MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Saka kuşu bakımı nasıl yapılır, nasıl beslenir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/326579-saka-kusu-bakimi-nasil-yapilir-nasil-beslenir.html)

Teamoore 4 Temmuz 2010 17:00

Doğa kuşu olan saka kuşunun evcil hayvan olarak bakımı nasıl yapılıyor? Kafesleri nasıl olmalıdır?


Teamoore 11 Temmuz 2010 23:40

Saka kuşu nasıl beslenmelidir?
 
Bir saka kuşunu doğal gıda olarak nelerle beslemeliyiz?


ener 12 Temmuz 2010 08:57

Alıntı:

Teamoore adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1797952)
Doğa kuşu olan saka kuşunun evcil hayvan olarak bakımı nasıl yapılıyor? Kafesleri nasıl olmalıdır?

Alıntı:

Teamoore adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1800545)
Bir saka kuşunu doğal gıda olarak nelerle beslemeliyiz?

Saka kuşları kafesde daha doğrusu evde fazla beslenmemesine rağmen bu güzel kuşa evinin bir köşesinde yer ayıranlar var. Bu yazımızda sizlere saka kuşu hakkında genel bilgileri vereceğiz.
Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Başın gerdan ve gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Erişkinlerin uzunluğu 14 cm’yi bulur.
Saka Kuşu Yaşam şekli
Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikeni tohumları ile beslenir. Orman kenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır.
Saka Kuşu Üreme ve Çoğalma
Geç ilkbahar Nisan Mayıs ayları, senede 4 karına kadar yavru verebilirler, fincan büyüklüğündeki yuvaya 4-6 adet yumurta yapar genelde hepsini doldurur 14. günde yavrular yumurtadan çıkar. Yavrular yumurtadan çıktıktan 15 gün sonra yuvadan uçar. İlk başta yüz alın ve ense tüyleri boz renklidir ilk tüyde normal
rengini alır.


Teamoore 13 Temmuz 2010 19:05

Bir saka kuşunu tek halde besleme uygun mudur? Saka kuşları havuza ihtiyaç duyar mı?


Teamoore 26 Aralık 2010 20:11

Temiz su.
Temiz taze yem.
Güneş ışığı.
ve varsa onlara özel Vitamin vermelisiniz.
Olmazsa Veterinere gidebilirsiniz. Geciktirmeyin.


Teamoore 20 Mayıs 2011 00:04

Su hep temiz, yemı de özel yem olmalı. Pet dükkanlarında ve Bircok yerde yem var. Salatalık da yiyebiliyorlar.


Misafirst 6 Temmuz 2011 18:21

kuşlar
 
4-5 senedir beslediğim bir saka kuşum var bana çok alıştı... fakat geçen gün kafesi düştü.. acaba bir şey olur mu? benden uzaklaştığını farkediyorum nasıl davranmam gerekir onu nasıl sakinleştirebilirim... acaba yaralanmış olabilir mi? LÜTFEN YARDIM EDİN (onu çok seviyorum ona bir şey olmasın..! lütfen yardım edin..)


Teamoore 6 Temmuz 2011 21:03

Alıntı:

Misafirst adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2124068)
4-5 senedir beslediğim bir saka kuşum var bana çok alıştı... fakat geçen gün kafesi düştü.. acaba bir şey olur mu? benden uzaklaştığını farkediyorum nasıl davranmam gerekir onu nasıl sakinleştirebilirim... acaba yaralanmış olabilir mi? LÜTFEN YARDIM EDİN (onu çok seviyorum ona bir şey olmasın..! lütfen yardım edin..)

Veterinere götürmen baktırman iyi olabilir ama kesinlikle UZMAN VETERİNER olmalı Götüreceksen kuş konusunda. Ornitolog gibi biri de lazım. Sağlığı iyi kendisi normal görünüyorsa sorun değil. Biraz korku psikolojisine girmiş olabilir. Yaralanma ihtimali de var ama anormallik yoksa problem yok. Daha korkak olabilir...


Misafir 18 Aralık 2011 18:52

saka kuşum var 3 tane erkek ayrı ayrı kafeslerde yem bulamadığımdan çekirdek vermeyi düşünüyorum sadece yerlermi acaba acil cvp lütfn...!!


Teamoore 21 Aralık 2011 04:56

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2260629)
saka kuşum var 3 tane erkek ayrı ayrı kafeslerde yem bulamadığımdan çekirdek vermeyi düşünüyorum sadece yerlermi acaba acil cvp lütfn...!!

Ben hep karışık yem veriyorum.


ali saygın 14 Ocak 2012 23:58

10 önceydi ben 6 yıl besledim süperdi bana göre ama acemi şansıydı galiba o sakadan sonra diger sakalardan hiç randıman alamadım...tamamen şans belki yüz tane sakadan 5 tanesi iyi cıkıyoo bence


Misafir 25 Şubat 2012 22:59

arkadaslar bende erkek sakam var 2yıdır bakıyorum bıde kırmam var anlayan arkadaslara sordum dişi dedıler acaba ciftleşirlermi yardımınız ıcın tesekkurler


pusula 28 Mart 2012 16:36

saka kuşunun kanarya ile kırılması sonucu çıkan yavru erkekte olsa dişide olsa asla yavru vermezler üreme özelliği yoktur ama erkek ve dişisi bulunur


Misafir 20 Mayıs 2012 11:23

dısarıda yavru saka kusu yakaladık onu nasıl besleye bılırıs


Teamoore 21 Mayıs 2012 23:12

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2415454)
dısarıda yavru saka kusu yakaladık onu nasıl besleye bılırıs

Avı yasak bildigim kadarıyla bu kuş türünün ama besliyorsanız kuş yemi, karışık kuş yemi ve tohumları idealdir. Bazıları salatalık da yer, organik salatalık. Ama onu atıştırma olarak yer.


Misafir 25 Mayıs 2012 09:31

saka kuşumun renkleri açık degil ve ötmesini kısa kesiyor


Misafir 17 Haziran 2012 20:27

Birtane erkek sakam var yakalandığı gün ötmeye başladı. Ötüşü nameleri çok güzel daha 1 2 haftalık olmasına rağmen insanların içinde de ötebiliyor. genelde hayvanlar tüy dönemin geçiremeyip ölüyorlar. bende kuşum güzel olduğu için salmaya atarak salmada tüyden daha kolay çıkacağını düşündüm. gerçi tüye girmesine daha çok var ama kuşumun ötüşü çok güzel olduğu için ölmesini istemiyorum yakalandığı günün 5 dakikasına kuş bağıra bağıra ötmeye başladı. Kınası filan çok güzel. Birde dişi olduğunu düşündüğüm saka yavrum var hem erkeğimi hem yavruyu salmaya diğer 2 tane kanaryamın yanına attım. eğer kuşlarımın tüyden çıktıktan sonra normal dişi olan sakayla eşleşme imkanı varmıdır ? Melez almak da düşünüyorum ama normal saka çıkartırsam daha iyi olacağını düşünüyorum. Kuşlarıma ayriyetten bisküvi kırıntıları filan veriyorum bisküvi ile balı karıştırarak veriyorum sizce bi zararı olurmu ? Birde diyelim ki melez almak için dişi kanaryayla erkeğimi eşe attım ve yumurta aldım. Sakayı dişinin yanından almalımıyım alsam kanarya dişi kendi başına yumurtalara yatıp yavruları büyütürmü ?


Misafir 24 Aralık 2012 20:00

eğer kuşun ölüyorsa temiz suya vitamin koy ve kafesten çıkar tenha biyerde dursun inşallah iyileşir


Misafir 24 Mayıs 2013 19:59

yavru saka kuşlar ne yer?
 
bugün parkta yavru bir saka kuşu bulan komşumuz kuşu bana getirdi. ve bu kuş henüz uçamıyor. kanatları var biraz tüylü ama kendini taşıyabilecek kadar değil maalesef.. sadece su içebiliyor şimdilik ben şimdi bu kuşu nasıl beslemeliyim? ölmesini istemiyorum lütfen acilen yardım edin..


Misafir 28 Nisan 2015 19:42

doğadan şaka kuşu yumurtasını muhabbet kuşu veya kanarya cıkarabilirmi?


Misafir 9 Temmuz 2015 13:39

Saka kuşu yumurtaları doğadan alınıp başka bir kuşun altına konulması doğru değildir.Kaldı ki muhabbet kuşu asla.kanarya olabilir ama kesinlik le tavsiye edmiyorum


Baturalp 6 Ocak 2016 01:45

Saka kuşu nasıl beslenmelidir?
 
Sakalar hem tohumlarla hemde canlı böcek,kurt ve karınca yumurtası gibi protein olarak zengin olan şeyleri yerler. Tabiatta tohum veren hemen hemen her türlü bitki tohumunu yerler. Hem yaşamlarını idame ettirmek hemde eşleşmede fayda sağlayan bitkileri iyi bilirler ve zamanına göre yerler.

Sıralamak gerekirse ;
Ayçekirdeği,
Karahindiba,
Çınar ağacı tohumları,
Her türlü diken tohumları,
Çiçek tohumları,
Karaağaç kozolakları,
Çam ağaçlarının polenleri başlıca yiyecekleridir.
Protein ihtiva eden canlılar ise;
Bitki bitleri,
Yaprak kurtları,
Bazı tırtıllar ve böcekler sayılabilir.
Sakalarımıza kafes ortamında bakmak biraz daha dikkatli ve zahmetli bir iştir.

Kafes ortamındaki sakamıza verebileceğimiz yemler şöyle olabilir;
Kuş yemi (sade yem)
Kenevir,
Nijer,
Ayçekirdeği,
Şalgam tohumu,
Anason,
Çim tohumu,
Turp tohumu,
Marul tohumu,
Isırgan tohumu,
Ak darı,
Kırmızı darı,
Deve dikeni tohumu,
Aspur,
Rapiska,
Yulaf (Bu tohumu verirken dikkatli olmak lazım, çok verilirse kuşunuzu tüye sokabilir)
mavi haşhaş tohumu,
Sarı haş haş tohumu
Kara lahana tohumu,
Bu tohumların karışıma katılan oranları yazlık ve kışlık olarak değişir. Buna rağmen, bazı tohumlar vardırki, yaz-kış önlerinde olmalıdır.

Protein sağlıyacak canlılar;
Un kurdu,
Karınca larvasıdır.



Saat: 17:13

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık