![]() |
Yak git Sende yak beni ne farkeder? Gelen yakar giden yakar Sonu bitmeyen yol gibi aşklarım Tut ellerimi bırakma desem yanımda yok Bak gözlerime hiç gitme desem yok Yok yok Nereye baksam yok Onu asla bulamayacağım Derin çukurlara,ıssız mezarlara attım sevdamı Sevdamın içinde o da saklı Sevdam nereye gitse; O da gidiyor Yakalayamam asla gittiği yere kadar gitsemde Keşke hiç görmeseydim onu Bakmasaydım yüzüne Bir kez olsun gülmeseydim O tatlı yüzüne Ne olursa olsun duymasaydım adını Anmasaydım hiç Varlığını bilseydim ama görmeseydim O zaman ne severdim onu Ne de geceler arkadaşım olurdu Uykumu bölmezdi o zaman hayali Rüyalarıma girmezdi Hep böyle oluyor benim sevdalarım Sonu bitmeyen yol gibi aşklarım... Eda Dalgıç |
Avusturya İkinci Dünya Savaşı Sonrası Deneysel Şiiri Seçkisi’ nden Espriler BİRAZ KAFA PATLATMA “anne, timsahlar ipek de mi yer?” “bilmiyorum, çocuk” TAM BİR BOYUN EĞİŞ “Koş, koş! Karın bir şişe ile merdivenlerden düşüp yaralandı” “aman tanrım! Yukarı mı geliyormuş yoksa aşağı mı iniyormuş” emma polise gider ve hugo’sunun kayıp olduğunu bildirir. polis sorar “eşinizin herhangi bir emaresi var mıydı?” “yoktu” der emma üzülerek “garson bey, bugün bana ne tavsiye edeceksiniz?” “dana eti yanında pilav” Gerhard Rühm çeviri Erhan Altan Orman ben derin karanlık bir testiyim :güneşli bir ikindidir yaprak kendi kararan ruhumda :incisiz ıtırlar yayıyorum ben de sezi dolu gözler :çiçek köklü gece yosununda bir ışık diğerinin ardında :hışırdayan ay ipeği sızmışlar gülümsememe : örümcekler nefes alıyor h.c. artman çeviri Erhan Altan h.c. artmann: Poetik eylemin sekiz maddelik bildirisi (1953) Karşı çıkılamayacak bir cümle vardır ki, o da bir kez olsun bir sözcük yazmamış veya söylememiş olan birinin de şair olabileceğidir. Bunun için ön koşul, az veya çok poetik davranmaya duyulan istektir. Mantığa uymayan jest bile mükemmel güzellikte bir eyleme, yani şiire yükselebilir. Güzellik burada çok geniş bir hareket alanına sahip bir kavram olarak ele alınmalıdır. 1/ Poetik eylem ikinci elden temsili, yani dil, müzik veya yazı aracılığı ile her türlü iletimi ret eder. 2/ Poetik eylem salt şiir için şiirdir. O salt şiirdir ve tanınma, övgü veya eleştiri gibi yönelimlerden uzaktır. 3/ Poetik eylem belki de yalnız rastlantı sonucu kamuya ulaşır. Ama bu yüz kerede ancak bir lezzettir. Güzelliğe ve saflığa duyulan saygıdan dolayı tanınma amacıyla yapılmamalıdır, o yüreğin ve paganca alçakgönüllüğün eylemidir. 4/ Poetik eylem bilinçle doğaçlanır ve şaire gerek göstermeyen bir durum asla değildir. Yoksa böylesi bir durum farkında olmadan her aptalın başına gelebilir. 5/ Poetik eylem en soylu şekilde verilmiş pozdur, her türlü kibirden arınmış ve gönüllü bir vazgeçiş içindedir. 6/ Poetik eylemin en takdir edilecek ustaları olarak ilk elde şeytani-ağıtsal C.D. Neron’u ve her şeyden önce efendimiz felsefi insancıl Don Quijote’u sayıyoruz. 7/ Poetik eylem maddi olarak bütünüyle değersizdir ve bu nedenle en başından ******liğin mikrobunu taşımaktadır. Sadelikle yerine getirilişi tamamıyla soyludur. 8/ Gerçekleştirilmiş poetik eylem anılarımıza sinmiş ve gerçekten bizden koparılamayacak bir şekilde taşıdığımız nadir zenginliklerimizden biridir. Çevirenler Sadık Akfırat, Erhan Altan |
Yine Dağdır Dağ -V yazılırken ayrılık aşkların büyülü şarkısına alnım kar, başım duman, kirpiklerimde çiğ burada yatıyorum... burada! uzaklarda o kadın gülümsüyor kalbi buruk anılarda... "kal" diyorum: yamacında; bir yüzü bana kararırken dünyanın şafak söküyor senin yanında yenilme ve düşürme sen yüzünü kahrın inzivasına... Yılmaz Odabaşı |
SON BİR KEZ DAHA Gönül bahçesinden ne güller derdim Sen yoksan içinde dermem bir daha Ben senin uğruna ne dağlar deldim Sen yoksan yanımda delmem bir daha Ne yollar yürüdüm arsız amansız Beni beklemezsen,gelmem bir daha Ben seni sevmiştim,her dem yalansız Bana yalan deme,sevmem bir daha Gönül denizimde su idin,içtim Benden usandıysan,içmem bir daha "Güzeller içinden ben seni seçtim" Sen de sevmez isen,sevmem bir daha Sevda yollarına çıktık seninle Bile yürümezsek bir daha Gözlerinle konuşurdun benimle İstersen yüzüne bakmam bir daha Sevda diye gezdim,sevdayı çizdim Okumazsan sana uymam bir daha En güzel şiiri ben sana yazdım Eğer sevmediysen yazmam bir daha Çözmüştüm sırrını aşkın sevdanın Eğer kalsın dersen çözmem bir daha Sen yoksan da hep var oldu hayalin Ben sensiz hayale dalmam bir daha Kırılıp gidersem toplanmam geri Gidersem geriye dönmem bir daha İnsana gerkir yoldaş,yareni Olmazsa yanımda gülmem bir daha Bzen yaz olursun,bazen kış gibi Sensiz zamanları saymam bir daha Eğer vuran sensen hayallerimi Ben senli hayaller kurmam bir daha Eğer istemezsen seni sevmemi Adını ağzıma almam bir daha Ağır gelir taşımazsan gülümü Ben sana güllerim vermem bir daha Dosteli bu,umman olmuş geziyor Sen yoksan yanımda,gezmem bir daha O kalemi her dem sevgi yazıyor Sen de okumazsan yazmam bir daha .................................... Gülabi Deniz |
İNANMAKTIR SEVMEK İnanmaktır sevmek Tüm içtenliğinle.... Güvenmektir duygulara Okuyabilmektir gözlerdeki sözcükleri Haykırabilmektir sevgiyi hiç bağırmadan Direnmektir sevmek... Tüm acılara direnmek... Sevdiğine seni seviyorum!diyebilmektir Anlatabilmektir sevdiğini Yazabilmektir en yüce aşk şiirlerini... Engüzel aşk sözleriyle... Bazı an'lar vardır;haykırmak gelsede içinden fısıltıyla söylersin '?Seni seviyorum?'ları.... Seni duymayacağını bildiğin sevgilerde.... .......................................... Gülay Atilay Durmaz |
Sanki Geleceksin Çıkacaksın bir yerlerde karşıma... Yüzüne hasret bıraktığın günler geride kalacak. Gözlerine bakıp yine eskisi gibi gülümseyeceğim sana. Hiç bir şey olmamış gibi... Eski güzel günleri hatırlayacak Belki dolacak gözlerimiz ama Kavuşmanın mutluluğu susturacak ikimizi. Kız kulesini, gezdiğimiz sahilleri, Hiç kimseyi umursamadan sevgiye dair ne varsa, Ne yaşadıysak hepsini tekrar tekrar yaşayacağız. Sanki geleceksin... Unuttuğum yüzün vefasız gözlerin bakacak bana yeniden. Bıraktığın o küçük kız büyüdü artık göreceksin. Hesap sormak bile zor gelecek bana. İçimde büyüttüğüm onca acıya rağmen göreceksin, Hissedeceksin o büyük, o saf sevgiyi yüreğimde. Sanki geleceksin... Pişman olup af dileyeceksin benden. Kaybettirdiklerini anlayacaksın belki ama çok geç olacak biliyorsun. Ya senin kaybettiklerin? Hiç kimse sevemeyecek seni benim seni sevdiğim kadar. Hiç kimse savaşamayacak yıllarla benim gibi Ve hiç kimse benim kadar özlemeyecek seni... Anlayacaksın vefasız sevgili... Sanki geleceksin... Sileceksin yılların özlemini. Bir şans, son bir şans dileneceksin benden. Senin bana vermediğin o şansı benim sana vermem için yalvaracaksın Ben yaptım şimdi sen yapacaksın, Sen alacaksın gururunu ayaklar altına. Tadacaksın bu acıyı derinden. Ve öğreneceksin sevgili aşkta gurur olmayacağını. Sanki geleceksin... Çıkacaksın karşıma... Yürekse yürek, sevgiyse sevgi... Ben ağladım yıllarca şimdi sen ağla karşımda. Acıysa acı hemde en büyüğü. Ben öğretemedim sana sevgiyi. Silemedim kalbinden nefreti. Taşlaşmış o kalbinin duvarlarını benim sevgim yıkamadı. Evet sanki geleceksin Ve bana yanıldığımı göstereceksin taş kalpli sevgili. Bir gün evet bir gün geleceksin... Geleceksin kendi ayakların getirecek seni bana. Hayal değil, rüya hiç değil, boş umut değil Ve bu bekleyişim boşuna değil. Sen sanıyorsun ki hala seviyorum seni. Hala deli gibi tutkunum sana. Ama haklısın sevgili. Kendime bile söyleyecek cesaretim olmasada doğru olan bu. Ama farketmez artık yosun gözlüm. Onca acıyı unutmadım. Daha hesabını soramadım. Geleceksin biliyorum ve ben bekliyorum... Nasıl birşey anlamıyorum, Seviyorum hemde ölesiye nefret ediyorum. Sanki geleceksin... Sanki çıkacaksın biryerlerde karşıma.. Bekliyorum vefasız sevgili.... Türkan Koç |
Acıya Alışılmaz Hangi çığlık bir çığ gibi yarıyorsa gecenin gerilmiş karnını bu saatte acı tükenip bitmiştir orada artık çırılçıplaktır tarihin bu sayfası Fiziğin armağan ettiği bu teller keçeleştirirken cinsel organımı haykırıyorum insan olduğumu ve çatlatıyor alnımın en gergin teli Ahmet Telli |
Bu Gece En Hüzünlü Şiirleri Yazabilirm Bu gece en hüzünlü şiirleri yazabilirim Şöyle diyebilirim : 'Gece yıldızlardaydı Ve yıldızlar, maviydi, uzaklarda üşürler' Gökte gece yelinin söylediği türküler Bu gece en hüzünlü şiirleri yazabilirim Hem sevdim, hem sevildim, ya da o böyle söyler Bu gece gibi miydi kucağıma aldığım Öptüm onu öptüm de üstümde sonsuz gökler Hem sevdim, hem sevildim, ya da ben böyle derim Sevmeden durulmayan iri, durgun bakışlı gözler Bu gece en hüzünlü şiirleri yazabilirim Duymak yitirdiğimi, ah daha neler neler Geceyi duymak, onsuz daha ulu geceyi Çimenlere düşen çiy yazdığım bu dizeler Sevgim onu alakoymaya yetmediyse ne çıkar Ve o benimle değil, yıldızlıdır geceler Yürek zor katlanıyor onu yitirmelere Bakışlar sanki onu bana getirecekler Böyle gecelerdeydi ağaçlar beyaz olur Artık ne ben öyleyim ne de eski geceler Sesim ara rüzgarı ona ulaşmak için Şimdi sevmiyorum ya, eskidendi sevmeler Şimdi kimbilir kimin benim olduğu gibi Sesi, aydınlık teni, sonsuz uzayan gözler Sevmiyorum doğrudur, yürek bu hala sever Sevmek kısa sürdüyse unutmak uzun sürer Bu gece gibi miydi kollarıma almıştım Yüreğimde bir burgu ah onu yitirmeler Budur bana verdiği acıların en sonu Sondur bu onun için yazacağım dizeler Pablo Neruda |
Askerin Mektubu Ayrılmak vakti gelmişti sevdikleriden Ayrılık vaktiydi her geçen saatler Gözlerimde bir damla yaş icimde ise güzel şimdi bir sevinç Ayrıydım evimden ayrıydım sevdiklerimden Aglama anam aglama sevdigim Oglun artık bir asker Aglamayın analar aglamayın sevdiklerim Bizler yaşadıkça bu bayrak dalgalanacak Üzülme yarim üzülme sakın babacıgım Bu vatan bizler varoldukca Bu vatan bizle beraber yaşayacak Dag başında okunur sevda mektubu Bazen bir cümle bazende bir resim Duygulara en güzel tercüman olur Kimimiz sevdalısından kimimiz anasından Ayrı olsada saklar göz yaşını Aglama anam aglama bir tanem sevdalın şimdi bir asker Üzülmeyin analar üzülmeyin babalar Gün gelir biter bu hasret Alır gelirim düşmanın başını Bizle var olmalı bizleyaşamalı her zaman bu vatan Burcu.N.Çalım |
Her Şey Sende Gizli yerin seni çektiği kadar ağırsın kanatların çırpındığı kadar hafif.. kalbinin attığı kadar canlısın gözlerinin uzağı gördüğü kadar genç... Sevdiklerin kadar iyisin nefret ettiklerin kadar kötü.. ne renk olursa olsun kaşın gözün karşındakinin gördüğüdür rengin.. yaşadıklarını kar sayma: yaşadığın kadar yakınsın sonuna; ne kadar yaşarsan yaşa, sevdiğin kadardır ömrün.. gülebildiğin kadar mutlusun üzülme bil ki ağladığın kadar güleceksin sakın bitti sanma her şeyi,sevdiğin kadar sevileceksin. güneşin doğuşundadır doğanın sana verdiği değer ve karşındakine değer verdiğin kadar insansın bir gün yalan söyleyeceksen eğer bırak karşındaki sana güvendiği kadar inansın. ay ışığındadır sevgiliye duyulan hasret ve sevgiline hasret kaldığın kadar ona yakınsın unutma yağmurun yağdığı kadar ıslaksın güneşin seni ısıttığı kadar sıcak. kendini yalnız hissettiğin kadar yalnızsın ve güçlü hissettiğin kadar güçlü. kendini güzel hissettiğin kadar güzelsin.. işte budur hayat! işte budur yaşamak bunu hatırladığın kadar yaşarsın bunu unuttuğunda aldığın her nefes kadar üşürsün ve karşındakini unuttuğun kadar çabuk unutulursun çiçek sulandığı kadar güzeldir kuşlar ötebildiği kadar sevimli bebek ağladığı kadar bebektir ve her şeyi öğrendiğin kadar bilirsin bunu da öğren, SEVDİĞİN KADAR SEVİLİRSİN... Can Yücel |
| Saat: 23:59 |
©2005 - 2026, MsXLabs - MaviKaranlık