Arama

Christopher Hansteen

Güncelleme: 8 Aralık 2015 Gösterim: 1.676 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Haziran 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Christopher Hansteen
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

225px Christopher hansteen
Christopher Hansteen (d. 26 Eylül 1784 - ö. 11 Nisan 1873), Dünya'nın manyetik alanını çizime dökmesiyle tanınan Norveçli jeofizikçi ve gökbilimci.

İlk yılları
Hansteen, Johannes Mathias Hansteen (1744-1792) ile Anne Cathrine Treschow (1754-1829)'un çocukları olarak Christiania'da doğdu. Norveçli fizikçi, Conradine Birgitte Dunker'in küçük kardeşi, onun çocukları Bernhard Dunker ile Vilhelmine Ullmann'in dayısı ve torunları Mathilde Schjøtt, Ragna Nielsen ile Viggo Ullmann'in büyük dayısıydı. Ayrıca annesi, Niels Treschow'un kuzeniydi.
Önceleri deniz subayi olmak isteyen Hansteen'in bu arzusu, babasının henüz o küçükken ölmesi sonucu gerçekleşemedi. Dokuz yaşında Oslo Katedral Okulu'na gitmeye başladı. Annesinin kuzeni, Niels Treschow, okulun müdürüydü. Hansteen 1802'de examen artium'u geçerek 1803'te Kopenhag Üniversitesi'ne kaydoldu. İlk olarak hukuk öğrencisi olarak başlayan Norveçli, sonraları matematiğe daha fazla ilgi duydu. Hans Christian Ørsted'ın derslerinden etkilenmekteydi. Hansteen ileride evleneceği, profesör Caspar Abraham Borch'ın kızı, Johanne Cathrine Andrea Borch'la da üniversitede tanıştı. 1806 yılında Frederiksborg'daki gymnasium'da matematik öğretmeni olarak çalışmaya başladı.

Akademik kariyeri
Hansteen 1807'de yerin manyetik alanı üzerine çalışmaya başladı.İlk akademik yayını, 1811'de Danimarka Kraliyet Bilim ve Edebiyat Akademisi'nin manyetik eksenler konusunda düzenlediği bir yarışmanın ardından, Journal de Physique'da yer aldı. 1813'te Hansteen'e, o dönemde yeni kurulmuş olan Frederick Kraliyet Üniversitesi (1811) tarafından araştırma bursu verildi; ayrıca ileride hocalık yapma hakkı tanındı. 1814 Mayıs'ında Johanne Cathrine Andrea Borch ile evlenen Norveçli, yazın ülkesine gitmek üzere yola çıktı. 1814'te devam eden İsveç'in Norveç'e askeri müdahalesi yüzünden deniz yolunu kullanan çift, beş gün sonra Norveç'e ulaştı ve Oslo'ya yerleşti.
1814'tek itibaren derslere giren Hansteen, 1816'de astronomi ve uygulamalı matematik profesörü oldu. 1815'ten itibaren resmî Norveç almanakının editörlüğü ile Oslo astronomi gözlemevinin müdürlüğü, 1817'den itibaren de Norveç Harita ve Kadastro Kurumu (Norges Geografiske Oppmåling) müdür yardımcılığı yaptı.1819'da manyetik alan çalışmalarının bir bölümünü yayımladı; çalışması Untersuchungen über den Magnetismus der Erde adıyla Almancaya da çevrildi. Hansteen, manyetik olgunun gözlemi için kitabında çerçevesini çizdiği kurallarla, Dünya'nın manyetik kutuplarının yer ve sayısını belirleyebileceği verilere ulaşabileceğini düşünmüştü.1822'de Norveç'in doğa bilimleri üzerine ilk yayını olan Magazin for Naturvidenskaberne'in kurucu ortağı oldu. Sekiz yıl boyunca derginin baş editörlüğünü yaptı

Hansteen araştırması kapsamında kendi ülkesinin büyük bölümü ve Finlandiya'da bulundu; 1828-1830 arasında ise Georg Adolf Erman'la birlikte, Rusya ile ortaklaşa yürütülen hükûmet destekli çalışma için Batı Sibirya'ya gitti. Bu yolculuğun hikayesi önce hikayesi yayımlandı (Reise-Erinnerungen aus Siberien, 1854; Souvenirs d’un voyage en Sibérie, 1857); ana çalışmanın yer aldığı kitap ise 1863'te çıkabildi (Resultate magnetischer Beobachtungen). Norveçli, kitapta konuyu tam olarak kapatmamıştı; çalışması daha sonra Carl Friedrich Gauss tarafından tamamlandı. Dönüşünden kısa süre sonra ailesiyle beraber, mimar Christian Heinrich Grosch'un çizimleriyle inşa edilen, gözlemevine yerleşti.1839'da binaya manyetik gözlemevi eklenmişti.
Hansteen 1835-1838 arasında geometri ve mekanik ders kitapları yazdı;çalışmaları, eski asistanı Bernt Michael Holmboe'nin kitaplarına karşılık niteliğindeydi. Hansteen'in kitapları, Holmboe'nin eğitim yöntemine göre daha çok pratik üzerine kurulmuştu. Holmboe'nin Morgenbladet gazetesinde, Norveçli matematikçinin ilk kitabı hakkında bir değerlendirme yaparak, okullara bu kitabın kullanılmamasını tavsiye etmesi üzerine, kamuoyunda diğer matematikçilerin de katıldığı bir tartışma başladı. Bu Norveç'te ders kitapları üzerine çıkan ilk tartışma olarak görüldü. Sonucunda Holmboe'nin kitapları kabul görürken, Hansteen'in eserleri tekrar basılmadı. Hansteen 1842'de Disquisitiones de mutationibus, quas patitur momentum acus magneticae'yi yayımladı; bunun yanında çoğu Magazin for Naturvidenskaberne dergisinde olmak üzere, farklı yayınlardaki birçok makaleye katkı yaptı.
Hansteen 1818'den itibaren Norveç Kraliyet Bilim ve Edebiyat Topluluğu ve 1857'den sonra da Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi üyeliği yaparken, aralarında İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin (1822) de olduğu, farklı ülkelerdeki topluluklara da katıldı. Uzun yıllar Norveç Kraliyet Kalkınma Topluluğu ve Norveç Ulusal El Sanatları ve Güzel Sanatlar Endüstrisi Akademisi (Statens håndverks- og kunstindustriskole) yönetiminde bulundu.

Son yılları
Sağlık sorunları olan Hansteen, 1856 yılında ders vermeyi bıraktı. 1861'de işini tamamen bıraksa da, çalışmalarına devam etti; Observations de l'inclination magnetique ile Sur les variations séculaires du magnetisme 1865'te tamamlandı. 1861'de gözlemci yöneticiliği de bırakmış olan Hansteen, 1863'e kadar Norveç almanakı editörlüğünü ve 1872'ye kadar da Norveç Harita ve Kadastro Kurumu başkanlığını sürdürdü.
Eşi 1840'ta hayatını kaybetti. Kızları Aasta Hansteen bilinen bir kadın hakları savunucusu olmuştu. Hansteen, Kristofer Hansteen ile Edvard Heiberg Hansteen'in büyük büyük babasıydı. Christopher Hansteen 1873 yılının Nisan ayında Christiania'da öldü ve Gamle Aker kirkegård'a gömüldü. Cenaze töreni üniversitede yapıldı.

Ödülleri ve anısı
Hansteen 1847'de Norveç Kraliyet St. Olav Nışanı'na layık görüldü. 1850'lerde gözlemevine büstü yapıldı.
Ay üzerindeki bir krater ve dağ Norveçlinin adını aldı.Majorstuen'de bir sokağa da, Hansteens gate, onun adı verilmişti ancak 1879'da Bernt Michael Holmboe'nin anısına, Holmboes gate şeklinde ismi değiştirildi. Bergen bölgesinde ise yine bir sokağa, 1881'de Professor Hansteens gate adı verildi.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2015 21:06
Biyografi Konusu: Christopher Hansteen nereli hayatı kimdir.
In science we trust.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
13 Haziran 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Christopher Hansteen
Tarihi: 26-Eylül - 1784
Sponsorlu Bağlantılar
Doğum yeri: Oslo, Norveç
Ölüm: 15-Nisan - 1873
Ölüm yeri: Oslo, Norveç
ölüm Nedeni: belirtilmemiş

: Beyaz Meslek: Astronom


Uyruk: Norveç Yönetici özeti: karasal manyetizma okudu

Norveç astronom ve fizikçi, Eylül 1784 26 Ağustos'ta Christiania (şimdi Oslo'da bir parçası) doğmuştur. Katedral Okuldan o birinci yasası ve sonrasında matematik onun ana çalışma grubu Kopenhag'da üniversiteye gitti. 1806 yılında o Frederiksborg, Zeeland spor salonunda matematik öğretmenliği yaptı ve ertesi yıl onun adını özellikle ilişkili olduğu karasal manyetizma sorular başladı. O 1812 yılında manyetik eksenleri üzerinde bir soruya verdiği cevap için Bilimleri Danimarka Kraliyet Akademisi ödülünü aldı. 1814 yılında atanan öğretim üyesi, 1816 yılında astronomi sandalye kaldırdı ve Christiania Üniversitesi'nde matematik uygulanmıştır. 1819 yılında o PT Hanson tarafından Almanca'ya tercüme edildi karasal manyetizma üzerine araştırmalar hacmi yayınlanan başlığı altında Untersuchungen den Magnetismus der Erde über içeren bir ilave ile, Beobachtungen der Abweichung und Neigung der Magnetnadel ve bir atlas. Orada manyetik olayların gözlem için çerçeveli kurallara Hansteen dünyanın manyetik kutup sayısı ve konumu belirlemek için analizler birikmesine umuyordu. Yaptığı araştırmalar kovuşturma yılında Finlandiya ve kendi ülkesinde büyük bir bölümünü dolaştı ve 1828-1830 yılında GA Erman eşliğinde üstlendi ve Rusya, Batı Sibirya'ya bir devlet misyonu ile işbirliği. Sefer bir anlatı yakında (göründü Reise-Erinnerungen aus Sibirien ;, 1854 anmalık d'un voyage en Sibérie , 1857), ancak baş eser 1863 (kadar yayınlanan değildi Resultate magnetischer Beobachtungen , vb.) Kısa bir süre görev dönüşü nfter, bir gözlemevi Christiania (1833) ile parkta dikildi ve Hansteen müdürü atandı. Onun temsili bir manyetik gözlemevi, 1839 yılında eklendi. 1835-1838 yılında geometri ve mekanik üzerinde ders kitapları yayınlanan ve 1842 yılında onun yazdığı de mutationibus Quas patitur ivme ACUS magneticae Disquisitiones , & c. Ayrıca özellikle de farklı bilimsel dergilerde, çeşitli kağıtlar katkıda Naturvidenskaberne için Magazin o 1823 yılında ortak editörü oldu olan. O 1837 yılında başlayan Norveç trigonometrik ve topografik araştırma, superintended. 1861'de aktif çalışma emekli, ama yine de, onun çalışmaları takip Gözlemler de l'eğim magnétique ve Sur les varyasyonlar séculaires du magnétisme 1865 yılında ortaya. Simiç Nisan 1873 11. üzerinde Christiania öldü.

Benzer Konular

7 Şubat 2009 / KisukE UraharA Sinema ww
12 Kasım 2015 / ThinkerBeLL Sinema ww
12 Nisan 2009 / careless_WhispeR Sinema ww
29 Ekim 2015 / BARIŞ Sinema ww
25 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Siyaset ww