MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Bilgisayar (https://www.msxlabs.org/forum/bilgisayar/)
-   -   Format Atma - Nasıl Format Atılır? (Resimli) (https://www.msxlabs.org/forum/bilgisayar/771-format-atma-nasil-format-atilir-resimli.html)

Misafir 12 Ekim 2005 02:20

Format Atma - Nasıl Format Atılır? (Resimli)
 
17 ek
Format Atma Dersi SimuLatörü... Artık Format Atma Konusunda Eksiğiniz KaLmasın...

Windows XP Home ve Professional versiyonlarının kurulumunun nasıl yapıldığını adım adım görelim.
Windows XP CD-ROM'unu takın ve bilgisayarınızın güç düğmesine dokunun.
Not: Bilgisayar açılırken çıkan ekran sizin bilgisayarınızda biraz farklı olabilir.

Öncelikle BIOS'tan Booting from CD-ROM özelliğinin Enabled olduğundan emin olun.
Alıntıdaki Ek 67631

Press any key to boot from CD... mesajını göreceksiniz. Herhangi bir tuşa bastığınız anda sistem takılı olan XP CD-ROM'undan sistem dosyalarını yükleyecektir ve kurulum başlayacaktır. Eğer herhangi bir tuşa basmazsanız bir süre sonra sistem harddiskten boot etmeye çalışacaktır.

Kurulumdan sonra XP CD-ROM'unu cd sürücüde unutanlar karşılarına tekrar kurulum ekranı gelip şok olmasınlar diye alınmış bir önlem...
Alıntıdaki Ek 67632

CD-ROM'dan açılış yapılıp kurulum işlemi başladı, karşımıza ilk çıkan yazı:
Setup is inspecting your computer's hardware configuration...
Alıntıdaki Ek 67633

Bir bekleme süresinin ardından, Microsoft'un klasik mavi yükleme ekranı geliyor
Alıntıdaki Ek 67634

Daha sonra Setup is starting Windows mesajı ve Windows XP Professional Setup yada Windows XP Home Setup ekranı:

ENTER tuşuna basarak devam edersek:
Alıntıdaki Ek 67635

Windows XP Licensing Agreement yani yazılım anlaşması geldi. F8 tuşuna basarak geçelim.
Şimdi önemli bir adıma geldik. Diskin bölümlenmesi ve formatlama işlemi.
Alıntıdaki Ek 67636

Eğer disk daha önceden kullanılmışsa veya zaten içinde başka bir işletim sistemi yüklü ise, bu ekranda varolan disk bölümü görünecektir. Ya da yukarıda olduğu gibi Unpartitioned space adı altında bölümleme yapılmamış disk alanı görünecektir. Siz duruma göre varolan bölümü(partititon) seçip Enter ile devam edebilir veya Unpartitioned space'i seçip C tuşuna basarak bu alanı bölümleyebilirsiniz. Şu anda yukarıda gözükmüyor ama bu ekranda varolan bir bölümü silme imkanı da var(bu durumda o bölümün içindeki herşey gider ona göre..).

Ben önce C tuşu ile bölümledim ve Enter tuşu ile devam ettim.
Alıntıdaki Ek 67637

Bu ekranda ise hangi dosya sisteminin kullanılacağını soruyor.
Alıntıdaki Ek 67638

Eğer varolan bir disk bölümünü seçip bu ekrana gelmişseniz tekrar formatlamadan o bölümü kullanma seçeneğinizde olacaktır. Böylece o bölümdeki bilgiler de korunmuş olur.
Bizim ise şimdi iki seçeneğimiz var: FAT veya NTFS.

FAT Bu dosya sistemi DOS ve W9x'in kullandığı dosya sistemidir. Bu şekilde formatlarsanız, bir DOS disketiyle açtınızda diskinize erişebilirsiniz. Aynı şekilde eğer birden fazla işletim sistemi kullanıyorsanız, mesela bir de W98 yüklü ise, W98 ile açtığınızda bu disk alanını da görüp kullanabileceksiniz.
İki tane büyük dezavantajı var:
  1. Kullandığı dosyalama yöntemi diski 64KB'lık hücrelere bölüyor. Ve bir dosya en azından bir hücreyi kapladığı için, 1KB'lık bir dosya bile oluştursanız diskinizde 64KB yer kaplayacaktır.
  2. NTFS sisteminin sunduğu disk ve dizinlere hatta dosyalara erişimin kullanıcı bazında kısıtlanabilmesi özelliğinden mahrum kalacaksınız.
NTFS DOS disketiyle açınca ve W9x işletim sistemlerinden erişilememesi dışında güvenilir ve XP'nin özelliklerini tam olarak kullanmanıza imkan veren bir dosya sistemi. Bu arada kafanıza belki takılır diye söylüyorum, W9x tarafından erişilemez derken bu ağ üzerinden erişemez demek değil. Aynı makinada birden fazla işletim sistemi varsa bu durum söz konusu olabilir.
NTFS kullanmanızı öneriyorum ve bende NTFS üzerindeyken Enter ile devam ediyorum.

Disk formatlanıyor:
Alıntıdaki Ek 67639

ve dosyalar CD-ROM'dan diske koplayalanıyor:
Alıntıdaki Ek 67640

Ve sistem yeniden açılacak...:
Tekrar açıldıktan sonra malum yükleme işlemleri gerçekleşiyor. Bu sırada bilgisayarın başından ayrılmayın. Aşağıdaki pencereler gelecek ve seçimler yapmamız istenecek.

(Klavye "Türkçe Q" olarak seçiliyse, İleri butonuyla devam edelim. F klavye kullanıyorsanız değiştirebilirsiniz tabi..)
Alıntıdaki Ek 67641
Alıntıdaki Ek 67642

(Ürün anahtarını girin. Windows CD'nin kutusunda ya da bilgisayarınızın kasasında yapışık bir etiket üzerinde yazıyor olacaktır.)
Alıntıdaki Ek 67643
Alıntıdaki Ek 67644

(Normal diyerek ileri tıklayın. Komutlara göre internet ayarlarınızı yapın.)
Alıntıdaki Ek 67645

(Kurulum bitti ve bilgisayar yeniden başlatıldı.)
Alıntıdaki Ek 67646

.. ve XP kurulumu tamamlandı.
Alıntıdaki Ek 67647

Önemli:
Ayrıca format attıktan sonra xp yapılanınca anakartınızın chipset driverını ethernet driverınızı ekran kartı driverınızı ve ses kartı driverınızı hazırda bulundurun.yoksa zor olur bulması..anakartınızın ve diğer parçaların üzerinde markası ve modeli yazar. kendi sitesinden ya da google'da aratarak indirebilirsiniz.

Ama artık bu driverları otomatik olarak tarayan ve internetten bulup indiren programlar da var. Bu konuda çok alternatif var. Yine google sayesinde bu programları bulup bilgisayarınıza indirebilir ve driverlarınızı yükleyebilirsiniz.


ahmetseydi 9 Şubat 2006 08:20

CD den çalışan Windows XP
 
Bir sistem çökmesinden sonra size yalnızca bir kurtarma CD’si yardımcı olabilir. Windows kullanıcıları için artık çok kolay bir çözüm var: BartPE, yani CD’den çalışan bedava bir Windows XP. Bu yazıda, Windows’u kurtarmanın yolunu adım adım göreceksiniz.

Windows yüklü bir bilgisayar ruhunu teslim ettiğinde, kullanıcı iki sorun ile karşı karşıya gelir: Birincisi bilgisayarını tamir etmek, hatta en kötü ihtimalle yeniden kurmak; ikincisi ise bilgisayarında bulunan önemli dosyalarına ulaşmak.

Bozulmuş bir sisteme yeniden hayat vermek ya da yeni bir kurulum öncesi önemli bilgileri yedeklemek için en iyi araç, bir kurtarma CD’si veya DVD’sidir. Böyle bir CD ya da DVD ile bilgisayarınızı başlatabilir ve sabit disklerinize ulaşmaya çalışabilirsiniz. Yine bu sayede bir bilgisayara bir ağ bağlantısı kurmayı başarabilirseniz, önemli verilerinizi yedekleyebilirsiniz.

Acil durumlar için şimdiye kadar üç çeşit kurtarma CD’si mevcuttu:Windows Preinstallation Environment’a (WinPE) yüklenen DOS yazılımları, Linux sistemleri ya da uygun Windows sürümleri. Ancak bugünlerde, amatör bir bilgisayarcının kurtarma CD’si yapmak için keşfettiği akıllıca bir yol daha var: BartPE (HeCHIPCode BartPE). Bu ücretsiz yazılım yardımı ile kendinizi veri kaybına karşı nasıl koruyabileceğinizi şimdi hep beraber görelim.

1.Windows’u kurtarılmaya hazır hale getirin
BartPe ile kendi CD’nizi hazırlamanız hiç de zor değil. Bunun için sadece iki şeye ihtiyacınız var. Windows SP 2 entegreli orijinal bir Windows XP CD’si ve imaj dosyasını yaratacak olan BartPE. SP2 yüklü orijinal bir sürüme sahipseniz işiniz daha da kolay. Eğer sahip değilseniz, SP2 yüklü Windows CD’nizi de kendiniz yaratabilirsiniz. [ Bkn: Windowsla İlgili Dökümanlar Bölümü ]

2.BartPE ile kaynak dosyalarını düzenleme
BartPE, bir CD’nin oluşturulma aşaması boyunca size eşlik ediyor ve kullanımı başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için oldukça uygun.

pebuilder.exe dosyasına çift tıklayarak BartPE’yi başlatın. Çalışan bir Windows XP ISO dosyasını en kestirme yoldan yaratmanız için karşınıza bir kurulum penceresi çıkacak. Lisans bilgilerini gösteren ilk pencereyi Next düğmesine tıklayarak geçebilirsiniz. İkinci penceredeyse SP2 yüklü CD’nin bulunduğu sürücü harfini belirtmeniz gerekiyor, mesela D: veya E:.

3.BartPE için eklentilerin belirlenmesi
Ek işlevleri kullanmak için BartPE’nin, eklenti adı verilen küçük yazılım modüllerine ihtiyacı var. Plugin tuşuna tıklayın.Şimdi ise karşınıza bir kısmı Yes ile seçilmiş, geri kalanının karşısında da No yazan bir eklenti listesi çıkacak. İleri seviye-deki kullanıcılar bu aşamada, oluşturulacak ISO dosyasına bir virüs tarayıcı ya da casus progr*****ları ve reklamları engelleyen bir yazılım ekleyebilirler. Temel kurulum için ise listede hiçbir şeyi işaretlemeyip Build ile sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

4.Windows CD’si için ISO dosyası oluşturma
İsterseniz BartPE sizin yerinize oluşturduğu dosyaları yazabilir. İsterseniz de boot özelliğine sahip bir ISO dosyası oluşturabilir.BartPE, Boot özelliğine sahip ISO dosyasını otomatik olarak oluşturacaktır. Artık ISO dosyasının oluşturulması için gerekli olan tüm veriler hazır: Size tek düşen, ISO dosyasının yazılmasını istediğiniz klasörü belirtmek ve oluşturulacak dosya için “bartpe.iso” gibi uygun bir isim belirlemek. İmaj dosyası, tek bir fare tıklamasıyla oluşturulacak ve birkaç dakika içinde, BartPE işlemin başarı ile tamamlandığını bildiren bir uyarı penceresinin çıkmasıyla işlemi bitirecektir.

5. ISO dosyası yazma
Oluşturduğunuz ISO dosyası artık sabit diskinizde mevcut. Bir CD yazma programı ile bu dosyayı CD’ye aktarabilirsiniz. Bilgisayarınızı CD’den başlatabilmeniz için, imaj dosyasını boş bir CD’ye yazmanız yeterli. ISO dosyası halihazırda sistemi başlatma özelliğine sahip, ancak siz yine de CD yazma programınızda imaj dosyası yazma seçeneği kullandığınızdan emin olun. Bu işlemi, Nero programının Burn Image seçeneği ile yapabilirsiniz. Şimdi ise bilgisayarınızı BartPE ile oluşturduğunuz CD’yle, deneme amaçlı başlatıp BartPE’nin arayüzü ile tanışabilirsiniz. Artık bilgisayarınızı sabit diskinizden başlatamamanız gibi acil durumlar için, elinizde tam randımanlı bir Windows CD’si bulunuyor. Bu CD sayesinde bilgisayarınızı başlatabilir, önemli bilgilerinizi harici sürücülere veya ağ üzerindeki bir başka bilgisayara kolayca yedekleyebilirsiniz.


I3uz_KaLpLi 7 Kasım 2006 17:50

Genellikle BIOS'a giriş Delete tuşudur ama bazı makinalarda F1 F2 vs de olabiliyor açılışta bunu görebilirsiniz. BIOS zaten msdos şeklindedir işleminizi siyah yada mavi ekrandayken yapıcaksınız.


I3uz_KaLpLi 3 Aralık 2006 10:34

Alıntı:

MASALL adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 282588)
formati sizin dediginiz gibi yaptim ama önceki kurulumu silmiyor üstüne yeniden kuruyor.ben tamamen bastan kurmak istiyorum bu konuda yardimci olabilirseniz cok sevinirim.


Kurulum işlemine başlamadan önce yanılmıyorsam dikkatsizliğinize gelmiş şöyle bir seçeneği görmezlikten gelmişsiniz. Şimdi yeni bir WindowsXp kurmak için ESC ye basın yada devam etmek için ENTER e basın tarzında bir şey olması gerek. Eğer burda siz ESC ye basarsanız karşınıza bölümlenmiş harddiskiniz gelir (bölmemişte olabilirsiniz) Burada hangi sürücüde windows kurulu ise gösterir (genellikle C: sürücüsü) sizin burda yapmanız gereken Windowsun kurulu olduğu sürücüyü biçimlendirip yeniden kurmanız. Eğer bu işlemi yapmazsanız üzerine kurması gayet normal.


Teknixs 8 Mart 2007 20:01

Alıntı:

PHoeNixXx adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 382489)
evet java yüklememi istedi yükledim diger programları kaldırıp tekrar yükledim ama yinede olmuyor cöktü gitti yaa :S arkadaslara soryorum formatla herseyi halledersiniz diyorlar ama ben yüklü olan bazı programları kaybetmek istemiyorum tekrar yüklemem cok zor olcak napsam kiii:^)

Format atmak en son çaredir. Format bir çözüm değildir.
Format gerektiğinde atılır. Bir program çalışmıyor yada yüklenmiyor diye format atılmaz.

Format herkezin alıyacağı dilde; Hardiskinizdeki tüm verilerin (Resim, Video, Mp3, Office Dökümanları, Programlar ve işletim Sisteminiz) silinmesi demektir.

Sorununuzun nedeni Kullanıcı hesaplarında; yeni açtığınız oturumun kısıtlı kullanıcı olarak açılmasından kaynaklanıyor. Yapmanız gereken Kullanıcı Hesaplarına girip hesap türünüzü Bilgisayar Yöneticisi (Administrator) olarak değiştirmeniz sorununuzu çözücektir.


Teknixs 2 Mayıs 2007 20:49

Şimdi öncelikle bir kaç konuya burdan hem cevap vermiş olalım hemde yardımcı olmaya çalışalım ortak sorun genelde bilgisayarı CD-Rom desteğiyle başlatamamak sanırım ben buraya yazıcam ama ilerki sayfalarda yine çıkıcaktır.
Buradan resimli olarak anlatamıyorum çünkü her anakartın biosu farklı olduğundan Boot menuleri ve diğer seçeneklerden ayrı ve farklı olacaktır. Bu yüzden biosa girdiğinizde genellikle Boot diye ayrılmış bir bölüm görürsünüz buradan ayarlıyabilirsiniz eğer yoksa First Device Rom = diye geçer yada Startup Device diye gewçebilir bu seçeneği CD-Rom yaparak bu sorunu aşabilirsiniz. Bir başka yolda;

Örneğin Asus marka tüm model anakartlarda bilgisayarın ilk açılışında (Bilgisayarınız ekran kartının özelliklerini gösterir Ram sayar işlemciyi tanımlar v.s yani biosa girdiğiniz yer...) F8 tuşuna basarsanız Windows yükleme ekranı öncesi ekrana mavi bir menü gelir ve hangi drive 'ı kullanarak bilgisayarı açmak istediğinizi sorar. Bu esnada CD-Rom'unuzu seçerek bilgisayarınızı CD-Romdan başlatabilirsiniz. Yalnız bu verdiğim örnek yazlnızca Asus marka anakrtlar için geçerlidir...


Alıntı:

caporeista adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 446247)
c:\>format c bu şekilde de yapabilirsin eğer sistem c de yüklüyse

Format atma konusuna gelince Windows'ta iken ve İşletim sisteminiz C sürücüsüne kuruluyken Dos moduna geçipte format c: yazarak format atamazsınız (windows kurulu olmayan partitiona -bölüme- atabilirsiniz.) bilgisayarınız buna izin vermez... Ya başlangıç CD'si yada Disketi kullanıcaksınız bilgisayarınızı bununla açıp C yi veya D yi formatlıyacaksınız yada Windows kurlum CD'nizde başlatıp windows yükleme öncesi format atıcaksınız.


Teknixs 8 Mayıs 2007 19:26

Alıntı:

ayay34 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 463755)
flash diskim ve dijital kameramı aldığımda içinden tanıtım cdsi çıkmadı başka bilgisayarlarda denedim ikiside çalışıyor benim bilgisayarımda ((donanımın kurulumunda hata oluştu diyor)) usb dosyalarından biri silinmiş olabilir diye söylediler ama çok iyi anlamıyorum bilgisayardan
Çalışmayan program ise ares lite daha önce müzik indirebiliyordum acaba problemmi oluştu diye silip tekrar kurdum fayda etmedi ilginiz için çok tşk ederim:smiley32: (W)

Usb Driverları çoğu yeni sistemlerde özellikle SP1 veya 2 (Windows Service Pack 1-2 ) yamalarından birisini yüklediğinizde otomatik olarak güncellenir ve kendi driver sürücülerine ihtiyaç olmadan yüklenir.
Bilgisayardan anlamıyorsanız en yakın teknik servise götürmeniz tavsiye ederim.
ama bir kaç öneride bulunabilirim yinede...

Ares Lite'ın verdiği hata yada kullanamamanızın nedeni nedir? Yani çalışmıyormu yoksa hata veripğ kendinimi kapatıyor; yada tıklarsınız simgesine hiçbirşey açılmaz bu tarz bir sorunmudur acaba ?


Teknixs 27 Mayıs 2007 20:59

Alıntı:

Lost adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 494996)
Arkadaşlar Benim Sorunumda Format Atmadan Önce Disket Olayı Var Bunu Hala Çözmüş Değilim Disketi Ne Zaman Takmalıyım Ve Disketi Taktıgımda Yapmam Gereken Nedir Yardımcı Olursanız Sevinirim Şimdiden Teşekkür Ederim Kolay Gelsin...

Başlangıç disketi artık tarihe karıştı gibi bişey Windows Vista olsun yada Windows XP 'nun tüm sürümlerinde başlangıç disketine ihtiyacınız yok. Başlangıç disketi sadece yazılım yüklü olmayan bir bilgisayara ön yazılım (Ms-Dos komutları - Bilgisayarın kullandığı Dış komutlar) yüklemek için kullanılır. Bu komutlar sayesinde bilgisayarınızın disklerini yapılandırabilir Ms-Dos tabanlı programları çalıştırabilirsiniz. Başlangıç disketi sadece Windows 98 kurulumunda gerekir oda boot seçenekleri için ve kurulum yapmanız için lazımdır.


NeutralizeR 1 Eylül 2007 02:17

Alıntı:

game_over adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 668912)
slm arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Öncelikle forum çok güsel çok beğendim. yapımcı arkadaşlara teşekkür ederimm

şu formatla ilgili bi sorum olucaktı. Yardımcı olursanız sevinirim.

benim HDD 2 ye bölünmüş durumda ve C: de windows kurulu.ben ikisine de format atmak istiyorum ama bu halde yani şuanki bölünmüş durumuyla değişme olmadan C: ye kurmak istiyorum tekrar ama D: deki veriler de formatlansın istiyorum bunu XP yi kurarken mi yapıcam yoksa kurarken C: yi formatlayıp XP yi kurup D: yi biçimlendircek miyim yardımcı olursanız çok sevinicem ayrıntılı olarak format atmak istiyorum şu an çünkü

XP'yi kurduktan sonra D: sürücüsünü biçimlendirebilirsiniz.


NeutralizeR 1 Eylül 2007 13:29

Alıntı:

game_over adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 668935)
peki eğer virüs varsa D: de yada windows üzerinden bi programı yada oyunu C: ye kaydettiysem sorun yaşamaz mıyım ? silmem mi gerekiyo format atmadan önce

bu arada cwp verdiğin için teşekkür ederim

C:\ sürücüsünü biçimlendirip Windows'u yeniden kurmadan önce de D:\ sürücüsünü biçimlendirebilirsiniz. Açık olan tüm güvenlik programlarını kapatın ve Bilgisayarım > D:\ > Sağ tık > Biçimlendir...


NeutralizeR 8 Eylül 2007 02:43

Alıntı:

DarkLady adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 684576)
Merhabalar bende Laptop uma format atmak istiyorumresimli anlatim cok guzel olmus aslinda yapabilirim anlatildigi gibi ama bende XP cd si yok ve aslinda birazda korkuyorum ya butun pc giderse diye... ama pc im de cok yavas :( lutfen yardim...

1. Windows XP kurulum cd'si edinin.
2. Kendinizi cesaretlendirin.


NeutralizeR 8 Eylül 2007 03:09

Alıntı:

DarkLady adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 684580)
tesekkurler... ;)

aslinda bir CD var ama turkce benim pc ingilizce acaba bir sorun olur mu?

Türkçe Windows XP'niz olmuş olur.


NeutralizeR 18 Eylül 2007 20:11

Sıfırdan kurmak istiyorsanız Yeni Kurulum'u seçiniz.

Windows kapandıktan sonra bu konuda anlatıldığı gibi kuruluma devam edebilirsiniz.


NeutralizeR 19 Eylül 2007 17:26

Bilgisayarınızı Windows kurulum cd'si ile başlatmanızı tavsiye ediyorum. Elinizdeki CD sorunlu ise başka bir CD bulmalısınız.


torchbearer 23 Şubat 2008 19:49

Alıntı:

sebinli adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 949675)
ya birader bunLar için SaoL ama bazı bilgisayarlarda direk otomatik format atmaya qeçmiyor bios ayarı diyiyorlar qaliba onu nasıl halledicez resimli bir anlatım yaparsan sevinirim.

Bios dan başlama sürücüsü harddisk olarak ayarlanmışsa hiçbir bilgisayarda cd den boot etme özelliği çalışmaz. BIOS a girmek için bilgisayarı yeniden başlatın ve sürekli DELETE tuşuna basın. Önünüze mavi ekran gelecektir. Buradan advanced bios settings i [gelişmiş bios ayarları (bazı bios lar Türkçe olabiliyor)] seçin ve bu bölümde yer alan first boot device ı enterlayarak cd rom u seçin. Bu işlemden sonra Second boot device ı da harddisk olarak seçin. Bu işlemlerden sonra ayarları kaydedin (kısaca F10 ve Y tuşlarına basın ve enterlayın). Boot edilebilir cd yi taktığınızda format atma özelliği aktiftir ve başlamış olur.


NeutralizeR 4 Mart 2008 20:12

Alıntı:

torchbearer adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 963160)
Benim sorum biraz değişik olacak. Belki size göre çok kolay gelebilir ancak bu işte bayağı bi sorunla karşılaştığım için bilen ve tecrübesi olan birinden bilgi edinmek istedim. Soruma geçeyim.

Şu anda bilgisayarımda Windows XP (Windows XP PRO SP2) yüklü ve XP yerine Vista Home Premium kuracağım (Yalnız XP C ye kurulu Vista yı da D ye kurup ikisini aynı anda kullanmak istiyor değilim, XP yi tamamen ortadan kaldıracağım ve tertemiz bir Vista olacak). Buraya kadar herşey güzel. Fakat sorun burada başlıyor. XP deki gibi Vista DVD sini takıp formata geçtiğimde bölümü siliyor ve daha sonra format atmaya geçmiyor. DVD nin bootable olduğunu biliyorum. XP nin boot sektör dosyaları olduğundan dolayı mı böyle yapıyor? Bu boot dosyalarını silmem için F Disk atmaktan başka çarem yok mu?

Mesela XP deki gibi sürüm yükseltme olanağının var olduğunu biliyorum ama öyle de temiz bir kurulum olmadığından da haberdarım. Öğrendiğim kadarıyla Windows XP Home Edition ın üstüne çok rahat bir şekilde Vista kurulabiliyormuş ancak XP PRO da boot dosyaları sorun gösteriyormuş bendeki gibi.

Bu konuda bayağı bir araştırma yaptım. Herkes Xp üstüne normal kurulum yapıldığını söylüyor. Çok az kişi de benim gibi sorunla karşılaşmış fakat sorunun giderilmesiyle ilgili hiçbir açıklamada bulunmamış.

Bi de F Disk atarsam harddiskin bölümleri gidecek mi? Açıkça söylemek gerekirse F Disk atınca harddisk tek bir bölümden mi oluşması gerekiyor? Açıkçası bu F Disk olayına hiç içim sinmiyor diyebilirim. Başka bir çaresi olmalı bence :S *-)


Ve son olarak da, diyelim ki sorunu yardımla hallettik sonrasında Vista kurulumunu yaptım. Şu anda harddisk iki bölümden oluştuğu için D nin görünmesi muhtemel mi yoksa oraya da bir format gerekiyor mu?

Vista CD'si kendinden başlayan kuruluma sahipse, Partition Magic ile önce kurulum yapılacak olan sürücüyü sıfırlayabilirsiniz. Mevcut disk yapılandırması korunmuş olur.


torchbearer 4 Mart 2008 20:20

Alıntı:

NeutralizeR adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 963162)
Vista CD'si kendinden başlayan kuruluma sahipse, Partition Magic ile önce kurulum yapılacak olan sürücüyü sıfırlayabilirsiniz. Mevcut disk yapılandırması korunmuş olur.

Peki partition magic i (bu windows un kendisinin bölümleme sihirbazından bahsediyoruz sanırım) kullanmak için yazacağım komutlar neler acaba?

Zamanını çalmak istemem ama NeutralizeR biraz daha açıklayarak anlatabilirsen. Çünkü formatın yarısında kalmak çok sinir bozucu olduğundan sıkıntı verici bir olay


NeutralizeR 4 Mart 2008 20:33

Alıntı:

torchbearer adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 963165)

Peki partition magic i (bu windows un kendisinin bölümleme sihirbazından bahsediyoruz sanırım) kullanmak için yazacağım komutlar neler acaba?


Zamanını çalmak istemem ama NeutralizeR biraz daha açıklayarak anlatabilirsen. Çünkü formatın yarısında kalmak çok sinir bozucu olduğundan sıkıntı verici bir olay

Partition Magic - Windows Disk Yöneticisi

Bu arada pratikte yapmak istediğini yapmadım daha önce. Ama işe yaramalı.


C O D 5 Mart 2008 20:47

Alıntı:

torchbearer adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 963165)

Peki partition magic i (bu windows un kendisinin bölümleme sihirbazından bahsediyoruz sanırım) kullanmak için yazacağım komutlar neler acaba?


Zamanını çalmak istemem ama NeutralizeR biraz daha açıklayarak anlatabilirsen. Çünkü formatın yarısında kalmak çok sinir bozucu olduğundan sıkıntı verici bir olay



XP ' den acilen kurtulmak istiyorsan arkadaşımm pek yardımcı olamıycam ama !
acelem yok , sağlam ve emin olsun dersen..

Virtual Machine kurup ! 32 bit Vista ULTiMATE ile deneyip netice verebilirim..

haa bilğim dahilinde birşey söyleyeyim..

Önceden cp pro olan bir makineye ultimate yüklemesi yapıldıktan sonrada ! diger sürücülere errişim ve diger imkanlar xp deki gibi senkronize çalışmakta ! Xp ile fazla uyumsuz değil açıkcası ! ikisininde kullandığı dosya sisteminin temelinde NTFS yapmakta Vista biraz daha geliştirilmiş ve makyajlı hali hepsi bu..

Ayrıca Vista ya geçmek için biraz daha bekle derim tavsiye olarak ! En azındanb 2008 'in 2. yarısına kadar.


torchbearer 6 Mart 2008 03:33

Alıntı:

C O D adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 964434)
XP ' den acilen kurtulmak istiyorsan arkadaşımm pek yardımcı olamıycam ama !
acelem yok , sağlam ve emin olsun dersen..

Virtual Machine kurup ! 32 bit Vista ULTiMATE ile deneyip netice verebilirim..

haa bilğim dahilinde birşey söyleyeyim..

Önceden cp pro olan bir makineye ultimate yüklemesi yapıldıktan sonrada ! diger sürücülere errişim ve diger imkanlar xp deki gibi senkronize çalışmakta ! Xp ile fazla uyumsuz değil açıkcası ! ikisininde kullandığı dosya sisteminin temelinde NTFS yapmakta Vista biraz daha geliştirilmiş ve makyajlı hali hepsi bu..

Ayrıca Vista ya geçmek için biraz daha bekle derim tavsiye olarak ! En azındanb 2008 'in 2. yarısına kadar.

Yoo benim acelem yok tabiki. Ancak demek istediğim şu bendeki Vista kurulum cd sinde Sürüm yükseltme (Upgrade) veya gelişmiş (Temiz kurulum) diye bi bölüm yok. Yani diğer bir deyişle ilk kurulumda herhangi bir yanlışlık yapmayayım düşüncesiyle (kurulmasının çok basit ve kısa bi zaman aldığından haberim var tabi) resimli anlatımlara baktım. Orada ilk başta önceki cümlede söylediğim gibi yükseltme seçeneği çıkmadığı için muzdarip oluyorum. Ayrıca D ye dokunmadan C yi nasıl Vista kurulumuna hazır duruma getiririm diye düşünüyorum. Neutre Partition Magic le harddiskin sıfırlanması gerektiği fikrini öne sürdü. D deki bilgiler ve dosyalar 100 GB olduğu için yedekleyebileceğim bişey yok elimde şu anda. O yüzden kıvranıyorum birazda

Hee unutmadan Sanal Makine olayında kurulum yapacaktır. O konuda herhangi bir takıntım yok. Yani Vista nın performansı nasıl diye de kaygılandığım yok. Bi de Vista yı şimdilik kurma uyarında SP1 çıkmadan tam stabil çalışmıyor düşüncesindesin sanırım. Oyunların çoğunda da sorun çıkardığı için böyle bişey diyor olabilirsin ancak ben elimdeki bütün programları ve donanım sürücülerini Vistaya uygun olarak hazır hale getirdim (Vista için sürücüleri indirdim, masraf edinmedim yok yere).

Şunu da söylemeden edemeyeceğim, Home Basic sürümündeki (ses kartında sorun çıkarmalar, tanıdıktan sonra cızırtılar başlama gibi) hatalar giderilmiş gibi tabiki güncelleştirmelerin büyük önemi var.

vLite programıyla da kompakt hale getiriyorum gerçi

Not: Son olarak da aynı cd yle arkadaşım kendi bilgisayarına kurdu (Onun önceki işletim sistemi Vista Home Basic di)


NeutralizeR 16 Mart 2008 07:21

Alıntı:

serveryilmaz adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 976505)
Arkadaşlar bana kim yardım cı olur bilmiyorum. b ilgisayarım acayip yavaşladı. her türlü virus programı ile tarama yaptım virüsleri sildim. bi r sürü ayar yaptım. xp yi yeniden yükledim. ama kurulu sistemin üzerine onarma yaparak. çünkü bende format yapmaktan korkanlardanım. merak ettiğim konu şu. ben bilgisayarımdaki herşeyi feda etmeye hazırım. b enim istediğim bilgisayarın tümüne format atmak. yani hard disklerde hiç bir şey bırakmadan bunu yapmak.

şimdi arkadaşım senin anlattığın bu format sadece windowsun kurulacağı dizine mi format atıyo yoksa hard diskin tamamına mı ben onu anlamadım. cahilliğimi bağışlayın. pek teknik bildiğim söylenemez.

yardımcı olursanız sevinirim.

birde format atarken bu cd sürücüler hard diskler bunların tanıtımı falan da yapılacak. bende pek donanım yok. bilgisayarın kendi donanımı var. kamera falan onları kurarım tekrar da. benden bişeyler isteyecekmi format atarken ben onu anlamadım. arkadaşlar yardım ederseniz sevinirim.

Sadece Windows'un kuruluğu olduğu bölüme format atabilirsiniz. Harddisk, cd-rom gibi aygıtlar için sürücü yüklemeniz gerekmemektedir. Windows XP bunları otomatik olarak tanır.


torchbearer 27 Mart 2008 18:12

Alıntı:

yimake adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 990638)
Arkadaşlar acil yardım format atarken hata yaptım ve iki tane işletim sistemi oldu ikiside c de birini silmem lazım fakat bir türlü silemedim işletim sistemi xpi

Bir dakika! XP yanına XP kurduğunuzu mu söylüyorsunuz yoksa ben mi öyle anladım sadece. Benim aklımdaki şekilde yaptıysanız o tam olarak format sayılmaz (Normal oturum açıkken XP cd sini açıp oradan yükseltme veya yeni kurulum yaparak format attığınızı düşünüyorsanız iki tane olduğunu sanabilirsiniz. İki tane kullanıcı adı bulunur ve birisine giremezsiniz). Böyle bir durumdan bahsediyorsunuz galiba.

Başka bir durumda, aynı bölüme iki tane aynı işletim sistemi (XP-XP, Vista-Vista) kurulmasına izin vermeyecektir

Hatta aynı bölüme XP ve Vista birlikte yüklenemez.


torchbearer 28 Mart 2008 01:31

Alıntı:

yimake adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 992066)
hayır yanlış anlamadın acılışta iki tane işletim sistemi çıkıyor ve ikiside çalışıyor artı ikiside c.de ikisinede giriyorum aynı bölümde xp xp var

Herneyse sen silmek istiyordun. Kullanılmayan XP nin nerede olduğunu tartışmaya gerek yok. Bilgisayarım üstünde sağ tıkla ve özellikler de. Burada açılan küçük pencerede Gelişmiş sekmesine gel. Başlangıç ve Kurtarma başlığı altındaki ayarlar düğmesine bas. Burada da düzenle diye bir düğme daha bulunur. Açılan not defteri ilk açılışta görmüş olduğun işletim sistemi listesini verir, yani boot sektörün başlangıcı. Burada kullanmadığın işletim sistemini sil ve CTRL + S veya dosya başlığından kaydet diyerek çık. Şu anda Vista kurulu olduğu için örnek olarak veremiyorum ancak üst üste aynı tipte yazı olur

Microsoft Windows XP Professinal /fastdetect /noexecute gibi

bunların partitionlarına dikkat etmelisin. Birinde 1 yazar diğerinde 2. Yanlışı silersen geri alma seçimin tabiki var. Ancak yine de yanlış yapmamak için dikkat et.

Doğruluğunu tespit ettikten sonra kullanmadığın XP ni Shift + Delete le silebilirsin.


NeutralizeR 7 Nisan 2008 16:12

Alıntı:

roseered adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1006795)
sevgili arkadaşlar ya benim soniya marka pc cam cd'yi disk sürücüsüne yerleştirdikten sonra,kamera yükleme programlarının tamamını sonia kamera cd yükledim!..sonradan donanım algılama sihirbazım karşıma çıkıveridi,ordan yükle tuşuna bastım ama yükleme sırasında beni yarıyolda bırakıyoo...benden uygun bir dosya yolu istiyor ,oysa indirdiğim uygun dosyaları indiremiyorum !..örneğin Autorun exe ve menu exe uygun dosyalar gösterilirken pc de bu dosyaları bulamadım..yada cd sürücüsünden tekrar sorunsuz nasıl yükleyebilirim..ilgilenen arkadaşlarıma şimdiden teşekür ederim

Uygun dosya yolu olarak CD sürücünüzü göstermeniz yeterli olabilir.

Aygıt Yöneticisi > Sürücüsünü yükleyeceğiniz aygıt > Sağ tık > Sürücüyü Güncelleştir > Listeden ya da belirli bir konumdan yükle > Çıkarılabilir ortamda ara (disket, CD-ROM) > İleri

Bu işe yaramazsa;

Aygıt Yöneticisi > Sürücüsünü yükleyeceğiniz aygıt > Sağ tık > Sürücüyü Güncelleştir > Listeden ya da belirli bir konumdan yükle > Arama. Yüklenecek sürücüyü ben seçeceğim > İleri > Disketi Var... > Gözat... > CD-ROM sürücünüze girin, alt klasörlerine bakın (driver vs) > İleri


torchbearer 29 Mayıs 2008 15:22

Alıntı:

BiliBon adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1071686)
Yha Ben Bu Pc Dilinden Anlamam Arkadash Ne YapcamM Pc AçılırKen F2 ye bascan sonra.....Ama Dosyaları Nereye Atıcam Yani SaklıcamM Nereye Format Atıo Bu Pc NOLUR YARDIM NOLUR YARDIM

Bunun cevaplanması oldukça uzun bi zaman alabilir. Size bunları söylemek yerine çok basit bir şekilde sanal olarak format atmayı öğretecek bir program var. Bu programı indirip denemeye başlarsanız format atmanın ne kadar kolay bişey olduğunu görebilirsiniz. Sadece şunu diyeyim. Nereye format attığını söylemek zor çünkü bunu siz seçiyorsunuz.

Dosyaları nereye atacağım derken; işletim sistemi C sürücüsünde kuruluysa D sürücüsüne almalısınız. Buradan yola çıkarak işletim sistemi C deyse C ye format atmalısınız.


NeutralizeR 4 Haziran 2008 20:58

Alıntı:

mask01 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1079554)
merhaba arkadaşlar burda anlatılanları iyice okudum.Ve ilk kez pc ye format atmayı deneyecem.Yalnız şöyle bir sorunla karşılaştım Cd Room Drive yok :)
Evet benim biosa del tuşu ile giriliyor boot bölümünde CD room veya DVD diye bişey Yok malesef..Ne yapmam gerekiyor sizce?

yani şu seçenekler var(boot menüsünde)
>boot device priority
>boot settings configuration
>security

evet arkadaşlar gördüğünüz gibi CD Roomu 1 aygıt olarak ayarlayamıyorum çünkü yok :)

Boot Device Priority altından CD-ROM'u seçeceksiniz.


NeutralizeR 6 Haziran 2008 22:08

Alıntı:

scelimx adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1082321)
Merb yine ben Format Cd'sini Taktım son çare format atıcam fakat atmadan önce sormam gereken bişi var harddisk c:\ d:\ diye ayrılmış durumda d:\'ye yedekledim herşeyimi o kısma bişi olsun istemiyorum sadece c:\ kısmına atabilmek için ne yapmam gerekiyor.. teşekkürler

Format işlemini başlattıktan sonra Windows'u nereye, ne şekilde kurmak istediğiniz soruluyor. C: sürücüsünü seçmeniz yeterli. Konunun ilk mesajlarını inceleyin.


torchbearer 7 Haziran 2008 14:56

Alıntı:

scelimx adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1082704)
Evet Formatı İstediğim şekilde Kurdum ve Yeniden Aranızdayım NeutralizeR Sen Bu internet portalında 1 numarasın senin yerini dolduracak kimseye rastlamadım yardımların için teşekkürler.. E bukadar iltifata bi soru daha sorayım format attım fakat nette ekranın kaydırma çubuğu ile aşağı veya yukarı çekince sayfa donuk akıyo.. pencereleri sürüklerkende..
acaba ekran kartı driver'ı gerikli anlamına mı geliyo bu..
Ekran kartıma baktım asus en6200/128mb driver'i indirdim fakat yükleme yapacağım bi dosya gelmedi bu konuda yardımınıza ihtiyacım var..

Evet, ekran kartı driver ı yüklenmediği için ekranda yavaş hareket etme oluyor.
İşletim sistemi belirtilmediği için her iki sistem içinde driver verdim.

Windows XP 32 bit için NVIDIA GeForce 6 serisi Driver'ı

Windows Vista 32 Bit için NVIDIA GeForce 6 Serisi Driver'ı


torchbearer 23 Haziran 2008 13:14

Alıntı:

caner_1616 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1101846)
değerli arkadaşların benim adım caner ben pc'ye ilk defa format atacağım kendim bir kere atmaya çalışmışdım ama yanlış bişeyler yapmışdım tabi o zamanlar benim internet falan yokdu şimdi oldu ve bu konun ilk anlatışlarını yazıcıdan çıkarttım (unuttursam bakarım diye :D)

şimdi benim 2 sorunum olacak

1) bu windows xp ye format atarken C ile D mi formatlanıyor yoksa sadece C mi eger sadece C ise D ye de nasıl atabilirim.

2) benim klavye USB girişlidir format atar iken Usb sistemi algılarmı yani kod. falan yazmak istediğimde yazarmı

yarın pc ye format atmayı düşünüyorum güvenliği için orjinal bir anti-virüs alacağım sorunlarıma cevap verirseniz sevinirim saygılarımla...

herkeze iyi günler :D

Hemen cevapları söyleyeyim,

1 - Harddisk C ve D diye iki bölümden oluşuyorsa format anında sistem size iki bölüm olduğunu ve hangisini seçmek istediğinizi sorar. C yi seçip format atmak isterseniz sadece bu bölüme biçimlendirme yapılır. İşletim sistemini C bölümüne kurduktan ve işlemler bittikten sonra yine format atma bölümünde bu defa D ye format atabilirsiniz.

2 - Sorun çıkartabilir de çıkartmayabilir de; bazı Windows kurma CD'leri SATA RAID destekli bileşenleri görmez, bunun içinde disketle yüklemek gerekir. Söylediğim sorun da sizinkine benziyor, Kurtarma CD sinin özelliklerine bağlı bir durum ancak yeni XP lerde böyle bir sorun yok. Bunun içinde herhangi bir kod veya işlem yapmanıza gerek yok.


Magnifique 5 Ekim 2008 14:28

Alıntı:

kaptankral adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1186577)
ya arkadaşlar nasıl format atılıyo herkes teşekkür ediyo ben bulamadım yardımcı olun ya

Konunun ilk mesaj'ında 'Resimli Format Anlatımı' mevcuttur.

Alıntı:

totemu adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1193930)
ya lütfen biri banada yardm etsnn:*( yeni laptop aldmm6 ay olldu asus vindowsm vista gayet güzel calısıoduu bi gün birden ekraım dondu ve hiç bir tuş acma kapamada dahillcalısmıoo :Ssu an sadece güvenli modda calıstırabiliorm bi çok kişi virüs dedii bnde tarama falan yaptm ama sonuç alamadmm format atsamm olurmuu ancak atmayıda bilmiyormm biri anlatrsa seviirmm *-)

Format atabilirsiniz... Konunun ilk mesaj'ında 'Resimli Format Anlatımı' mevcuttur bir göz atınız.

Alıntı:

mahzen_atesi23 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1193993)
yaw arkadaslar format sifresini bilen var mı acil yardımcı olurlarmı acba

Google'den arama yaparak bulabilirsniz... (Yasal olmayan; Serial, Keygen, Crack vermek yasaktır...)

Alıntı:

alpii_35 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1195108)
ya rkadas yaptım dediklerini yanlız ilk basta sabit disk bulunamadı diyor ne yapmam gerek

Vermiş olduğun bilgiler Sabit Disk'inin Sata olduğunu anlatıyor... Format atmadan önce HDD'yi tanıtman lazım. Anakart CD si yardımıyla bir disket oluşturucaksın. Sonra format'a başladığında altta; ''Raid Sata Driver Tanıtmak İstiyorsan F6'ya bas'' diye geçiyor o yazıyı gördüğünde F6'ya bas... Sonra disket'i tak ve tanıt... Tanıttıktan sonra format at... Kolay gelsin...:)


Misafir 2 Kasım 2008 16:08

Alıntı:

LAZRAİL_53 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1216459)
benim pc ye format atacaktım tüm dosyaları (D) sürücüsüne yükledim format atarken c diskisini siliyordum yanlışıkla d bölümünü sildim format attıktan sonra dye biçimlendirmeniz gerekiyor diyor içindeki dosyaları kurtarabilirmiyiz çok önemli hayat memat meselesi ne olur yardım:*(

Restorer2000 3.0

Restorer 2000 ile daha önceden bilgisayarinizdan sildiginiz dosyalari geri getirebilirsiniz.Üstelik bu dosyaları geri dönüşüm kutusunda silseniz bile geri getirebilirsiniz.Program Fat32 ve NTFS ile uyumludur.

Programın 2 versiyonu var.Biri standart versiyon diğeri professional versiyon.İkisininde linkleri aşağıda.

STANDART Sürümü indirmek için tıklayın.

PROFESSIONAL Sürümü indirmek için tıklayın.


ahmed 1 Aralık 2008 13:00

Alıntı:

meybon adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1244115)
arkadaşlar ben pc me format attım ve bilgisayarımı açarken 2 tane windows xp çıkıor ,

bir tanesini secmek zorunyım 1 . si format atılmış 2. si format atılmamış

benim sorunum şu , bunu nasıl eski haline getirebilirim??

Şimdi yazdıklarımı adım adım uygula
* Bilgisayarıma sağ kılik yap, özelliklere gir.
* Gelişmiş yada "advance" bölümünden üçüncü ayarlar "settings" butonuna tıkla
* Orada düzenle "edit" kısmı var oraya tıkla.
* Aşağıdaki satır gelecektir; [ tırnak içindeki satırı sil yani aşağıda olanı, sende de bunun aynısı veya benzeri gelecektir" Sonrada kayıt et "save" Bukadar.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
"""multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect""""


Misafir 7 Aralık 2008 07:51

Alıntı:

ombisome adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1249316)
çok teşekkür ederim. birsey daha sorabilir miyim.
Peki flashdiske yüklediğim kurulum CD'si içeriği yine aynı şekilde "otomatik kullan" özelliği taşıyacak mı? Yoksa yine Daemontools gibi bir program mı kullanmam gerekecek? nedir bu olay? Bu detayı da izah edebilirseniz çok sevinirim..

Tekrar teşekkürler..


Cd otomatik açılmamasının nedeni kullandığınız işletim sistemi cd modifiye edilmiş olabilir.(Yeniden DÜzenlenmiş)
Format attın ve hiç otomatik açmadıysa cd modifiye edilmiştir.

veya kötü içerikli bir yazılım gelmişse bilgisayarınıza buda ayarlarınızla oynamış olabilir.


ahmetseydi 1 Mart 2009 12:46

Alıntı:

cansami adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1327567)
msı dizüstü pc var. orjinal vista home yüklü. Pc yi aldığımda 3 adet program ve kurulum cd si verildi. Şu an pc ye bulaşan virüsleri silemediğimden format atacağım. Pc yi aldığım iş yeri, formatı kurulum cd si kullanmadan "F" yardım tuşlarıyla kurabilirsin demişti. Bu doğru mu? Doğru ise nasıl yapabilirim?
2. sorum ise vista 32 cd si bir zarfın içinde verilmişti bana. şimdi cd den format atmak istiyorum ama Üzerinde 25 haneli cd key yok. Nasıl bulabilirim. Selamlar

Öncelikle forumlarda E-Mail paylaşımının yasak oldugunu ogrenmek için Forum Kuralları 'nı tekrar gözden geçirmenizi rica ediyorum.

Laptopta "F" yardım tuşları ile format atmazsınız, sadece windowsu onarabilirsiniz. Bu da virüsleri temizlemez. Diğer sorunuzun cevabına gelince OEM olarak alınan laptoplarda size verilen CD lerin uzerinde Serial No olmaz. OEM olarak size ulaştıgı için, eğer size verdikleri CD ile format yapıyorsanız, format işleminde kurulum yaparken kendi otomatik olarak algılayacaktır seriali. Yine de ben işimi sağlama almak istiyorum diyorsanız Masa üstünde Bilgisayaraıma sağ tıklayın ve "Özellikler"i seçin. Açılan pencerede sayfanın en alt kısmında "Windows Etkinleştirme" bölümünde Ürün Kimliğini yani seriali görürsünüz. O kodları bir yere not alabilirsiniz her ihtimale karşı.


ahmetseydi 3 Mart 2009 16:39

Alıntı:

ozkanko61 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1330371)
Abi Ya Bnm Cd den dolayımı B ilmiom ama Beqleme Yoq Bide Hopörlörü yükleyemiom Markası:GA-945GCM-SL2 Pc divecenin üzerinde sarı bir Ünlem var..!

Anakart CD sini bilgisayara takın. Daha sonra o sarı ünlem işareti olan donanımın üzerine sağ tıklayın ve sürücüyü güncelleştir 'i seçin. Buna rağmen ses kartınız çalışmazsa güncel bir driver indirmeniz lazım. Ses kartınızın markasını yazarsanız driver linki verebiliriz.


Rower 4 Mayıs 2009 23:31

Alıntı:

korumalar adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1391875)
selam xp yüklemek istiyorum ama vista kullanıyorum ve dosyalarım var onları nasıl xp ye aktarabilirim.veya aktarabilirmiyim.hoşca kalın teşekkürler.

öncelikle harddiskiniz ikiye bölünmüş halde ise c kısmında bulunan tüm dosylarınızı d kısmına aktararak xp cd si ile resimde anlatılan şekilde c kısmına kurabilirsiniz dikkat c kısmı biçimlendirilirken tüm dosyalarınız silinir


Misafir 4 Mayıs 2009 23:32

Alıntı:

korumalar adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1391875)
selam xp yüklemek istiyorum ama vista kullanıyorum ve dosyalarım var onları nasıl xp ye aktarabilirim.veya aktarabilirmiyim.hoşca kalın teşekkürler.


Yedek bir sürücü açın:
Bilgisayarım sağ tık yönet.

Bu bölümde diskler var buradan yeni bölüm oluşturabilirsiniz. (Birim küçült seçeneği)

Yada cd veya belleklere yedeklerinizi alabilirsiniz.


hodo 22 Temmuz 2009 17:50

arkadaşlar ben netbook kullanıyorum bazı sitelere baktım netbooklara format atmanın yollarını gösteriyorlar ama bunu yapabilmek için windows'un çalışır durumda olması gerekiyor yani windows'u çökmuş bir netbook'a nasıl format atılır bunu soruyorum

Şimdiye kadar karşılaştığım problemler

1- Virüs'ün D'ye zıplamış olmasından kortuğum için virus tekrar D'den C'ye zıplarsa diye sadece C'ye format atmam yetmiyor (Ben tüm önemli dosyalarımı D'de tutarım bu yüzden D'ye format atmak istemiyorum)

2- Bu virus çok kıl McAfee'nin herşeyi virus olarak algılamasını sağlıyor sayesinde application adı altında bulunan tüm dosyalar gitti

NOT: Belki bilmiyorsunuzdur Netbookların CD-ROM ' u yok


senloris 26 Ağustos 2009 16:33

sptd.sys hatası ve format atamamak
 
Selamlar,
Az önce mutlu mesut bilgisayarımı kullanırken pat diye kapandı sonra yeniden açıldı önce masaüstü gözüktü akabinde tekrar kapandı.
Derken tekrar açılmaya başladı bu sefer olağan şekilde başlat ya da güvenli modda aç seçenekleri çıktı bende güvenli mod u seçtim.

Güvenli modda açılmaya çalışırken o siyah ekranda en altta sptd.sys yazısı çıktı. İptal etmek için esc basın yazıyordu neyse bekledim.
Sonra tekrar kapandı derken yine başa döndü güvenli mod, olağan şekilde başlat falan filan..

Bu kez güvenli mod u seçip esc denen yerde esc'e bastım.
Bu sefer tekrar kapandı yeniden seçenekler ekranına döndü.

Bilgisayar güvenli modda bile açılmıyor.

Akabinde diğer bilgisayarda usbden livexp yapmaya çalıştım ancak dostaki 5. seçenekte takıldı. Başaramadım.

Son çare format atmak için win xp cd sini taktım bu kez de güvenli mod, olağan şekilde başlat, en son iyi yapılandırma ekranından kurtulamadım...

Sorunum nedir arkadaşlar format bile atamıyorum.
Cd yi takınca kendi otomatik format ekranına gelmesi gerekmez mi?

Format bile atılmıyorsa yeni hd mi alacağım yani :*(


NeutralizeR 26 Ağustos 2009 18:14

Bios'tan ya da boot seçeneklerinden (Bios için genellikle Del tuşuna, Boot seçenekleri için F12 tuşuna basmanız gerekmektedir) açılış aygıtı olarak CD-Rom'u belirtmeniz gerekiyor.


CrasHofCinneT 20 Kasım 2009 19:43

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1573547)
nasıl mformat atarım bılgısı olan varmı

XP cd'si kullanarak format atabilirsin.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1572307)
format nasıl atılır

Alıntı:

HATALI_SP3 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1571930)
ARKADAŞLAR BENİM PC SP3 DÜ PC CİM GAYET RAHAT GİDİYODU OYUN YÜKLEDİM GTA UNDERGRAUND 2 AMA O OYUN TAK ÇALIŞTIRDI OYUNU WİNDOWS OTOMATİK OLARAK AÇTI AMA DOSYALARIN GÖRÜNÜMÜ AYNI SP2 GİBİ DOSYALARIN GÖRÜNÜMÜNE GELDİ SONRA BİDE PC İMİN D BÖLÜMÜ NÜN GÖRÜNTÜSÜ DEĞİŞTİ SONRA PC YE FORMAT ÇEKTİM SP3 OLDU ŞİMDİ PC ROKET GİBİ 1 GB EKRAN KARTI 2 GB RAM İNTEL CORE 2 QUAD ÖZELLİKLİ BİR PC İM VAR AMA ESKİ HATALAR NEYDEN KAYNAKLANIYOR YARDIM EDERSENİZ SEVİNİRİM

Eski hatanın neyden olduğunu bilemeyiz format atıp düzelttiyseniz güle güle kullanın.

Alıntı:

morani36 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1571820)
sayın admin windows 7 ye nasıl kurulur ben vista ultimate kullanıyorum şimdi windows 7 ye geçmek istiyorum ama bir türlü olmuyor vistanın üzerine kurulum yapıyor yardımcı olursanız sevinirim:(

Windows 7 kurarken 2 seçeneği var ya yükseltme yapacaksın yada diğer seçeneği işaretleyeceksin Xp deki gibi format atmak istiyorum dersen XP cdsi ile format çekersin windows 7 kurarsın.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1569810)
format atarken nasıl c ve d gıbı parcalara ayıracam pfff ...?

Kurulum sırasında bölümleri silip parçalara ayırabildiğin kısma gelmen yeterli olur. Türkçe menü olduğu için formatlama işleminde görebilirsin nerden yapabileceğini.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1562039)
arkadaşlar ben goremedim nasıl format atılacapını dermisiniziz acaba yazmıo burdaa goremediimmmmm

İlk mesaja bakınız.


Rower 6 Aralık 2009 20:45

Alıntı:

LiFeStyLeBeLegenD adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1574147)
Format değilde şöyle birşey sistem geri yüklemeyi yanlışlıkla sildim nereden ulaşabilirim.

Başlat>Tüm Proğramlar>Donatılar>Sistem Araçları>Sistem Geri Yükleme

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1587416)
svgili admin ben bilgisayarıma cd siz formata tmak istiyorum na sı yapabilir

CD'siz format atamazsınız.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1590334)
bilgisayara format attım ancak ses çıkmıyor camara gössermiyor neden

Ses kartınızı ve Kameranızın sürücüleri yükleyerek bilgisayara tanıtmalısınız.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1592609)
yha ben sifreyi bilmiyorum o zamn ne yapacagım

Kurmak istediğiniz işletim sisteminizin ürün anahtarını siz bilmezseniz biz hiç bilemeyiz mutlaka bi köşesinde yazıyordur bakınız.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1593652)
bilgisayarı actıgımda f4 tuşuna basmadan acılmıyor

Sorun HDD'den kaynaklanıyor gibi biostan HDD smartcapability seçeneğini DISABLE yaparak tekrar deneyiniz.


kompetankedi 14 Aralık 2009 07:09

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1604961)
bilgisayar nasıl resetlenir resetleme ne demektir

Bilgisayarın reset düğmesi power düğmesiyle birlikte ön panelde bulunur.

Reset Anakart + RAM bloğundaki enerjiyi kısa sure keser sistemdeki açılırken yuklenen tüm datalar sıfırlanır BİOS yardımıyla sistem tekrar yüklenmeye başlar buna reset denir. Bu işlemi Bilgisyarınızdan Başlat/Bilgisyarı kapa seçeneğini tıkladığınızda da monitörde açılan menuden "Yeniden Başlat" ibaresiyle aynı Reset tuşunun görevini üstlenir.


ByLord 20 Ocak 2010 00:29

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1662607)
ya arkadaşlar ben computeri yeni aldım bi cd taktım şimdide bi mavi ekran geliyo a problem felan diyo eski çalışan güvenli ayarlara dön diyorum olmuyo yine mavi ekran geliyo yütfen yardım yaaaa

Mavi Ekran Hatasının birçok çözümü var. Ancak en çok işe yarayanı ve makbul göreni CHECKDISK komutudur.
Eğer bilgisayarınız başlarken;Bios'tan sonra,Windows yazısı geçerken yada geçtikten sonra mavi ekran geliyorsa işte yazacağım işlem bu şekilde oluşan mavi ekran hatalarını çözer.İlkin bilgisayarı kurdugunuz XP Cd sini takıyorsunuz.
Başlattığınızda bilgisayarınızı CD DEN ONYUKLEME ICIN BIR TUSA BASIN deyince herhangi bir tuşa basıyoruz. Ardından mavi ekranda Windows bilgisayarı kurmak için gerekli dosyaları hazırlar.O işlem bitince ekrana 3 seçenek gelir.İlkin Windows'u kurtarmak için R tuşuna basın der en üstte.Altında Windows'u kurmak için enter e basın ve en alttada başka birşey yazar.Biz en üstteki yazıyı dikkate alıyoruz ve R tuşuna basıyoruz.Ardından Windows MS-DOS moduna düşüyor.Ve komut satırı geliyor ekrana.Ve biz komut satırına bizi kurtaracak şu komutu yazıyoruz. chkdsk /F /R

İşte bu komut Hdd'yi tarıyor,bad sektör varsa onarmaya çalışıyor,hdd üzerindeki hataları gideriyor.Harddiskinizin (Hdd) boyutuna göre 10 yada 30 dakika arasında sürebilir bu işlem.Sonuçtada hataları bulur ve önemli hatalar düzeltildi diye yazarsa eğer sisteminiz kurtulmuştur.Bilgisayarınızı yeniden başlatıyor ve bu arada Windows Cd nizi çıkarıyorsunuz.Ve bilgisayarınız artık mavi ekran hatası vermiyor ve başlıyor...


kompetankedi 2 Mayıs 2010 01:22

Alıntı:

Magdur Taraftar adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1768859)
iyi günler ben daha önce format attım aslında ama bu sefer olmuo sorun şu bilgisayar acılırken cd den on yukleme yapmak icin bir tuşa basın secenegi geliyor ve bir tuşa basıyorum.Ancak xp yi kurmam icin gerekli olan mavi ekran acılmıo.Bunu 1 den fazla xp ve vista cd si ile denedim ama kimisinde aynı hata kimisinde pc reset atıo .En son Bartbe ile ghosttan donerken elektrikler kesildi ve pc kapandı.Sistemde sorun olustu:S Bİ yardım edin lutfen hiç bir dorumda bulamadım cevabını :(

Donanımla ilgili bir sorun gibime geliyor. Eğer imkan varsa minumum konfigirasyonla pcyi açmayı deneyin. RAM ler birden fazla ise önce birini çıkartıp diğerini daha sonra diğeriyle yer değiştirip deneyin. Elektrik kesilmesi yada gidip gelmesi donanımda bir soruna neden olmuş olabilir. Bunuda devre elemanlarını test ederek bulma imkanıız olabilir.
Pc ni reset atması koruma kipi herşeyi sıfırlayın bios dahil.

anakart+işlemci+tek ram+ ekran kartı bunlarla deneyin önce elektrikten en fazla etkilenebilecek RAM ler ve anakart


NeutralizeR 22 Haziran 2010 18:14

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1789297)
bnm orjınal wındows xp format cd si kırıldı bu cd ler kaç tl den başlıyor ( FİYATLARI ) ...!

Şuradan fiyatlara bakabilirsiniz:
Microsoft Yazılımları, Microsoft Yazılımlar, Microsoft

Windows 7'ye geçmenizi öneririm.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1791503)
Arkadaşlar bilgisayara format atma zamanı geldiğini nasıl anlarız ya da nasıl bakarız?

Bilgisayarınızda ciddi derecede yavaşlama varsa, sıkça hatalarla karşılaşıyorsanız, kendi kendine kapanıyorsa vs...


BrookLyn 25 Temmuz 2010 19:15

Alıntı:

KLAMP adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1805025)
Tamam Teşekkürler Oldu

ama format atamıyom Çok Isınıyo hemen kapanıyo buna Bi Çare varmı en fazla bekleme süresi 1 dk

acer Laptop ms2265 model


Fan'ın bulunduğu bölümün kapağını açıp fan'ı temizleyin tozlanmıştır. Ayrıca kapak açıkken format atım işlemine başlayın ve cihazın arka tarafına bir destek yerleştirin havada dursun.


BrookLyn 25 Temmuz 2010 19:46

Sağ tarafta bulunan Microsoft etiketinin üstündeki yer fan'ın olduğu kısım. Konu hakkında bilgin var ise açabiliyorsan orayı açıp temizle fanı. Yok ise kompresör tarzı bir alet ile hava tutarsanda kafi. Önemli olan cihazı formatlarken arka tarafının yani fanın olduğu bölgeyi havada tutman.


kompetankedi 6 Ağustos 2010 00:02

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1809090)
ben bilgisayarıma format atamıyorum format cd sini görmüyor 2 cd var bozuk değil cd koyduğum yeride değişdirdim ama yine okumadı okumyor tekrar eskisi gibi başlıyor bilgisayar ilk açılışda görmüyor açıldıktan sonra bakıyorum görmüş nasıl bir şey yapabilirim tşk ler

Aslında sorununuz çok basit bir hatadan yada ayardan kaynaklanıyor

Anakartınızın özelliklerine göre açılırken msdos ekranında F11-F9 ya da DEL tuşuna basarsanız SETUP menusune F tuslarıylada direkt ilk açılışın hangi sürücüyle başlamasını istediğiniz menuyle karsılasıcaksınız.

F .. tuşlarıyla açılış ta CDROM/DVDROM seceneğini işaretlerseniz yada
DEL tuşuyla SETUP menüsüne girerseniz Özellikler penceresinde FİRST DEVİCE yi CDROM/DVDROM olarak değiştirip F10 sonrada YES işaretliyerek kaydetmeniz gerekecek...

Bundan sonra her pc açılışında Ana kart öncelikle sistemiz açmak için yani BOOT edeceği sürücü olarak cdrom lara bakacaktır. CDROM eğer boot özelliği yoksa 2. DEVİCE ye geçecek bu ya HDD olucak yada FLOPPY sonuçta hepsine göz atıp BOOT lu sürücüyü bulup çalışmasına devam edicek.


Sizin anlattığınız sorunda anakartınızın HDD olarak ayarlı olduğundan eski sisteminizle BOOT ediyor halbuki siz CDROM dan BOOT edip format yada kurulum yapmak isteyipte yapamamanızın sebebide yukarda anlattıklarım.

Gerekli değişiklikleri biosta yaparsanız bu sorunu aşmış olucaksınız.

Kolay gelsin.


BrookLyn 20 Ağustos 2010 12:22

Alıntı:

aNl adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1814604)
sa arkadaslar benim babam önceden pc ye windows 7 yi kurdu ve bilgisayarımda da c: d: e: var ve c haric bunların içinde dosya var ben windows 7 yi kaldırıp xp kurmak istiyorum c d e ye bişi olmadan bu mümkün mü yardım şimdiden teşekkürler

İşletim sistemi C: sürücünüzde bulunur. Dolayısı ile C: sürücüsünü silip yeni işletim sistemini oraya kuracaksınız.


Yapmanız gereken C: sürücüsünde bulunan dosyalarınızı D: veya E: sürücüsüne taşımanız. Bu şekilde dosyalarınız güvende olmuş olur ve herhangi bir silinme vb. bir durum ile karşılaşmazsınız.


Disk Bölme\Biçimlendirme (Format) ekranına geldiğinide sadece C:'yi silip biçimlendirdiğinizde diğer sürücülerinizde bir problem olmaz. Bu ekranda yanlış sürücüyü silmemeniz adına format işlemine başlamadan önce D: ve E: sürücülerinizin isimlerini yeniden adlandırmanız. Örneğin D: sürücüsüne gelip sağ tuş yapın ve Ad Değiştir diyerek oraya Yedek yazın. Diğer sürücünüzede Yedek1.


Format ekranında sileceğiniz kısımı karıştırmamanız adına tavsiyemdir.


Saygılar,

https://dts.msxlabs.org/BrookLyn/team.png



Saat: 21:04
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık