MsXLabs
Sayfa 1 / 6

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sağlıklı Yaşam (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/)
-   -   Hayatımızı Kolaylaştıran Pratik Bilgiler (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/5345-hayatimizi-kolaylastiran-pratik-bilgiler.html)

kambis 5 Mayıs 2006 00:30

evet yaşantımız boyunca beklenmedik ters durumlarla mutlaka karşılaşmışızdır ve o an ihtiyacımız olan küçük önemsiz gibi görünen pratik bir bilgidir,kısacası püf noktasına ihtiyacımız vardır .Herkesin dağarcığında bir şeyler vardır .


* halıya dökülen kırmızı şarap döküldüğünde beyaz şarap ile çıkarmayı deneyin bakalım.

* bitkilerinize musallat olan böcekler,
küçük siyah sinekleri yok etmek için 2 çorba kaşığı amonyağı suyla karıştırıp ,bitkiyi sulayın.

Bitkinin yanına sarmısak ekin.sarmısak büyüdükçe bitkinin görüntüsünün bozulmaması için kesin,sarmısak bitkimize zarar vermez böcekler ise kesinlikle kaçacaktır...


arwen 5 Mayıs 2006 04:26

Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz. http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifÇileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifGravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEkmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSüte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.



kambis 5 Mayıs 2006 22:36

· Çalınan bisikletin ya da motosikletin size ait olduğunu kanıtlayabilmeniz için,elenin altındaki borunun içine satış makbuzu veya ruhsatınızın fotokopisi bir kaleme sarıp içine atın…

· Arabadaki küllüklerde yanmaya devam eden izmaritler arabanız için büyük bir tehlikedir.Bunu önlemek için küllüklerin içine biraz karbonat ya da kum koyun. (en iyisi sigara içmemek)

· Halıdaki yeni leke için maden sodası olağanüstü etkilidir.Lekenin üzerine biraz döküp bekleyin sonra süngerle silin.

· Eski lekeler için 2 çora kaşığı deterjan, 3 çorba kaşığı sirkeyi ılık suyla karıştırıp leke yok olana kadar sabırla silin.


· Zor açılıp kapanan fermuarlarınıza kurşun kalem sürün, işe yaradığını göreceksiniz.


arwen 6 Mayıs 2006 03:54

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPatates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur


Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifMayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.


kambis 6 Mayıs 2006 21:12

· Beyaz etli balıkları pişirirken suyuna biraz limon suyu ve süt koyarsanız,etleri daha da beyaz olur.
· Dondurulmuş balığı sütün içinde çözülmeye bırakırsanız,balığın tadı oltadan yeni çıkmış kadar taze olur.
· Balığı lezzetli ve yumuşak pişirmek için,bir süreliğine ¼ bardak sirke,şarap,veya limon suyu katılmış suda bekletin.
· Balık kokusunu çıkarmak için ellerinizi sirke ve tuz ile ovunuz.
· Balık buğulama yaparken yayılan kokuyu azaltmak için ,ya pişirirken suyuna biraz sirke yada pişirmeden önce biraz susam yağı koymanızı öneriyor deneyenler.
· Ve balık tava ve tabaklarınızı soğuk suyla yıkamayı deneyin...
· Deniz tarağı ve istiridye eğer önce soğuk suda yıkanıp plastik bir torba içinde buzlukta ½ saat bekletilirse,kabukları kendiliğinden açılır.yok o kadar vaktim yok diyorsanız istiridyeleri 5 dakika maden sodasında tutun kabukları daha kolay açılacaktır.


cigdemm1907 6 Mayıs 2006 21:23

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifUzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKarnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifLahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEllerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBalık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.


arwen 7 Mayıs 2006 04:38

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.


Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.


kambis 9 Mayıs 2006 23:03

*Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kızartma tavasının içine birkaç defne yaprağı veya adaçayı yaprağı atmayı deneyin.

*Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.

*Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin.

*Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.

*Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

*Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

*Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak veya defne yaprağı koyun.

*Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

*Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.

* Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir. Bir yumurta akı 30 gr. gelmektedir.


Hi-LaL 9 Mayıs 2006 23:50

Ortaya Karışık Pratik Bilgiler..
 
Zift Lekesi:
Üzerine vazelin sürüp bir saat bekletin. Sonra lekeyi eczanelerde bulabileceğiniz karton tetraklorit ile silin. Durulayın ve açık havada kurutun.

Zamk-Uhu Yerine:
Zamkınız kalmadıysa sarmısaktan yararlanabilirsiniz. Birleştirmak istediğiniz yerlere sarımsak sürün kolayca yapışacaktır.

Yumurta (*tazeliği) :
Yumurta tap tazeyken yenmesi şart olan bir besindir. Bu sebeple, yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için geçerli olan bütün yolları bilmeniz gerekir.
__ Yumurtaları tuzlu soğuk suya batırın: Suyun üstüne çıkarlarsa kullanılmayacak durumda olduklarını anlarsınız. Su yüksekliğinin ortasında kalan yumurtalar, rafadan olarak yenilemez ancak başka herhangi bir şekilde pişirilebilir.Yumurtalar suyun dibine düşer ve orada kalırlarsa tazeliklerinden emin olabilirsiniz demektir.
__ Taze bir yumurtanın sarısı, yoğun olan beyazın tam ortasındadır. Daha az taze olan bir yumurtada ise, yumurta beyazı sıvı haldedir. Sarısı ise yerinden kaymıştır. Elinizde sallarsanız \'\' flok-flok\'\' diye bir ses işitirsiniz. Böyle durumlarda, yumurtayı rafadan olarak pişirmemeyi tercih edin. Yumurtanın sarısı dağılmıyorsa bu yumurtanın taze olduğu söylenebilir.

Ütü (* hazırlık) :
Ütüleme işinizi kolaylaştırmak için çamaşırınızın son suyuna tuz koymayı ihmal etmeyin. Böylece ütü daha kolaylıkla çamaşır üzerinde kayacaktır.
__ Çamaşırı henüz nemliyken ütülemeyi tercih edin.
__ Ütüyü çamaşır nemliyken yapamadınızsa, bunları sıcak su serperek hafifçe ıslatın. Suyu emmesi için çamaşırları iyice katlayıp biraz bekletin. Sonra, ütüleyin.

Tencere ( *yandıysa)
Yemeği biraz yaktınızsa, dibine yapışma durumuna göre gereken temizliği yapmalısınız:
__ Yanık çok önemli değilse, tencerenin dibine tuz yayıp bir iki saat bekleyin.
__ Tencereye odun külü koyarak kaynatırsanız da çok iyi sonuç alırsınız. BU işlemlerden herhangi birisini uygulamadan önce, yanan tencereyi ateşten indirir indirmez ıslak bir bezin üzerine oturtursanız çok daha iyi sonuç alırsınız.




arwen 9 Mayıs 2006 23:57

Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifYağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEvde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBulaşık suyunuza
bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPaslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur.



Saat: 11:15
Sayfa 1 / 6

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık