MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   "Kişinin özgürlüğü, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter" sözü neyi anlatır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/275672-kisinin-ozgurlugu-baskasinin-ozgurlugunun-basladigi-yerde-biter-sozu-neyi-anlatir.html)

Misafir315 14 Ekim 2009 20:53

"Kişinin özgürlüğü, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter" sözü neyi anlatır?
 
"Kişinin özgürlüğü, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter" sözü neyi anlatır?


Misafir 14 Ekim 2009 21:00

Bu felsefik bir sözdür.Özgürlük herkes için olması gereken bir kavramdır yalnız bu özgürlüğümüz başkasının hayatına özgürlüğüne girecek kadar genişse o zaman özgürlüğümüzü kısıtlamamız gerekmektedir.Ve başkasının özgürlüğüne suistimal etmemiz gerekmektedir.Sorumlu oluyoruz özgürlüğümüzden ve bu sorumluluk bilinciyle başkasının özgürlüğüne hayatına karışamayız.


Daisy-BT 14 Ekim 2009 21:53

Alıntı:

Misafir315 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1533213)
bir kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter!
bu sözün açıklaması nedir?

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1533292)
örnekte verir misiniz bu söz hakkında?

Müzik dinleme özgürlüğümüz, dinlediğimiz müziğin sesinin yüksekliği vb. nedenlerle rahatsız olan yakınımızdaki insanların o müziği dinlemek istememe özgürlüğü ile sınırlıdır.

Düşüncelerimizi açıkça ifade edebiliriz, ama bu ifade karşımızdaki insana kişisel saldırıya dönüşürse ifade özgürlüğümüzün sınırı başlar.

Örnekleri siz de artırabilirsiniz. Özgürlüklerimizi kullanırken başkalarına zarar vermemeye dikkat etmeliyiz.


BİR DOST 9 Ekim 2011 19:09

SORUN CEVAPLIYALIM
 
"Özgürlük, tarih boyunca birçok düşünür tarafından ayrı biçimde tanımlanmıştır. Bunun en önemli nedeni, özgürlüğün çok boyutlu bir kavram olmasıdır. Bir tanıma göre özgürlük, “toplumun ayırdığı bağımsızlık alanıdır” (Kaboğlu,1994,11). Diğer bir görüşe göre, “bir engelin bilgi ve uğraş yoluyla aşılmasıdır” (Hacıkadiroğlu,1991,15). Özgürlük deyince, düşünmemiz, istememiz ve eylememiz için bir olanaklar, bir etkinlikler alanı düşünürüz. Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlüğü, “özgürlük” sözcüğünü şöyle tanımlamaktadır: “1. Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî. 2. Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet” (Türk Dil Kurumu, 1988, 1148). Diğer bir tanıma göre özgürlük; bir şeyi yapma veya yapmama, belli bir şekilde davranıp davranmama erki olarak tanımlanabilir (Kaboğlu,1989,14; Uygun,1992,6). Bir başka deyimle serbest hareket etme gücü”dür (Tunaya,1982,187). Bu tanımlarda özgürlüğün insan eyleminin bir niteliğiolarak kullanıldığı görülmektedir. “Dolayısıyla özgürlükten “serbest insan eylemi” anlaşılabilir. Seyahat özgürlüğü, yerleşme özgürlüğü, haberleşme özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü gibi çeşitli özgürlüklerden bahsedilmektedir.


Misafir 25 Eylül 2014 20:18

İnsanın özgürlüğü başkasının özgürlüğünün sınırının içerisinde biter
 
Bu sözde anlatılmak istenilen;Evet bizim bir özgürlüğümüz var ama bu başka bir kişinin özgürlüğü içine girerse bizim özgürlüğümüz o anda biter. Bu yüzden başkasına zarar vermeyecek şekilde her konuda özgür olabiliriz tabi buda yasakları çiğnemeden...



Saat: 21:57

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık