MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Mühendislik Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/muhendislik-bilimleri/)
-   -   Arşimed Vidası (Arşimed Burgusu) (https://www.msxlabs.org/forum/muhendislik-bilimleri/221454-arsimed-vidasi-arsimed-burgusu.html)

Ziyaretçi 27 Aralık 2008 09:09

Arşimed Vidası (Arşimed Burgusu)
 
2 ek

Arkhimedes burgusu (vidası)

Alıntıdaki Ek 63302

alçak bir yerden yükseğe su çıkarmaya yarayan makine.

İÖ 3. yüzyılda Eski Yunanlı bilim adamı Arkhimedes tarafından, büyük gemilerin ambarlarındaki suyu boşaltmak amacıyla bulunduğuna inanılan bu aygıtların bir türünde, ekseni yatayla 45 derecelik açı yapan bir silindirin çevresine sarmal biçimde sarılmış ve alt ucu suya batırılmış bir boru vardır. Aygıtın ekseni çevresinde döndürülmesiyle su boru içinde yükselir. Arkhimedes burgusunun sabit bir silindir içinde dönen bir sarmaldan ya da şaft çevresinde dönen bir sarmal borudan oluşan türleri de vardır.
Alıntıdaki Ek 63303

Açık ve eğimli oluklar içinde dönen sarmallardan oluşan modern burgulu pompalar, lağım suyunu atık su işleme tesislerine pompalamakta çok etkilidir. Açık oluklar ve burgunun biçimi, büyük parçaların tıkanmaya yol açmadan geçmesini sağlar.

kaynak: Ana Britannica


Daisy-BT 27 Aralık 2008 15:10

2 ek
Arşimed Burgusu
Alıntıdaki Ek 27725
Alıntıdaki Ek 27726

Arkhimedes'in icat ettiği bir çeşit su pompası.

İçinde, çapı kendisininkine yakın bir burgu bulunan boş bir silindirdir. Kolu çevrildikçe, burgu, alttaki suyu yukarı çıkarır. Nil Nehri'nden tarlalara su aktarmakta hâlâ kullanılmaktadır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


fadedliver 27 Aralık 2008 16:20

1 ek
Alıntıdaki Ek 63301
Bazı yazarlara göre Arşimed Mısır’ı ziyaret etmiş ve orada Arşimed’in vidası olarak bilinen bir alet yapmıştır. Arşimed’in bulduğu alet bugün de dünyanın bir çok yerinde kullanılan bir çeşit pompadır.


Yunanlı bilgin Arşimed burgusu olarak da bilinen ve yüzlerce yıl kullanılan su yükseltme düzeneği. O dönemlerde yaşamsal önemi olan suya ulaşılmasını sağlıyordu.

İskenderiyede bulunduğu sıralarda keşfettiği Mısırdaki Arşimet Vidası'ndan halen bugün bile su çıkartılıyor. Bu vida, eğimli olarak dönen halka boru şeklindedir.Bu düzenek yüzyıllarca, madencilik, gemicilik ve tarım gibi pek çok alanda kullanıldığı gibi, günümüzde de halen kullanılmaktadır.



Saat: 04:00

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık