Trigliserit Nedir? 1 ek Trigliserit nedir?trigliserit 3 yağ asidi ve 1 tane de gliserolün birleşmesiyle oluşan doğal yağlardır. Trigliseritler hayvansal ya da bitkisel olabilmektedirler. Hayvansal Trigliseritler genellikle oda sıcaklığında katı durumdadırlar. Bitkisel Trigliseritler ise oda sıcaklığında genellikle sıvı durumdadırlar. Ancak katı olan Trigliseritler de mevcuttur(örn: Hidrojene edilmiş yağlar bunlara margarin de denmektedir.) Hayvansal Trigliseritler:
Trigliseritlerin oluşumu:Trigliseritler vücudumuzda besin ve enerjinin depo şeklidir. Bu maddeler vücuda alınan ancak yakılamayan besinlerin fazlalarından, organların etrafında ve deri altında biriktirilerek oluşturulurlar. Bu maddelerin oluşma yeri karaciğer gibi metabolizmal organlardır. Kısaca trigliseritler bağırsaktan emilen sindirilmiş besin maddelerinin esterleşmesiyle(yağlaşmasıyla) oluşur. Trigliseritlerin Görevi:
Beslenme açısından Trigliseritler:Beslenme rejimimizde yağların yeri önemlidir. Besinlerimize lezzet veren yağlar vücudumuzda sentezlenebilir. Ancak Linoleik(omega6), linolenik(omega3), araşidonik gibi bazı yağ asitleri vardır ki hayvansal bünyelerde sentezlenmez ve dışarıdan alınmaları gereklidir. Bu tür yağ asitlerine esansiyel yağ asidi denilmektedir. (Not: Batı toplumlarındaki çarpık beslenme rejimi bu toplumun vücudundaki yağ ve yağ asidi dengesini alt üst etmektedir. Bu durum özellikle beyinde ciddi sorunlara neden olmakta ve bu toplumlarda depresyon, stres ve sosyal ayrışmışlık olaylarını artırmaktadır) Kan yağlanması ve kolesterol doğrudan bu tür yağ ve yağ asitleriyle ilişkilidir. Bazı toplumlarda besinlerle alınan yağ oranı oldukça fazla olduğundan kanlarındaki yağlanma ve kolesterol miktarı da fazladır.(Akdeniz tipi beslenme bu açıdan çok faydalı bir beslenme şeklidir.) Trigliserit düzeyini artıran faktörler:
Yüksek Trigliserit in zararları nelerdir.
Normal ve normal olmayan Trigliserit oranları:Her şeyin dengelisi faydalıdır. Vücudumuz için hayati öneme sahip Trigilseritler de ancak dengeli alındığı takdirde faydalıdır. Normal bir insanın kanında açlık durumunda ki yağ oranı: erkeklerde 40–160 mg/dl kadınlarda ise 35–135 mg/dl olmalıdır. Bu değerlerin üstü ve altı zararlı bir durumdur. Trigliserit belirtileri:Genel olarak özel bir belirti vermeyen ve sinsice ilerleyen bir durumdur. Ancak sıksık tekrarlayan baş ağrısı, vücutta tekrarlayan ağırlık, tansiyon dengesizlikleri, ense kökünde meydana gelen tuhaflıklar Trigliseritten şüphelenmek için yeterlidir. Nihai tespit ancak detaylı bir kan tahliliyle mümkündür. Yükselen Trigliserit nasıl düşürülür
Trigliserit tedavisi
Trigliseritler ve Şifalı Bitkiler
|
1 ek Trigliseritgliserol (gliserin) ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir. Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir. Normal değerleri :
Diyetten hergün yaklaşık 1000gr. Ekzojen trigliserit absorbe olur. Diyetteki yağ ince barsaklardan emilir ve daha sonra şilomikronlar haline çevrilir. Serumdaki şilomikronlar total serum trigliseritlerinin %10-15’ini oluştururlar. Doku lipoprotein lipaz enzimi ile şilomikronlarda trigliseritler ayrılır, ve ürünler absorbe edilerek depolanır. Trigliseritlerinin Artmasına Yol Açan Sebepler
Trigliseritlerin Azalmasınına Yol Açan Sebepler:
Trigliserit düzeylerini düşürmek içinegzersiz ve temel (essential) yağ asitleri içeren düşük karbohidrat diyet verilir. Bunların etkisiz olduğu durumlarda fibrat, niasin ve bazı statin türü ilaçların kullanımı uygun bulunmuştur. Alkol kullanımı trigliserit düzeylerini yükseltir. Yüksek trigliseritin yol açtığı hastalıklar arasında pankreatit de bulunur. Sizin başlangıçta yapılan kan tetkiklerinizde trigliserit düzeyiniz yüksektir ve koroner damar hastalığı ile inme ( felç ) riski bulunmaktadır. trigliserit düzeyinin bir haftada 172 ye düşmesi anlamlı değlidir.. tahlillerde teknik bir hata yapılmış olabilir... trigliserit seviyesinin yeniden iyi ve güvenilir bir labaruvarda tekrar ettirmenizi öneririm. trigliserit seviyeniz yine yüksekse trigliserit seviyenizi mutlaka düşürmeniz gerekmektedir. 1) hergün düzenli olarak , mutlaka egzersiz yapmanız 2) alkol ve sigaradan uzak durmanız 3) omega-3 yağ asitlerinden zengin diyet almanız. Omega-3 yağ asitleri sayesinde trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır. omega-3 ’ün bulunduğu başlıca besinler ise : Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, Ada Çayı (%64), Kivi (%62), Perilla(%58), Semizotu(%35) daha az oranlarda ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir. 4 ) ayrıca ; Bira Mayası, Domates, Ceviz, Çavdar, Çilek, Elma, Erik, Havuç, Kiraz, Limon, Pırasa, Sarmısak, Soğan, Adaçayı, Ardıç, Ay Çiçeği, Buğday Çimi, Karabaş Otu, Kekik, Kuşdili, Nane gibi yiyecekler trigliserit seviyesini oldukça düşüren gıdalardır. geçmiş olsun. |
Dr. Murat Kınıkoğlu Trigliserid seviyem yüksek ne yapayım?Damar sertliği yaparak kalp krizine neden olan Trigliserid, felce kadar götürebilir. Trigliserid seviyenizi HDL iyi kolesterol seviyenize bölün, oran 2`nin altında ise sonuç normal demektir. Üzerindeyse bu uyarılara kulak verin. Trigliserid, aynı kolesterol gibi kanımızda bulunan ve damar sertliği yaparak kalp krizine neden olan bir yağdır. Karaciğer yakılmayan her tür şekerli gıdayı depolamak amacı ile trigliseride çevirir.
Bazı hastaların trigliserid yüksekliğini yedikleri yağlı yemeklere bağladığını biliyorum. Halbuki trigliserid yüksekliği, kolesterolden farklı olarak yediğimiz et ve yağdan ziyade şeker, patates, pirinç, nişasta, un gibi yiyeceklere (karbonhidrat grubu) bağlıdır. Trigliserid seviyesinin kolesterolden bir farkı da çok değişken olmasıdır. Kolesterolünüzü düşürmek için günlerce, bazen birkaç ay süreyle diyet yapmanız gerekirken trigliserid seviyesi -genetik bir yükseklik yoksa- iyi bir diyetle birkaç günde normale inebilir. Bu nedenle trigliserid seviyesini ölçtürürken bir gece önce alkol almadığınızdan, ağır bir yemek veya tatlı yemediğinizden emin olun. İsterseniz yaşam tarzınızı ve beslenme şeklinizi değiştirerek trigliserid seviyenizi düşürebilirsiniz. İşte yağ seviyenizi düşürmek için dikkat etmeniz gerekenler:
|
Trigliserid (Triaçilgliseroller, Nötral Yağlar, Yağlar) Gliserolün üç tane hidroksil grubu ile yağ asitlerinin oluşturdukları esterlerdir. Bu yapıdan dolayı yağlara; trigliseritler ya da triaçil gliserol denir. Trigliseridler, yağ asitlerinin başlıca depo şeklidir. Eğer gliserolün her üç -OH grubuna aynı yağ asidi bağlanmış ise basit trigiserid; yağ asitlerinden biri farklı ise bileşik (karma) trigliserid adı verilir. Trigliseridler yağ dokusunda büyük lipid damlacıkları halinde saklanırlar. Trigliseridler yağ hücresi içinde veya lipoprotein partikülü üzerinde hidroliz edildiği zaman, enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere serbest yağ asidleri açığa çıkar. Trigliseridler, önemli biyolojik fonksiyonlara sahiptirler. Kanda Trigllseridin Arttığı ve Azaldığı Durumlar Trigllseridin arttığı durumlar
|
1 ek Trigliserid Sentezi
|
Saat: 07:25 |
©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık