Arama

Yalancı Akasya (Robinia pseodoacacia)

Güncelleme: 21 Eylül 2008 Gösterim: 4.471 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
260px Robinia pseudacacia seeds
Yalancı akasya (Robinia), Fabaceae (baklagiller) familyasının Robinia cinsinden dikenlerle kaplı odunsu türlere verilen ad.
Sponsorlu Bağlantılar
Anavatanı Kuzey Amerika ve Kuzey Meksika'dır. 4-25 m'ye kadar boylanabilen yaprak döken çalı veya ağaçlardır. Tüysü yapraklar, 7-21 oval yaprakçıktan oluşmuştur. Çiçekler beyaz veya pembe, sarkık şemsiyedir. Bir çok türde sürgünler dikenli ve tüylüdür. Cinse Fransız bahçıvan Jean Robin'in adı verilmiştir. Avrupa'ya 1601 yılında getirilmiştir.

Türler

  • Robinia boyntonii
  • Robinia elliottii
  • Robinia hartwegii
  • Robinia hispida - Kırmızı çiçekli yalancı akasya
  • Robinia kelseyi
  • Robinia luxurians
  • Robinia nana
  • Robinia neomexicana
  • Robinia pseudoacacia - Beyaz çiçekli yalancı akasya
  • Robinia viscosa
Kaynak:Vikipedi
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #2
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
YALANCI AKASYA NIN GENEL ÖZELLİKLERİ (Robinia pseudoacacia L.)
Yaklaşık 20 civarında tür ile temsil edilen Robinia cinsi Kuzey Amerika ve Meksikada 35-43 derece enlemleri arasında doğal yayılış yapar. Dikey yayılışı 1100 m. ye kadar çıkar. Doğal yayılışında tek tek veya gruplar halinde bulunur. 25 m. kadar boylanabilen bu tür ortalama 100 yıl yaşayabilmektedir. Dallarının dikenli,beyaz renkteki kokulu çiçeklerinin salkım halinde bulunması, yapraklarının pennat ve çok yapraklı olmasıyla (5-12 yaprakçık) tanınır. Robinia cinsinin ağaç formunda bulunan sadece 4 türünün (Yalancı Akasya (Robinia pseudoacacia L), Robinia lıucurians Schneid., Robinia viscosa Vent. (kısa salkımk fazla boylanmaz) ve Robinia ambigua Poir.) ormancılık açısından önemi vardır. Türkiyede R..pseudoacacia, R..viscosa (çalı formunda) ve R.hispidamn (dalları tüylü salkımları canlı pembe ve 1-3 m. boyunda ağaççık) yayılışı vardır. Robinia pseudoacacia Avrupaya XVII: yüz yılda, Türkiyeye Cumhuriyet ile birlikte girmiş ve yol kenarlarına, okul bahçelerine, kışlalara ve tren yolu kenarlarına dikimleri yapılmıştır. Bu nedenle bu türe ülkemizde Cumhuriyet ağacı da denilmektedir (Kayacık 1966). Ülkemizde Yalancı Akasyanın eskiden beri çok sevilen bir ağaç türü olduğu, bu ağacın Kavak ve Söğüt gibi Anadolu halkıyla bütünleştiğini de söyleyebiliriz. Bu konuda çok eski belgelere rastlanmamakla birlikte Yalancı Akasyanın 18. yüzyıl sonlarına doğru Türklerin aracılığıyla İstanbul üzerinden Balkanlara yani Bulgaristan, Romanya, Besarabya ve Makedonyaya geçtiği iddia edilmektedir. Akasyaya Anadoluda Salkım Balkanlarda ise Saikam denilmektedir. Akasyanın bazı yöreler için diğer ismi de Kral Ağacı dır. 1916 Yılında Belgrat Ormanında kurulan ilk Orman Fidanlığımızdan Ankaraya ulu önderimiz Atatürkün buyrukları ile kurulan Gazi Orman Çiftliği ne dikilmek üzere binlerce Akasya fidanının gönderildiği bilinmektedir (Yaltırık 1991 ). Bu tür ile 1940lı yıllarda köy baltalıkları oluşturulmaya çalışılmışsa da önemli sonuçlar alınamamıştır (Kayacık 1975). îkinci Dünya Savaşı yıllarında maden direği amaçlı Akasya meşcereleri tesisi için çalışmalar yapılmışsa da yine günümüze gerekli bilgiler ulaşamamıştır (Turan 1982). Ülkemizde özellikle Orman Bakanlığı ve Ağaçlandırma ve Erozyonu Kontrol Genel Müdürlüğünün kurulmasıyla ivme kazanan ağaçlandırma çalışmalarında en fazla kullanılan yapraklı ağaç türünün Yalancı Akasya olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

16 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
30 Mart 2010 / _KleopatrA_ Sinema tr
15 Ocak 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
17 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri