Arama

Bitki Anatomisi - Çiçek

Güncelleme: 20 Şubat 2018 Gösterim: 34.532 Cevap: 18
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Çiçek
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Tohumlu bitkilerin üreme organı olan çiçeğin görevi, aynı bitkinin bütün özel­liklerini taşıyan yeni bitkilerin gelişeceği to­humları üretmektir. Bu nedenle, çiçekleri incelerken organın bu temel görevini hiçbir zaman unutmamak gerekir. Nitekim bazı bitkilerin, örneğin atatürkçiçeğinin çiçek san­dığımız bölümleri bu anlamda gerçek birer çiçek değildir; ortada kümelenmiş küçük sarı çiçekleri çevreleyen parlak kırmızı renkli özel yapraklardır. Bürgü ya da brakte denen ve ilk bakışta çiçeği andıran bu biçim değiştirmiş yapraklara daha başka birçok bitkide rast­lanır.
Bir botanikçi gözüyle çiçek, tohum üreti­miyle ilgili bütün organları içeren karmaşık bir yapıdır; dolayısıyla yalnızca tohumlu bitki­lerin çiçeği vardır. Nitekim bitkiler âlemi de kabaca çiçekli ve çiçeksiz bitkiler olarak iki büyük gruba ayrılır. Açıktohumlu bitkilerin çiçeği çok belirgin olmadığından ve bildiğimiz çiçeklere pek benzemediğinden, çiçekli bitki­ler dendiğinde daha çok kapalıtohumlular anlaşılır. Yaprakyosunları, ciğeryosunları, kibritotları, atkuyrukları ve eğreltiotları ise çiçeksiz bitkilerdir.
Çiçek dendiğinde hemen herkesin aklına kırlarda, çayırlarda, ormanlarda kendiliğin­den yetişen alımlı kır çiçekleri ya da insan eliyle yetiştirilen gösterişli bahçe ve saksı çiçekleri gelir. Oysa "çiçek" terimi yalnızca iri ve renkli taçyaprakları, güzel kokularıyla tanıdığımız süs çiçeklerini kapsamaz; ilk ba­kışta çiçeksizmiş gibi gözüken pek çok bitki­nin de çiçekleri vardır. Örneğin çayırları kaplayan yeşil otların çoğu ve tarlalarda yetiştirilen buğday, arpa gibi tahıllar da çiçek­li bitkilerdir. Hepsininki badem, kayısı, kiraz gibi meyve ağaçlarınınki kadar alımlı olma­makla birlikte, bütün
öbür ağaç ve çalılar da çiçek açar. Meşe ağacının pek göze çarpma­yan küçük, yeşil tırtılları ya da akçaağaçlann minicik sarımsı salkımları birer çiçektir ve hepsinin görevi tohum üreterek bitkinin soyu­nu sürdürmesini sağlamaktır.

Bir Çiçeğin Bölümleri
Ad:  cicegin_yapisi.jpg
Gösterim: 9964
Boyut:  59.0 KB
  • Üstte: Bir çiçekli bitki.
  • Ortada: Tek bir çiçeğin boyuna kesiti.
  • Altta sağda: Bir çiçeğin başlıca bölümlerinin yerleşimini gösteren şema:
    • A Çanak yaprak
    • B Taç yaprak
    • C Yumurtalık
    • D Tohum taslakları
    • E Erkek organ (başçık)
Çiçeklerin çoğu dıştan içe doğru sırasıyla çanak, taç, erkekorganlar ve dişiorganlar denen dört temel bölümden oluşur. Ama bazı çiçeklerde taç bölümü yoktur; bazılarında da, örneğin lalede taç ve çanak bölümleri ayırt edilemeyecek kadar biribirine benzer. Ayrıca çiçeklerin bazısında erkek organlar, bazısında dişi organ bulunmaz. Kısacası çiçekler, domates çiçeğindeki gibi yarı yarıya birleşmiş ya da petunyanın huni biçimindeki çiçeklerinde ol­duğu gibi tümüyle birleşmiş olabilir. Bazı çiçeklerde taç yaprakların sayısı yalnızca dört ya da beş tane, bazılarında çok fazladır. Bir çiçeğin bütün taç yaprakları aynı biçimde ola­bileceği gibi, bazen de birkaçı birleşerek bezelye çiçeklerinde, aslanağzında ve orkide­lerde görülen "kanat", "dudak" ya da "kele­bek" gibi özel biçimler alabilir.
En dışta, çanak yaprakların birleşmesiyle oluşan ve gerçekten bir çanağı andıran çanak bölümü bulunur. Çanak yapraklar genellikle yeşil renklidir ve çiçek henüz tomurcuk durumundayken içte katlanmış halde bulunan taç yaprakların çevresini sararak koruyucu bir örtü oluşturur. Çanak yapraklar yüksükotunda olduğu gibi birleşerek kaynaşmış ya da düğünçiçeğindeki gibi ayrı ayrı olabilir.
Çanağın içinde taç yaprakların oluşturduğu taç bölümü yer alır. Taç yapraklar da düğünçiçeğinde olduğu gibi birbirinden ayrı, yapı olarak birbirinden çok farklıdır. Gene de düğünçiçeği ve yüksükotu gibi tipik bir çiçek­te bu dört bölüm açıkça görülebilir.
Taç yapraklar genellikle bir çiçeğin en göze çarpan, en renkli bölümüdür ve birçok kişi çiçekleri taç yapraklarının sayısına, biçimine ve rengine bakarak tanır. Oysa bazen bu görünüm yanıltıcı olabilir; örneğin nergislerin dıştaki sarı renkli "taç yaprakları" aslında iyice irileşmiş, renkli çanak yapraklardır.
Tacın içinde sayıları iki ile birkaç yüz arasında değişebilen erkek organlar dizilidir. Çiçek tozlarını üreten bu organlar ipçik ya da telcik denen ince bir sap ile bu sapın tepesin­deki bir başçıktan, yani çiçek tozu kesesinden oluşur.
Çiçeğin en ortasında meyve yapraklarından (karpellerden) oluşmuş tek ya da birkaç tane dişi organ bulunur. Her dişi organın en üst bölümünde bir tepecik, bunun altında tepeci­ği taşıyan bir boyuncuk ve en dipte tohumtaslaklarını barındıran şişkince bir yumurtalık vardır. Erkek organlardan gelen çiçek tozları, yüzeyi yapışkan bir sıvıyla kaplı olan tepeciğe konar, sonra boyuncuk kanalıyla dipteki yu­murtalığa ulaşır. Bu yapışkan sıvının çok önemli bir işlevi vardır; çünkü çiçek tozları boyuncuğun altındaki yumurtalığa ulaşmadık­ça buradaki tohum taslaklarını dölleyemez. Ancak bu dişi ve erkek üreme hücreleri birleştiğinde tohum taslağı tohuma dönüşür; bu tohum toprağa düşerek çimlendiğinde de bitkinin küçük bir kopyası olan yeni bir bitki gelişebilir.
Çiçek tozlarının erkekorgandan dişiorgana taşınmasına tozlaşma denir. Çiçektozları rüz­gârla, böceklerle, kuşlarla ya da başka hay­vanlarla, hatta bazı su bitkilerinde suyun akıntısına kapılarak bir çiçekten öbürüne taşınır.

Tohum Nasıl Oluşur?
Çiçek tozları tepeciğin üstüne konduktan son­ra büyümeye başlar ve her çiçek tozu taneciği, yani erkek üreme hücresi kök gibi ince bir borucuk geliştirerek dişiorganın boyuncuğundan yumurtalığa doğru uzatır. Bu borucuklardan her birinin içinde iki tane çekirdek vardır. Borucuk uzayarak yumurtalığa ulaştığında kopar ve içindeki hücre çekirdekleri serbest kalır. Böylece çekirdeklerden biri yumurta­lıktaki bir tohum taslağının yumurta hücresiy­le birleşerek tohumu, öbür çekirdek de aynı tohumtaslağındaki başka bir hücreyle birleşe­rek tohumun çimlenmesi için gerekli besin deposunu oluşturur. Bu olaya döllenme de­nir. Demek ki, erkek ve dişi eşey hücrelerinin birleşmesiyle oluşan her tohumda bir bitki embriyonu ve gelişecek yeni bitkinin kök salıncaya kadar beslenmesine yetecek ölçüde besin deposu vardır. Bu tohumun üstü fasulye tanesinde olduğu gibi ince bir zarla ya da kiraz çekirdeğinde olduğu gibi odunsu ve sert bir kabukla örtülüdür (bak. Tohum).
Tozlaşma konusunda unutulmaması gere­ken en önemli nokta, her bitkinin yalnız kendi türünden bir bitkiyi dölleyebileceğidir. Eğer bir bitkinin çiçek tozları başka türden bir bitkinin örneğin buğdayın çiçek tozları bir elma ağacının çiçeklerine taşınırsa ağaç elma vermez.
Tohumlar gelişirken, bunları barındıran yumurtalık da değişime uğrayarak bir meyve­ye dönüşür. Meyve çok çeşitli yöntemlerle tohumların daha uzak bir alana yayılmasını sağlar; böylece bütün tohumlar anaç bitkinin dibine düşerek onun besinini bölüşmemiş olur.

Çiçeklerin Sınıflandırılması
Botanikçiler çiçekli bitkileri çiçeklerinin özel­liklerine göre sınıflandırırlar:
  • Birçenekliler
  • İkiçenekliler
Aynı türden birçok bitki çok değişik koşullar altında gelişmesini sürdürür­se hepsinin gövde ve yaprakları değişik biçim­ler alabilir; ama çiçeklerindeki temel bölüm­lerin düzenleniş biçimi hep aynı kalır.
Bitkilerin sınıflandırılarak familya, cins ve türlere ayrılmasında çiçeğin yapısı, yani çeşitli bölümlerinin nasıl bir düzen içinde yerleştiği çok önemlidir. Oysa çiçeğin rengi ve büyüklü­ğü iklime, toprağın bileşimine ve öbür çevre koşullarına bağlı olarak değişebildiği için sı­nıflandırmada fazla önem taşımaz. Bu yüzden bitkilerin sınıflandırılmasında botanikçilere yardımcı olan en önemli ayrıntılar çanak yaprakların, taçyaprakların, erkekorganların ve dişiorganların sayısı ile düzenleniş biçimidir.
Çiçeklerin çiçek sapı üzerindeki konumu da sınıflandırma açısından önemli özelliklerden biridir; çünkü çiçeklerin yerleşme biçimi he­men her bitkide değişir. Örneğin menekşe ve nergiste her sapın ucunda tek bir çiçek açar. Oysa elma ağacı ve hüsnüyusuf gibi bazı bitkilerde çiçekler sapların tepesinde kümeler halinde bulunur. "Çiçek durumu" denen bu kümelenmenin değişik biçimleri vardır. Örne­ğin yüksükotu ve aslanağzı gibi bazı bitkilerin çiçekleri kısa birer sapla ana eksene bağlana­rak salkımlar oluşturur. Buğdayda ana eksene sapsız bağlanan çiçekler başak denen sık bir salkım biçimindedir. Maydanoz gibi bazı bit­kilerde ise çiçekler sapın tepesinde şemsiye biçiminde kümelenir.
Çok sayıda küçük çiçeğin bir araya gelerekbileşikgiller (Compositae) familyasında top­lanmıştır. Bu bitkilerde tek bir çiçek gibi görünen yapı, aynı çiçektablasının üzerinde özel bir düzene göre yerleşmiş yüzlerce küçük çiçekten oluşan bir çiçekler topluluğudur. Bir papatyayı yakından incelerseniz, çiçek başı­nın ortasında sarı bir küme, çevresinde de taçyaprakları andıran beyaz yapraklar görür­sünüz. Aslında ortadaki yoğun kümede yüz­lerce minicik sarı çiçek bir araya toplanmıştır; bunlara tüpsü çiçek denir. Tüpsü çiçekleri çevreleyen beyaz yapraklardan her biri de birer dilsi çiçektir. Bileşikgillerdeki bu çiçek yapısı tozlaşmayı çok kolaylaştırır. Bir arının tam açılmış bir papatya çiçeği üzerinde dola­şırken bu minicik çiçekçiklerden pek çoğunu tozlaştırmaması hemen hemen olanaksızdır.

Çiçeklerin Yararları
Çağımızda fabrikalarda yapay olarak üretilen kokular giderek doğal çiçek kokularının yeri­ni almaktaysa da, çiçekler bugün bile parfüm sanayisinin önemli hammaddeleridir. Lavan­ta, kekik ve biberiye esansı ile gülyağı büyük ölçüde bu bitkilerin çiçeklerinden elde edilir. Haşhaştan elde edilen afyon tıpta kullanılan güçlü bir uyuşturucudur. Safran çiçeklerinden sarı renkli bir boyarmadde elde edilir. Baha­rat olarak kullanılan tarçın da tropik bir ağacın çiçek tomurcuklarıdır. Çok değerli bir besin olan balı arılar çiçeklerin balözünden yaparlar. Alımlı renkleri, görünümleri ve kokularıyla doğayı güzelleştirmeleri bir yana, eğer çiçekler olmasaydı insanın en önemli besin kaynaklarından olan meyve ve tohum­lar da olmazdı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Nisan 2016 15:34
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2011       Mesaj #2
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME :

Sponsorlu Bağlantılar
1- Bitkilerin Sınıflandırılması :
Bitkiler, üreme organı olan çiçeğinin ve tohumunun bulunup bulunmamasına göre çiçekli bitkiler ve çiçeksiz bitkiler olarak iki grupta incelenir.
Üreme organı denilen çiçeği ve tohumu bulunan bitkilere çiçekli bitkiler denir.
Üreme organı denilen çiçeği ve tohumu bulunmayan bitkilere çiçeksiz bitkiler denir.
Çiçekli bitkiler; kök, gövde, yaprak, çiçek olmak üzere 4 kısımdan oluşur.

BİTKİLER

Çiçekli Bitkiler Çiçeksiz Bitkiler
Açık Tohumlular Kapalı tohumlular Damarlı Çiçeksiz Damarlı Çiçeksiz
Bitkiler Bitkiler
Tek Çift (Eğrelti Otu) (Karayosunu)
Çenekliler Çenekliler
(Mısır, Buğday) (Fasulye, Nohut)

2- Çiçek ve Kısımları :
Çiçekli bitkilerin üreme organı olan, renkli, güzel kokulu ve görünüşlü organa çiçek denir. (Ters lale = ağlayan gelin, gül, çiğdem, zambak, gelincik, menekşe). Bütün çiçekler farklı renk, şekil ve kokuda olmalarına rağmen çiçeklerin temel kısımları birbirlerine benzer.
Çiçekte; çiçek sapı, çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve dişi organ gibi kısımlar bulunur.
Tam bir çiçek, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ, dişi organ olmak üzere dört kısımdan oluşur.

Ad:  bitkicesitleri2.gif
Gösterim: 4711
Boyut:  5.7 KB
Çiçek Sapı :
Çiçeği dala ya da gövdeye bağlayan ve su ile besin maddelerinin taşınmasını sağlayan kısımdır. Çiçek sapında odun ve soymuk boruları bulunur.

Çiçek Tablası :
Çiçeğin diğer kısımlarını üzerinde taşıyan yapıdır.

a) Çiçeğin Kısımları :
Tam bir çiçek çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve dişi organ olmak üzere dört kısımdan oluşur.
Ad:  cicekveyapisi.gif
Gösterim: 5706
Boyut:  11.3 KB
1- Çanak Yaprak :
Çiçeğin en dış kısmında bulunan yeşil renkli yapraklardır. Çanak yapraklar, (çiçek tomurcuk halinde iken) çiçeğin diğer kısımlarını dış etkilere karşı korur ve fotosentez yaparak besin üretir. (Çiçeklerde genelde çanak yapraklar 5 tanedir).

2- Taç Yaprak :
Çiçeğin renkli, güzel kokulu ve görünüşlü olan kısmıdır. Taç yaprakların dip kısımlarında bal özü sıvısı (salgısı) salgılanır. Bal özü salgısı güzel kokulu olduğu için ve de taç yapraklar renkli ve güzel görünüşlü olduğu için böceklerin ilgisini çekerler ve tozlaşmaya yardımcı olurlar.

3- Erkek Organ :
Taç yaprakların arasında, dişi organın etrafına dizilmiş halde olan çok sayıdaki organdır. Erkek organ sapçık (ipçik) ve başçık olarak iki kısımdan oluşur.
Sapçıklar, başçıkları tutar, başçıkları çiçeğe bağlar ve her sapçıkta bir başçık bulunur.
Başçıkta polen keseleri bulunur. Polen keselerinin içinde polenler yani çiçek tozları, çiçek tozlarının yani polenlerin içinde de erkek üreme hücreleri olan sperm hücreleri bulunur. Polenler olgunlaşınca polen keseleri çatlar ve polenler etrafa yayılırlar.
(Polen keselerinde bulunan polen-üreme- ana hücreleri mayoz bölünme geçirerek polenleri oluşturur).

4- Dişi Organ :
Çiçeğin ortasında bulunan, vazoya benzeyen ve genelde bir tane olan organdır. Dişi organ; dişicik tepesi, dişicik borusu ve yumurtalık olarak üç kısımdan oluşur.

a) Dişicik Tepesi :
Dişi organın en uç kısmıdır. Dişicik tepesi yapışkan ve nemli bir sıvı salgılar. Bu sıvı çiçek tozlarını yani polenler tutarak polenlerin burada çimlenmesini sağlar.
b) Dişicik Borusu :
Dişicik tepesini yumurtalığa bağlayan borudur. Dişicik tepesinde çimlenen polenleri yumurtalığa taşır.
c) Yumurtalık (Ovaryum) :
Dişi organın en alt kısmındaki şişkinleşmiş bölümdür. Yumurtalıkta tohum taslağı bulunur. Tohum taslağının içinde dişi üreme hücreleri olan yumurta hücreleri vardır.

Ad:  cicekuremeorganlari.gif
Gösterim: 4546
Boyut:  10.8 KB3- Çiçek Çeşitleri :
Çiçekler, erkek organ ve dişi organın bulunup bulunmamasına göre iki çeşittir.

a) Tam Çiçek (Bir Evcikli Çiçek=Erselik Çiçek) :
Bir çiçekte erkek organ ve dişi organ ile birlikte taç ve çanak yapraklar da bulunuyorsa böyle çiçeklere tam çiçek denir.
Örnek : Gül, papatya, elma, bezelye, kestane, fındık.

b) Eksik Çiçek (İki Evcikli Çiçek) :
Bir çiçekte erkek ve dişi organdan sadece bir tanesi bulunuyorsa böyle çiçeklere eksik çiçek denir.
• Çiçekte sadece erkek organ varsa bu çiçeğe erkek çiçek (taş fırın) denir.
• Çiçekte sadece dişi organ varsa bu çiçeğe dişi çiçek (light) denir.

4- Çiçekli Bitkilerde Tozlaşma ve Döllenme :
Bitkilerde tohum ve meyvenin oluşabilmesi için tozlaşma ve döllenme olmak üzere iki olayın gerçekleşmesi gerekir.

a) Tozlaşma :
Erkek organın başçığındaki polenlerin (çiçek tozlarının) dişi organın dişicik tepesine taşınmasına tozlaşma denir. Tozlaşma su, rüzgar, kuşlar, böcekler, insanlar sayesinde gerçekleşir. (Bataklık ve su bitkilerinde su sayesinde gerçekleşir).
Tozlaşma olayı aynı tür bitkiler arasında gerçekleşir. Dişi organın dişicik tepesi, farklı bitki türlerinin polenlerinin yumurtalığa girmesini önler. (Laleden lale oluşmasının sebebi budur).

b) Döllenme :

Tozlaşma ile dişicik tepesine gelen polenler, dişicik tepesi tarafından salgılanan yapışkan sıvı ile tutulur ve polenler burada çimlenirler. Çimlenen polenler yani çiçek tozları çatlar ve erkek üreme hücreleri yani sperm hücreleri açığa çıkar. Açığa çıkan erkek üreme hücreleri (nin çekirdekleri) (nden biri yumurtalığa doğru hareket ederek polen tüpünü oluşturur) dişicik borusundan geçerek yumurtalıktaki tohum taslağına gelir.
Yumurtalıkta dişi üreme hücresi olan yumurta hücrelerinin çekirdeği ile erkek üreme hücresi olan sperm hücrelerinin çekirdeğinin birleşmesine döllenme denir. Döllenme sonucu oluşan döllenmiş yumurta hücresine zigot denir.
Zigot, bitkinin en küçük yani tek hücreli halidir. Oluşan zigot gelişerek (sürekli mitoz bölünme geçirerek) embriyo denilen bitkinin (canlının) ilk taslağını, modelini oluşturur. (Embriyo bitkinin kök, gövde, yaprak gibi kısımlarının taslağını, modelini bulundurur ve bu yapıların oluşmasını sağlar).
Döllenme sonucu tohum taslağı gelişerek tohumu, tohumun içinde bulunduğu yumurtalık ta gelişerek meyveyi oluşturur.
Ad:  polensicek12.gif
Gösterim: 4405
Boyut:  13.2 KB

Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2016 03:09
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
24 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
Ad:  Çiçeğin-Bölümleri.jpg
Gösterim: 5930
Boyut:  35.7 KB


Çiçek
Tohumlu bitkilerin eşeysel üreme organına verilen ad. Yapı olarak çiçek; yaprakları eşeysel üremeyi sağlamak amacıyla değşinime (metamorfoz) uğramış bir sürgündür. Bu sürgünün ekseni genellikle şişerek çiçek tablasını meydana getirir. Çiçeğin çeşitli parçaları bu tablaya sarmal ya da çevrel olarak dizilir. Erselik bir çiçek genel olarak üç kısım oluşur: 1) çiçek örtüsü (Perigon=Perianth), 2) erkekorganlar (Androceum), 3) dişiorganlar (Gineceum). Bununla beraber her bitkinin çiçeğinde bu kısımlar tam olarak bulunmayabilir. Kimi bitkilerde çiçek örtüsü yoktur. Bu örtü ya hiç oluşmamış ya da zamanla körelmiştir. Örneğin kavak ve söğüt çiçekleri böyledir. Çiçek örtüsünü meydana getiren yapraklar iki çeşittir: Çanakyapraklar en dışta bulunur. Görevi, çiçek tomurcuk devresindeyken onu korumaktır. Genellikle yeşil renklidirler. Taçyapraklar ikinci halkayı oluştururlar. Görevleri böcek ve benzeri canlıları çekerek tozlaşmayı ve döllenmeyi kolaylaştırmaktır. Bu nedenle de çoğu zaman renkli olurlar. Kimi çiçeklerin taç ve çanakyaprakları ise aynı görünümdedir. Kimi çiçeklerde çevre yaprakları ayrı ayrı, kimilerinde az çok birleşmiş hâlde olur. Çiçeğin ikinci kısmını oluşturan erkekorganlar etaminlerden (Stamen) meydana gelmiştir. Bir etaminin sap (filament) ve çiçektozu torbası (anther) olmak üzere iki kısmı bulunur. Çiçektozu torbalarında çiçektozları (polen) oluşur. Çiçektozları küçük, çoğunlukla yuvarlak, yapıları taşıyıcısına (rüzgâr, böcek, kuş vb.) göre değişen taneciklerdir. Aslınde eşeysel üremeye hizmet ettikleri hâlde, günümüzde polenlerden çok çeşitli amaçlarla (tıpta vb.) yararlanılır. Çiçektozları dişiorgana ulaştıklarında çimlenir, erkek gametlerin yumurta hücresine ulaşmasını sağlarlar. Üçüncü çiçek kısmı olan dişiorganlar en ortadadır. Dişiorganlar bir ya da daha çok sayıda tohum yaprağından (karpel) oluşurlar. Tohum yaprakları, tohum tomurcuklarını taşır. Kapalıtohumluların çiçeklerinde karpeller birleşerek "ovaryum" adını alan bir koruyucu meydana getirirler. Ovaryumun ucunda, polenleri tutmaya yarayan kısma "stigma", ovaryum ile stigma arasında kalan dar, uzun bölgeye "stilus" adı verilir. Ovaryum, stilus ve stigmadan oluşan organa "pistil" denir. Ovaryum, içinde tohum tomurcuklarını taşır. Tohum tomurcuklarının içinde embriyo keseleri bulunur. Embriyo kesesindeki yumurta hücresinin erkek gamet tarafından döllenmesi sonucunda da tohum (embriyo) teşekkül eder. Çiçekler, çeşitli kısımlarının diziliş ve yapılarına göre çok çeşitli biçim ve isimler alırlar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Nisan 2016 15:38
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
28 Aralık 2012       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çiçek
Bitkilerde çoğalmanın temeli çiçek ve bundan oluşacak tohumdur. Bitki kısımlarının özellikleri sonraki bireylere tohumla geçer. Tohum oluşması döllenme ile mümkündür. Bitkilerde döllenme çiçeklerde olur. Döllenme ve döllenmenin sonucunda tohum denilen yapılarda bitkinin minyatür örneğini oluşturarak neslini devam ettirmektedir
Genel Morfolojisi
Değişik büyüklükte, farklı renkte, şekilde pek çok çiçek vardır. Küçük mikroskobik yapıda çiçekler olduğu gibi 1 m çapında çiçekler de vardır. Çiçekler, çiçek sapı ile gövdeye bağlanır. Normal bir çiçekte değişime uğramış dört çeşit yaprak bulunur.

Ad:  Çiçek.jpg
Gösterim: 7875
Boyut:  34.4 KB
Tam çiçeğin boyuna kesiti

Bazı bitkilerde bir çiçek sapı üzerinde bir tek çiçek bulunduğu hâlde, bazılarında birden fazla çiçek bir çiçek sapı üzerinde bulunur. Bu şekilde bir araya toplanmış çiçek gruplarına infloresans denir. İnfloresans basit veya bileşik olmak üzere iki tiptir. Basit tipte eksen dallanmamış, bileşik tipte ise eksen dallanmıştır. Çiçek durumları dallanma tarzına göre ikiye ayrılır.
Rosemose çiçek durumu Ana eksen yan dallara göre üstün durumdadır ve daha iyi gelişmiştir. Bu tip çiçeklerde ana eksen genellikle bir çiçekle sonuçlanmaz. Yan eksenler çiçeklidir. Bunlardan alttaki çiçeklerin sapları, üsttekilerden daha uzundur. Ana eksen, kendisinden çıkan tüm yan eksenlerden daha fazla gelişir.
Rasemose çiçekler ikiye ayrılır. Bunlar
  • Basit rosemose (başak) Yan çiçekler sapsızdır. Ana eksen üzerine sıra ile dizilmiştir. Örnek: buğday, çayır otu.
  • Bileşik rosemose (salkım) Çiçekler ana eksen üzerinde salkım şeklinde dizilmiştir. Örnek: Arap sümbülü, karayemiş.
Simöz çiçek durumu Burada ana eksen tepesinde çiçek teşekkül eder ve büyüme durur. Yan dallar gelişerek ana eksenin yerini alır. Yan dallar hâkim durumdadır. En yaşlı çiçek ana eksenin uç kısmında olur. Örnek: kuşburnu.
Çiçeğin Kısımları

Çanak yapraklar (kaliks)
Dışta yeşil renkli normal yaprağa benzeyen yapraklardan oluşmuş yapıya çanak yaprak denir. Çanak yapraklar kloroplast organeli taşıdıkları için fotosentez yaparak çiçeğin beslenmesini sağlar. Ancak çanak yaprakların asıl görevi koruyuculuktur. Çiçeğin diğer kısımlarını dağılmaktan ve dış etkenlerden korur.
Taç yapraklar (korolla) Çanak yaprakların iç kısmında bulunan genellikle parlak renkli yapraklara taç yapraklar denir. Taç yapraklar böcekleri cezbederek üzerine çeker. Böylece böceklerle tozlaşma sağlanır.
Erkek organ Erkek organlar, dişi organın etrafında tek sıralı ya da çift sıralı olarak dizilmiştir. Erkek organın görevi üremeyi sağlamaktır. Erkek üreme organı iki bölümden oluşur.
  • Sapçık: Genellikle silindir veya yassı bir iplik Ģeklindedir. Kısa, uzun veya tamamen yok olabilir. Çıplak ya da parlak renkli, tüylü olabilir. Görevi, erkek organın başçığını taşımaktır.
  • Başçık: Erkek organın şişkin kısmıdır. Her başçık iki bölümden oluşur. Bu bölümlere teka denir. Her tekada iki polen kesesi bulunur. Polen keseleri polen çekirdeklerini oluşturur.
Polen keselerinde polen ana hücreleri, mayoz bölünme ile dört polen hücresi meydana getirir. Bir polen hücresine mikrospor denir. Mikrosporların çekirdekleri, mitoz bölünerek iki çekirdekli yapı oluşturur. Bu yapıların etrafında kalın, renkli, düz veya pürüzlü, bazılarında da yapışkan çeper oluşur. Bu ikişer çekirdekli yapılara çiçek tozu (polen) denir.


Ad:  çiçek1.jpg
Gösterim: 4483
Boyut:  30.6 KB
Erkek organda polenlerin oluşumu
Dişi organ Çiçeğin ortasında dişi organ yer alır. Dişi organ üç bölümden oluşur
  • DiĢicik tepesi: Dişi organın en üst kısmıdır. Genişleyerek yüzeyi büyümüştür. Bazı tepecik girintili ve çıkıntılı bir yapı kazanmıştır. Bazı tepecik ise sıvı salgılama özelliği kazanmıştır. Bu değişiklikler polen tozunun tepecikte tutunmasını sağlar.
  • DiĢicik borusu: Ovaryum ile dişicik tepesi arasında bulunur. Polen tozunun çimlenmesi ile polen tüpünün ovaryuma ulaşmasını sağlar.
  • Ovaryum (Yumurtalık): Dişi organın en önemli kısmıdır. En altta bulunur. şişkin bir yapıya sahiptir. İçinde tohum taslağı bulunur.
Dişi organda yumurta hücresinin oluşumu Yumurtalıktaki tohum taslağında diploid makrospor ana hücresi bulunur. Makrospor ana hücresi mayoz bölünme geçirerek dört tane monoploid makrospor oluşturur. Bunlardan üç tanesi eriyerek kaybolur. Bir tanesi megaspor denilen hücreyi oluşturur. Megaspor art arda üç kez mitoz bölünme geçirerek sekiz çekirdekli bir yapı oluşturur. Bu yapıya embriyo kesesi denir. Embriyo kesesi içindeki çekirdeklerden üç tanesi üst kutuba yerleşir. Bunlara antipot çekirdek denir. Üç tanesi alt kutuba yerleşir. Bunlardan bir tanesi yumurta çekirdeğini oluşturur. Diğerlerine de sinergit çekirdekler denir. Ġki çekirdek ise kesenin merkezine yerleşir ve polar çekirdekleri oluşturur. Yumurta çekirdeği etrafına bir miktar sitoplazma alarak yumurta hücresini oluşturur. Antipot ve sinergit çekirdekler ölür ve kaybolur. Sonuçta bir yumurta ve iki polar çekirdeğe sahip döllenmeye hazır embriyo kesesi oluşur.


Ad:  Çiçek2.jpg
Gösterim: 4740
Boyut:  38.5 KB
Dişi organda yumurta hücresinin oluşumu
Çiçeklerde Eşeylilik
Bitkilerdeki çiçekler bitki üzerinde değişik şekillerde bulunur. Bu, durumlarına göre değişik şekillerde isimlendirilir. Bunlar
Hermafrodit (tam) çiçek Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olan çiçektir. Örnek: domates, elma.
Diklin çiçek Bir çiçekte erkek veya dişi organdan yalnız biri bulunur. Bu çiçeklere tek eşeyli çiçek denir. Dişi organ bulunduran çiçeklere dişi çiçek, erkek organ bulunduran çiçeklere erkek çiçek denir. Örnek: ceviz erkek çiçeği.
Monoik (bir evcikli) çiçek Bir bitkide erkek, dişi çiçek ayrı ayrı yerlerde bulunuyorsa bu çiçeklere monoik çiçek denir. Örnek: mısır, fındık.
Dioik (iki evcikli) çiçek Bir bitkide yalnızca dişi çiçek veya yalnızca erkek çiçek bulunuyorsa bu bitkilere iki evcikli bitkiler denir. Örnek: Antep fıstığı, ıspanak.
Poligam çiçek Aynı bitki üzerinde hermafrodit çiçeklerle beraber tek eşeyli çiçekler de bulunabilir. Bu bitkilere de poligam bitkiler denir.
Döllenme
Polen tanesi (mikrospor) dişi organın tepeciğine gelir ve orada çimlenir. Çimlenen polen tanesi polen tüpünü oluşturur. Polen tüpü dişicik borusundan aşağıya iner ve mikropile gelir. Polen tüpündeki çekirdek bir mitoz bölünme geçirerek iki tane sperm çekirdeği oluşturur. Polen tüpünün uç kısmının patlaması ile sperm çekirdekleri embriyo kesesine ulaşır. Sperm çekirdeklerinden biri yumurtayı dölleyerek embriyoyu oluşturur. Diğer çekirdek ise polar çekirdeklerle birleşir ve endospermi oluşturur. Endosperm besi dokudur. Embriyonun beslenmesini sağlar. Embriyo, endosperm ve kabuk tohumu oluşturur.
Ad:  Çiçek3.jpg
Gösterim: 4661
Boyut:  25.4 KB

Tozlaşma ve döllenme

Megep
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2016 03:05
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
29 Nisan 2014       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  çiçek1.jpg
Gösterim: 5653
Boyut:  27.2 KB

Çiçeğin kısımları ve görevleri nelerdir?


MsXLabs.org

Bitkide çiçeğin görevi tozlaşma yoluyla bitkinin çoğalmasını sağlamaktır. Bir çiçeğin erkek organından serbest kalan polenlerin diğer çiçeğin dişi organının tepeciğine ulaşması ve burada yeni bitki tohumlarının oluşması olayıdır. Tozlaşma olayında etkili faktörler şunlardır:
  • Rüzgar: Polenlerin taşınması rüzgarla sağlanır. Kullanışlı ve sık görülen bir tozlaşma çeşidi değildir.
  • Böcekler: Polenlerin arılar, sinekler ve benzer böcekler tarafından taşınması. Yaygın olan tozlaşma şeklidir. Çiçeğin güzel kokusu, güzel ve parlak görünümü ve salgıladığı şekerli maddeler böceklerin dikkatini çeker. Çiçeğin üzerine gelen böceklerin ayaklarına yapışan polenler böceğin diğer çiçeklere konmasıyla oralara taşınmış olurlar.
  • Kendi kendine tozlaşma: Aynı çiçeğin erkek organındaki polenlerin dişi organına ulaşması sonucu meydana gelen tozlaşma şeklidir.
Çiçekte döllenme sonucunda tohum oluşur ve bu tohumun etrafının yumurtalıkla çevrilmesi sonucu meyve oluşur. Tohumun toprakta çimlenmesiyle yeni bitkiler oluşmuş olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2017 21:20
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Nisan 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  çiçek yapısı.jpg
Gösterim: 24212
Boyut:  23.1 KB
Çiçek Yapısı

Çiçekler yapı, büyüklük, renk ve koku yönünden farklıdır.
Bir çiçekte genel olarak çiçek sapı, çiçek tablası ve onun üzerinde dıştan içe doğru çanak yapraklar, taç yapraklar, erkek organlar ve dişi organ/organlar yer alır.
Çanak yaprak (sepal): Çiçek tablasının en dışında bulunan küçük yaprak benzeri yapılardır. Çanak yaprakların oluşturduğu halkaya “calyx” denir.
Taç yaprak (petal): Çanak halkasının iç tarafında 2. halkada yer alan, daha iri, gösterişli ve parfüm bezleri ile çekici kokuya sahip çiçek organıdır. Bu özellikleri ile arı ve bazı böcekleri çekerek tozlanmada rol oynarlar. Taç yaprakların bir arada oluşturduğu yapıya “corolla” adı verilir ve corolla çoğunlukla döllenmeden sonra dökülür.
Asmalarda taç yapraklar küçük ve gösterişsiz olup, açılmamış çiçeği bir külah gibi sararlar. Çiçekler açıldığında külah ayrım noktasından koparak atılır
Ad:  bitki.jpg
Gösterim: 6609
Boyut:  22.9 KB


Erkek organ (stamen):
Çiçeğin en önemli organlarından birisidir. Görevi erkek eşey hücrelerini üretmektir. Erkek organ başçık (anter) ve başçığı çiçek tablasına bağlayan sapçık (filament) olmak üzere iki kısımdan oluşur. Başçıklar ikişer adet çiçek tozu (polen) kesesi içeren iki “teka” dan oluşmuştur. Polen keselerinde erkek eşey hücrelerini oluşturacak çiçek tozu ana hücreleri (microsporocyte) oluşmaktadır.
Bir çiçeğin tüm erkek organlarına “androecium” denir. Erkek organların sayı, şekil ve büyüklükleri türlere göre değişiklik gösterir. Zeytinlerde yalnızca 2 adet, elmalarda 15-50, armutlarda 20-30 adet erkek organ vardır.Asmada 5-6 adet erkek organ bulunur.
Rüzgarla tozlanan türlerde erkek organ sayısı çok daha fazladır. Böceklerle tozlanan türlerde genellikle erkek organla taç yaprak arasında nektar çıkaran bezler vardır.

Dişi organ (pistil):
Çiçeğin en önemli organıdır. Ancak dişi organı olan çiçekler meyve ve tohum üretebilirler. Bu nedenle çiçeğin en korunaklı merkez kısmında yer alır.
Dişi organ tepecik (stigma), dişicik borusu (style) ve yumurtalık (ovary) olmak üzere üç kısımdan oluşur. Stigma dişicik borusunun az veya çok gelişmiş pürüzlü en uç kısmıdır.
Dişicik borusu tepecik ile yumurtalığı bağlayan ve çiçek tozu çim borusunun geçişini sağlayan kanallı bir yapıya sahiptir.
Yumurtalık, dişi organın en önemli kısmıdır. Bir yada birden fazla karpelden oluşmuştur. Yumurtalığın iç yüzeyinde tohum taslakları (ovule) bulunur. Yumurta hücresinin oluştuğu embriyo kesesi tohum taslaklarında meydana gelir.

Bitkilerdeki dişi organ sayısı çok farklıdır. Domates, biber, bezelye, kayısı, erik ve kirazda yalnız bir tane, çilek, ahududu ve böğürtlende ise çok sayıda dişi organ bulunur.
Çiçekteki dişi organların hepsine birden “gynoecium” denir. Bir yumurtalıktaki karpel sayısı ve her karpeldeki tohum taslağı sayısı da farklılık gösterir.

derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Nisan 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÇİÇEKLERDE CİNSİYET
Ad:  images.jpg
Gösterim: 4057
Boyut:  7.9 KB
1. Eksik çiçek
  • ♀ Dişi Çiçek (Pistillat ç.)
  • ♂ Erkek Çiçek (Staminat ç.)
2. Tam çiçek
  • ♀ Hermafrodit Çiçek
Çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organların hepsine sahip çiçeklere tam ve ya eksiksiz (complete) çiçek; bunlardan bir veya birkaçı olmayan çiçeklere de eksik (incomplete) çiçek denir.
Ad:  hermofrodit.jpg
Gösterim: 3887
Boyut:  3.9 KBAd:  monoik.jpg
Gösterim: 3742
Boyut:  1.9 KBAd:  dioik.jpg
Gösterim: 3857
Boyut:  2.9 KB
1. hermafrodit 2. monoik 3. dioik
İki Eşeyli Çiçek (erdişi, erselik, hermafrodit): Hem erkek, hem de dişi organlara sahip kusursuz çiçeklerdir.
Örnekler:
Meyveler: Elma, Armut, Şeftali, Erik, Portakal
Sebzeler: Domates, Biber, Patlıcan, Fasülye Asmalar: Farklı çiçek yapılarına sahip olmakla birlikte Vitis vinifera L. türünde çiçek yapısı %99 erdişi (erselik) dir.

Tek Eşeyli Çiçek: Eşey organlarından yalnızca birisine sahip olan çiçeklerdir.
Bunlar erkek çiçek (staminate) ya da dişi çiçek (pistillate) olarak adlandırılır. Tek eşeyli çiçekler aynı bitki üzerinde yada farklı farklı bitkiler üzerinde olabilir.
Erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde ise bir evcikli (monoik) bitkiler (fındık, ceviz, kestane, dut; kavun, karpuz, hıyar)
Erkek ve dişi çiçekler ayrı bitki üzerinde ise iki evcikli (dioik) bitkiler (antepfıstığı, incir, hurma, kivi; ıspanak, kuşkonmaz) denir.

Monoik: Fındık, Ceviz, Pikan, Kestane, Dut, Huş, Göknar, Kabaklar, Kavun, Hıyar, Kızılağaç, Sedir, Servi, Çam, Ladin, Meşe, Sequoia (Mamut ağacı), Mazı
Dioik: Antep fıstığı, Kivi, İncir, Hurma, Dişbudak, Meşe, Cennet ağacı (Ailanthus), Trabzon hurması, Ginkgo, Kavak, Ardıç, Ateş dikeni, Salkım söğüt, Kuşkonmaz

derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Nisan 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Çiçek Halkaları
KALİKS
Kaliks Dıştaki halka yeşil renkli olup daha çok yaprağa benzeyen yapraklardan yapılmış olup kaliks adını alır. Kaliksin her bir yaprağına sepal adı verilir.
Sepal küçük bir yaprağa benzer, yeşildir, klorofil taşır, asimileme yapar.

Bazen sepaller. tabanda veya yukarıya doğru, kısa veya uzun bir mesafede herleşmiş olabilir;
bu taktirde kaliks veya çiçek gamosepal, ya da sinsepal‘dir denir.
Gamosepal çiçekte kaliksin birleşik kısmına kaliks tübü adı verilir. kalan kısım lob veya diş biçimindedir ve kalıksın Taç sepalden oluştuğunu gösterir.
Kaliks tübünün üst sınırına, yani lobların ( ya da dişlerin) tabanına kaliks boğazı adı verilir.

Gamosepal bir kaliks değişik biçimde olabilir (Şek. 18):
1. tubulat: kaliks silindirik, tüp biçiminde; tepede lob veya dişleri ayrılmış tubus = boru, ttlp; tubulus ; küçük boru; tubulatus
2. rotat: kaliks tekerlek şeklinde yayılmış rota = tekerlek; rotatus ; tekerlek şeklinde
3. kampanulat: kaliks çan biçiminde campana = çan; campanula : küçük çan
4. urseolat: kaliks testi biçiminde, küremsi, tepede tekrar açılmış urceolus = küçük testi; urceolatus
5. bilabiat: kaliks iki dudaklı, eşiryeya eşit olmayan iki parça halinde " laoıum —'dudak; bîlabiaius : ikTdüdaklı; labellum : küçük dudak
Ad:  şekil18.JPG
Gösterim: 3963
Boyut:  29.4 KB
Şekil 18. Kaliks tipleri. (1) Tubulat, (2) rotat, (3) kampanulat, (4) urseolat, (5) bilabiat, (6, ek) epikaliks, (kb) kaliks boğazı.

Sepaller çoğunlukla tam gelişmiştir, bazen diş veya tüysü kıl haline indirgenmiştir. Bazen de hiç bulunmaz o zaman çiçeğe asepal çiçek denir.
Bazı çiçeklerde kaliks, meyve olgunlaştığı zaman bile meyvayla beraber görülür, yani kaliks persistens, kalıç ı’dır; bazılarında ise, erkenden veya gecikmeyle düşer, böyle kalikse kadük, düşücü adı verilir.
Bazı çiçeklerde kaliksin dışında, yine kalikse benzeyen ikinci bir halka vardır ki bu halkaya epikaliks (dış kaliks) adı verilir (Şek. 18-6).

KOROLLA
Korolla Kaliksin iç kısmında bulunan ve genellikle parlak renkli yapraklardan oluşan kısma korolla denir. Korollanın her bir yaprağına petal denir. Çoğunlukla güzel renklidir, sepallerden daha ince ve narin yapıdadır. Kalikste olduğu gibi korollada da petaller ayrı ya da bitişik olabilir; dolayısıyla benzer türetmeler yapılmış ve aynı sıfatlar kullanılagelmiştir: koripetal;
gamopetal=simpetal; apetal; tubulat, rotat, kampanulat, urseolat, bilabiat gibi. Bazen korollaya bağlı olarak korollanın iç kısmında oluşan ikinci bir korolla halkasına parakorolla veya korona denir 11 a ( ) adı verilir (Şek. 19-13p). Petal bazen tabana doğru daralır, bu kısma tırnak (unguis) adı verilir (Şek. 19-u). 
Ad:  şekil19.JPG
Gösterim: 4145
Boyut:  31.3 KB
Şekil 19. Korolla tipleri. (7) Tubulat, (8 rotat, (9) kampanulat, (10) urseolat, (11) bilabiat: (ü.d) üst dudak, (a.d) alt dudak; (12) personat, (u) unguis; (13) parakorolla.

Korollanm ve petallerin şekil ve yapısı, bazen bir familyanın karakteristik özelliklerinden birini belirler. Örneğin, bilabiat bir korollada üst dudak (üst labium) ve bir alt dudak (alt labium) belirgin bir şekilde farklı görülür, yani petaller ikiye ayrılmıştır (Şek. 19-11). Bir başka örnekte alt dudağın tabanı bir çıkıntı oluşturarak korolla boğazını örtmüştür, bu şekildeki korollaya personat (maskeli) korolla denir (Şek. 19-12); aslanağzı’nın (Antirrhinum) çiçeği buna örnektir.


kaynak: A.Ü. Farmasötik botanik
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Nisan 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Çiçeklerde Simetri
Ad:  çiçeklerde simetri2.JPG
Gösterim: 4177
Boyut:  42.0 KB



Radyal (Aktinomorfik Çiçekler): Çiçeğin merkezinden ikiden fazla simetri düzlemi geçer.
Ad:  aktinomorfik.JPG
Gösterim: 3923
Boyut:  25.4 KB



Bilateral (Disimetrik) Çiçekler: Çiçeğin merkezinden birbirine dik iki simetri düzlemi geçer.
Ad:  disimetrik.JPG
Gösterim: 3980
Boyut:  27.2 KB



Dorsiventral (Zigomorfik) Çiçekler: Çiçeğin merkezinden yalnızca bir simetri düzlemi geçer.
Ad:  zigomorfik.JPG
Gösterim: 3959
Boyut:  29.4 KB



Asimetrik Çiçekler: Simetri düzlemine sahip olmayan çiçeklerdir.
Ad:  asimetrik.JPG
Gösterim: 3788
Boyut:  27.5 KB

derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Nisan 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM
çiçek durumları (infloresens )
Çok çiçekli olan bitkilerde çiçekler bazen dallanmış bir eksen üzerinde,bir topluluk meydana getirir, işte bu topluluğa infloresans adı verilir.
Çiçekli bitkilerin bir kısmında, çiçekler gövde üzerinde teker teker bulunur. Bu çiçek gövdenin tepesinde bulunduğu takdirde, onun vejetatif büyümesine son verdirir. Böyle bir çiçek terminal (nihai), bir çiçektir. Gövdenin yanlarında meydana gelen çiçekler ise, bitkinin vejetatif büyümesine mani olmazlar, lateral durumdadırlar, bunlar bir yaprağın koltuğundan çıkarlar, yani aksilar (eksensel) dir.
Birçok çiçekli bitkiler, üremeyi arttırıcı amaç ile çok çiçeklidir. Bu bitkilerde, çiçekleri taşıyacak olan dallar değişik şekillerde dallanmış, çiçek sayısı artmıştır. Çiçeklerin dallanmış bir eksen üzerinde teşkil ettikleri bu topluluklara infloresens (çiçek durumu) adı verilir.

rasemoz ve simoz çiçek durumları.
Rasemoz çiçek durumlarında monopodyal bir dallanma sistemi vardır, yani ana eksen daima büyümeye devam eder, yan dallar bu eksenin yanlarından çıkarlar. Ana eksen, yan dallara daima hakim durumda kalır.
Simoz çiçek durumlarında sinpodyal bir dallanma sistemi vardır. Ana eksenin büyümesi devamlı değildir. Bu eksen bir çiçekle son bulup bu çiçek olgunlaşırken alttaki en yakın dal ana ekseni yana iter ve ana dal görevini üzerine alır. Bu dal da bir çiçekle nihayetlenip büyümesini durdurduğu zaman, bu çiçek altındaki bir yan dal gene hakim duruma geçer. Burada hakim bir ana eksen yoktur, daima yan dallar sırasıyla ana eksen durumunu alırlar.

rasemoz çiçek durumları
Bu durumlar, basit veya dallanmış oluşuna göre iki gruba ayrılır: basit ve bileşik rasemoz durumlar

A- Basit rasemoz durumlar (yan eksenleri basit olan rasemoz durumlar):
Ad:  şekil32.JPG
Gösterim: 5699
Boyut:  27.3 KB

Şekil 32. Rasemoz çiçek durumları. Basit rasemoz (şematik): (1) Rasemus. (2) spika. (3) spadiks (4) umbella, (5) kapitulum, (6 korimbus

1) Rasemus (salkım) – Ana eksen uzundur, çiçekler saplıdır ve eksen üzerinde teker teker bulunur. Çiçek sapları hemen hemen aynı uzunluktadır.
2) Spika (başak) – Ana eksen uzundur, çiçekler sapsızdır ve eksen üzerinde teker teker bulunur.
3) Spadiks (çomak) – Ekseni etli ve kalın olan bir spikadır. Bir spadiks, genellikle spata denilen büyük bir brakte tarafından sarılmıştır.
4) Umbella (şemsiye) – Ana ekseni çok kısalmış olan ve böylece saplı çiçekleri aynı noktadan çıkan bir çeşit salkımdır. Böyle bir durumun tabanında çiçek adedi kadar, bazen daha az adette brakte bulunur(Şek. 32-4), bazense hiç brakte yoktur. Bu braktelerin teşkil ettiği halkaya involukrum denir(4, b). Şemsiye durumu, Umbelliflorae takımının karakteristik çiçek durumudur.
5) Kapitulum (baş) – Ekseni kısa ve etli olan bir spikadır. Çiçekler sapsızdır. Kapitulum’un tabanında braktelerden yapılmış bir involukrum bulunur. Bu durum, Compositae familyasının tipik çiçek durumudur.
6) Korimbus (koremb, yalancı şemsiye) – Alt çiçeklerinin sapları değişik uzunlukta , üsttekilere nazaran daha uzun olan, böylece çiçekleri aynı bir düzlem üzerinde, aynı düzeydedir bulunan kısa eksenli bir salkımdır.

B- Bileşik rasemoz durumlar (yan eksenleri dallanmış olan rasemoz durumlar):
Ad:  şekil33.JPG
Gösterim: 4823
Boyut:  26.9 KB
Şekil 33. Bileşik rasemoz (şematik). (7) Panikula. (8 bileşik spika, (9) bileşik umbella, (10) bileşik korimbus; (b) involukrum, (i) involusel.
7) Panikula (bileşik salkım) – Yan eksenleri dallanmış olan bir salkımdır. Alttaki yan dallarda dallanma daha fazla, üstteki yan dallar nispeten basittir. Geniş anlamda, panikula terimi, dallanma şekli ve kısmi durumları ne şekilde olursa olsun, çok dallanmış ve çok çiçekli bir durumu anlatmak için kullanılmaktadır.
8) Bileşik spika (bileşik başak) – Spikadaki her çiçeğin yerinde bir başak bulunur. Gramineae (Poaceae) familyası için karakteristiktir.
9) Bileşik umbella (bileşik şemsiye) – Umbelladaki her çiçeğin yerinde bir umbella taşıyan şemsiye çiçek durumudur. Umbelliferae familyasının tipik çiçek durumudur. Hem çiçeklerin hem de umbellaların tabanında brakteler bulunabilir (Şek. 33-9). Bu taktirde birincilere (b), involukrum, ikincil braktelere (i) involusel adı verilir. (anason)
10) Bileşik korimbus (bileşik koremb) – Yan eksenleri dallanmış olan bir korembdir. Çiçekleri aynı düzlem üzerinde bulunan bir panikuladır. Bu çiçek durumunda çiçeklenme, kenardan ortaya doğru olur, yani kenardaki çiçekler ortadakilerden daha önce açar.

kaynak: A.Ü. Farmasötik botanik
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen NeutralizeR; 3 Nisan 2016 06:03
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

6 Nisan 2016 / virtuecat Botanik
6 Nisan 2016 / ThinkerBeLL Botanik
4 Nisan 2016 / asla_asla_deme Botanik
4 Nisan 2016 / virtuecat Botanik
4 Nisan 2016 / ThinkerBeLL Botanik