MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Karadeniz Bölgesi'ndeki platolar nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/288816-karadeniz-bolgesindeki-platolar-nelerdir.html)

SÜPRİZ MİSAFİR 10 Aralık 2009 17:24

Karadeniz Bölgesi'ndeki platolar nelerdir?
 
Karadeniz Bölgesi'ndeki platolar nelerdir?


Misafir 26 Aralık 2010 12:00

Karadeniz Bölgesindeki Platolar
1Çubuk Ovası
2Harran Ovası
3Suruç Ovası
4Susurluk Ovası
5Altınbaş Ovası
6Kaçmaz Ovası
7Tutulunca Ovası


_Yağmur_ 8 Şubat 2011 13:12

Batı Karadeniz de yer alan Safranbolu platosu ortalama 500 m yükseltiye sahip peneplen ve alçak platolardandır. Yenice (Filyos) ve kolları Devrek , Araç, Soğanlı ırmaklarıyla parçalanmış olan bu plato kalkerli yapıda olup voklüz kayalıklara sahiptir. Bu kaynaklar sayesinde platodaki vadilerde ileri tarım söz konusudur.

Peneplen platolarının diğer platolardan farkı bunların aşınım yüzeylerinden meydana gelmiş olmalarıdır. Peneplen platoları çoğu kez eski kütleler olduklarından , yüzeyce eski kütlelere ait kayalar yer almakta ve bu eski kütleler içinde altın, gümüş, platin, nikel, krom, çinko, pirit, volfram gibi maden cevherlerine rastlana bilmektedir. Üstelik bu madenler yüzeyde yada yüzeye çok yakın oldukları için kolayca işletile bilmektedirler. Peneplen platoları için diğer bir özellik pınar ve kaynakların bu sahalarda yoğunlaşması ve kaliteli içme sularının özellikle bu sahalarda bulunmasıdır.

BAKINIZ
Karadeniz Bölgesi - Genel Bilgi



Saat: 15:22

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık