-sismesi-neden-olur-nasil-tedavi-edilir.html)

özlem adıgüzel 4 Ocak 2009 21:57

önceikle şimdden teşkkürler
yaa bi sabah kalktım üst dudağım şişmiş balon gibi ne yapıcam 2 gün oldu acıyo va kaşııyo bana yardım edin ne yapmam gerek ya dayanamıyorum acısına bitki ilaç filan ne yapmamagerek


fadedliver 4 Ocak 2009 22:08

Öncelikle geçmiş olsun,Bir uzmana başvurmalısınız...
Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.
Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.
Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.
Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?
  • STRES
    Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.
    Hanımlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) de aft oluşumunu hızlandıran faktörlerdendir.
  • YİYECEKLER
    Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır.Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekle.de aft oluşumunu hızlandırırlar.
  • TRAVMA
    Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.
  • DİŞ MACUNU
    Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan "sodyum lauryl sulhate" ( SLS ) mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edici bir kimyasaldır. SLS bu özelliği ile aft oluşumu üzerine direkt etkili olan bir maddedir.
    Özellikle aft sorunu olan kişilerin kullanabilmesi için günümüzde daha az oranda (%1.25) SLS içeren diş macunları üretilmektedir. (Tom's of Maine Natural Toothpaste , Oral-B Sensitive Fluoride Toothpaste.)
  • SİSTEMİK HASTALIKLAR
    Behçet Hastalığı: Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır.
    Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.
  • DİĞER NEDENLER
    B12 vitamini ve demir noksanlığı,sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.
Tedavi
Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle 7-10 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Aft sorunu ile karşı karşıya olanların aşağıda sıralanan işlemlerden birini yada birkaçını uyguladıklarında daha rahat bir periyot geçirmeleri mümkündür:


Ağrıyı azaltmak ve iyileşme periyodunu kısaltmak için:

  • Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan kaçınılmalır.
  • "2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk yada gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir.
  • Su ile karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem aft üzerine sürülebilir.
  • Yarım bardak suya yarım kaşık tuz ilavesi ile elde edilen solusyonla günde üç kez gargara yapılabilir,
  • Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir.
  • Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
  • "sucralfate" tableti ılık suda eritip gargara yapılabilir.
  • Özellikle aftı başlangıç aşamasında "tetrasiklin" tableti suda eriterek elde edilen solusyon ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • Gene aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid "%0.1 lik triamcinalone" uygulanması ya da steroidli bir gargara "betamethasone syrup" ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • "Chlorhexadine" gargaralar iyileşme periyodunu kısaltır.
  • "Tetrasiklin" şurup la hazırlanan 12,500 unite "nystatin", 1.25 mg "diphenhydramine", ve 0.25 mg/m "hydrocortisone" karışımı 'shotgun' solusyonu olarak kullanılabilir.
    AFT (canker sores=mouth ulcers) ile UÇUK (fever blisters=cold sores) arasındaki farklılıklar:

Aft ile uçuk genellikle aynı belirtileri gösterdikleri için birbirleri ile karıştırılabilmektedir. Ancak aralarında birçok temel farklılık vardır:
AFT
1. Kesinlikle ağız içersinde oluşur.
2. Bulaşıcı değildir.
3. Aftın oluşmasına virüsler neden olmaz.

UÇUK
1. İçi su toplamış küçük kabarcıklar (blisters) şeklinde başlar.
2. Nadiren ağız içerisinde olsalar da genellikle ağız dışında meydana gelirler. Aft ağız içerisinde tüm bölgelerde olabilmesine karşın uçuk genellikle ağız içerisinde damak tavanı gibi hareketsiz bölgeleri tutar.
3. Bulaşıcıdır.
4. Virüsler tarafından meydana getirilir.

UÇUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uçuk çıkmadan önce kendini belli eder (0-24 saat önceden); karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir.

NASIL BULAŞIR?
Uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Uçuk virüsü (Herpes simpleks) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Uçuğu olan aile bireylerinden birinin 'Sevgi dolu' öpücüğü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer. Çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olur. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyon şeklinde görülebilir.

DİKKAT! UÇUK BULAŞICIDIR!
  • Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır.
  • Bayanlar makyajlarını çıkarırken özellikle çok dikkat etmelidirler. Kesinlikle gözlere dokunulmamalıdır.
  • Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir.
  • Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.
  • Yerken, içerken kullanılan malzemeler özellikle çocuklar ile paylaşılmamalıdır.
  • Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırırken, uçuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur.)
NİÇİN NÜKSEDER?
Uçuk virüsü (Herpes simpleks) vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptıktan sonra o bölgedeki isnir düğümüne girip yerleşir ve istenmeyen bu misafir, vücudun zayıf düştüğü durumlarda çoğalır ve uçuk çıkar.

  • Stres
  • Aşırı yorgunluk, uykusuzluk
  • Aşırı güneş ışığı ve UV ışınları
  • Diğer enfeksiyonlar
  • Adet dönemi, hamilelik gibi durumlarda virüs aktif hale geçebilir.

KONTROL EDİLEBİLİR Mİ?
Öncelikle uçuğun nüksetmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir. Örneğin strese bağlı olarak gelişir ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek. Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak. Güneş sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten korumak gerekir. Tüm alınan önlemlere rağmen uçuk yine de nüksedebilir.
Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla antiviral bir uçuk kremini uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir.


EN ETKİLİ ŞEKİLDE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Önceden bazı madde ve ilaçlar uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılmıştır:

  • Alkol ve antiseptik ilaçlar, Uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller

  • Ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltır.
  • Buz uygulamak; Ağrı azaltılabilir
  • Oysa günümüzde etkili tedavide kullanılan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye zarar vermelerini engeller.

KİMLER ÖZELLİKLE RİSK ALTINDADIR?

  • Sık sık veya uzun süreli olarak uçuk çıkıyorsa (Örneğin tedaviye rağmen 10 günden daha uzun süre devam ediyorsa)
  • Uçuk, bir bebekte ya da 6 yaşından küçük bir çocukta çıkmışsa
  • Dudak, ağız ve burun çevrenizin dışındaki vücut bölgelerinde, özellikle de gözlerinizde, parmaklarınızda ya da cinsel organınızda uçuk çıkmışsa
  • Uçuk ile birlikte baş ağrısı, ateş ve kas ağrısı gibi başka şikayetleriniz varsa
  • Uçuk sarı renkte cerahatli ise
  • Bağışıklık sisteminizi baskı altına alan ilaçlar, örneğin kortizonlu ilaç kullanıyorsanız
  • Bağışıklık sisteminizin zayıflığı (yani bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme gücünüzün azalmış olması) nedeniyle tıbbi kontrol altındaysanız.
kaynak


Keten Prenses 4 Ocak 2009 22:53

ruj gibi havayla temasını kesecek preparatla rkullanmayınız, soğuktan koruyunuz. özellikle yaşlı yada bebekleri öpmeyiniz.temiz tutunuz. ayrıca ağzınız için kullandığınız kişisel tüm eşyalarınızı ayırınız. geçmiş olsun


ysahin 14 Ağustos 2009 16:14

Öncelikle teşekkürler...
Dudaklarım ne olduğunu anlayamadığım bir yemekten dolayı bazen 6 ayda, bazen senede, bazen 2 senede bir şişiyor.Bunun için doktorlara gittim.Yanlız pek sonuç alamadım.Sizin önereceğiniz bir tedavi yöntemi varsa, benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.Şu an halen dudaklarım şiş bir durumda ve bundan ötürü çalışamıyorum.Herkesten utanıyorum.İlaç kullanıyorum 1 haftadır böyleyim.Lütfen bi yardımcı olun.... Yunus...


Rower 14 Ağustos 2009 16:31

Alıntı:

ysahin adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1458532)
Öncelikle teşekkürler...
Dudaklarım ne olduğunu anlayamadığım bir yemekten dolayı bazen 6 ayda, bazen senede, bazen 2 senede bir şişiyor.Bunun için doktorlara gittim.Yanlız pek sonuç alamadım.Sizin önereceğiniz bir tedavi yöntemi varsa, benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.Şu an halen dudaklarım şiş bir durumda ve bundan ötürü çalışamıyorum.Herkesten utanıyorum.İlaç kullanıyorum 1 haftadır böyleyim.Lütfen bi yardımcı olun.... Yunus...

Dudaklarınızın şişmesi besin alerjisinden kaynaklanıyor olabilir.Ancak maalesef buradan kesin tanı koymamakla birlikte Mutlaka KBB Uzmanına muayene olmalısınız.

Geçmiş olsun.


Misafir 14 Ağustos 2009 17:13

Alıntı:

ysahin adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1458532)
Öncelikle teşekkürler...
Dudaklarım ne olduğunu anlayamadığım bir yemekten dolayı bazen 6 ayda, bazen senede, bazen 2 senede bir şişiyor.Bunun için doktorlara gittim.Yanlız pek sonuç alamadım.Sizin önereceğiniz bir tedavi yöntemi varsa, benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.Şu an halen dudaklarım şiş bir durumda ve bundan ötürü çalışamıyorum.Herkesten utanıyorum.İlaç kullanıyorum 1 haftadır böyleyim.Lütfen bi yardımcı olun.... Yunus...

Size kesin bi tedavi veya teshis koymamiz mumkun deil alaninda uzman doktorlara gorunmelisiniz.Ama arastirmalarim sonucu assagidaki bilgileri elde ettim umarim en kisa zamanda sagliginiza kavusursunuz.Gecmis olsun...


Dudak şişmesi
Dudağınız şiştiyse sağlığınız kötüye gidiyor demektir. Kalın bağırsak iltihabı olan "Crohn" hastalığının ilk belirtisi dudaklarda görülür, Alerjik durumlar da önce dudak şişmesi ile başlar.

kaynak


Misafir 1 Eylül 2009 17:54

Alıntı:

dudak şişmesi nedenleri
dudaklarım ve gözüm şişiyor.bunun için doktora gittim.kanda alerji testi yaptırdım yüksek çıktı.neden şiştğini öğrenmek için test istedim 1 ay sonraya randevu verdiler ne yapmalıyım.


fadedliver 1 Eylül 2009 17:56

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1472254)
dudaklarım ve gözüm şişiyor.bunun için doktora gittim.kanda alerji testi yaptırdım yüksek çıktı.neden şiştğini öğrenmek için test istedim 1 ay sonraya randevu verdiler ne yapmalıyım.

Testi başka bir sağlık kuruluşunda yaptırabiliirsiniz.Böylece 1 ay gibi bir zaman beklemek zorunda kalmazsınız.Geçmiş olsun.


Misafir 1 Eylül 2009 18:07

sizce sigara dudak şişmesine nedenmidir


Misafir 23 Eylül 2009 12:14

ÜST DUDAĞIM VE GÖZ ALTLARIM ŞİŞİYOR,ZAMAN ZAMAN ELLERDE AYAKLARDA YANISIRA VÜCUTTA KAŞINTILAR OLUŞUYOR.


Misafir 27 Eylül 2009 10:59

ya bnm de alt dudağım şişti 3 gün oldu hala şişlik inmedi şişliğin yanında bi de uçukladı ne yapmalıyım


Misafir 3 Ekim 2009 12:30

merhaba
sabah kalktıgımda dudagımın cok fazla sıstıgını farkettım agzımda cıkan afttan dolayı olabılecegını dusunuordum ama bu sabahtan gozlerım sısmıs olarak uyandım bu olay bundan yaklasık 1 ay once fılanda olmustu sızce benım bu konuda ne yapmam gerekıor:(


Misafir 5 Ekim 2009 03:54

merhaba bnmde üst dudak şişmesi ile ilgigili bir sorunum var
tam olarak üst dudak ve burun kenarları ve bıyık altı noktaları arasında müthiş bir şişlik ve
agrı var ve ne yazıkkı bu olay basıma cuma günü geldi şimdi sabah olmasını beklıorm ilk işim hastaneye gitmek olacak


Misafir 7 Ekim 2009 15:07

Alıntı:

dudakta şişme
dudağim şişti neyapmamgerekiyor


Misafir 8 Ekim 2009 00:27

acilen hastahaneye git bende gittim yoksa boğazına gidip nefessin kalırsın


Misafir 8 Ekim 2009 00:33

Alıntı:

fadedliver adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1277784)
Öncelikle geçmiş olsun,Bir uzmana başvurmalısınız...
Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.
Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.
Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.
Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?
  • STRES
    Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.
    Hanımlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) de aft oluşumunu hızlandıran faktörlerdendir.
  • YİYECEKLER
    Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır.Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekle.de aft oluşumunu hızlandırırlar.
  • TRAVMA
    Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.
  • DİŞ MACUNU
    Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan "sodyum lauryl sulhate" ( SLS ) mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edici bir kimyasaldır. SLS bu özelliği ile aft oluşumu üzerine direkt etkili olan bir maddedir.
    Özellikle aft sorunu olan kişilerin kullanabilmesi için günümüzde daha az oranda (%1.25) SLS içeren diş macunları üretilmektedir. (Tom's of Maine Natural Toothpaste , Oral-B Sensitive Fluoride Toothpaste.)
  • SİSTEMİK HASTALIKLAR
    Behçet Hastalığı: Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır.
    Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.
  • DİĞER NEDENLER
    B12 vitamini ve demir noksanlığı,sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.
Tedavi
Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle 7-10 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Aft sorunu ile karşı karşıya olanların aşağıda sıralanan işlemlerden birini yada birkaçını uyguladıklarında daha rahat bir periyot geçirmeleri mümkündür:


Ağrıyı azaltmak ve iyileşme periyodunu kısaltmak için:

  • Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan kaçınılmalır.
  • "2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk yada gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir.
  • Su ile karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem aft üzerine sürülebilir.
  • Yarım bardak suya yarım kaşık tuz ilavesi ile elde edilen solusyonla günde üç kez gargara yapılabilir,
  • Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir.
  • Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
  • "sucralfate" tableti ılık suda eritip gargara yapılabilir.
  • Özellikle aftı başlangıç aşamasında "tetrasiklin" tableti suda eriterek elde edilen solusyon ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • Gene aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid "%0.1 lik triamcinalone" uygulanması ya da steroidli bir gargara "betamethasone syrup" ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • "Chlorhexadine" gargaralar iyileşme periyodunu kısaltır.
  • "Tetrasiklin" şurup la hazırlanan 12,500 unite "nystatin", 1.25 mg "diphenhydramine", ve 0.25 mg/m "hydrocortisone" karışımı 'shotgun' solusyonu olarak kullanılabilir.
    AFT (canker sores=mouth ulcers) ile UÇUK (fever blisters=cold sores) arasındaki farklılıklar:

Aft ile uçuk genellikle aynı belirtileri gösterdikleri için birbirleri ile karıştırılabilmektedir. Ancak aralarında birçok temel farklılık vardır:
AFT
1. Kesinlikle ağız içersinde oluşur.
2. Bulaşıcı değildir.
3. Aftın oluşmasına virüsler neden olmaz.

UÇUK
1. İçi su toplamış küçük kabarcıklar (blisters) şeklinde başlar.
2. Nadiren ağız içerisinde olsalar da genellikle ağız dışında meydana gelirler. Aft ağız içerisinde tüm bölgelerde olabilmesine karşın uçuk genellikle ağız içerisinde damak tavanı gibi hareketsiz bölgeleri tutar.
3. Bulaşıcıdır.
4. Virüsler tarafından meydana getirilir.

UÇUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uçuk çıkmadan önce kendini belli eder (0-24 saat önceden); karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir.

NASIL BULAŞIR?
Uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Uçuk virüsü (Herpes simpleks) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Uçuğu olan aile bireylerinden birinin 'Sevgi dolu' öpücüğü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer. Çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olur. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyon şeklinde görülebilir.

DİKKAT! UÇUK BULAŞICIDIR!
  • Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır.
  • Bayanlar makyajlarını çıkarırken özellikle çok dikkat etmelidirler. Kesinlikle gözlere dokunulmamalıdır.
  • Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir.
  • Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.
  • Yerken, içerken kullanılan malzemeler özellikle çocuklar ile paylaşılmamalıdır.
  • Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırırken, uçuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur.)
NİÇİN NÜKSEDER?
Uçuk virüsü (Herpes simpleks) vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptıktan sonra o bölgedeki isnir düğümüne girip yerleşir ve istenmeyen bu misafir, vücudun zayıf düştüğü durumlarda çoğalır ve uçuk çıkar.

  • Stres
  • Aşırı yorgunluk, uykusuzluk
  • Aşırı güneş ışığı ve UV ışınları
  • Diğer enfeksiyonlar
  • Adet dönemi, hamilelik gibi durumlarda virüs aktif hale geçebilir.

KONTROL EDİLEBİLİR Mİ?
Öncelikle uçuğun nüksetmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir. Örneğin strese bağlı olarak gelişir ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek. Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak. Güneş sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten korumak gerekir. Tüm alınan önlemlere rağmen uçuk yine de nüksedebilir.
Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla antiviral bir uçuk kremini uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir.


EN ETKİLİ ŞEKİLDE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Önceden bazı madde ve ilaçlar uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılmıştır:

  • Alkol ve antiseptik ilaçlar, Uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller

  • Ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltır.
  • Buz uygulamak; Ağrı azaltılabilir
  • Oysa günümüzde etkili tedavide kullanılan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye zarar vermelerini engeller.

KİMLER ÖZELLİKLE RİSK ALTINDADIR?

  • Sık sık veya uzun süreli olarak uçuk çıkıyorsa (Örneğin tedaviye rağmen 10 günden daha uzun süre devam ediyorsa)
  • Uçuk, bir bebekte ya da 6 yaşından küçük bir çocukta çıkmışsa
  • Dudak, ağız ve burun çevrenizin dışındaki vücut bölgelerinde, özellikle de gözlerinizde, parmaklarınızda ya da cinsel organınızda uçuk çıkmışsa
  • Uçuk ile birlikte baş ağrısı, ateş ve kas ağrısı gibi başka şikayetleriniz varsa
  • Uçuk sarı renkte cerahatli ise
  • Bağışıklık sisteminizi baskı altına alan ilaçlar, örneğin kortizonlu ilaç kullanıyorsanız
  • Bağışıklık sisteminizin zayıflığı (yani bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme gücünüzün azalmış olması) nedeniyle tıbbi kontrol altındaysanız.
kaynak

Alıntı:

Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1277852)
ruj gibi havayla temasını kesecek preparatla rkullanmayınız, soğuktan koruyunuz. özellikle yaşlı yada bebekleri öpmeyiniz.temiz tutunuz. ayrıca ağzınız için kullandığınız kişisel tüm eşyalarınızı ayırınız. geçmiş olsun

'^bilgileri okuyunuz
Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1522133)
dudağim şişti neyapmamgerekiyor



ferdi058 13 Kasım 2009 20:32

arkadaşlar bilgileriniz için tşk bnm dudağım da yani burn üst dişlerimin üstü şişti 7 -9 gün oldu hala aynı + bide bi insanın dişi kırıldığında çektirse geri çıkarmı yas 15 16 olacak?


Misafir 25 Kasım 2009 23:39

dudagimi isirdim 10 gun falan oldu simdide agzimda aci bi tad var neden


Daisy-BT 25 Kasım 2009 23:54

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1515093)
merhaba
sabah kalktıgımda dudagımın cok fazla sıstıgını farkettım agzımda cıkan afttan dolayı olabılecegını dusunuordum ama bu sabahtan gozlerım sısmıs olarak uyandım bu olay bundan yaklasık 1 ay once fılanda olmustu sızce benım bu konuda ne yapmam gerekıor:(

Dudaklarınızın şişmesi besin ya da ilaç alerjisinden kaynaklanıyor olabilir. Buradan size yardımcı olamayız, mutlaka KBB Uzmanına muayene olmalısınız.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1579612)
dudagimi isirdim 10 gun falan oldu simdide agzimda aci bi tad var neden

Isırmanızın etkisi 10 gün sürmez, acı tadın nedeni oluşan bir yara nedeniyle olabilir. Acı veriyorsa ve geçmediyse bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Geçmiş olsun.


Misafir 26 Kasım 2009 09:37

Duda
 
alt dudağımın sağ tarafı bilmediğim bi nedenden dolayı şişti ve gün geçtikçe daha da artıyo şişliği.görüntüsü de çok kötü tabi sizce bu neden olabilir ve ne yapmalıyım??? :(


Misafir 26 Kasım 2009 09:41

alt dudağımın sağ tarafı bilmediğim bi nedenden dolayı şişti ve gün geçtikçe daha da şişiyo.görüntüsü de çok kötü.sizce bu neden olur ve ne yapmalıyım


Misafir 26 Kasım 2009 17:25

alt dudağımın sağ tarafı bilmediğim bi nedenden dolayı şişti uçuk gibi bişi..
 
alt dudağımın sağ tarafı bilmediğim bi nedenden dolayı şişti aslında uçuk gibi bişi ama görünümü çok kötü sizce bu neden olmuştur ve geçmesi için ne yapmam gerekir


Misafir judocu 9 Aralık 2009 20:42

dudak sorunu
 
slm benim dudaklarım aşırı kaşınıyor, şişiyor (alt ve üst ) çoğunlukla alt duaklarım oluyor. bazen su topluyor bazende iltihap topluyor .çok şidetli kaşıntı oluyor neredeyse dudaklarımı kesmem geçiyor aklımdan 3 yıldır doktorlara gidiyorum.doktorların yazdığı hiç bir ilaç bir işe yaramadı periz de kalıyorum fayda etmiyor fayda eden ilaç en fazla 3 gün etki ediyor daha sonra oda bir etki göstermiyor ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim aynı zaman da bu askeriyede başladı ve askeri hastahaneyede devamlı gitiim.........


_KleopatrA_ 9 Aralık 2009 21:54

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1579720)
alt dudağımın sağ tarafı bilmediğim bi nedenden dolayı şişti ve gün geçtikçe daha da şişiyo.görüntüsü de çok kötü.sizce bu neden olur ve ne yapmalıyım

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1580149)
alt dudağımın sağ tarafı bilmediğim bi nedenden dolayı şişti aslında uçuk gibi bişi ama görünümü çok kötü sizce bu neden olmuştur ve geçmesi için ne yapmam gerekir

Alıntı:

Misafir judocu adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1598559)
slm benim dudaklarım aşırı kaşınıyor, şişiyor (alt ve üst ) çoğunlukla alt duaklarım oluyor. bazen su topluyor bazende iltihap topluyor .çok şidetli kaşıntı oluyor neredeyse dudaklarımı kesmem geçiyor aklımdan 3 yıldır doktorlara gidiyorum.doktorların yazdığı hiç bir ilaç bir işe yaramadı periz de kalıyorum fayda etmiyor fayda eden ilaç en fazla 3 gün etki ediyor daha sonra oda bir etki göstermiyor ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim aynı zaman da bu askeriyede başladı ve askeri hastahaneyede devamlı gitiim.........

Uzmana görünmeniz gerekmektedir.Ne desek doğru olmayacaktır.


Misafir 23 Aralık 2009 13:44

genellikle gece yeterken dudaklarım kaşınıyor ve sabaha feci şişiyor aynı zamanda dilim parçalanıyor ve pişmiş gibi kızarıyor ku kaşıntı burun ve çeneme kadar yayılıp kesikler oluşuyor son 4 aydır özellikle sağ gözümde aynı anda kaşınıp balon gibi şişiyor hiç bir ilaç etki etmiyor yaralar geçsede izi kalıyor mor ve beyaz lekeler oluşuyor ve bi zaman sonra aynı yerden yine başlıyor lekelerimide yok edemiyorum lütfen bi çözüm yolu gösterin,teşekkür ederim


_KleopatrA_ 23 Aralık 2009 17:31

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1619763)
genellikle gece yeterken dudaklarım kaşınıyor ve sabaha feci şişiyor aynı zamanda dilim parçalanıyor ve pişmiş gibi kızarıyor ku kaşıntı burun ve çeneme kadar yayılıp kesikler oluşuyor son 4 aydır özellikle sağ gözümde aynı anda kaşınıp balon gibi şişiyor hiç bir ilaç etki etmiyor yaralar geçsede izi kalıyor mor ve beyaz lekeler oluşuyor ve bi zaman sonra aynı yerden yine başlıyor lekelerimide yok edemiyorum lütfen bi çözüm yolu gösterin,teşekkür ederim

Doktora görünmelisiniz.


Misafir 27 Aralık 2009 09:18

benim bu sabah kalktığımda üst dudagım şişti saat 2de dershanem var dershanede ilk günüm nasıl gidecegim bilmiyorum nasıl gecırebılırım gıdene kadar lütfen yardım edin!!!


_KleopatrA_ 27 Aralık 2009 18:06

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1626073)
benim bu sabah kalktığımda üst dudagım şişti saat 2de dershanem var dershanede ilk günüm nasıl gidecegim bilmiyorum nasıl gecırebılırım gıdene kadar lütfen yardım edin!!!

Doktora görünmelisiniz.


Misafir 1 Ocak 2010 20:16

dudağım gözlerime doğru şişiyor bunun için ne yapmalıyım

dudağım gözlerime doğru şişiyor bunun için ne yapmalıyım acilllllllllllllllllllllllllllllllllllllll


Misafir 1 Ocak 2010 20:24

dudaklarım gözlerime doğru şişiyor ne yapmalıyım acillll cevap


_KleopatrA_ 1 Ocak 2010 20:34

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1635893)
dudağım gözlerime doğru şişiyor bunun için ne yapmalıyım

dudağım gözlerime doğru şişiyor bunun için ne yapmalıyım acilllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1635912)
dudaklarım gözlerime doğru şişiyor ne yapmalıyım acillll cevap

Doktora görünmenizde fayda vardır.


Misafir 15 Ocak 2010 11:07

off yaaaa
 
dudak şişmesini hangi yiyecekler iyi gelir?


Misafir 2 Şubat 2010 10:14

üst dudak sabah kalktığımızda şişikti hemde acayip bir şişiklik buna ne neden olmuş olabilir ?


_KleopatrA_ 2 Şubat 2010 13:10

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1677217)
üst dudak sabah kalktığımızda şişikti hemde acayip bir şişiklik buna ne neden olmuş olabilir ?

soğuk alerji ve bir çok neden olabilir.Doktora görünmenizde fayda var.


mucomurat1 21 Şubat 2010 12:13

ÜST DUDAĞIM ŞİŞTİ NE YAPMALIYIM ?
 
öncelikler kolay gelsin
ben 16 yaşındayım bi sabah kalktım üst dudağım şişmiş
sebebi nedir yada tedavisi nedir acaba ?

Asiviral %5 ucuk kremi kullanıyorum geçirirmi ?


Misafir 8 Mart 2010 20:15

ya şu aralar dudak şişmem iyice sıklaştı. bir gün oturuyorken duağımın kaşındığını hissettim bir baktım aa bide ne göreyim hafif şişmiş dudağım.bir gecede bu yüzden yani dudak şişmesinden fazla uyuyamamıştım!!!


Misafir 26 Mart 2010 21:58

benim üst dudağımda küçük küçük şişlikler var hemde çok kaşınıyo alt dudağımın içinde de şişlik var ama onun üzeri sarı gibi birde çok acıyor ne yapabilirim


Misafir 30 Mart 2010 18:56

Alıntı:

dudak sismesine ne iyi gelir
kardeşim ben söylüyeyim sakın kaşıma tmm mı bi doktora görün en iyi çözüm bu BAK::: SAKIN KAŞIMA


Misafir 9 Mayıs 2010 13:35

Alıntı:

ust dudak sismesi

üst dudağm önce yara oldu sanırsam uçuk gibi ama sonra gittikce şişidi ve şimdii sanki arı sokmuş gibi balon gibi oldu bu olay bende nerdeyse her sene meydana geliyo ... dün çok az bi şişik vardı bu gün daha da büyüdü yarına geçermi yada geçmesi için ne yapmalıyım şimdiden tşkler..


Misafir 22 Haziran 2010 23:31

yardım edinn
 
benimde dudaklarım uyuşuyo sonra şişiyor ondan sonrada yüzüm uyusuyo şişiyo bana yardımcı olur musunz ?


ucuklu 21 Temmuz 2010 06:03

ßenim ılk önce üst dudagım ucukladı ve aşırı derecede şişdi daha sonra alt dudagıma sıcradı
ve alt dudagımda cok sısdı sımdı ne yapmalıyım .. :S


berat güvenç 15 Ağustos 2010 16:48

1 yıldır üst dudağım şişiyor hastaneden sonuç alamayınca ankaraya sevk edildim yapılan testler temiz çıktı ve dudağımdan parça alındı parçada temiz çıktı 2 ay şişmedi şimdi yine şişmiş şişince dudağımda kaşıntı burunda tıkanıklık ve kızarıklık oluyor nedeni ne olabilir teşekürler









d


Misafir 3 Kasım 2010 22:14

dudaklarımın şişi durmuyor göz kapaklarımda bazen şişme görülüyor. ama acı , ağrı yok. baş ağrısıda çekmiyorum doktora gittim alerji testi yapılması gerektiğini söyledi. muhtemelen mikrop kaptım alerji söz konusu ise daha önceden neden çıkmadı ? yaşla bir ilgisi var mı ?


Misafir 23 Ocak 2011 12:05

Şu anda dudaklarım sezen aksu'nunki ile aynı diyebilirim.
ellerimde kollarımda hemen her gün 20-25 dakikalığına irşeyler çıkıp kaşıntı yapıyordu.
Bu sabah üst dudağımda bir karıncalanma ve kaşıntı hissettim. Biraz kaşıdıktan sonra hemen şişti. Kaşıntı içlerde oluyordu.
Aynı zamanda gribik bir enfeksiyon geçiriyorum.Yaklaşık 15 gündür devam ediyor.
Şüphe içindeyim, kullandığım anti-biyotiklerden mi acaba?
Yoksa gribin norman seyirlerinden birimi? Zîrâ boğazımda minik bir yara var..
Belki birazdan doktora baş vururum.Yorum ve görüşlerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler...


Misafir 29 Ocak 2011 03:16

alerjiden oluyor genelde ama doktora gitmeniz iyi olur..


Misafir 12 Şubat 2011 14:18

dün alt dudagımda kücük bir sislik vardi sabah kalktıgımda büyümüştü bende sıktım bi sıvı cıktı bulastırmadan temizledim bi sürec cıktı bulastırmadan temizledim. su an hala şiş ama sıvı cıkmıyor. bu şişlikten nasıl kurtulabilirim ?


qözde 5 Mart 2011 15:47

yardım edinnn:(
 
arKadaşLr bnimKi tam olaRak dudak şişmesi değiL asLında küçük bi şişlik vardı yakLışık 2-3 sene önce snra bn bununla oynamaya bŞladm ve büyümeye bşLadı doktora gttim damar beni dedi ve bir krem verdi ondan snra ise bu şişlik çoğalmaya bŞladı 1taneyken ve kücükken büyümeye aynı zamanda çoğalmaya bşLadı ve Şuan ilk olduğu günkünden Çok daha byk ve bni Çok rahatsız ediyor her hangi bi acı yok faKat tekrar bi cildiye ye gttiğimde bni kulak burun boğaza sevk etti :S 2-3 senedr kurtulamıorm ne yapmam gerek bilgisi oLan lütfen söylesin psikolejimde çok bozldu Çok takıyorum. şimdiden tşkler.


Misafir 21 Mart 2011 09:58

acil cevap
 
üst dudaklarım iltihap oluyor. şişiyor fena ağrı yapıyor. hangi doktora görünmeliyim ve neden oluyor


Misafir 1 Nisan 2011 16:06

arkadaslar dudak sısmesı genellıkle alerjık reaksıyonlar sebebınde olusur bunun bırcok nedenı vardır bazı kısılerde soguk bazı kısılerde yedıgı yıyeceklerden mesela baaharat lı yıyecekler kola ve astık ıcecekler kahve zeytın cıkolata ve bunların ıcerdıgı maddelerden kaynaklanır .dudak sısmesının onlenmesı ıcın genellıkle sıcak su ve tuz gargarası sık sık yapılmalı ve bünyenızın hangı maddeye karsı alerjısının oldugunu öğrenmek için üniversite hastahanelerın de test yaptırmanız ve bu maddelerden uzak durmanız gerekır. ayrıca genellıkle gece olusan susak sısme vakalraı antı alerjık olmayan yatak battanıye veya carsaf metaryellerınden olmaktadır Tavsıyemız antıalerjık metaryeller kullanmak ve hava sırkulasyonu ıyı olan bır ortamda bulunmanız en ıyı sonuc olur.


misafir 25 Haziran 2011 03:14

bendede oldu
 
benimde üst dudagım şişti 2 gün önce.doktor ilaç verdi 4 tane birden iç dedi.içtim akşama indi şişi.sizde gidin sakın evde geçer diye beklemeyin.ilk 2 günde içilen ilaç geçiriyormuş.geçmiş olsn



Saat: 02:44
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık