Arama

Gülibrişim (Albizia julibrissin)

Güncelleme: 19 Temmuz 2012 Gösterim: 11.934 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Mayıs 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
albizziajulibrissinflowek5

Sponsorlu Bağlantılar

Gülibrişim
(Albizia julibrissin), baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen küçük bir ağaç. İkili tüysü yapraklar karşılıklı dizilmiştir. Çok sayıda küçük yaprakçık bulunur, yaprak kenarları düzdür. Erdişi çiçekler pembe renklidir; çiçekler yaz ortasında (Temmuz ayında) açar. Polenleri alerjik reaksiyona neden olabilir. Bakla tipi meyve görülür. Asya (İran) kökenli bir bitki olmasına rağmen kışa dayanıklıdır, -15 dereceye kadar soğuğu kaldırır.

İsmi: 1749 senesinde bu ağacı İstanbul'da görerek Floransaya götüren Filippedel Albizzi'ye ithafen yurt dışında ağaca Albizia adı verilmiştir. "Julibrissin" ise basitçe "Gülibrişim" kelimesinin bozmasıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
2 Temmuz 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Gülibrişim

Sponsorlu Bağlantılar
Tropikal ve Astropikal bölgelerinde Albizia türüne ait yaklaşık 150 varyete vardır. Bunlardan bazıları çay ve kahve plantasyonlarında gölge ağaçları olarak kullanılmaktadır. ABD'nin Güneyinde sıkça yabanileşmiş halde bulunur.

Gülibrişim çabuk gelişen, fakat bunun yanında kısa ömürlü, yazın yeşil olan ve kışları yaprak döken bir ağaçtır. Genelde şemsiye formunda bir tepe geliştirir ve dallarının muhteşem yapılanması ile göze çarpar. Tüysü, çift katlı bileşik yaprakları vardır. Akşamları yaprak tüyleri kendi içlerine katlanır. Bakla meyveleri 10 - 15 cm uzunlukta, yassı ve düzdür. Meyveler sonbaharda olgunlaşır. Haziran -Temmuzda açan çiçekleri açık pembe renkli ve güzel kokuludur. Çiçekleri hermafrodittir.

Gülibrişim ve ya diğer adı ile İpek Ağacı bilhassa gençlik döneminde kış aylarında korunma ihtiyacı duyar. Yaşı ilerledikçe dona karşı dayanıklığı da artmakta. Ilıman iklim bölgelerindeki bahçelerde sıkça çalı formunda gelişir.
Albiziayı kışbahçesinde ve ya saksılı dış mekan bitkisi olarak ta kullanabilirsiniz.
Sıcaklık isteği: -15°C derecenin altına düşmemeli.

Kutur: 6 cm - 8 cm'den itibaren
rootball halinde


Alıntıdır..


albiziajulibrissinplanthu9

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Temmuz 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gülibrişim (Albizia julibrissin)

albizia20julibrissin20onc5


Yaprakları çok zarif, transparandır.Temmuz- ağustos aylarında çiçeklenir.Çiçekleri pembemsi- kırmızı renktedir. Tüysü demetler halindedir. Çok dekoratif bir ağaçtır. Hafif fakat yaygın bir gölge yapar. Soğuğa dayanıklıdır.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Gülibrişim (Albizia julibrissin)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi

800px Albizia julibrissin7

Baklagillerden bir ağaç (Albizzia julibrissin). Çiçekleri gümeç biçimlidir. Erkekorganlarının ipeğe benzer görünümü nedeniyle ipek ağacı da denir. Süs ağacı olarak yetiştirilir. Odunu dayanıklı olmadığından marangozlukta kullanılmaz. Kabuğundan sepicilikte ve tıpta yararlanılır. Kimi türleri yapay ipek yapımında kullanılır.Gülibrişim (Albizia julibrissin), baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen küçük bir ağaç.

Genel özellikleri
İkili tüysü yapraklar karşılıklı dizilmiştir. Çok sayıda küçük yaprakçık bulunur, yaprak kenarları tamdır. Er dişi çiçekler pembe renklidir; çiçekler yaz ortasında (Temmuz ayında) açar.
Polenleri alerjik reaksiyona neden olabilir. Bakla tipi meyve görülür. Asya (İran) kökenli bir bitki olmasına rağmen -15 derece soğuğa dayanıklıdır.

Adlandırma

1749 senesinde bu ağacı İstanbul'da görerek Floransa'ya götüren Filippedel Albizzi'ye ithafen yurt dışında ağaca Albizia adı verilmiştir. "Julibrissin" tür adı is Türkçe "Gülibrişim" kelimesinden türetilmiştir. Pers ipek ağacı (İng:Persian silk tree) olarak da bilinir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

28 Nisan 2010 / _Yağmur_ Ziraat