Arama

Adamotu (Solanaceae)

Güncelleme: 9 Haziran 2015 Gösterim: 2.736 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Eylül 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Adamotu, birçok efsaneye konu olmuş bir bitkidir. Bu efsanelerden en yaygın olanında, bitkinin topraktan çıkarılırken çığlıklar attığı anlatılır Adamotu üstüne bu tür öyküler anlatılmasının nedeni, yaklaşık 1,5 metreye kadar uzayabilen dallanmış kökünün insana benzemesidir. Bu kısa ve etli kökün üstünde bitkinin kısa gövdesi yükselir.

Sponsorlu Bağlantılar
Adamotunun, tepesinde kümelenmiş bü­yük, şemsiye biçiminde yaprakları ve salkım­lar oluşturan çan biçiminde morumsu çiçekle­ri vardır; iri bir ceviz büyüklüğündeki meyve­leri ise zehirlidir.

Eski Yunanlılar adamotunun köklerini ağrı kesici, cinsel gücü artırıcı ve uyku verici olarak kullanırlardı. Bitkinin özsuyu kökleri­nin dış kabuğunu ezerek ya da su, şarap gibi sıvılarda bekleterek elde edilirdi.

Patates ve patlıcanla aynı familyadan (patlı­cangiller ya da Solanaceae) olan adamotunun, Akdeniz çevresi ile Himalayalar'ın doğusun­dan yeryüzüne dağılmış üç-dört türü vardır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Gerçekçi ol imkansızı iste...
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
13 Eylül 2008       Mesaj #2
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Familyası
Patlıcangillerden, Nachtschattengewaechse, Solanaceae

Sponsorlu Bağlantılar

Drugları
Ademotkökü; Mandragorae radix

Adamotkökü çok zehirli olduğundan çayı içilmez. Adamotkökü tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır.

Giriş
Adamotunu bilinen iki önemli türü vardır ve bulardan en önemlileri Şifalı Adamotu; Mandragora officinarum ve Güz Adamotu:;Mandragora autumnalis’i sayabiliriz. Adamotunun varanı doğu Akdenizülkeleri olup buradan ılıman ve subtropik iklimli ülkelere yayılmıştır. Adamot kökünden eldeedilen tentürle Rademacher 1850’de klinik araştırmaları yapılmış ve etkilerini tesbitetmişlerdir.


Botanik
Adamotu 20-40 cm boyunda ve çok yıllıktır. Yaprakları Mart- Nisan aylarında çıkmaya başalayınca çiçekleride açmaya başalar. Yaprakları 20-40 cm uzunluğunda 10-20 cm eninde, kenarları dalgalı, üzeri pörtüklü, koyu yeşil renkli ve direkt kökten çıkar vede oldukca sık bir demet şeklindedir. Taç yaprakları eflatun renali uclara doğru beyazdır ve ortada krem renkli dölenme tozlukları bulunur.

Meyveleri küçük bir elma büyüklüğünde önce koyu yeşil renkli ve olğunlaşınca turunç renklidir. Meyveleri olğunlaşınca güzel bir koku yayar, fakat bu süre oldukca kısa sürer ve hemen pis kokmaya başlar. Kökleri 50-100 cm olup, 3-6 cm çapında dışı grimsi kahverenkli, içi beyaz renklidir.

Yetiştirilmesi
Tohumları nemli ve gölgelik bir yere ekilirse orada kök salar.


Hasat zamanı
Adamotunun kökleri sonbaharda sökülür, yıkanır, kurutulur, şayet tentürü yapılacaksa taze olarak kulanılır.


Kulanılması

a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Adamotukökü yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır.
b-) Halkararasında eskiden cinsel güçüa artırdığı idea edilmiş ve bu maksatla kulanılmıştır, fakat böyle bir etkisi yoktur. Adamotkökü genelikle homeopatide tentür yapımında kulanılır. Çok zehirli olması nedeniyle çayı içilmez.

Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 13 Eylül 2008 20:00
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Haziran 2015       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
ADAMOTU, Kökünün görünüşüne dayalı boş inançlarla ünlü otsu bitki. (Mandragora autumnalis/ patlıcangiller familyası.) Adamotu, kazık köklü, çok yıllık otsu bir bitkidir. Kökü kalın ve genellikle iki çatallıdır; görünüşü iki bacaklı bir insan vücudunu andırır; belki de bundan dolayı bu bitki için birtakım efsaneler uydurulmuştur. Sapı körelmiş gibidir; yaprakları dipten sürer, saplıdır ve çok büyüktür; mavi, beyaz, kırmızı ya da mor renkli çiçekleri pek çoktur ve kökten sûren bir çiçek sapının ucunda, bir arada bulunur. Akdeniz’in kıyı bölgelerinde yetişen beş türü vardır. Adamotu sonbaharda çiçek açar ve genellikle tıbbi amaçla yetiştirilir. Güzelavratotundan daha güçlü gözbebeği genişletici özellikler taşır. O da aynı alkaloitleri içerir: hiyosiyamin ve skopolamın.Eski Türkler'de sıgun otu diye adlandırılan adamotunun Türkiye'de pek çok yerel adı vardır: abdüsselamotu, ademotu, atelması, hacılarotu, insanotu, kankurutan, toskafakavunu, yerelması, muhabbetotu, hüngürûkotu.

Kaynak:Büyük Larousse