MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Çiçeğin kısımları ve görevleri nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/366461-cicegin-kisimlari-ve-gorevleri-nelerdir.html)

Misafir 24 Mayıs 2011 19:19

Çiçeğin kısımları ve görevleri nelerdir?
 
Çiçeğin kısımları ve görevleri nelerdir?


Safi 2 Nisan 2016 11:47


Çiçek Yapısı

Çiçekler yapı, büyüklük, renk ve koku yönünden farklıdır.
Bir çiçekte genel olarak çiçek sapı, çiçek tablası ve onun üzerinde dıştan içe doğru çanak yapraklar, taç yapraklar, erkek organlar ve dişi organ/organlar yer alır.
Çanak yaprak (sepal): Çiçek tablasının en dışında bulunan küçük yaprak benzeri yapılardır. Çanak yaprakların oluşturduğu halkaya “calyx” denir.
Taç yaprak (petal): Çanak halkasının iç tarafında 2. halkada yer alan, daha iri, gösterişli ve parfüm bezleri ile çekici kokuya sahip çiçek organıdır. Bu özellikleri ile arı ve bazı böcekleri çekerek tozlanmada rol oynarlar. Taç yaprakların bir arada oluşturduğu yapıya “corolla” adı verilir ve corolla çoğunlukla döllenmeden sonra dökülür.
Asmalarda taç yapraklar küçük ve gösterişsiz olup, açılmamış çiçeği bir külah gibi sararlar. Çiçekler açıldığında külah ayrım noktasından koparak atılır
Erkek organ (stamen):
Çiçeğin en önemli organlarından birisidir. Görevi erkek eşey hücrelerini üretmektir. Erkek organ başçık (anter) ve başçığı çiçek tablasına bağlayan sapçık (filament) olmak üzere iki kısımdan oluşur. Başçıklar ikişer adet çiçek tozu (polen) kesesi içeren iki “teka” dan oluşmuştur. Polen keselerinde erkek eşey hücrelerini oluşturacak çiçek tozu ana hücreleri (microsporocyte) oluşmaktadır.

DEVAMI Bitki Anatomisi - Çiçek


Misafir 26 Mart 2017 21:17

çiçek tablası ?


Safi 26 Mart 2017 21:25

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2897000)
çiçek tablası ?

Çiçek Tablası :
Çiçeğin diğer kısımlarını üzerinde taşıyan yapıdır. Tüm bu organlar adı verilen çiçek tablası üzerinden çıkarlar ve çiçek bitkiye pedisel denilen bir sapla bağlanmıştır.

BAKINIZ Bitki Anatomisi - Çiçek



Saat: 15:24

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık