Arama

Reyhan / Fesleğen (Ocimum basilicum)

Güncelleme: 14 Temmuz 2011 Gösterim: 5.326 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
2 Temmuz 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
93245229ra8

Sponsorlu Bağlantılar
Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan olarak da bilinir, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü.

Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.

Morfolojik özellikleri

Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve kuru ortamları sever.

Fesleğenin kullanımı


Bitkinin kullanilan kisimlari, tâze çiçekli dallari ve tohumlaridir. Uçucu yag tasimaktadir. Bu yag içinde estragol,linalol, cineol ve pinen vardir. Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar. Fesleğen bitkisi, bir yerli Anadolu bitkisi değildir. Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.

Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.

Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.

Fesleğenin Faydaları

Sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır. Enerji verir. İştah açıcıdır. Hazımsızlığı giderir. Öksürüğü ve baş dönmesini keser. Ağız içindeki yaralara karşı faydalıdır. Arı sokmasında zehrin etkisini azaltır. Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir. Cildi rahatlatır. Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Fesleğen yağı selülit şikâyetlerini azaltır.

Ayrıca Bknz

Fesleğen Yetiştiriciliği

Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Mayıs 2010 22:21
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Temmuz 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fesleğen
Sponsorlu Bağlantılar

Ballıbabagillerden, kısa boylu, pembemsi beyaz çiçekli, çok yıllık bir süs bitkisi (Ocimum basilicum).

Alkaloit içeren yaprakları güzel kokar. Çiçekleri, dal ve yapraklarıyla tohumları baharat olarak, ayrıca mide ve bağırsak hastalıkları ve öksürük tedavisi amacıyla kullanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

4 Eylül 2008 / GÜLGECELER Ziraat
5 Temmuz 2009 / careless_WhispeR Müzik tr
11 Mart 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri