MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Muhasebeci ne iş yapar? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/253152-muhasebeci-ne-is-yapar.html)

leylaleyla 23 Mayıs 2009 19:29

Benim muhasebecilerle ilgili bir ödevim var. ödevin kısaca konusu muhasebecilerle yapılacak ankaette sorulabilecek sorular hazırlamak. bu konuda yardımcı olabilecek olursa çok sevinirim.


fadedliver 23 Mayıs 2009 20:20

İnceleyinizSerbest Muhasebeci


fadedliver 23 Mayıs 2009 20:20

Her şeyden önce hemen şunu belirtelim ki değerli arkadaşlar ; Gerek muhasebe mesleği mensupları arasında olsun , gerekse tacirler ve çalışanlar arasında olsun , Muhasebecilik mesleği iki kısımda ele alınmıştır.Nedir bunlar? , “Ön Muhasebe” ve “Genel Muhasebe”. Tabi bu kavramlar başlıbaşına yasal kavramlar değildir.Sadece iyi niyet kuralları çerçevesinde, ticari ve meslek hayatımıza yerleşmiştir.Maksat yapılacak işi ve işi yapacak kişiyi tayin etmektir.Biz de ,

burada meslek yaşantımıza yerleştiği üzere “Muhasebe Mesleğini” iki kısımda ele alacağız.Önce

“Ön muhasebe” ve “Genel Muhasebe” terimlerinin ne olduğuna değinecek ve ardından da, bu iki konumda yapılan veya yapılması gerekenlerin neler olduğunundan bahsedeceğiz.

ÖN MUHASEBE : Ön Muhasebe; birinci planda, günlük ticari hareketlerden ve firmanın ticari gidişatından haberdar olmak isteyen, Firma ortakları ile

Firma yöneticilerine karşı yapılan muhasebedir.İkinci planda ise firmaya ait işlem ve değerlerin Genel muhasebeden önceki sınıflama ve kaydetme safhasıdır.Resmi evrakların Genel muhasebeye düzgün olarak akışını sağlar. Ön muhasebede bir firmanın ;

-Stok takibi, (Stok: Henüz satılmamış ve depoda veya ambarda bekleyen mala stok(envanter) denir.

-Cari hesap takibi(Cari hesap; Borç/Alacak ilişkisi içinde olduğumuz firmalardır.kime ne kadar borcumuz var veya kimden ne kadar alacağımız var , olduğunu bu program modülünde takip ederiz.)

-Banka takibi,(Bankaya yatırılan veya bankadan çekilen paralar,ödenen çekler,yapılan veya gelen havaleler bu moülde izlenir.)

-Çek/Senet Takibi,(Müşterilerden almış olduğumuz Çek ve Senetler ile Satıcılara vermiş olduğumuz Çek ve Senetlerin takibi burada yapılır.)

-Faturaların Takibi,(Fatura, mal veya hizmetin teslim edildiğini veya teslim alındığını gösteren resmi belgedir.Fatura ile yapılan Mal ve Hizmet alım/satımları bu modülde takibe alınır.)

-İrsaliyelerin Takibi,(İrsaliye mal sevkinde ve tesliminde kullanılan resmi belgedir.Henüz fatura edilmemiş ancak tesllimi yapılmış mallar bu program modülünde izlenecektir.)

-Bordrolar,(Bordro modülünde de; bir firmanın çalıştırmış olduğu personellerin ücret hesaplaması yapılır.İlgili personelin o ay içersinde kaç gün çalıştığı ne kadar ücreti hak ettiği ve bu ücretten yapılan yasal kesintiler, bu kesintilerin nereye,nasıl ve ne şekilde ödeneceğinin takibi yapılır.

Ayrıca remi evrakların düzenlenmesi, tasnifi ve düzgün bir şekilde klase edilerek ilgili yerlere işlenmesi de ön muhasebenin konusudur.


Misafir 19 Şubat 2010 15:02

Muhasebecilik zor bi meslekmidir biraz açıkalrsanız sevinirim :)


Daisy-BT 19 Şubat 2010 15:45

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1701173)
Muhasebecilik zor bi meslekmidir biraz açıkalrsanız sevinirim :)


Her mesleğin zor, kolay ve kişiye özel durumları vardır. önemli olan, mesleğinizi sevmeniz ve bu meslekte kendinizi geliştirmenizdir. Bilgisayar kullanmaktan, sorumluluk almaktan hoşlanıyorsanız ve insanlarla ilişkiniz iyiyse muhasebecilik mesleğinde başarılı olursunuz.
Aşağıdaki bilgilendirmeyi okuyun.


TANIM
Serbest muhasebeci, ticari faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin muhasebe ilkeleri ve hükümleri gereğince, defterini tutan, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameler ile diğer belgelerini düzenleyen kişidir.

GÖREVLER

- Serbest iş yapan kişilerin, resmi ve özel kurumların gelirlerini ve giderlerini, çeşitli adlardaki (işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri vb.) defterlere kaydeder,
- Kişi veya kuruluşların yükümlü oldukları vergi beyannamelerini düzenler, - Kişi ve kuruluşlar adına vergi daireleri ile uzlaşma işlemlerini gerçekleştirir, Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgili işlemleri yapar.

KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ
- Bilgisayar, hesap makinesi, - Yasal defterler, beyannameler, makbuzlar, - Çeşitli kırtasiye malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Muhasebeci olmak isteyenlerin; - Sayılarla işlem yapabilme yeteneğine, - Ayrıntılara dikkat edebilme gücüne sahip, - Büro işlerinde çalışmaktan ve verilerle (sayılarla) uğraşmaktan hoşlanan, - Düzenli, sorumlu, sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gereklidir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Serbest muhasebeciler, büro ortamında ve oturarak görev yaparlar. Görev sırasında birinci derecede verilerle ilgilidirler. Çalışma koşulları düzenlidir. Kişi çalışırken, zaman zaman işletme sahipleriyle, vergi daireleri personeliyle, Sosyal Sigortalar Kurumu personeliyle, bağlı olduğu meslek kuruluşlarıyla ve meslektaşlarıyla etkileşim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Serbest muhasebeciler kendi özel bürolarını açabilmektedirler. Ekonomik hayatın gelişmesi sonucu, vergi mevzuatının kapsamının ve etkinliğinin artırılmasıyla serbest muhasebecilere duyulan ihtiyaç da artacaktır. Özel şirketler muhasebe konularında ehliyetli insanları çalıştırmayı tercih etmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci – Mali Müşavirlik, Yeminli Mali Müşavirlik kanunu gereğince; · Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler dallarında eğitim veren fakültelerde (bu fakültelerden ön lisans düzeyinde diploma almış olmak yeterlidir), · Yukarıda belirtilen alanlarda eğitim veren yüksekokullarda, · Yukarıda yazılı bölümlerde denkliği yüksek öğretim kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarının ön lisans bölümlerinde, · Ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

İlgili fakülte ve yüksekokullara girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puan almak, meslek lisesi düzeyinde eğitime girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve başvuru koşullarını yerine getirmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Bu meslek asıl olarak staj yoluyla öğrenilir. Serbest muhasebeci adayları stajlarını yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci – mali müşavir veya serbest muhasebecilerin yanında ve / veya onların denetim ve gözetiminde yaparlar. Staj süresi ön lisans mezunları için 4 yıl, ticaret lisesi ve maliye meslek lisesi mezunları için 6 yıldır. - Adayların staj konuları, çalışma programları ve staja ilişkin zorunlu eğitim programları Temel Eğitim ve Staj Merkezi (TESMER) tarafından hazırlanır. Bu merkezlerin şubeleri ve serbest muhasebeci ve mali müşavirler odaları staj konuları, çalışma programları ve zorunlu eğitim programlarını adaylara duyurur ve uygulanmasını denetler. - Serbest muhasebeci adayları iki yılda bir yazılı staj ara dönem değerlendirmeleri ve stajın stajın sonunda staj bitirme değerlendirmesine tabi tutulurlar. Stajın tamamlanabilmesi için aday meslek mensubunun ara dönem ve staj bitirme değerlendirmesinde 100 üzerinden en az 60 puan alması yanında staj yptığı meslek mensubunun tezkiyesinin (stajyerle ilgili görüşlerin yer aldığı belge) olumlu olması gerekir.

MESLEKTE İLERLEME
Serbest muhasebecilerin meslekte ilerlemeleri serbest muhasebeci-mali müşavir unvanına hak kazanmaları ile gerçekleşebilmektedir. Ancak bunun için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler gibi alanların birinde lisans eğitimini tamamlamak gerekmektedir.

BENZER MESLEKLER:
Muhasebecilik.


BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU
- Serbest muhasebecilik stajı sırasında staj gördükleri serbest muhasebeci-mali müşavir tarafından sigortalı olarak ve asgari ücretle çalıştırılmaktadırlar. - Serbest muhasebeciler, Maliye Bakanlığı’nca her yıl belirlenen ve yapılan işlerin mahiyetine göre değişen asgari ücret tarifelerine uygun olarak gelir elde ederler. - Her serbest muhasebecinin kazanç durumu işteki tecrübesi, başarısı ve iş kapasitesi oranında değişebilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


Misafir 25 Aralık 2010 16:10

görevini aksattığı zaman ne olur?


Misafir 29 Nisan 2011 11:09

muhasebecinin sgk da yapaca bildirimler ve sigortalı olan kişilere hangi evrakları verir veya onlar adına neleri düzenler


Misafir 17 Haziran 2011 17:53

peki grnrl muhsebe ne? ön muhasebeyi yzmışın buraya genel i yazmamışın


Misafir 13 Temmuz 2011 13:05

muhasebe okumak istiyorum bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?


Misafir 19 Ağustos 2011 15:27

merhaba ! ben muhasebe okumaya karar verdim bu sene tercihimi yapıcam Lise okuyorum. ama muhasebe hakkında bilmediğim şeyler var mesela aldığı maaş ve bide muhasebeden mezun olan insanalar daha sonra Yükselebiliyomu ?


Misafir 24 Ekim 2011 01:40

STAJJJJJJJJJJJJJ BİLGİSİ !!!!!!!!!!!!!!!
 
selam arkadaşlar lojistikte muhasebenin görevleri nedir çookk acill lazım yardım eder misiniz lütfenn ...yada elinizde lojistiğe ait 40 günlük staj dosyası varsa gönderir misiniz LÜTFENNNNNNN :( neval_28@hotmail.com TEŞEKKÜRLER ...


Misafir 16 Kasım 2011 15:57

Muhasebecilik
 
merhaba muhasebe okumak isteyen genc arkadasim muhasebe mezunu on muhasebe ve 5 yil genel muhasebe yapmis biri olarak bu yaziyi sana yaziyorum.bu bolumu secmeden once bi muhasebe burosunu ziyaret etmende fayda var.arkadasimin yazdigi yazidada oldgugu gibi muhasebe dikkat ve sabiri fazlasiyla geretiren bir istir.Beseri munasebetlerinin de iyi olmasi gerekir genel muhasebede calisiyor isen muhattap olacagin kisi sayisi hayli fazladir.evet bu meslekte yukselebilrsin serbest muhasebeci mali musavirler bu meslegin ust mertebelerindendir,dahda fazlasi yeminli musavirlerdir.ucret konsuuna gelince bunukonumun ve calistigin yer belirler.Mesela ben milyon dolarlik evlerde oturan yeminli mali musavirler biliyorum.Ama ben bu meslegin hakkettigi degeri gormedigini dusunenlerdenim.Bu meslege girmeden once emin olmadan karar vermemeni tavsiye ederim ileride pismanlik duymamk icin saglikli karar vermenin onemi buyuk.

Saygilar.yasin


Misafir 15 Aralık 2011 22:17

matematiğim kötü olmştur lise hayatımda eşitarlık okudum kazanamazsam muhasebe okurum diyordum ama bana göre değilmiş düzensiz mt kötü sayılarda kötüyüm okumayın benim gibi hafızası kötü olanlar okumasın bence üzülebilirler


Misafir 24 Ağustos 2012 19:52

ne işiniz var muhasebede gidin başka bişe okuyun kafa yok mu sizde,


Misafir 8 Ekim 2012 18:10

lise 3 muhasebe öğrencisiyim tesadfen bu liseye geldim matemtğim hep kötüydü herkes çok kızdı neden muhasebeye gitin diye çok hırslandım ve çok çalıştım şuan okulda muhasebesi en iy olnlardanım biraz kendinize güveniyorsanız ve erkn yaşta iş sahibi olmak istyursanız muhasebe okumalısınız :) şuan sigorta muhasebesinde çalışıyorum seneye staj görcem ve maaşları oldukca yüksek en az 1,750 başlıyor sizin hırsınıza ve özgüveninize bağlı ben yaptıysam sizde kesinlikle başarırsınız ünv. direk 2 yıllık geçiş var tabi 4 yıllığı kazansanızda fena olmaz :) umrım başarılı olursunuz eğer lise öğrencisiyseniz sadece derslerinize odaklanın 7/24 ders çalışın demiyorum ama sorumluluklarınızı bilin ;)


Misafir 29 Ekim 2012 12:01

Ben ticaret meslek lisesinde muhasebe ve finasman alanında okuyorum. Önceleri matematiğim fazla iyi olmadığından bu bölümü seçmeye korkuyordum fakat korkularımın üzerine giderek başa çıkabiliceğimi anladım. Tercihler yapılırken hiç korkmadan sadece muhasebe ve büroyu yazdım. Allaha şükür muhasebe tuttu. İlk dersimizde modüller dağıtılınca farklı farklı kelimeler görünce garipsedim fakat şu an neredeyse 1,5 ay geçti ve gerçekten bu mesleğe aşık oldum. Eskiden kitabın yüzünü açmazken her gün tekrar yapar oldum. Gerçekten bir dükkana girdiğimde direk gözüme çarpan şey vergi levhası , çalışma ruhsatı oluyor. Ama tabi başarılı olabilmek için öncelikle bu mesleği sevmeniz gerekmektedir. Ayrıca muhasebe bölümünden haftada 7-8 saat muhasebe görerek de yırtamazsınız. Bilgisayarlı Ofis Dersleri,Bilgisayarda Klavye dersleri de var. Klavye derslerinde de Q değil F klavye kullanılıyor. Gerçekten zor fakat bir o kadar da kolay bir bölüm. Tekrar söyleme ihtiyacı duyuyorum bölümü sevmeniz gerekir. Ayrıca titiz,dikkatli,özenli çalışmalısınız. Detaycı olmalısınız. Eğer üniversite istiyorsanız ki ben istiyorum iktisat alanına gittiğinizde zaten bu konulara aşikar olduğunuzdan diğer öğrencilerden 1 adım önde olucaksınız. Fakat bana lise yeter diyorsanız size meslek diplomasını zaten veriyorlar ve herhangi bir muhasebe bürosunda çalışabiliyorsunuz.
Muhasebe önü açık ve ilerlenebilecek bir meslek eğer seçtiyseniz ve tuttuysa gerçekten özel birisiniz demektir. Bu herkese nasip olmaz. :)


-Okuduğunuz için teşekkür ederim.


Misafir 31 Ekim 2012 08:59

staj dosyamı dolurcam muhasebecde staj görüyorum gösteriliyo o dosyayyı hangi işlemleri yazbilirim ?


Misafir 28 Kasım 2012 16:57

evet yükseliyor sırasıyla;
önce muhasebeci
sonra mali müşavir
en son yeminli mali müşavir


ceyda 14 Şubat 2013 12:12

muhaseba
 
ben muhasebeden ödevim var ama bukadar yazı yazamam defterimi


buket duru 18 Mayıs 2013 21:36

muhasebeci
 
TANIM
Serbest muhasebeci, ticari faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin muhasebe ilkeleri ve hükümleri gereğince, defterini tutan, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameler ile diğer belgelerini düzenleyen kişidir.

GÖREVLER
- Serbest iş yapan kişilerin, resmi ve özel kurumların gelirlerini ve giderlerini, çeşitli adlardaki (işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri vb.) defterlere kaydeder, - Kişi veya kuruluşların yükümlü oldukları vergi beyannamelerini düzenler, - Kişi ve kuruluşlar adına vergi daireleri ile uzlaşma işlemlerini gerçekleştirir, Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgili işlemleri yapar.


Misafir 6 Eylül 2013 19:03

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2144294)
merhaba ! ben muhasebe okumaya karar verdim bu sene tercihimi yapıcam Lise okuyorum. ama muhasebe hakkında bilmediğim şeyler var mesela aldığı maaş ve bide muhasebeden mezun olan insanalar daha sonra Yükselebiliyomu ?

muhasebeden mezun olan insanlar elbetteki daha sonra yükselebilirler mali müşavir ve yeminli mali müşavir olabilirler ve daha sonra isterlerse kendi bürolarını açabilirler yada şirketlerde yüksek maaşla çalışabilirler ama tabi mali müşavir yada yeminli mali müşavir olmak için sabretmek ve uzun yıllar beklemek gerekir mali müşavir olmak için iki yıl staj yapman gerekiyor daha sonrada yeminli mali müşavir de olabiliyorsun


Misafir 3 Nisan 2014 15:29

muhsebe
 
muhasebeciler genellikle ne iş yaparlar acil lütfen ödev varda


muhasebeci akif 11 Kasım 2014 13:18

Arkadaşlar ben muhasebe mezunuyum ama muhasebeci olmak sizin kendi bilgi birikiminize bağlı ne kadar matematik zekası= o kadar iyi bir muhasebeci eger bunlar yoksa sozde boşverin muhasebeci olmayı ok



Saat: 06:26

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık