Arama

Populasyon ve Populasyon Genetiği

Güncelleme: 5 Nisan 2017 Gösterim: 12.325 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Mart 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

Populasyon ve Populasyon Genetiği

Ad:  gen.jpg
Gösterim: 1074
Boyut:  42.7 KB

Populasyon Nedir?


Sponsorlu Bağlantılar
Popülasyon, her türlü canlı varlığın sayısal yoğunluk ve dağılımı. Sözcük dilimize Fransızcadan geçmiştir. Türkçe karşılığı nüfus olmasına rağmen biyoloji ve toplumbilim terimi olarak sıklıkla kullanılır.
Populasyon: Belirli bir bölgede yaşayan aynı türe ait bireyler topluluğudur.
Tür : Ortak bir atadan gelen çiftleştiklerinde verimli döller meydana getirebilen bireylerdir.
Komünite:Belirli bir bölgede yaşayan populasyonların tümüdür.
Ekosistem:Belirli bir bölgede bulunan canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu yapıdır.
Ekoton:İki ekosistemin kesiştiği yerlerdir.Canlı çeşitliliği yüksektir.
Baskın Tür:Ekosistemde en fazla bulunan tür.
Süksesyon:Çevre koşulları ile baskın türün değişmesidir.

Populasyon Genetiği


Popülasyon genetiği, popülasyonlardaki fertlerin benzerlik ve farklılıklarının kaynaklarını araştıran bir genetik altdalıdır.
Dört ana madde üzerinden yola çıkarak araştırmalar yapar; doğal seçilim, gen havuzu, mutasyonlar ve gen devamlılığıdır.
Genetik, hasta kişinin kendisi kadar ailesi ve yakın akrabaları ile de ilgilenmesi yönünden tıptaki diğer disiplinlerden biraz farklılık göstermektedir. Medikal genetik, bir olguda doğru tanıya ulaşmakla kalmaz, aynı zamanda diğer aile üyelerinin genotipleini de belirlemeye ve hem hasta kişinin anne-babasındaki hem kardeşlerindeki hem de daha uzak akrabalarındaki tekrarlama risklerini değerlendirir. Ayrıca bu riskler sadece aile üyeleri ile direkt ilişkili olan kişilerin genotiplerinden değil, evlenerek bu aileye giren genel popülasyondaki kişilerin genotipleri ile de etkilendiğinden, genetik danışma işini yapan kişi, farklı popülasyonlardaki spesifik genotipleri de dikkate almak zorundadır.

Bu nedenle hem doğru bir klinik tanıya ulaşmak hem de tekrarlama risklerini belirlemek için değişik etkenler birlikte incelenmelidir. Örneğin, incelenen olgu ve ailesinin kökeni, o popülasyondaki ilgili genin görülme olasılığı, aile öyküsünde akraba evliliğinin olup olmaması genetik danışma sırasında incelenmesi gereken özellikleriden bazılardır.

Popülasyon genetiği, toplumlarda genlerin dağılımını ve bu gen frekanslarının nasıl korunduğu ya da değiştiğini inceleyen bir bilim dalıdır. Popülasyon genetiğinde, toplumun gen havuzu incelenmekte olup bu incelemelerde toplumlardaki hastalıkların dağılımı ve sıklığını belirleyen çeşitli genetik ve çevresel faktörler arasındaki ilişkiyi değerlendiren epidemiyoloji kurallarından yararlanılır. O nedenle son zamanlarda 'genetik epidemiyoloji' diye ayrı bir bilim dalı da ortaya çıkmıştır.

Populasyonun Gen Frekansını Etkileyen Fökterler


Bir populasyonda genetik yapı göç, izolasyon, mutasyon, seleksiyon, genetik sürüklenme ve eş seçimi gibi faktörlerin etkisi ile değişir.

1. Göçler
Bir populasyonda belirli bir karekteri taşıyan bireyler başka bir populasyona göç edebilir. Bu durumda göç eden bireyler, hem ayrıldıkları hem de gittikleri populasyonun gen frekansını değiştirir. Bireylerin eski populasyonundaki gen frekansı azalırken, yeni populasyonundaki gen frekansı artar.

2. İzolasyon (Ayrılma)
Coğrafik olarak birbirinden ayrılan populasyonlar kendi içinde üreyerek görünüş bakımından ayrıldığı ata populasyondan farklı özelliklere sahip olabilir. Gen havuzu farklı populasyonlar oluşabilir.

3. Mutasyon
Genlerde meydana gelen değişim, populasyonlarda gen frekanslarının değişmesine neden olur.
Örneğin, Bezelyelerde sarı tohum geni mutasyonla yeşil tohum genine değişirse, populasyonda sarı tohum geninin frekansı azalırken, yeşil tohum geninin frekansı artar.

4. Doğal Seleksiyon (Seçilim)
Bir populasyonda bulunan bireyler belirli özellikler yönüyle üstün veya zayıf olabilir. Üstün özelliklere sahip bireyler belirli şartlara daha kolay uyum gösterebilirler. Bu bireylerin sahip olduğu genlerin frekansı gen havuzunda artar. Yaşama olasılığı daha az olan bireylerin genleri populasyondan elenir.

5. Genetik Sürüklenme
Normal şartlarda, populasyondaki gen birey oranlarının nesilden nesile yapay bir etki olmadan değişmesidir. Bu durum çeşitliliğin azalmasına, neden olabilir.

6. Eş Seçimi
Bireylerin özel niteliklere göre eş seçmeleri, her yönüyle ortama daha iyi uyum sağlayan canlıların oluşumuna neden olur. Belirli karakterlerle ilgili genlerin frekansı artarken, bazı karakterlerle ilgili genlerin frekansı azalır.

Son düzenleyen Safi; 28 Mart 2017 03:58
PembeSeker - avatarı
PembeSeker
Ziyaretçi
19 Ocak 2009       Mesaj #2
PembeSeker - avatarı
Ziyaretçi
POPULASYON GENETİĞİ
Belirli bir bölgede yaşayan aynı türün fertleri topluluğuna populasyon denir. Burada populasyonlardaki karakterlerin hangi oranlarda görüldüğünü sonraki nesillerde ne gibi değişmeler olduğunu öğrenmeye çalışacağız.
Sponsorlu Bağlantılar

1. Genler ve Populasyonlar
Bir populasyonda bir karakterin hangi oranda bulunduğunun veya yeni oluşacak bireylerde o karakterin görülme şansının hesaplanabilmesi için bazı değerlerin önceden bilinmesi gerekir. Bunları öğrenmek için ise, populasyonda bir birey veya bir aile yerine bütün bireylerin incelenmesi gerekir.

Gen Havuzu Nedir?
Genetikçi, populasyondaki fertlerin bütün genlerinin bir havuzda toplandığını düşünür. Bu havuz erkek fertlerin ve dişi fertlerin genlerinin toplandığı iki ayrı havuzdan meydana gelmiştir. Kısaca, bir populasyonun bütün genlerine gen havuzu diyebiliriz.
Gen Frekansı : Bu büyük gen havuzunda bir genin bulunma sıklığı (% oranı) o genin frekansını belirler. Bir karakterle ilgili genlerin frekansları toplamı daima 1'e eşittir. p, baskın genin oranını; q ise çekinik genin oranını belirtirse, (p + q = 1) dir.
Aynı türe ait bile olsa farklı populasyonların gen havuzları ve gen frekansları farklıdır.
Baskın ve çekinik genlerin frekansına etki edecek kuvvetler (faktörler) olmadığı taktirde; populasyondaki her bir alelin veya genotipin % oranları dölden döle değişmeden aktarılır. p2, AA birey oranını; 2pq, Aa birey oranını q2 ise aa birey oranını gösterecek olursa, (p2 + 2pq + q2 = 1) olur.

2. Gen Oranının Değişmesi
Bir populasyondaki genlerin frekansını etkileyen kuvvetler yoksa populasyon dengededir, gen frekansları ve birey oranları sabittir. Populasyonlardaki denge uzun süre kalamaz. Gen frekanslarını etkileyen faktörler her zaman bulunabilir.

1. Mutasyonlar : Bir populasyonda her kuşakta az miktarda da olsa mutasyonlar meydana gelebilir. Bir genin aleli mutasyona uğradığı zaman, bu mutasyon yararlı ise populasyonda devam eder. Dolayısıyla gen havuzundaki frekansı da değiştirmiş olur. Ancak bir müddet sonra gen havuzu tekrar dengeli hale gelir.

Eğer gende zararlı bir mutasyon meydana gelmişse, fert öleceği için bu gen kaybolacaktır. Bu durumda da gen frekansı değişir.
a. Kromozom Sayısı Mutasyonları : Mayoz bölünmede gerçekleşen ayrılmama sonucu kromozom sayısı artar ve azalır. 2n-1, 2n+1, gibi kromozom sayısına sahip bireyler bu yolla oluşur.
b. Kromozom Yapısı (Gen) Mutasyonları : Kromozomlar üzerinde dizilmiş bazı genlerin kaybolması, koparak başka kromozoma yapışması, aynı yere ters dönüp yapışması, gibi durumlardır.
c. Nokta Mutasyonlar : Bir genin yapısındaki nükleotidlerin değişmesi, kaybolması, yerine yanlış nükleotid bağlanması gibi durumlarla ortaya çıkar.
Mutasyonlar genel olarak zararlı ve öldürücüdürler. Kalıtsal olabilmeleri için; üreme hücrelerini etkilemeli, ya da gelişmenin erken döneminde gerçekleşmelidirler.

2. Seleksiyon : Gen frekansının değişmesinde diğer bir etken de seleksiyondur. Seleksiyon çevreye uygun varyasyonlara sahip bireylerin seçilip, diğerlerinin elenmesidir. Bazı genlerin frekansı artar bazısının azalır. Örneğin hemofili hastalarının, toplumda yaşama ve çocuk sahibi olma ihtimalleri azdır. O halde hemofili geni populasyonda seleksiyona uğramaktadır. Ancak hemofili alellerinin frekansı hiç bir zaman sıfır olmaz. Çünkü, mutasyonun etkisiyle normal aleller hemofili aleline dönüşebilmektedir.

3. Migrasyon (Göçler = Gen akımı) :
Bir populasyondaki belirli karakteri taşıyan fertler bazı durumlarda diğer bir populasyona göç edebilirler. Böylece bir populasyonun gen havuzundaki bir genin frekansı azalırken diğer bir populasyonun gen havuzundaki genlerin frekansında artış meydana gelebilir.

4. İzolasyon : Tabiattaki populasyonlar arasında genetik, fizyolojik, ekolojik ve davranışla ilgili çeşitli izolasyon mekanizmaları vardır. Ancak bunların arasında en önemlisi coğrafik izolasyondur. Populasyonlar coğrafik olarak ayrıldıkları zaman bulundukları çevrede yaşamlarını sürdürebilmeleri için, mutasyon ve seleksiyonla farklı gen havuzları oluştururlar. Uzun bir süre sonra bu populasyonlar artık birbirleriyle çiftleşemeyecek derecede farklılaşmışlardır. Bu durum yeni alt türlerin ortaya çıkmasını sağlar.

5. Aile İçi Evlenmeler : Bu tip evlenmeler, resesif genlerin bir araya gelmelerine yani homozigot hastalıklı fertlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu tip hastalıklar öldürücü ise, böyle bir evlenme resesif genin populasyondaki frekansını azaltır.
Son düzenleyen Safi; 28 Mart 2017 03:46
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Nisan 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Populasyon ve Populasyon Genetiği Nasıl Tanımlanır?


Populasyon, bir türe ait bireylerin belli bir bölgede yaşayanlarının topluluğunu ifade eder. Bir türün çeşitli bölgelerde yaşayan toplulukları bulunuyorsa, bir türe ait birçok komşu populasyon var demektir. Populasyon genetiği ise bir populasyonun çeşitli özelliklerinin hangi oranlarda bulunduğunu araştırır. Örneğin şeker hastalığına rastlanma oranı (bu oran bilinirse ona göre önlem alınır), 0 Rh (-) kanın bulunma olasılığı, çeşitli bitki ve hayvanların çoğaltılması için ön bilgiler vb.

Gen Havuzu ve Gen Kaynakları!


Populasyonun incelenen karakteriyle ilgili alel çeşitleri bir havuzun içine alınmış gibi kabul edilir, bu kabule gen havuzu denir. Gen havuzuna bireylerin gametleriyle genler geçer. Bir karakterle ilgili her birey 2 gen taşır. Bu 2 gen mayozla oluşan gametlere ayrı ayrı geçiş yapar.

Hardy-Weinberg Kuralı!


Kararlı populasyonlar için geliştiren kurala göre bir populasyondaki genlerin ve bireylerin frekanslarının yüzdelerinin toplamı 1'dir. Şu anda frekanslar nasılsa eğer populasyon dengede ise gelecek kuşakta da aynı kalır.

Gen ve Birey Frekanslarının Bulunması!


Kıvırcık saç geni ( A ), düz saç genine (a) baskındır. A geninin frekansının 0,6 olduğu düşünülürse A ve a'nın frekansları toplamının kurala göre 1'e eşit olması gerekir. İlgili frekanslar P ve q ile ifade edildiğinde p+q=1 olur ve buradan a'nın frekansı q=0,4 bulunur. Bu bağlamda her birey bu karakter açısından 2 gen taşıyacağı için, (p+q)2=(p)2+2pq+(q)2=1 bağıntısı yazılabilir. İlgili bağıntıda,
  • (p)2: AA'ların, homozigot baskın bireylerin frekansını,
  • 2pq: Aa'ların, heterozigot baskın fenotiplerin frekansını,
  • (q)2: aa'ların, homozigot çekinik bireylerin frekansını ifade eder.

Kaynak: Bilimnet

Benzer Konular

14 Şubat 2019 / Ziyaretçi Cevaplanmış
8 Ekim 2014 / SaKLI Biyoloji
17 Şubat 2018 / Misafir Cevaplanmış