MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Buğdaydan neler elde edilir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/294560-bugdaydan-neler-elde-edilir.html)

Misafir 29 Aralık 2009 19:53

bugday neyleri yapmak için kullanılır


Daisy-BT 29 Aralık 2009 21:29

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1631300)
bugday neyleri yapmak için kullanılır

Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.Ülkemizde de Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetişebilmektedir. Çok sayıda ürünle nadasa girebildiğinden de önemli ve değerlidir.

Temel besinlerin üretilmesindeki en önemli araçlardan biri buğdaydır.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.


LrseRia 29 Aralık 2009 21:31

  • Kepek (tahılın dış katmanı)
  • Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
  • Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)
  • Makarna


LeqoLas 29 Aralık 2009 21:37

  • Kepek (tahılın dış katmanı)
  • Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
  • Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)

http://www.hammaddeler.com/images/stories/tarim/tahillar/bugday/bugday_cekirdegi.gif




Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar elde etmek için farklı biçimlerde tekrar birleştirilir.
6 tip buğday vardır:
  • Sert kırmızı kışlık
  • Yumuşak kırmızı kışlık
  • Sert kırmızı yazlık
  • Yumuşak kırmızı yazlık
  • Yumuşak beyaz
  • Durum buğdayı


http://www.hammaddeler.com/images/stories/gida/unlu_mamuller/bugday_unu.jpg


Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır.

Buğday ne kadar sert olursa, un o kadar çok protein içerir. Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır.

Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır.

Durum buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır.



http://www.hammaddeler.com/images/stories/gida/unlu_mamuller/bugday_unu2.jpg


Depolanması:

Buğday, hava geçirmez kaplarda soğuk ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Ortam rutubeti % 60’dan az olmalıdır.

Ekmek ve kek unu 21ºC’de 6 ay-1 yıl, 5ºC’de ise 2 yıl depolanır.

Saklama odasında yanlış kokular içeren farklı besinler olmamalıdır.

Eğer mümkünse, tam buğday unları buzdolabında saklanmalı ya da dondurulmalıdır. Un dondurulmadan önce oda sıcaklığına soğutulmalı ve acılık ve tat testi yapılmalıdır.




Besin Değeri:

Buğday unu, kompleks karbonhidratların önemli bir kaynağıdır. Gluten unu haricinde, buğday ununun tüm çeşitleri kalorilerinin %80’ini karbonhidrattan alırlar. Unun türüne bağlı olarak, proteinden gelen kalori yüzdesi 9-15 arasında değişir. (gluten hariç-%45). Yağlardan gelen kalori %5’i geçmez.

Buna ek olarak, yediğimiz her 1 tabak buğday unlu yemek 3-15 g besinsel lif ihtiyacımızı sağlar. Buğday unu, B vitamini, çinko, kalsiyum, folik asit, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, az miktarda sodyum ve diğer geçiş elementlerini içerir.




Buğday unu Çeşitleri:
  • Beyaz un, buğday çekirdeğinin endosperminin öğütülmesiyle elde edilir.
  • Çok amaçlı un, sert buğdaydan ya da sert-yumuşak buğday karışımından öğütülmüş beyaz undur. Kek, kurabiye, hamurişi, bisküvi de içeren bir çok ürün çeşidi için en iyi sonucu verir. Çok amaçlı un genelde zenginleştirilir ve bazen beyazlatılır. Beyazlatma işlemi besin değerini etkilemez. Proteini, % 8-11 arasında değişir.
  • Ekmek unu; sert, yüksek protein içerikli beyaz undan yapılır. Bu unun gluten kuvveti ve protein miktarı çok amaçlı una göre daha fazladır. Beyazlaştırılmamış ve bazı durumlarda askorbik asitle temas etmiş ekmek unu öncelikle ticari fırıncılık için öğütülür, fakat büyük marketlerin çoğunda bulunur. Proteini % 12-14 arasında değişir.
  • Kek unu, az protein içerikli yumuşak buğdaydan öğütülmüş, iyi dokunmuş ipeksi bir undur. Kek, kurabiye, bisküvi ve bazı hamurişlerinde kullanılır. Kek hamuru büyük oranda nişasta ve az miktarda protein içerir. Bu da keklerin yumuşak olmasını sağlar. İçerdiği protein miktarı %7-9 arasında değişir.
  • Kendi kendine kabaran un (fosfatlanmış un olarak da bilinir) kabartma tozu ve tuz eklenerek elde edilir. Genelde bisküvilerde kullanılır ve mayalı ekmek yapımlarında önerilmez. Kendi kendine kabaran unlar, tuzları ve kabartma tozları azaltılarak çok amaçlı un yerine kullanılabilir.
  • Hamurişi ununun özellikleri, çok amaçlı unla kek ununun arasındadır. Genelde yumuşak buğdaydan hamurişi yapımı için öğütülür, fakat kraker, kek, kurabiye yapımında da kullanılır. Sabitlik ve doku bakımından, sert buğday unundan farklıdır. Proteini %8-9 arasında değişir.
  • İrmik, gluten bakımından zengin, altın renkli sert yazlık buğday olan durum endosperminin kabaca öğütülüş halidir. Serttir, taneciklidir ve şekere benzer. İrmik genelde zenginleştirilerek kuskus ve makarna ürünlerinin yapımı için kullanılır. Bazı özel ekmekler de irmikten yapılır.
  • Durum unu, irmiğin öğütülmüş halidir. Erişte, şehriye yapmak için zenginleştirilir.
  • Gluten unu, yüksek protein içerikli yazlık buğdaydan öğütülür. Protein miktarı %40-45 civarındadır. Az nişasta içerir. Genelde diyabet ekmekler için kullanılır ya da az proteinli buğday unuyla karıştırılıp daha güçlü hamur elde etmede kullanılır.


Misafir 29 Aralık 2009 21:39

Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.Ülkemizde de Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetişebilmektedir. Çok sayıda ürünle nadasa girebildiğinden de önemli ve değerlidir.

Temel besinlerin üretilmesindeki en önemli araçlardan biri buğdaydır.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.


Misafir 27 Mart 2010 13:16

undan neler yapılır
 
undan neler yapılır


Misafir 27 Kasım 2010 19:32

Kepek (tahılın dış katmanı)
Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)






Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar elde etmek için farklı biçimlerde tekrar birleştirilir.
6 tip buğday vardır:
Sert kırmızı kışlık
Yumuşak kırmızı kışlık
Sert kırmızı yazlık
Yumuşak kırmızı yazlık
Yumuşak beyaz
Durum buğdayı





Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır.

Buğday ne kadar sert olursa, un o kadar çok protein içerir. Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır.

Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır.

Durum buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır.






Depolanması:

Buğday, hava geçirmez kaplarda soğuk ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Ortam rutubeti % 60’dan az olmalıdır.

Ekmek ve kek unu 21ºC’de 6 ay-1 yıl, 5ºC’de ise 2 yıl depolanır.

Saklama odasında yanlış kokular içeren farklı besinler olmamalıdır.

Eğer mümkünse, tam buğday unları buzdolabında saklanmalı ya da dondurulmalıdır. Un dondurulmadan önce oda sıcaklığına soğutulmalı ve acılık ve tat testi yapılmalıdır.




Besin Değeri:

Buğday unu, kompleks karbonhidratların önemli bir kaynağıdır. Gluten unu haricinde, buğday ununun tüm çeşitleri kalorilerinin %80’ini karbonhidrattan alırlar. Unun türüne bağlı olarak, proteinden gelen kalori yüzdesi 9-15 arasında değişir. (gluten hariç-%45). Yağlardan gelen kalori %5’i geçmez.

Buna ek olarak, yediğimiz her 1 tabak buğday unlu yemek 3-15 g besinsel lif ihtiyacımızı sağlar. Buğday unu, B vitamini, çinko, kalsiyum, folik asit, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, az miktarda sodyum ve diğer geçiş elementlerini içerir.




Buğday unu Çeşitleri:

Beyaz un, buğday çekirdeğinin endosperminin öğütülmesiyle elde edilir.
Çok amaçlı un, sert buğdaydan ya da sert-yumuşak buğday karışımından öğütülmüş beyaz undur. Kek, kurabiye, hamurişi, bisküvi de içeren bir çok ürün çeşidi için en iyi sonucu verir. Çok amaçlı un genelde zenginleştirilir ve bazen beyazlatılır. Beyazlatma işlemi besin değerini etkilemez. Proteini, % 8-11 arasında değişir.
Ekmek unu; sert, yüksek protein içerikli beyaz undan yapılır. Bu unun gluten kuvveti ve protein miktarı çok amaçlı una göre daha fazladır. Beyazlaştırılmamış ve bazı durumlarda askorbik asitle temas etmiş ekmek unu öncelikle ticari fırıncılık için öğütülür, fakat büyük marketlerin çoğunda bulunur. Proteini % 12-14 arasında değişir.
Kek unu, az protein içerikli yumuşak buğdaydan öğütülmüş, iyi dokunmuş ipeksi bir undur. Kek, kurabiye, bisküvi ve bazı hamurişlerinde kullanılır. Kek hamuru büyük oranda nişasta ve az miktarda protein içerir. Bu da keklerin yumuşak olmasını sağlar. İçerdiği protein miktarı %7-9 arasında değişir.
Kendi kendine kabaran un (fosfatlanmış un olarak da bilinir) kabartma tozu ve tuz eklenerek elde edilir. Genelde bisküvilerde kullanılır ve mayalı ekmek yapımlarında önerilmez. Kendi kendine kabaran unlar, tuzları ve kabartma tozları azaltılarak çok amaçlı un yerine kullanılabilir.
Hamurişi ununun özellikleri, çok amaçlı unla kek ununun arasındadır. Genelde yumuşak buğdaydan hamurişi yapımı için öğütülür, fakat kraker, kek, kurabiye yapımında da kullanılır. Sabitlik ve doku bakımından, sert buğday unundan farklıdır. Proteini %8-9 arasında değişir.
İrmik, gluten bakımından zengin, altın renkli sert yazlık buğday olan durum endosperminin kabaca öğütülüş halidir. Serttir, taneciklidir ve şekere benzer. İrmik genelde zenginleştirilerek kuskus ve makarna ürünlerinin yapımı için kullanılır. Bazı özel ekmekler de irmikten yapılır.
Durum unu, irmiğin öğütülmüş halidir. Erişte, şehriye yapmak için zenginleştirilir.
Gluten unu, yüksek protein içerikli yazlık buğdaydan öğütülür. Protein miktarı %40-45 civarındadır. Az nişasta içerir. Genelde diyabet ekmekler için kullanılır ya da az proteinli buğday unuyla karıştırılıp daha güçlü hamur elde etmede kullanılır


Misafir 6 Aralık 2010 19:17

buğdaydan un dışında neler yapılır


hande naz 9 Aralık 2010 09:18

saat 10:00'a kadar acil cevap..
 
buğdaydan un dışında neler üretilir?öbuğdaydan elde edilen ürünlere ne ad verilir??acil cevapp


ener 9 Aralık 2010 09:26

Alıntı:

hande naz adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1891461)
buğdaydan un dışında neler üretilir?öbuğdaydan elde edilen ürünlere ne ad verilir??acil cevapp

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.


Misafir 23 Aralık 2010 19:10

buğdaydan un dışında neler yapılır


Misafir 25 Aralık 2010 18:58

buqday-tohum:)


Misafir 27 Aralık 2010 20:23

bunlar dışında neler yapılabilir peki


Misafir 28 Aralık 2010 18:25

Ben Buğday Anadoluda Yetştiğini Kanseri Engelldeiğini Bu Yuzden Doktorların Buğday Çimi Yada Şırası İçilmesi Gerektiğini Önerirmiş...
Birde Aynı Ağırlıktaki Portakaldan 60 Kat Daha Fazla C Vitamini Ispanaktan 8 Kat Daha Fazla Demir İçerdiiğni Biliyorum.. Benden Bukadar İşinize Yarar Mı Bilemiyorum Ama İnşallah Yarar


Misafir 29 Aralık 2010 16:49

saat 8'e kadar acil cevap istiyorum.
 
buğdaydan neler üretilir???üretilen şeyler nerede kullanılır????????????


Daisy-BT 29 Aralık 2010 18:06

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1912087)
buğdaydan un dışında neler yapılır

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1914458)
buqday-tohum:)

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1918013)
bunlar dışında neler yapılabilir peki

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1919577)
Ben Buğday Anadoluda Yetştiğini Kanseri Engelldeiğini Bu Yuzden Doktorların Buğday Çimi Yada Şırası İçilmesi Gerektiğini Önerirmiş...
Birde Aynı Ağırlıktaki Portakaldan 60 Kat Daha Fazla C Vitamini Ispanaktan 8 Kat Daha Fazla Demir İçerdiiğni Biliyorum.. Benden Bukadar İşinize Yarar Mı Bilemiyorum Ama İnşallah Yarar

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1921116)
buğdaydan neler üretilir???üretilen şeyler nerede kullanılır????????????


Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.Ülkemizde de Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetişebilmektedir. Çok sayıda ürünle nadasa girebildiğinden de önemli ve değerlidir.

Temel besinlerin üretilmesindeki en önemli araçlardan biri buğdaydır.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.


Misafir 30 Aralık 2010 16:52

bana 12tane buğdaydan elde edilen ürün söleyebilirmisiniz?


Misafir 2 Ocak 2011 16:48

buğdaydan ne elde edilir?


Misafir 5 Ocak 2011 19:14

buğdaydan un dışında neler üretilir?buğdaydan elde edilen ürünlere ne ad verilir??acil cevapp


Misafir 6 Ocak 2011 11:03

saman, un ,makarna, bulgur, buğday unu ,kepek(tahılın dış katmanı,tohum...


Misafir 6 Ocak 2011 20:19

buğdaydan neler üretilir acil cevap istiyorum 10 saniye içerisinde çok önemli ve çok acil!!!!!!


Misafir 6 Ocak 2011 20:21

acil cevap


Misafir 7 Ocak 2011 10:27

evet arkdaşımızın dediği gibi acil cevap


Daisy-BT 7 Ocak 2011 13:56

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1932495)
buğdaydan un dışında neler üretilir?buğdaydan elde edilen ürünlere ne ad verilir??acil cevapp

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1934482)
buğdaydan neler üretilir acil cevap istiyorum 10 saniye içerisinde çok önemli ve çok acil!!!!!!

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1934488)
acil cevap

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1935011)
evet arkdaşımızın dediği gibi acil cevap


Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.Ülkemizde de Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetişebilmektedir. Çok sayıda ürünle nadasa girebildiğinden de önemli ve değerlidir.

Temel besinlerin üretilmesindeki en önemli araçlardan biri buğdaydır.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.


Misafir 8 Ocak 2011 15:37

kepekte var kepek


Misafir 10 Ocak 2011 10:21

buğdaydan neler yapılır? söyleyin lütfen arkadaslar hadi söyleyin burda bile yazmıoki


Misafir 10 Ocak 2011 10:21

buğdaydan neler oluşuyo sadece buğday
 
buğdaydan neler yapılıyo durum buğdaydan değil normal buğdaydan


Daisy-BT 10 Ocak 2011 10:31

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1938294)
buğdaydan neler yapılır? söyleyin lütfen arkadaslar hadi söyleyin burda bile yazmıoki

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1938295)
buğdaydan neler yapılıyo durum buğdaydan değil normal buğdaydan

Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.Ülkemizde de Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetişebilmektedir. Çok sayıda ürünle nadasa girebildiğinden de önemli ve değerlidir.

Temel besinlerin üretilmesindeki en önemli araçlardan biri buğdaydır.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
  • Un,
  • hamur,
  • ekmek,
  • makarna,
  • bisküvi,
  • pasta,
  • poğaça,
  • hayvan yemi,
  • ham elyafdır.


Misafir 10 Ocak 2011 20:45

buğdaydan neler elde edilir?hemen cevabı lazım. acil....


Misafir 13 Ocak 2011 21:06

buğday
 
buğdaydan elde edilen ürünler ve kullanıldığı yerler


Misafir 15 Ocak 2011 16:19

BENİM BİLDİĞİME GÖRE BUĞDAY UN OLUR UNDAN EKMEK YAPILIR EKMEĞİDE BİZ YERİZ BİR TÜKETİMDİR BU ARADA ADIM SUDE BEYZA KISACA SU DİYİN ÖĞRETMENİNİZ SORDUYSA BU SORUYU ADIMI DİYİN İYİ ARAŞTIRMA YAPMALAR


Misafir 15 Ocak 2011 20:43

yaaaaaaa buğdaydan oluşan ürünler nelerrrrr


Misafir 16 Ocak 2011 11:49

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1938294)
buğdaydan neler yapılır? söyleyin lütfen arkadaslar hadi söyleyin burda bile yazmıoki

lütfen acele buğdayın elde edilen ürün adları ve bu ürünlerin kullanıldığı yerler.


Misafir 16 Ocak 2011 19:04

buqday knoyada yetiştirilir


Misafir 16 Ocak 2011 20:19

ya buğdaydan neler yapılır diye sordum abuk subuk şeyler çıktı


Misafir 17 Ocak 2011 18:55

odevime her zaman yarayan bir site ama buğdaydan elde edilen ürünler yanında bu ürünlerin kullanıldığı yerleri de yazın bence....aynı sayfada olarak bir r bütün içinde olabilir bence.


Misafir 21 Ocak 2011 17:13

ne olur cevabı sölein pazartesi son gün


Daisy-BT 21 Ocak 2011 22:31

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1939723)
buğdaydan neler elde edilir?hemen cevabı lazım. acil....

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1944822)
buğdaydan elde edilen ürünler ve kullanıldığı yerler

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1946932)
yaaaaaaa buğdaydan oluşan ürünler nelerrrrr

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1947431)
lütfen acele buğdayın elde edilen ürün adları ve bu ürünlerin kullanıldığı yerler.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1948458)
ya buğdaydan neler yapılır diye sordum abuk subuk şeyler çıktı

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1955413)
ne olur cevabı sölein pazartesi son gün


Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.Ülkemizde de Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetişebilmektedir. Çok sayıda ürünle nadasa girebildiğinden de önemli ve değerlidir.

Temel besinlerin üretilmesindeki en önemli araçlardan biri buğdaydır.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
  • Un,
  • hamur,
  • ekmek,
  • makarna,
  • bisküvi,
  • pasta,
  • poğaça,
  • hayvan yemi,
  • ham elyafdır.


Misafir 22 Ocak 2011 23:19

bunlar nerelerde kullanılır


Misafir 12 Şubat 2011 14:32

buğday dan neler apılır
 
ismim yusuf ben buğdaydan un undan ekmek yaapılır diye biliyorum


Çalışkan_61 16 Şubat 2011 16:36

Cevap verin lütfen!
 
Ya ödevim için söyleyin lütfen!
Ülkemizde(Türkiye) buğdaydan hangi ürünler üretilmektedir?
Cevap= Un, ekmek, hamur, makarna, bisküvi, poğaça, pasta, hayvan yemi, ham elyafdır. Bunlardan başka var mı?


Misafir 19 Şubat 2011 18:11

buğdaydan neler elde edilir??


ener 19 Şubat 2011 22:52

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1981513)
buğdaydan neler elde edilir??

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.


Misafir 21 Şubat 2011 16:26

ener keske o ürünlerin kullanım alalnlarını da yazsaydın


Misafir 21 Şubat 2011 17:36

buğday
 
buğdayın kullanıldığı yerler


Misafir 24 Şubat 2011 15:55

un hamur hayvan yemıdır


Misafir 8 Mart 2011 11:05

buğday
 
buğnaydan hangi ürünler yapılır


_Yağmur_ 8 Mart 2011 11:11

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2004307)
buğnaydan hangi ürünler yapılır

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.


Misafir 11 Nisan 2011 19:50

Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.Ülkemizde de Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetişebilmektedir. Çok sayıda ürünle nadasa girebildiğinden de önemli ve değerlidir.

Temel besinlerin üretilmesindeki en önemli araçlardan biri buğdaydır.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.

29-12-2009 #3 (mesaj-linki)
LrseRia

Kepek (tahılın dış katmanı)
Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)
Makarna

29-12-2009 #4 (mesaj-linki)
LeqoLas

Kepek (tahılın dış katmanı)
Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)






Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar elde etmek için farklı biçimlerde tekrar birleştirilir.
6 tip buğday vardır:
Sert kırmızı kışlık
Yumuşak kırmızı kışlık
Sert kırmızı yazlık
Yumuşak kırmızı yazlık
Yumuşak beyaz
Durum buğdayı





Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır.

Buğday ne kadar sert olursa, un o kadar çok protein içerir. Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır.

Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır.

Durum buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır.






Depolanması:

Buğday, hava geçirmez kaplarda soğuk ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Ortam rutubeti % 60’dan az olmalıdır.

Ekmek ve kek unu 21ºC’de 6 ay-1 yıl, 5ºC’de ise 2 yıl depolanır.

Saklama odasında yanlış kokular içeren farklı besinler olmamalıdır.

Eğer mümkünse, tam buğday unları buzdolabında saklanmalı ya da dondurulmalıdır. Un dondurulmadan önce oda sıcaklığına soğutulmalı ve acılık ve tat testi yapılmalıdır.




Besin Değeri:

Buğday unu, kompleks karbonhidratların önemli bir kaynağıdır. Gluten unu haricinde, buğday ununun tüm çeşitleri kalorilerinin %80’ini karbonhidrattan alırlar. Unun türüne bağlı olarak, proteinden gelen kalori yüzdesi 9-15 arasında değişir. (gluten hariç-%45). Yağlardan gelen kalori %5’i geçmez.

Buna ek olarak, yediğimiz her 1 tabak buğday unlu yemek 3-15 g besinsel lif ihtiyacımızı sağlar. Buğday unu, B vitamini, çinko, kalsiyum, folik asit, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, az miktarda sodyum ve diğer geçiş elementlerini içerir.




Buğday unu Çeşitleri:
Beyaz un, buğday çekirdeğinin endosperminin öğütülmesiyle elde edilir.
Çok amaçlı un, sert buğdaydan ya da sert-yumuşak buğday karışımından öğütülmüş beyaz undur. Kek, kurabiye, hamurişi, bisküvi de içeren bir çok ürün çeşidi için en iyi sonucu verir. Çok amaçlı un genelde zenginleştirilir ve bazen beyazlatılır. Beyazlatma işlemi besin değerini etkilemez. Proteini, % 8-11 arasında değişir.
Ekmek unu; sert, yüksek protein içerikli beyaz undan yapılır. Bu unun gluten kuvveti ve protein miktarı çok amaçlı una göre daha fazladır. Beyazlaştırılmamış ve bazı durumlarda askorbik asitle temas etmiş ekmek unu öncelikle ticari fırıncılık için öğütülür, fakat büyük marketlerin çoğunda bulunur. Proteini % 12-14 arasında değişir.
Kek unu, az protein içerikli yumuşak buğdaydan öğütülmüş, iyi dokunmuş ipeksi bir undur. Kek, kurabiye, bisküvi ve bazı hamurişlerinde kullanılır. Kek hamuru büyük oranda nişasta ve az miktarda protein içerir. Bu da keklerin yumuşak olmasını sağlar. İçerdiği protein miktarı %7-9 arasında değişir.
Kendi kendine kabaran un (fosfatlanmış un olarak da bilinir) kabartma tozu ve tuz eklenerek elde edilir. Genelde bisküvilerde kullanılır ve mayalı ekmek yapımlarında önerilmez. Kendi kendine kabaran unlar, tuzları ve kabartma tozları azaltılarak çok amaçlı un yerine kullanılabilir.
Hamurişi ununun özellikleri, çok amaçlı unla kek ununun arasındadır. Genelde yumuşak buğdaydan hamurişi yapımı için öğütülür, fakat kraker, kek, kurabiye yapımında da kullanılır. Sabitlik ve doku bakımından, sert buğday unundan farklıdır. Proteini %8-9 arasında değişir.
İrmik, gluten bakımından zengin, altın renkli sert yazlık buğday olan durum endosperminin kabaca öğütülüş halidir. Serttir, taneciklidir ve şekere benzer. İrmik genelde zenginleştirilerek kuskus ve makarna ürünlerinin yapımı için kullanılır. Bazı özel ekmekler de irmikten yapılır.
Durum unu, irmiğin öğütülmüş halidir. Erişte, şehriye yapmak için zenginleştirilir.
Gluten unu, yüksek protein içerikli yazlık buğdaydan öğütülür. Protein miktarı %40-45 civarındadır. Az nişasta içerir. Genelde diyabet ekmekler için kullanılır ya da az proteinli buğday unuyla karıştırılıp daha güçlü hamur elde etmede kullanılır.

29-12-2009 #5 (mesaj-linki)
Misafir
Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.Ülkemizde de Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetişebilmektedir. Çok sayıda ürünle nadasa girebildiğinden de önemli ve değerlidir.

Temel besinlerin üretilmesindeki en önemli araçlardan biri buğdaydır.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden başlıcaları:
Un, hamur, ekmek, makarna, biküvi, pasta, poğaça, hayvan yemi, ham elyafdır.

27-03-2010 #6 (mesaj-linki)
Misafir
undan neler yapılır
undan neler yapılır

27-11-2010 #7 (mesaj-linki)
Misafir
Kepek (tahılın dış katmanı)
Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)






Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar elde etmek için farklı biçimlerde tekrar birleştirilir.
6 tip buğday vardır:
Sert kırmızı kışlık
Yumuşak kırmızı kışlık
Sert kırmızı yazlık
Yumuşak kırmızı yazlık
Yumuşak beyaz
Durum buğdayı





Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır.

Buğday ne kadar sert olursa, un o kadar çok protein içerir. Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır.

Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır.

Durum buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır.






Depolanması:

Buğday, hava geçirmez kaplarda soğuk ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Ortam rutubeti % 60’dan az olmalıdır.

Ekmek ve kek unu 21ºC’de 6 ay-1 yıl, 5ºC’de ise 2 yıl depolanır.

Saklama odasında yanlış kokular içeren farklı besinler olmamalıdır.

Eğer mümkünse, tam buğday unları buzdolabında saklanmalı ya da dondurulmalıdır. Un dondurulmadan önce oda sıcaklığına soğutulmalı ve acılık ve tat testi yapılmalıdır.




Besin Değeri:

Buğday unu, kompleks karbonhidratların önemli bir kaynağıdır. Gluten unu haricinde, buğday ununun tüm çeşitleri kalorilerinin %80’ini karbonhidrattan alırlar. Unun türüne bağlı olarak, proteinden gelen kalori yüzdesi 9-15 arasında değişir. (gluten hariç-%45). Yağlardan gelen kalori %5’i geçmez.

Buna ek olarak, yediğimiz her 1 tabak buğday unlu yemek 3-15 g besinsel lif ihtiyacımızı sağlar. Buğday unu, B vitamini, çinko, kalsiyum, folik asit, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, az miktarda sodyum ve diğer geçiş elementlerini içerir.




Buğday unu Çeşitleri:

Beyaz un, buğday çekirdeğinin endosperminin öğütülmesiyle elde edilir.
Çok amaçlı un, sert buğdaydan ya da sert-yumuşak buğday karışımından öğütülmüş beyaz undur. Kek, kurabiye, hamurişi, bisküvi de içeren bir çok ürün çeşidi için en iyi sonucu verir. Çok amaçlı un genelde zenginleştirilir ve bazen beyazlatılır. Beyazlatma işlemi besin değerini etkilemez. Proteini, % 8-11 arasında değişir.
Ekmek unu; sert, yüksek protein içerikli beyaz undan yapılır. Bu unun gluten kuvveti ve protein miktarı çok amaçlı una göre daha fazladır. Beyazlaştırılmamış ve bazı durumlarda askorbik asitle temas etmiş ekmek unu öncelikle ticari fırıncılık için öğütülür, fakat büyük marketlerin çoğunda bulunur. Proteini % 12-14 arasında değişir.
Kek unu, az protein içerikli yumuşak buğdaydan öğütülmüş, iyi dokunmuş ipeksi bir undur. Kek, kurabiye, bisküvi ve bazı hamurişlerinde kullanılır. Kek hamuru büyük oranda nişasta ve az miktarda protein içerir. Bu da keklerin yumuşak olmasını sağlar. İçerdiği protein miktarı %7-9 arasında değişir.
Kendi kendine kabaran un (fosfatlanmış un olarak da bilinir) kabartma tozu ve tuz eklenerek elde edilir. Genelde bisküvilerde kullanılır ve mayalı ekmek yapımlarında önerilmez. Kendi kendine kabaran unlar, tuzları ve kabartma tozları azaltılarak çok amaçlı un yerine kullanılabilir.
Hamurişi ununun özellikleri, çok amaçlı unla kek ununun arasındadır. Genelde yumuşak buğdaydan hamurişi yapımı için öğütülür, fakat kraker, kek, kurabiye yapımında da kullanılır. Sabitlik ve doku bakımından, sert buğday unundan farklıdır. Proteini %8-9 arasında değişir.
İrmik, gluten bakımından zengin, altın renkli sert yazlık buğday olan durum endosperminin kabaca öğütülüş halidir. Serttir, taneciklidir ve şekere benzer. İrmik genelde zenginleştirilerek kuskus ve makarna ürünlerinin yapımı için kullanılır. Bazı özel ekmekler de irmikten yapılır.
Durum unu, irmiğin öğütülmüş halidir. Erişte, şehriye yapmak için zenginleştirilir.
Gluten unu, yüksek protein içerikli yazlık buğdaydan öğütülür. Protein miktarı %40-45 civarındadır. Az nişasta içerir. Genelde diyabet ekmekler için kullanılır ya da az proteinli buğday unuyla karıştırılıp daha güçlü hamur elde etmede


Misafir 12 Nisan 2011 10:00

arkadaşlar bu ürünleri nerde kullNIRIZ



Saat: 06:48
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık