MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sağlıklı Yaşam (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/)
-   -   Hayatımızı Kolaylaştıran Pratik Bilgiler (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/5345-hayatimizi-kolaylastiran-pratik-bilgiler.html)

kambis 5 Mayıs 2006 00:30

evet yaşantımız boyunca beklenmedik ters durumlarla mutlaka karşılaşmışızdır ve o an ihtiyacımız olan küçük önemsiz gibi görünen pratik bir bilgidir,kısacası püf noktasına ihtiyacımız vardır .Herkesin dağarcığında bir şeyler vardır .


* halıya dökülen kırmızı şarap döküldüğünde beyaz şarap ile çıkarmayı deneyin bakalım.

* bitkilerinize musallat olan böcekler,
küçük siyah sinekleri yok etmek için 2 çorba kaşığı amonyağı suyla karıştırıp ,bitkiyi sulayın.

Bitkinin yanına sarmısak ekin.sarmısak büyüdükçe bitkinin görüntüsünün bozulmaması için kesin,sarmısak bitkimize zarar vermez böcekler ise kesinlikle kaçacaktır...


arwen 5 Mayıs 2006 04:26

Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz. http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifÇileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifGravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEkmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSüte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.



kambis 5 Mayıs 2006 22:36

· Çalınan bisikletin ya da motosikletin size ait olduğunu kanıtlayabilmeniz için,elenin altındaki borunun içine satış makbuzu veya ruhsatınızın fotokopisi bir kaleme sarıp içine atın…

· Arabadaki küllüklerde yanmaya devam eden izmaritler arabanız için büyük bir tehlikedir.Bunu önlemek için küllüklerin içine biraz karbonat ya da kum koyun. (en iyisi sigara içmemek)

· Halıdaki yeni leke için maden sodası olağanüstü etkilidir.Lekenin üzerine biraz döküp bekleyin sonra süngerle silin.

· Eski lekeler için 2 çora kaşığı deterjan, 3 çorba kaşığı sirkeyi ılık suyla karıştırıp leke yok olana kadar sabırla silin.


· Zor açılıp kapanan fermuarlarınıza kurşun kalem sürün, işe yaradığını göreceksiniz.


arwen 6 Mayıs 2006 03:54

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPatates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur


Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifMayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.


kambis 6 Mayıs 2006 21:12

· Beyaz etli balıkları pişirirken suyuna biraz limon suyu ve süt koyarsanız,etleri daha da beyaz olur.
· Dondurulmuş balığı sütün içinde çözülmeye bırakırsanız,balığın tadı oltadan yeni çıkmış kadar taze olur.
· Balığı lezzetli ve yumuşak pişirmek için,bir süreliğine ¼ bardak sirke,şarap,veya limon suyu katılmış suda bekletin.
· Balık kokusunu çıkarmak için ellerinizi sirke ve tuz ile ovunuz.
· Balık buğulama yaparken yayılan kokuyu azaltmak için ,ya pişirirken suyuna biraz sirke yada pişirmeden önce biraz susam yağı koymanızı öneriyor deneyenler.
· Ve balık tava ve tabaklarınızı soğuk suyla yıkamayı deneyin...
· Deniz tarağı ve istiridye eğer önce soğuk suda yıkanıp plastik bir torba içinde buzlukta ½ saat bekletilirse,kabukları kendiliğinden açılır.yok o kadar vaktim yok diyorsanız istiridyeleri 5 dakika maden sodasında tutun kabukları daha kolay açılacaktır.


cigdemm1907 6 Mayıs 2006 21:23

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifUzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKarnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifLahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEllerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBalık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.


arwen 7 Mayıs 2006 04:38

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.


Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.


kambis 9 Mayıs 2006 23:03

*Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kızartma tavasının içine birkaç defne yaprağı veya adaçayı yaprağı atmayı deneyin.

*Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.

*Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin.

*Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.

*Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

*Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

*Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak veya defne yaprağı koyun.

*Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

*Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.

* Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir. Bir yumurta akı 30 gr. gelmektedir.


Hi-LaL 9 Mayıs 2006 23:50

Ortaya Karışık Pratik Bilgiler..
 
Zift Lekesi:
Üzerine vazelin sürüp bir saat bekletin. Sonra lekeyi eczanelerde bulabileceğiniz karton tetraklorit ile silin. Durulayın ve açık havada kurutun.

Zamk-Uhu Yerine:
Zamkınız kalmadıysa sarmısaktan yararlanabilirsiniz. Birleştirmak istediğiniz yerlere sarımsak sürün kolayca yapışacaktır.

Yumurta (*tazeliği) :
Yumurta tap tazeyken yenmesi şart olan bir besindir. Bu sebeple, yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için geçerli olan bütün yolları bilmeniz gerekir.
__ Yumurtaları tuzlu soğuk suya batırın: Suyun üstüne çıkarlarsa kullanılmayacak durumda olduklarını anlarsınız. Su yüksekliğinin ortasında kalan yumurtalar, rafadan olarak yenilemez ancak başka herhangi bir şekilde pişirilebilir.Yumurtalar suyun dibine düşer ve orada kalırlarsa tazeliklerinden emin olabilirsiniz demektir.
__ Taze bir yumurtanın sarısı, yoğun olan beyazın tam ortasındadır. Daha az taze olan bir yumurtada ise, yumurta beyazı sıvı haldedir. Sarısı ise yerinden kaymıştır. Elinizde sallarsanız \'\' flok-flok\'\' diye bir ses işitirsiniz. Böyle durumlarda, yumurtayı rafadan olarak pişirmemeyi tercih edin. Yumurtanın sarısı dağılmıyorsa bu yumurtanın taze olduğu söylenebilir.

Ütü (* hazırlık) :
Ütüleme işinizi kolaylaştırmak için çamaşırınızın son suyuna tuz koymayı ihmal etmeyin. Böylece ütü daha kolaylıkla çamaşır üzerinde kayacaktır.
__ Çamaşırı henüz nemliyken ütülemeyi tercih edin.
__ Ütüyü çamaşır nemliyken yapamadınızsa, bunları sıcak su serperek hafifçe ıslatın. Suyu emmesi için çamaşırları iyice katlayıp biraz bekletin. Sonra, ütüleyin.

Tencere ( *yandıysa)
Yemeği biraz yaktınızsa, dibine yapışma durumuna göre gereken temizliği yapmalısınız:
__ Yanık çok önemli değilse, tencerenin dibine tuz yayıp bir iki saat bekleyin.
__ Tencereye odun külü koyarak kaynatırsanız da çok iyi sonuç alırsınız. BU işlemlerden herhangi birisini uygulamadan önce, yanan tencereyi ateşten indirir indirmez ıslak bir bezin üzerine oturtursanız çok daha iyi sonuç alırsınız.




arwen 9 Mayıs 2006 23:57

Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifYağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEvde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBulaşık suyunuza
bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPaslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur.


kambis 12 Mayıs 2006 19:34

*Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz

*Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.

*Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin

*Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz.
Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.


Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir.

Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın.


arwen 14 Mayıs 2006 01:12

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin.

Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz.

Eğer tencere kapağınızın tutucağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı geçirebilirsiniz. Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izalasyon.

Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kulanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir.


KafKasKarTaLi 14 Mayıs 2006 18:42

Klimanin sağlıklı ve ekonomik kullanımı
Yaz aylarında kullanılan klimalarla ilgili olarak yetkililer, kullanıcıların bazı kurallara uymaları halinde klimalarını en sağlıklı ve ekonomik olarak kullanabileceklerini belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, klima kullananların bazı kurallara uymaları halinde klimalarını en sağlıklı biçimde kullanabileceklerini belirterek, "Klimaların montajı ve bakımı kesinlikle yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. Pencere tipi, split ve portatif klimaların hava filtreleri belli aralıklarla temizlenmeli, klima şartlara ve sağlık koşullarına uygun olacak şekilde ayarlatılmalıdır. Yazın oda sıcaklığının dış sıcaklıktan 7-8 derece düşük olması yetecektir" dedi.

Gerek iç gerekse dış tarafta hava sirkülasyonunu engelleyecek bir cismin olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini de dile getiren Mete Kalyoncu, "Soğutulan mekana dışarıdan güneş ışığı çok giriyorsa perde, panjur vb. ile güneşten gelen ısı mümkün olduğu sürece kesilmelidir. Duvar, taban, tavan ve pencereler ısı yalıtımlı olmalıdır. Klima kullanılan odanın kapı ve pencereleri kapalı tutulmalıdır. Klima mutlaka doğru biçimde kullanılmalıdır. Yanlış kullanım sonucu sinüzit olan insanlarda göz dibi iltihabı ve akciğer problemleri görülebilmektedir. Ayrıca nemlendirme bölümlerinde üreyen küf mantarları alerjik zatürreeye neden olabilmektedir" şeklinde konuştu


arwen 15 Mayıs 2006 23:49

Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.
Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile
silin. Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin.Yünlü kumaşta kumaşı
birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.


kambis 16 Mayıs 2006 13:20

.
Pratik ilgiler

Kasar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin.

Kabuklarını soyduğunuz meyveların kararmalarını önlemek için limonla ovun.

Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin.

Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın.

Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.

Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.


arwen 17 Mayıs 2006 00:36

Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin. Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifParlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTeflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir


kambis 20 Mayıs 2006 16:12

Makarnanın...haşlama suyuna bir, iki bas soğan, havuç v.b.sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz

Pastaların... üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.

Kek yaparken... karıştırmak için kullandığınız kasığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kasığı kullanmadan önce süte batırın.

Domatesleriniz... tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin.

Soğanı... akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.

Sarımsağın kabuklarını... daha kolay ayıklamak için bıçağın sırtı ile hafifçe ezin.


arwen 21 Mayıs 2006 00:52

Sigara kulluklerini ...tuzla silerseniz piril piril olur.


Cesitli esyalarin ustundeki ...etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz.


Cay Lekesi ...Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur. Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir. Ilik su ile çalkalanir.


kambis 22 Mayıs 2006 22:23


Yoğurdun suyu... birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılır.İçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalısınız.

Patatesleri kızartmadan ...önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atin. Daha az yağ çekerler.

Sebze pişirirken... yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.

Sebzeler haşlanarak ...kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.

Soğan kavururken... pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz

Patatesin pişirme... suyuna bir kasık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

Havuç...daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.


arwen 25 Mayıs 2006 23:01

Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın. Leke yok olacaktır.
Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.
Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile
silin. Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin.Yünlü kumaşta kumaşı
birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz


kambis 29 Mayıs 2006 20:21


Karnabahar haslarken... içine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.

Bütün sebzelere...biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin.

Sebzelerimiz... kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla karsılaşırsak, içine sirke ve seker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.

Maydanoz ve dereotunu... bas aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.


arwen 29 Mayıs 2006 20:39

Küfe Karşı Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeğinizi koyarken ufak bir kabın içine de tuz koymayıda ihmal etmeyin.
Sarı Beyaz Yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.
Taşarsa Yemeğin taştığı yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.
Bozulmasın Salatayı erken yapmanız gerekirse bozulmaması için üzerine nemli bir bez örtün ve sosunu koymayın. Sofraya alırken sosunu ilave edin.


kambis 31 Mayıs 2006 00:44


Sos hazırlarken... un topağı oluşmasını önlemek için kasık yerine çatal ucuna taktiğiniz, kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanabilirsiniz.

Meyve salatası ...yaparken taze nane yaprağı katip, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.

Karamel... bu öğüdü unutmazsanız, kolay! 1 kahve kasığı su için 5 kahve kasığı seker.

Pirinç pilavı... suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.

Kesik limonu... saklamak için üzerine tuz serpin .

Zeytini... bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.


arwen 3 Haziran 2006 03:02

TANE TANE PİLAV

Pişirdiğiniz pilavın tane tane olmamasından şikayetçiyseniz, pilavı pişirdiğiniz kabın içine pişirme esnasında ince dilimlenmiş bir limon koymanız kafidir. Bu basit işlem, hem pilav tanelerinin yapışmasını önleyecek hem de pilavınızı beyazlatacaktır.


kambis 4 Haziran 2006 23:47


Kati Yumurta... elde etmek için 15 dakika kaynatın. Kabuklarının kolay soyulması için kaynattığımız kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği su budur.

Omletinizi ...bal ile yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kirin. Çok lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.


arwen 6 Haziran 2006 23:58

Şarap Lekesi
Beyaz kumaşta şarap lekesi:
-Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın.
-Örtünün üzerine dökülür dökülmez hemen tuz serpin. İlk yıkamada çıkacaktır. İnatçılık ederse, yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katınız.
Renkli kumaşta şarap lekesi: Lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın.
Beyaz pamuklu örtüde: Hemen lekeli kısmı beyaz şarapla ıslatın.


kambis 14 Haziran 2006 02:38

Lah*****n... pişerken pek de hös olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe kararmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Çatal Bıçak Temizlerken... çatal bıçağınız üzerinde lekeler oluşmuşsa,onları çamaşır suyuna batırabilirsiniz.Çamaşır suyu hem temizler hemde mikroplardan arındırır.Daha sonra iyice durulayın.

Kristalleri ...yıkadıktan sonra içine sirke ve tuz konmuş su ile durularsanız pırıl pırıl olurlar.


helen00 14 Haziran 2006 19:25

pek anlamam amam bi tanede benden
1)mum lekesini için; dökülen yere bez koyun üzerini ütüyle ütüleyin beze çıkar ve mum lezkesi yok olurr
2)sakız lekesi için; her neye bulaşmışşşsa onu buzluga atın donsun sonra kırınn oldu bitti iştee


arwen 16 Haziran 2006 02:01

ÇILBIR YAPARKEN

Çılbır yapmak çok basittir ancak konulacak suyun miktarı konusunda şüpheler bulunur. İdeal su miktarı, yumurtanın üzerini kapatacak kadar olmasıdır. Pişmesini kolaylaştırmak için de biraz tuz ve sirke ilave edilmelidir.


kambis 16 Haziran 2006 02:12

Bakır Kapların Parlatılması...Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırları ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.

Mutfakta Tıkalı Lavaboların Açılması....Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, hemen açılır.


kambis 17 Haziran 2006 02:08

Lavaboyu temizlerken ...Tuz lavaboların temizlenmeside çok iyi yardımcıdır. Kötü kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyide temizler.

Vazodaki çiçeklerin... uzun omurlu olması için suyuna birkaç damla çamaşır suyu katılır.


ByKatip 18 Haziran 2006 16:31

Pratik Sağlık Bilgileri


Kasıntı: Bazen yediklerimiz (acılı, turşu) dokunur. Bu esnada bir su bardağı suya bir limon sıkılıp içilirse kasıntıdan kurtuluruz.

Kanama: Elimiz, herhangi bir yerimiz kesilirse akık yüzük taşıyorsak, kanayan yere bastırılır. Ayva varsa üzerindeki tüyler kanayan yaraya bastırılır.
Kasap elini keserse, hayvan böbreğini ortadan kesip yaraya bastırır. Kan durdurucu iğneyi 2 araştırmacı bilimadamı kasabın bu pratik çözümünden hareketle icat etmişlerdir.

İltihaplı Yara: İltihaplı yaralara kına yakılır.

Susuzluk: Hararet karaciğerden kaynaklanır. Ekşi gıdalar susuzluğu giderir. Bir su bardağı soğuk suya bir adet limon sıkıp içiniz. Salatalık ekşi nar yiyiniz.

Ateş Düşürücü: iki yemek kaşığı sirke bir su bardağı soğuk suya konulup içilir. Vücuda sirke ile pansuman yapılır.

Öksürük - Balgam: Bir kaşık çemen ununa 2 kaşık bal katılıp yenir. Bamya pişirilip yenmeye devam edilir.

Ayak Şişmesi, Burkulma: Soğan doğranır, biraz tuz ve zeytinyağı katılıp, şiş olan yere bağlanır.

İshal: Kahve içine limon sıkılıp içilir. Soğuk bal şerbeti içilir. Ekşi gıdalar yenir.

Kabızlık: Sıcak bal şerbeti içilir. Sinameki kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. Kepekli ekmek yenilir. Keten tohumu öğütülerek her gün yenilir.

Baş ağrısı: Söğüt yaprağı ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak bir su bardağı içilir. Bu aynı zamanda stresin de en iyi ilâcıdır. Oğulotu karabaş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.


Karşılaşıldığında yerel sağlık kurumlarına ve resmi makamlara bildimi zorunlu hastalıklar şunlardır:

1. Çiçek (Small Pox)
2. Hummai Racia (Bitle geçen)
3. Sarı Humma
4. Veba
5. Tifüs
6. Enfluenza (Grip)
7. Kolera
8. Poliemyelit (Paralitik)
9. Boğmaca
10. Difteri
11. Tetanoz
12. Neonatal Tetanoz
13. Kızamık
14. Tifo (Salmonellosis)
15. Paratifo (S paratyphy A.B)
16. Basilli Dizanteri (Shigellosis)
17. Amipli Dizanteri (Amebiasis)
18. Bulaşıcı Sarılık (Hepatit A)
19. Serum Hepatit (Hepatit B)
20. Kuduz
21. Kuduz Şüpheli Isırık
22. Brusellosis
23. Şarbon
24. Menengokoksik Menenjit
25. Guillain Barré Sendromu
26. Kızıl
27. Stereptokok Anjini ve Diğer Streptokok Enfeksiyonları
28. Şark Çıbanı
29. Kala Azar
30. Leptospirosis (Weil Hastalığı)
31. Bilharziyazis (Schistosomiosis)
32. Sifiliz
33. AIDS
34. Lepra
35. Trahom
36. Sıtma (Malarya)
37. Tüberküloz
38. Kreutzfeldt - Jacob (Deli Dana


kambis 19 Haziran 2006 00:38

Çelik tencerenizdeki ...lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kasığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine isleyen kara lekeler çıkacak, hamda pırıl pırıl olacaktır.

Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa...bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.


arwen 19 Haziran 2006 03:30

KARINCALARI UZAKLAŞTIRMAK

Özellikle yaz aylarında mutfağınıza doluşan karıncalar rahatsız edicidir. Karıncaları uzaklaştırmanın en kolay yolu kuru defne yapraklarını ufalamak ve bunları karıncaların bulundukları yere serpmektir.


kambis 27 Haziran 2006 13:18

Kitap nasıl okunur?

Her gün bir kitap okuma hedefi koyan insanlar vardır. Bu hedefi nadiren tuttururlar. Bununla birlikte, hedefi günde asgari bir kitap okumak olmadığı halde günde birkaç kitap okuyabilenler vardır.

Hızlı okuma kursuna gidip kitapların hızlı okumaya elverişli sütun yapısına sahip olmadığı için hızlı okuyamadığını iddia edenler de olur. Bazıları da kafayı hızlı okumaya takar; kitabın başına oturunca hızlı okumaya çalışıp gözleri yorulup uykuya dalarlar.

Şimdi öncelikle bazı varsayımları sorgulayalım. Kitap okumak önemli midir? Önemli olan kitap okumak değil, bir şey öğrenmektir. Öğrenmek ile kitap okumak arasında fark vardır. Bir sürü kitap okuyabilirsiniz; ama hiçbir şey öğrenmeyebilirsiniz. Hızlı okumanın püf noktalarından bir tanesi, meraktır. Eğer gerçekten sizin için önemli bir sorunun cevabını merak ediyorsanız, o merak tatmin olmadan gözünüze uyku girmeyecekse bir günde bir kitap değil, on kitap bile okuyabilirsiniz. Bir soruya cevap aramak, insana amaç verir. Rastgele bir günde, bir kitap alıp okumaya kalkıştığınızda acele etmek (hızlı okumak) için nedeniniz yoktur. Hızlı okuma kursundan mezun oldukları halde, hızlı okuyamayanların başarısızlığının altında, kitap okurken kendilerini hızlı okumak zorunda hissetmeleri vardır. Birincisi bu durum, olumsuz bir gerilim yaratır. İkincisi “ben şimdi hızlı okuyayım; şu anda hızlı okuyorum, gözlerim bir sağa bir sola koşuyor” diye düşünürken insan, içinde bulunduğu okuma eylemine yabancılaşır. Böylece hızlı okuma eylemi başarısızlıkla sonuçlanır. Halbuki kafasında gerçekten soru olan bir insan, sorunun cevabını bulmaya odaklı olduğu için okuma sırasında kendiliğinden bir hız kazanır. Ayrıca kafada bir soru olması, metni anlamlandırmada da çok işe yarar. Metin birdenbire benim sorumun cevabı olan bölümler ve olmayanlar olarak ikiye ayrılır. Elbette en iyisi, hızlı okuma becerisiyle birlikte kafada bir soruya / sorulara sahip olmaktır.

Kitap okurken, değişik insanlar; değişik teknikler uygular. Bazısı satırların altını çizer; bazıları fosforlu kalemle satırları çizer; bazıları paragrafların yanına yıldız koyar. Kitabın özetini çıkaranlara da rastlanır. Bazıları önemli bulduğu yerlerin arasına kitabın kapalıyken dışından da fark edilebilecek birer kağıt koyar. Açıkçası bu yöntemleri pek verimli bulmuyorum.

‘Melih Arat Okuma Yöntemi’ diyebileceğim bir yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hangi kitap olursa olsun, kitap okumaya başlamadan önce boş bir A4 kağıt alınır. Bu kağıt uzun kısmından ortasından ikiye kırılır ve A5 formunda iki sayfa elde edilir. Kırılmış olan kağıdın birinci sayfasının en üstüne kitabın ismi, yazarı, yayıncısı ve yayım yılı belirtilir. Daha sonra birinci bölümün başlığı yazılır. Bölüm başlığını yazmadan önce satırın başına bölümün başladığı sayfa numarası koyulur. Daha sonra bölüm içinde dikkat çeken ya da önemli bulunan cümle ve paragraflar varsa, önce sayfa numarası sonra o cümlenin kendisi uzunsa, o paragrafı hatırlatacak kelimeler yazılır. Bu, kitabın tamamı için yapılır. Böylece kitabın tüm kritik noktaları çok özet ve bir bakışta görülecek şekilde bir kağıda aktarılmış olur. Sonradan kitaptan söz etmek gerektiğinde son derece hızlı bir şekilde, o kağıda ya da belirtilen ilgili sayfalara bakarak konuyu hatırlamak mümkündür. Söz konusu kitabın not kağıtları kitabın içinde tutulabilir; arzu edilirse bilgisayara da kaydedilebilir. Bu çalışma yöntemi sayesinde bir kitabı 10 yıl önce de okumuş olsanız, ne önemliydi ve neredeydi sorularının cevabı saniyeler içinde verilebilir. Eğer bilgisayara kaydedecek olursanız, dosyanın içinde “ara” komutuyla bir konuyu yüzlerce kitap notu içinde arayabilirsiniz.



Melih Arat


badhabbit 10 Temmuz 2006 22:31

ehühehehe,bende yazem bari bir püf noktası ,, haşlanmış patatesleri kolay soyabilmek için haşlamadan önce ortadan cizik şeklinde kesin kestğiniz patatesleri haşlayın haşlandıktan sonra,bir kap içersine 8-10 adet buz atın ve haşladığınız patatesleri bunun içinde 10 saniye bekletin kabukalrını iki elinizle çektiğiniz zaman kolay bir şekilde ayrıldığını göreceksiniz. kolay gelsin:banana:


Mystic@L 11 Temmuz 2006 23:47

İSTENMEYEN KOKULAR http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifUzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKarnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifLahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEllerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBalık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.


kambis 20 Temmuz 2006 22:07

Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.


Mystic@L 20 Temmuz 2006 22:57

Pratik Bilgiler


Ütünün sararttığı çamaşırın sararan kısmını nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra, bir bez aracılığıyla, nemli kısmı ütü ile kurutun. Leke yok olur.


Deri kaplı mobilyalar portakal ve ya limon kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.


Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesini çıkarmanın en kolay yolu saf gliserin ile ovmaktır. Yarım saat bekledikten sonra her zamanki gibi yıkayın.


Kaplardaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın.Veya bir miktar sirke döküp kaynatın. Kireç'in yok olduğunu göreceksiniz.


Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse parlar.




Lavabonuzdan gelen kötü kokuyu gidermek için içine bir avuç kaya tuzu atın. Koku yok olacaktır.


Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir. Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir. Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır.


İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur.


Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin .Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır.
Limon kolonyası kullanarak oluşan çay lekesini çıkarabilirsiniz.


Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu temizleyebilirsiniz.Yağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın. Lekenin yok olduğunu göreceksiniz.

Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tiner bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.


kambis 26 Ağustos 2006 01:46

Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur.

Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz.


Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.

Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin.

Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin.

Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.

Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.

Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz.

Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.

Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.

Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir. Bir yumurta akı 30 gr. gelmektedir.


Bigglook alıntı


Mystic@L 26 Ağustos 2006 13:51

Gümüşlerinizi 20 ml su içerisinde 10 g tebeşir tozu ve 10 g amonyak çözündürülerek hazırladığınız karışım ile ovabilirsiniz.

İpekli, yünlü kumaşlarınız baz çözeltilerinden, pamuklu, keten ve kenevir elyaf ise asit çözeltilerinde zarar görmektedir.

Organik leke çıkarıcılar (aseton, alkol, benzin, karbon tetraklorür, kloroform, eter) kullanıldıktan sonra bölge kuru bezle iyice kurutulmalıdır.

Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın. Leke yok olacaktır.

Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.

Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile
silin. Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin.Yünlü kumaşta kumaşı
birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.




GusinapsE 2 Eylül 2006 00:14

Ezilmiş Halılar
Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzletmek için, ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin. bu işlemi yaparken ütüyü çok fazla bastırmamaya çalışın. Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini göreceksiniz. Gerekirse biraz da fırçalayabilirsiniz.


Çiçekleriniz Bozuluyorsa
Evinizdeki çiçekler bazen böcek yüzünden kurur. Onların çiçek köklerini yemelerini önlemek için sigara külünden yararlanın. Çiçek köküne dökeceğiniz küller, böceğin hastalanıp ölmesini sağlar.

Koltukların Tozunu Alırken
Elektrik süpürgeniz yoksa ve koltuklarınızın tozunu almanız gerekiyorsa, şu yöntemi uygulayın. Tozunu alacağınız eşyanın üstüne nemli bir bez yayın, beze sopa ile vurarak tozunu çıkarın. Çıkan toz nemli beze yapışacaından hem oda tozlanmaz, hem de eşyalarınız tertemiz olur.

Güvelerden Kurtulmak İçin
Güvelerin dolaplarınızı istila etmelerini önlemek için, büyükçe bir portakal alın, üzerine kabuğu görünmeyecek kadar sık biçimde karanfil batırın. Bu karanfilli portakalı giyecek dolabınıza ya da sandığın bir köşesine koyun. Böylece güveleri giyecek dolaplarınızdan uzak tutmuş olursunuz.

Tahta Kapı ve Çerçeve Temizliği
Ellerinizin beyaz veya açık renge boyanmış kapı ve tahtalar üzerinde nasıl kötü izler bıraktığını bilirsiniz. Tahta eşyalar böyle kirlendiği zaman yapacağınız işlem şundan ibaret: Çiğ bir patatesi ortadan ikiye bölün ve lekeli yere hafifçe sürün. Lekeler hemen yok olacak ve eşya eski haline dönecektir. Ayrıca tahta eşyayı temizlemek için şu yöntem de çok etkilidir. İki çorba kaşığı çayı kaynar su içine atın. Su soğuduktan sora renkli kapı veya tahta eşyayı sünger yardımıyla bu su ile yıkayın. Yuşak bir bezle kurutun.

Paslı Eşyalar

Makas ve bıçaklardaki pas lekesini çıkarmak için en iyi çare gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.

Kahve Dökülürse

Üzerinize veya halıya kahve dökülürse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin.

Çivi Çakmak İçin
Duvara büyük çivileri çakmak hiç de kolay değildir. İnsanı oldukça uğraştırır ve sıvanın dökülmesine de neden olabilir. Bunu önlemek için çiviyi çakmadan önce sabuna bulayın. Böylece çivi duvara kolayca girer.




kambis 26 Ekim 2006 00:13

PATATES PÜRESİ İÇİN
Patates püresini yaparken daha lezzetli olmasını istiyorsanız,içine süt de katabilirsiniz.Ama ne kadar süt atacağınızı kestiremiyorsanız,süt yerine süt tozu kullanabilirsiniz.Böylece hem patates püresinini kıvamını rahatça tutturabilirsiniz hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz.

TART HAMURU TOPAKLAŞIYOR MU?
Tart hamurunu karıştırırken topaklanmasını önlemek için içine bir yumurta sarısı ilave edin.İyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.Böylelikle tart hamurunun topaklanmasını önlemiş olursunuz.

YUMURTANIN SARISINI AKINDAN AYIRMAK İÇİN
Yumurtanın sarısını akından ayımranın kolay yolu,yumurtayı bir huni içine kırmaktır.Yumurtanın beyazı huninin içinden geçerek altına tutacağını kaba akacaktır.Dikkat edilmesi gereken nokta ise yumurtanın taze olmasıdır.Bayat yumurta olması durumunda sarısı patlayabilir.

BUZDOLABINDA OLUŞAN KÖTÜ KOKULAR
Buzdolabınıza sinen ve bir süre sonra kötüleşen kokulardan kurtulmanın çaresi ;küçük bir kaba bir miktar süt koyup ağzı açık şekilde dolapta bulundurmaktır.Göreceksiniz süt bir süre sonra bütün kötü kokuları emmeye başlayacaktır.

LEZZETLİ HAZIR ÇORBALAR
Hazır çorbaları hazırlarken içlerine biraz soğan doğrayıp,ince kıyılmış nane veya maydanoz ilave edebilirsiniz.Böylece çorbanızın hem görünümü hem de lezzeti değişecektir.Öte yandan hazır çorbaların yağ oranı düşüktür.Eğer yağ ilavesi yapmak istiyorsanız,çorbanıza,ocaktan indirmeye yakın kızgın yağ gezdirin.

KAŞAR PEYNİRİ ZİYAN OLMASIN
Buzdolabında uzun süre kalan kaşar peyniri kurur ve tadı bozulur.Bu tür peynirleri atmak yerine değerlendirmek istiyorsanız;kaşar peynirini rendeleyip küçük poşetlere doldurarak difrizde dondurun.Böylece kurumuş ve atmak üzere olduğunuz kaşar peynirini atmak yerine,böreklerde kullanmış olursunuz.

TURP SEÇERKEN DİKKAT EDİN
Turp alırken yüzeyinin parlak ve gergin,yapraklarının da taze olmasına dikkaet edin.Uzun süre saklayacaksanız ıslatılmamış turp alın.Turpu soyup saklayacaksanız,üzerine limon suyu sürüp o şekilde saklayın.

DİKKAT!KARBONAT VİTAMİNLERİ ÖLDÜRÜR
Bakiliyat tipindeki gıdaları pişirmeden bir gece önce yumuşaması için suda bekletirsiniz.Daha çabuk yumuşaması için suya karbonat katabilirsiniz.Fakat bu işlem sonucu karbonat bakliyatın içerdiği vitaminleri öldürecektir.

CİĞER KIZARTMADAN ÖNCE
Ciğer tava yapmadan önce ciğerleri batıracağınız una bir miktar karbonat ekleyebilirsiniz.Ayrıca yağı iyice kızdırırsanız,arnavut ciğerinizin tadı çok daha lezzetli olur.Ciğerleri yarım saat kadar süt içinde de bekletebilirsiniz.

HARDAL KURURSA
Uzun süre duran hardal kuruyabilir.Bunu önlemek için kavanozunuzun üstüne biraz yağ gezdirip,bir tutam tuz ekleyerek karıştırın.Hardal kuruduğunda uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem de içine biraz sirke ya da sıvıyağ koyup,eriyene dek karıştırın ve bir tutam tozşeker ilave edin.

KAHVE DEĞİRMENİNİ TEMİZLEMEK İÇİN
Kahve değirmeninizde öğüttüğünüz maddelerin kokusnu temizlemek için;bayat ekmeği parçalara bölerek,kahve değirmenine çekin.Böylece kahve değirmeninde oluşan kokular ekmek tarafından alınmış olacaktır.

PİLAV NASIL TANE TANE OLUR?
Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olmasını sağlamak için;pilav tenceresinin içine pişirme esnasında incecik dilimlenmiş bir limon koyun.Sonuç,her zaman olumlu olacaktır.

KEREVİZİN KOKUSUNU SEVMEYENLER İÇİN
Kervizin kendine has kokusu vardır.Ancak bazıları bu kokuyu sevmezler.Kerevizin bu kokusunu almak için kerevizi pişirme esnasında tencereye biraz lahan turşusu katın.Göreceksiniz kerevizin kokusundan eser kalmayacaktır.





pars_yamtar 21 Aralık 2007 19:58

bilgiler için teşekkürler
bunlarda kimyasal pratikler
-Ütünün sararttığı çamaşırın sararan kısmını nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra, bir bez aracılığıyla, nemli kısmı ütü ile kurutun. Leke yok olur.

-Deri kaplı mobilyalar portakal ve ya limon kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.

-Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesini çıkarmanın en kolay yolu saf gliserin ile ovmaktır. Yarım saat bekledikten sonra her zamanki gibi yıkayın.

-Kaplardaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın.Veya bir miktar sirke döküp kaynatın. Kireç'in yok olduğunu göreceksiniz.

-Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse parlar.

-Lavabonuzdan gelen kötü kokuyu gidermek için içine bir avuç kaya tuzu atın. Koku yok olacaktır.

-Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir. Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir. Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır.

-İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur.

-Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin .Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır.

-Limon kolonyası kullanarak oluşan çay lekesini çıkarabilirsiniz.

-Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu temizleyebilirsiniz.Yağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın. Lekenin yok olduğunu göreceksiniz.

-Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tiner bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.

-İçinde yumurta kaynattığınız su mineral bakımından oldukça zengin olduğu için soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayabilirsiniz.

-Tıkanan lavabolarınızı kaynar sodalı su ile açabilirsiniz. Tıkalı yere döküp bir müddet bekleyin.

-Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli bezle silerseniz buzu rahat çözersiniz.

-Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.

-Bir bezi gliserine batırarak camları bu bezle silerseniz, gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine engel olur.

-Eğer yıkanmayacak kumaşınız ruj lekesi olduysa alkolle silerek kolayca çıkarabilirsiniz.

-Paslanmış demir malzemenizin üzerine bir miktar çinko parçası ekledikten sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su içerisinde bekletirseniz pastan tamamen kurtulabilirsiniz.

-Yağlı boya lekelerinden kurtulmak için lekeyi eter veya asetonlu bezle silmeniz yeterli olacaktır.

-Giysilerinizde oluşan ter lekelerini amonyak şişesinin ağzına tutarak temizleyebilirisiniz. Kokuyu ise yarım çay kaşığı sirke karıştırılmış suya batırılan süngerle silerek yok edebilirsiniz.

-Şarap lekesi taze ise lekeye tuz dökülür .Eğer leke beklemiş ise oksalik asit veya amonyak çözeltisi ila leke yok edilebilir.

-Eğer lekeleri temizledikten sonra o bölgede renk açılması var ise o bölge seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış sünger ile silinirse rengin eski halini alması sağlanır.

-Gümüşlerinizi 20 ml su içerisinde 10 g tebeşir tozu ve 10 g amonyak çözündürülerek hazırladığınız karışım ile ovabilirsiniz.

-İpekli, yünlü kumaşlarınız baz çözeltilerinden, pamuklu, keten ve kenevir elyaf ise asit çözeltilerinde zarar görmektedir.

-Organik leke çıkarıcılar (aseton, alkol, benzin, karbon tetraklorür, kloroform, eter) kullanıldıktan sonra bölge kuru bezle iyice kurutulmalıdır.

-Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın. Leke yok olacaktır.

-Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.

-Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile silin. Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin.Yünlü kumaşta kumaşı birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.


Sedef 21 21 Aralık 2007 22:01

Pratik Bilgiler
» Ağız Kanserleri
» Ağız Kokusu
» Çocuklarda Süt Dişlerinin Önemi
» Hamilelerde Diş Muayenesi ve Tedavi
» Fluorid Uygulamaları

» Bilgiler

http://www.arzuacar.com.tr/images/pratik_bilgiler_clip_image001.jpg· Ağız ve dişlerinizi düzenli olarak 6 ayda bir Diş hekimi kontrolünden geçirtiniz.sağlıklı gibi görünen birçok diş ya ara yüzeyinden yadda dilerin görülmesi zor olan arka yüzeyinden çürümüş olabilir. Unutmamalıdır ki mikropların oluşturduğu asit, dişlerin en dış kısmını oluşturan mineyi eritmekte zorluk çeker. Bir elma kurdu misali diş içerisine nüfuz ederek mine tabakasına nispeten daha dayanıksız olan dentin tabakasını yok eder. Bunun neticesinde çok ufak gibi görülen bir çürüğün esas boyutu hekim tarafından açılınca veya mine tabakasının desteksiz kalması sonucu kırılmasıyla görülür.


· Dişlerinizi günde 2 kez fırçalayınız. Ayrıca günde 1 kez diş ipi ile dişlerinizin ara yüzeylerini temizleyiniz. Unutmamak gerekir ki diş fırçası ile yapılan temizlik dişlerinizin sadece fırça ile temas eden yüzeylerinin temizlenmesini sağlamaktadır.


· Dişlerinizi fırçalayamadığınız durumlarda su ile çalkalamak, şekersiz yada yapay şeker ihtiva eden sakızlardan çiğnemek, elma veya havuç gibi sert yapıda olan ve dişlerin mekanik temizliğini bir nebzede olsa sağlayan meyveler yemek, peynir yerfıstığı gibi tükürük akışını artıracak ve oluşan asit ortamı nötralize edecek yiyecekler yemek diş çürümelerini önlemeye yardımcı olacaktır.
· İdeal olarak sabah ve akşam değişik diş fırçaları kullanmak gerekmektedir. Böylece mikropların rahatlıkla üreyebileceği ıslak bir ortama dönüşmüş olan diş fırçasının kuruması için yeterli zaman sağlanmış olur.


· Diş fırçası seçerken, fırça kıllarının yuvarlatılmış olmasına, fırça sapının ergonomik olarak ele oturmasına ve Diş hekiminiz tarafında başka şekilde önerilmemişse -orta sert- sertlik derecesinde olmasına dikkat ediniz.


· Diş macunu seçerken ise yine diş hekiminiz tarafından başka şekilde önerilmemiş ise; muhteviyatında fluor ve kalsiyum bulunmasına, beyazlatıcı maddeler içermemesine!!! karbonatlı olmamasına!!! dikkat ediniz.


· Piyasada halihazırda satılmakta olan diş parlatma tozları sürekli kullanılmamalıdır. Bu tozların sık kullanılması sonucunda diş üzerinde geri dönüşümü mümkün olmayan oyuklar meydana gelmektedir.
· Çürük nedeni olan şekerli yiyecekleri ara öğünlerde almaktan kaçınmak gerekmektedir.



mechul_adam 19 Ocak 2008 00:36

Su lekesi: Boyamadan önce vazelin sürün.

Küf Lekeleri: Bir beze gliserin sürerek lekeleri silin.

Spor ayakkabılar: Benzine batırılmış, eski diş fırçasıyla temizleyin.

Açık renk ayakkabılar: Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar.

Koyu renk ayakkabılar: Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle temizleyin. Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl gözükecektir.

Vernikli ayakkabılar:Süt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir.

Süet ayakkabılar: Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları, su buharına tutun. Sakın ıslakken fırçalamayın. İyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın.

Rugan ayakkabılar: Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık çatlamalarına sebep olacağı için serin yerde saklayın.

Kahverengi ayakkabılar: Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın sonra siyah cila sürün


Sedef 21 2 Nisan 2008 02:39




http://tbn0.google.com/images?q=tbn:2igvd97E2AzylM:http://www.beykem.com/images/urunler/ecolab/tekstil/ekolab_tekstil_leke_uygulam.jpg

Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir. Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir. Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır.


İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur.

Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin .Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır.


Pollyanna 13 Mayıs 2008 01:39

Süper Bilgiler

1) Gözlüğünüzün vidası çok çabuk çıkıyorsa vidayı takmadan önce, vidanın gireceği deliğe renksiz oje damlatın. Vidayı öyle takın
2) Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyor ise onları bir kaç dakika buhara tutun
3) Makasınızı bilemek istiyorsanız, zımpara kağıdı kesin.
4) Halıdaki sigara yanıklarından, yanık yerler üzerinde zımpara kağıdı ile dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz
5) Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakır. Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin. Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin. İzden eser kalmadığını göreceksiniz
6) Fermuarlı giyeceklerinizi çamaşır makinesine koymadan önce kapalı olup olmadığını kontrol edin. Açıksa zedelenebilirler .
7) Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyun. Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
8) Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine* yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin. Bir bez ile ovalayıp yıkayın Üzerinde hiç bir leke ve çizilme oluşmayacaktır.
9) Ütü yapmayi kolaylastirmak ve süreyi azaltmak için ütü masasinin kilifinin altina alüminyum folyo koyun. Sicagi geri yansitacagindan ütü yapmak daha kolay olacaktir.
10) Bez pabuçlarin temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçlari bir yastik kilifinin içerisine koyun. Kilifin agzini kapayin ve çamasir makinasinda yikayin. Yeni gibi olacaklardir.
11) Buz kaliplarinizi su ile doldurmadan önce bölmelere portakal,limon ve dilediginiz meyve parçaciklari yerlestirirseniz dekoratif buzlar elde etmis olursunuz.
12) Eger ayaklariniz çok isinip sisiyorsa onlari saatlerce sicak suda bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayin. Bilekleriniz ve ayaklariniz sismeyecektir
13) Eger ayaklariniz çok hassas ise, sicak havalarda sikayetleriniz artiyorsa, her sabah bir kaç damla zeytinyagi ile ovalayin
14) Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yikamada bir gece soguk suyun içerisinde bekletin, sonra yikayin, çekmeyeceklerdir.
15) Dirsek ve topuklarinizin sertlesmesini istemiyorsaniz, bir dilim limon ile ovun. Böylece yumusacik olacaklardir.
16) Yeni bir tava satin aldiginizda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatin. Bu islem ilerde kizartmalarinizin tavaya yapismasini önleyecektir.
17) Cevizle dost olun. Içindeki yag beyin hücreleri için çok yararlidir. Kan sekerini düsürdügü için seker hastalarina da uzmanlar tarafindan tavsiye edilir
18) Duvariniza çivi çakacaginiz zaman isaretlediginiz yerin üzerine çapraz bant yapistirin. Çiviyi öyle çakin. Böylece duvarin alçisini çatlatmamis olacaksiniz.
19) Kizartma yagini bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanilir durumda olup olmadigini anlamak için kizgin yagin içerisine bir dilim ekmek atin. Ekmekte kara lekeler olusmuyorsa kullanabilirsiniz.
20) Cevizlerin kabuklarini kolayca açabilmek için onlari bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dagilmayacaktir.
21) Unlarinizin böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yapragi koyun.
22) Firinda patates yapmadan önce , 10-15 dakika haslayin ve çatal ile delin. Daha kolay pisecektir.
23) Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanin içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüsmesini önler.
24) Kullanilmis limon kabuklarini rendeleyip seker ile karistirin. Kavanozun içerisinde buzdolabinda uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altinda hazir bulunur.
25) Kabarik bir omlet yapmak istiyorsaniz, bir çorba kasigi suyun içerisine bir çay kasigi misir unu karistirin.Hazirladiginiz karisimi yumurtaya ilave edin. Böylece kabarik bir omlet yapmis olacaksiniz.
26) Sarimsaklarinizi her zaman elinizin altinda hazir bulundurmak istiyorsaniz kabuklarini soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyagi koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrica bu yag. yemeklerinize, salatalariniza ayri bir lezzet katacaktir.
27) Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin
28) Bisküvileriniz yumusamissa onlari birkaç dakika firinlayin.
29) Çekmeceleri içini bosaltmadan temizlemek istiyorsaniz,elektri süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.
30) Firinda tavuk kizartacaginiz zaman üzerine koydugunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur.
31) Domates salçaniz çok eksi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanizi (sosunuzu) tatlandiracaktir.
32) Mantarlarin daha lezzetli olmasi için pisirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pisirin.
33) Firinda tavuk kizartacaginiz zaman bir limonu ikiye bölün, yarisini tavugun üzerine bastirarak iyice sürün. Diger yarisini ise tavugun içerisine yerlestirin. tavugunuz nar gibi kizaracaktir.
34) 2 Çorba kasigi yogurdu, sulandirilmis 1 çorba kasigi salçayi ve birazda zeytinyagini derin bir kabin içerisinde karistirin.Firina koymadan önce tavugun her tarafina sürün. Çok daha lezzetli olacaktir.
35) Hazirladiginiz kekin ortasina malzeme koyacaginiz zaman biçak ile kesmenize gerek yok. Dikis ipligini kekin etrafina gerip dikkatlice çektiginiz zaman düzgün bir sekilde kesildigini göreceksiniz.*
36) Hazirladiginiz kekin, firinda pisirirken çökmemesi için hamuru kalibi ile birlikte firina koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
37) Pisirdiginiz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme seker yada limon suyu koyun.
38) Hazirladiginiz omletin tavaya yapismamasi için, önce tavayi ocaga koyup iyice isitin sonra yagi döküp kizdirin. Daha sonra karisimi tavaya alin ve ocagin altini kisin.
39) Kesilmis ve açik havada kalmis sogan zararlidir.Kullanmadiginiz sogan parçalarini saklamayin.
40) Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazirladiginizda onlardan bir miktarini buz kaplarina yerlestirin. Kokteyllerin içerisine bunlari kullanin Böylece sulanip tatlarini kaybetmeyeceklerdir
41) Kuru soganlari kese kagidina sardiktan sonra buzdolabinin sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasini önlemis olursunuz.
42) Kizarttiginiz tavugun tekrar isittiginizda lezzetini kaybetmesini istemiyorsaniz tavuk parçalarini bir süzgece koyun.Tencerenin içerisinde su kaynatin ve süzgeci üzerine oturtun.Buharda isitilan tavuk lezzetinde hiçbir sey kaybetmeyecektir.
43) Satin aldiginiz kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayin.
44) Evde pasta yaparken kullandiginiz meyve sekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsaniz hazirladiginiz hamura bir miktar *misir unu ilave edin. Meyveler piserken sulari yogunlasir ve dibe çökmezler.*
45) Kek kalibinizin içine hamurunuzu dökmeden önce ortasina bir serit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pisirdikten sonra kolayca çikartabilirsiniz.
46) Sogan, sarimsak kesmeden önce parmaklariniza limon suyu sürerseniz , istemediginiz kokulardan kurtulmus olursunuz.
47) Kizartma kokularinin bütün eve yayilmamasi için yagin içerisine bir iki dal maydanoz atin.
48) Lambalarinizin üzerine kullanmadiginiz kokularinizdan veya biraz vanilya sürerseniz, lambalarinizi yaktiginizda mis gibi koku yayilacaktir.( Fazla sürmeyin.)
49) Parfümü bitmis küçük parfüm siselerini atmaya kiyamiyorsaniz onlari çamasir dolabiniza koyun. Böylece çamasirlarinizin hos kokmasini saglarsiniz.


mechul_adam 14 Mayıs 2008 20:05

http://img208.imageshack.us/img208/746/ayakkabiws1.jpg

alın size bagcık modeli şekil yaparsınız


shitlembik_00 29 Haziran 2008 22:00

Ütünün sararttığı çamaşırın sararan kısmını nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra, bir bez aracılığıyla, nemli kısmı ütü ile kurutun. Leke yok olur.
Deri kaplı mobilyalar portakal ve ya limon kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.
Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesini çıkarmanın en kolay yolu saf gliserin ile ovmaktır. Yarım saat bekledikten sonra her zamanki gibi yıkayın.
Kaplardaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın.Veya bir miktar sirke döküp kaynatın. Kireç'in yok olduğunu göreceksiniz.
Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse parlar.
Lavabonuzdan gelen kötü kokuyu gidermek için içine bir avuç kaya tuzu atın. Koku yok olacaktır.
Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir. Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir. Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır.
İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur.
Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin .Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır.
Limon kolonyası kullanarak oluşan çay lekesini çıkarabilirsiniz.
Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu temizleyebilirsiniz.Yağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın. Lekenin yok olduğunu göreceksiniz.
Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tiner bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.
İçinde yumurta kaynattığınız su mineral bakımından oldukça zengin olduğu için soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayabilirsiniz.
Tıkanan lavabolarınızı kaynar sodalı su ile açabilirsiniz. Tıkalı yere döküp bir müddet bekleyin.
Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli bezle silerseniz buzu rahat çözersiniz.
Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.
Bir bezi gliserine batırarak camları bu bezle silerseniz, gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine engel olur.
Eğer yıkanmayacak kumaşınız ruj lekesi olduysa alkolle silerek kolayca çıkarabilirsiniz.
Paslanmış demir malzemenizin üzerine bir miktar çinko parçası ekledikten sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su içerisinde bekletirseniz pastan tamamen kurtulabilirsiniz.
Yağlı boya lekelerinden kurtulmak için lekeyi eter veya asetonlu bezle silmeniz yeterli olacaktır.
Giysilerinizde oluşan ter lekelerini amonyak şişesinin ağzına tutarak temizleyebilirisiniz. Kokuyu ise yarım çay kaşığı sirke karıştırılmış suya batırılan süngerle silerek yok edebilirsiniz.
Şarap lekesi taze ise lekeye tuz dökülür .Eğer leke beklemiş ise oksalik asit veya amonyak çözeltisi ila leke yok edilebilir.
Eğer lekeleri temizledikten sonra o bölgede renk açılması var ise o bölge seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış sünger ile silinirse rengin eski halini alması sağlanır.
Gümüşlerinizi 20 ml su içerisinde 10 g tebeşir tozu ve 10 g amonyak çözündürülerek hazırladığınız karışım ile ovabilirsiniz.
İpekli, yünlü kumaşlarınız baz çözeltilerinden, pamuklu, keten ve kenevir elyaf ise asit çözeltilerinde zarar görmektedir.
Organik leke çıkarıcılar (aseton, alkol, benzin, karbon tetraklorür, kloroform, eter) kullanıldıktan sonra bölge kuru bezle iyice kurutulmalıdır.
Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın. Leke yok olacaktır.
Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.
Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile
silin. Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin.Yünlü kumaşta kumaşı
birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.



Saat: 15:11
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık