![]() |
DÜNYANIN BÜTÜN ÇİÇEKLERİ "Bana çiçek getirin, dünyanın bütün çiçeklerini buraya getirin." --- Köy öğretmeni Şefik Sınıg'in son sözleri. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum Bütün çiçeklerini getirin buraya, Öğrencilerimi getirin, getirin buraya, Kaya diplerinde açmış çiğdemlere benzer Bütün köy çocuklarını getirin buraya, Son bir ders vereceğim onlara, Son şarkımı söyleyeceğim, Getirin, getirin...ve sonra öleceğim. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, Kir ve dağ çiçeklerini istiyorum, Kaderleri bana benzeyen, Yalnızlıkta açarlar, kimse bilmez onları Geniş ovalarda kaybolur kokuları... Yurdumun sevgili ve adsız çiçekleri Hepinizi, hepinizi istiyorum, gelin görün beni, Toprağı nasıl örterseniz öylece örtün beni. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, Afyon ovasında açan haşhaş çiçeklerini Bacımın suladığı fesleğenleri, Koy çiçeklerinin hepsini, hepsini, Avluların pembe entarili hatmisini, Çoban yastığını, peygamber çiçeğini de unutmayın, Aman Isparta güllerini de unutmayın Hepsini, hepsini bir anda koklamak istiyorum. Getirin, dünyanın bütün çiçeklerini istiyorum. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, Ben köy öğretmeniyim, bir bahçıvanım, Ben bir bahçe suluyordum, gönlümden, Kimse bilmez, kimse anlamaz dilimden, Ne güller fışkırır çilelerimden, Kandır, hayattır, emektir benim güllerim, Korkmadım, korkmuyorum ölümden, Siz çiçek getirin yalnız, çiçek getirin. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, Baharda Polatlı kırlarında açan, Güz geldi mi Kop dağına göçen, Yörükler yaylasında Toroslarda eğleşen, Muş ovasından, Ağrı eteğinden, Gücenmesin bütün yurt bahçelerinden Çiçek getirin, çiçek getirin, örtün beni, Eğin türkülerinin içine gömün beni. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, En güzellerini saymadım çiçeklerin, Çocukları, öğrencileri istiyorum. Yalnız ve çileli hayatimin çiçeklerini, Köy okullarında açan, gizli ve sessiz, O bakımsız, ama kokusu essiz çiçek. Kimse bilmeyecek, seni beni kimse bilmeyecek, Seni beni yalnızlık örtecek, yalnızlık örtecek. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, Ben mezarsız yaşamayı diliyorum, Ölmemek istiyorum, yasamak istiyorum, Yetiştirdiğim bahçe yarıda kalmasın, Tarumar olmasın istiyorum, perişan olmasın, Beni bilse bilse çiçekler bilir, dostlarım, Niçin yaşadığımı ben onlara söyledim, Çiçeklerde açar benim gizli arzularım. Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum, Okulun duvarı çöktü altında kaldım, Ama ben dünya üstündeyim, toprakta, Yaz kış bir şey söyleyen toprakta, Çile çektim, yalnız kaldım, ama yasadım, Yurdumun çiçeklenmesi için daima yaşadım, Bilir bunu bahçeler, kayalar, köyler bilir. Simdi sustum, örtün beni, yatırın buraya, Dünyanın bütün çiçeklerini getirin buraya. CEYHUN ATUF KANSU |
KANIT yalnız çığlığım var elimde yokoluşu kanıtlamak için dengede tutmak için aşkın ve kurtuluşun cesaretini unutulmaz ki senin şakaların terazisinde hep acının kefesinde dara olduğun aşkı tadışın rakıyı yudumlayışın susmayı küsüşün sesi ünleyişin anımsanır her eflatun düşüne yalancı ama yeni bir aşkı yakıştırdığın behçetim don değiştirmiş hezarfenim çıkarmış yüreğinin kanatlarını madımak'ta uçmaklığa kavuşur söyledikçe sır tutmaz aynalar ele veriyor kimliğini koşuyor kış tozuyor bahar bitiyor güz kavuruyor yaz yakıyor kırılıyor boynu kuğuların pervanelerin hasretlerin metinlerin asafların gösterdikçe gizi yitiyor görüntülerde kirletilen insanlığın behçetim don değiştirmiş hezarfenim çıkarmış yüreğinin kanatlarını madımak'ta uçmaklığa biliyorum gülüşün deprem biliyorum haykırışın boran susturur. ama ya acıyı biliyorum soluğu cana can verir, olsun!dur nasıl da yakışıklıdır gözleri: giritli, göçmen dudakları çarpışırken dilinin erdemine dişleri şahmeran kalesinin temel taşları düşleri, ne de olsa askeri bir tıbbiyeli, eyy! behçetim don değiştirmiş hezarfenim çıkarmış yüreğinin kanatlarını madımak'ta sen ki görkemli voltanı atarken tutulur kapıları insanlığın ve umarsızlığın belki bir unutkanlıktır kalır: kardeşlik pasaportunun ritsos'la paylaşılması biliyorsun yaşam yaşatmaktır kanın dolaştığı her yerde ve insanlığı kimin gücü yeter 'yangında ilk kurtarılacaktır' demeye behçetim don değiştirmiş hezarfenim çıkarmış yüreğinin kanatlarını (çıkarınız yüreğinizi bu ülkenin sahibi kim: bilmiyorum ben acılarelininkini: biliyorum) behçetim ağabeyim kendi çığlığımdır ancak ses veren çığlığıma Tuğrul Asi BALKAR |
Sevgi Nasıl söylesem bilmem, Ve anlatsam ne ile? Bu öyle bir duygu ki Gelmez kaleme, dile... Sen varsın bakışımda, Her nefes alışımda, İçimde ve dışımda, Günahlarımda bile! Gözümde, hayalimde Hiç sorma ki neler var... Sendedir ufukları Ve ancak sana kadar... Dünyayı iki şeyden İbaret bilirim ben; Biri, her şey olan sen! Biri, sen olmayanlar! Enis Behiç Koryürek |
Ahmet Muhip Dıranas--Ayışığı Yüzün beyaz, abajur yeşil, gece mor; Esrimiş kalbim, şarkısını söylüyor. Her yanın avuçlarıma dökülüyor Çeşmeden akan suyun berraklığında. Dolaşan bir dudak mı var saçlarını? Ay tırmanıyor zeytin ağaçlarını. Sürü bulutlar gece yamaçlarını Otlayıp yayılıyor gök kırlığında. Üzerinden örtüyü mü çekti bir el? Gece ayaklarından akıp giden sel; Seyrine doyulmuyor ruhunun, güzel Bu manzara gibi, bu ayışığında... Yeniden yarattı seni gizli bir el! |
Gün gelirde yalnız kalırsan akıverirse iki damla yaş gözünde canlanırsa anıların birden bire beni hatırla Acıların en çekilmezinde mutlulukların en büyüğünde sevgilerin en yücesinde beni hatırla Bir gün yatağa düştüğünde ecelle pençeleştiğinde son duanı edişinde beni hatırla abdurrahman alma |
Dağlarda Kar Olsaydım Şu dağlarda kar olsaydım... Bir asi rüzgar olsaydım... Arar bulur muydun beni, Sahipsiz mezar olsaydım? Şu yangında har olsaydım... Ağlayıp bizar olsaydım... Belki yaslanırdın bana, Mahpu sta duvar olsaydım... Şu bozkırda han olsaydım, Yıkık perişan olsaydım... Yine sever miydin beni, Simsiyah duman olsaydım? Şu yarada kan olsaydım, Dökülüp ziyan olsaydım... Bu dünyada yerim yokmuş, Keşke bir yalan olsaydım!. Yusuf Hayaloğlu |
İNSANLARA NASİHAT Başarılarınla övünme, yapma sen gurur Hiçbir zaman bulma, kimsede kusur İnsan beşerdir, şaşar hata olur Sen gönlünü aç, sevgiler içinde Kal sevgilerle, maabet içinde Doğruluktan ders al, eğri söyleme Kendini yalan ile, cunup eyleme Doğruysa yolun, mevla seninle Olmasın yalan, doğuru içinde Bir eğri kelam, cunuptur doğru içinde Kimsenin hakkı, kimsede kalmaz Hak yiyenin hayatı, kendine lezet vermez Çıkar aheste, aheste, bir teki kalmaz Verir hesabı, zorluklar içinde Geçirir mahşeri, hesap kitap içinde Zalimin zulmünden sakın, gidersin güme Cehalet şerrinden korun, olma hercüme Sevsin herkes seni, sen ol herkese tercübe Koru kendini, doğrular ile akıl içinde Var ise sende doğru, ol ferah içinde Kendini beğenip, yüksekten uçma sakın Alçak dur, gönüllerde olmaktır hakkın Etme kimseye haset, sen ol hakka yakın Kırma gönülleri, kal güzel gönül içinde Kal hizmetinle sen, ebedi alem içinde Dostunun düşmanı ile, sakın dost olma Dostunu da kaybedersin, sakın yakınma Hatayı kendinde ara, kimsede bulma Hatalar üzer seni, dostlar içinde Kalırsın dostsuz, tek baş içinde Yeşili koru, kirletme dünyayı sakın Sağlıklı günler bulursun, pek yakın Temiz tut çevreni, kalmasın merakın Rahat ol sen, temiz dünya içinde Kalmışasın kurak dünyada, pislik içinde Kul hakkı yeme, olsadan baldan Vebala girme, olursun haktan Gir üstüne bir çul, bin bir yamadan Kimsenin hakkı olmasın, yama içinde Kalmasın kimsenin hakı, o çul içinde Anne baba kimetini, bilmeyenler Hizmet ile ihtiyaçlarını görmeyenler Onları saymayıp, onlara yüç çevirenler Ömrünce yüzleri gülmez, kalır darlık içinde Çekerler yokluğu, ömür bilah içinde İnsanın en kutsalı, Anne Babadır Yaptıkları sanılmasın, hepsi hebadır Onlara hizmet, görevi edadır Kabuldur duaları, her an içinde Bedualarını alan, incinir ömür içinde Cahil ile olma, zarardır sana Kamil ile ol, görevin edadır Sana Sen sende seni bil, kafidir Sana Zarar görmezsin, yaşam içinde Günün ferah geçer, huzur ile icap içinde Yanlışı gör, akkılı ol, olma serseri Bilir ol, yanlış eyleme, fazla gitme ileri Yanlış dille söyletme, incitme kimseyi Sızlamasın vicdanın yanlış içinde Gönüllerde kur saray, otur rahat içinde Kim almış felekten meramını, bakma kem Bırakırsın mal ile mülkü, kalır sana bir tek kefen Yarın ölecekmiş gibi, düşün her dem Boş giti dedirtme, laflar içinde Yolculasınlar seni, namaz ile niyaz içinde Gidenlerden al, birazcık ibret Mürşidin kamil olsun, haberdar ol sen senden Bir cümle sohbete, lafın geçerken Olmayasan, haset yalan içinde Mezarında rahat yatasınki, huzur içinde Et muhtaca yardım, elinle gizle Kimse görmesin verdiğini, sende söyleme Sakın ha bekleme, verdiklerin geri gelir diye Yüzler gönüller gülsün, sevgiler içinde Cenabıhak bilir, kaybolmaz hesab içinde Tok olmazsın, komşun olursa aç Yetiş komyuna, ol rahmet ışıklar saç Yardım et komşuna, olmasın başkasına muhtaç Sana etsin dualar, o an içinde Göresin mahşerde, mükafatı hesap içinde İyi ahlak doğrudur, her şeyden üstün İnsan olmak marifet ister, olursa bütün Olmayınca icraat, boşlaftır özün Boş laf yürümez, bilgi içinde Bilgisizlik zordur, cehalet içinde Verdiğin sözü, her zaman yerine getir Aldığın her şeyi, yerinde yetir Almışsan borç, öde hesabı bitir Almaya yüzün olsun, sevgiler içinde Düşme gönülden gözden, kal muhabbet içinde Boş ver diyerek, boşa yaşama Yarın geç olur, düşüp ağlama Çalış bugünden, zamana kanma Olmayasın sefil, dostlar içinde Kalırsın perişan, yaşam isinde Göz açıp kapanıncaya kadar, biter yaşamın Kıymetini bil, gidişe yetmez zamanın Zikirlerini eda eyle, bugünden kıl namazın Değsin yaptıkların, güzelikler içinde Eyvah eyleme, dar zaman içinde Ahmaktlar çekerler, cef ile cefa Dünyalan onun olsa, kendinde yoktur kafa Almaz nasihatları, duyduklarını da kaldırır rafa Hazineler onun olsa, Kalmaz içinde Ne yapsan anlamaz, kafası boşluk içinde Sen sen ol, kötülükten sakın, günah işleme Helalı helal bil, mundarda bilme İnsanları hoş eyla, itibarını yetirme Yetirirsen itibarı, kalırsın zorluklar içinde Düşersin gönülden, kalırsın vebal içinde Tanlı vermiştir sana, iki el iki ayak Sağlam isen ayıptır, başkasına el açmak Kutsaldır çalışmak, boş kalma ahmak Alırsın isteklerini, çalışma içinde Varırsın hedefine, sabır içinde Yaşa bir eş ile, nikahsız değil Birlik olsun sevgiler, ikilik değil Her şeyi güzel eyle, çarpık sa değil Güzeldir yaşam, doğrular içinde Sakınmak lazım, kalmayasın günah içinde Sağlıktan başka, dünyada varmı tatlı Benzemez bala, evlattan da tatlı Kimetini bilmek lazım, sağlam hayatı Çok bakmak lazım, sağlığa, zaman içinde Yok sağlıktan başka, güzel alem içinde Şebap der nevsine kul olma, verme o nefse aman Kullan aklını, sendedir doğru, sendedir iman Sabır eyle, vasil ol Cana, can ile canan İnsan kendi bir cenet, cehenemdir yaşam içinde Yeterdir anlayana bu öğütler, ömür içinde ahmet yılmaz |
Lütfen Söyleme Eğer bana bir kez daha "Hayat güzel " diyecek olursan Sendende nefret ederim Lütfen söyleme Bırak hayat güzelse de Güzelliği gizli kalsın Hem zaten ben Yaşamadığım o güzelliğe mecburda değilim. Mahkum |
Bitmeyen yüreklerin umudusun sen gönül Bakma öyle uzaklara yaşamasını bil Bir ben birde benim sevgim sefil Uçarak mı geleyim dönde bir bak hele Uzaklaşıyor beden gün geçtikçe bu yerden Bırak nasıl geçerse geçsin sefil yürekler Acıma bir sendeğil ağlayan tüm melekler Çıkmış sefere yarimin etrafında bir halka olmuş Ellerinde değil kanatlanıp hepsi uçmuş Tüm insanların çevresinde dolaşıyorlar Sanki bedenlerinde değil gökyüzünü kaplıyorlar Sırası gelen kayı veriyor Yerini aniden başka yıldız geliyor Gördün mü boş kalmıyor evren Dünya yıllardır sanki aynı düzen Gelen giden bedenlerden değişen Ama gönüllerde acı hasret tükenmeden Devam ediyor tüm evren Düşün kim bu düzene hükmeden Ne sen nede ben Aklındaki Söylesene düşünmeden Bahattin Tonbul |
Şarkılar Seni Söyler O gülüşün var ya hani senin Aklımı başımdan alır yarim O sözlerin yok mu o sözlerin Gönlüme sevinç katar sevdiğim O gözlerin var ya o gözlerin Ruhuma neşe saçar sevgilim Hep yanımda sen olsan Yüreğimi doldursan Başımın tacı olsan birtanem Şarkılar hep seni söyler bana Olmalıydım şimdi seninle yan yana Aşk şerbetinden içmeli kana kana Sevelim birbirimizi doya doya Sevda yolunda yürüyelim kol kola Olmalıyız ikimiz can cana. Timur İlikan |
| Saat: 19:40 |
©2005 - 2026, MsXLabs - MaviKaranlık