Arama

Hardal (Brassica sp.)

Güncelleme: 7 Şubat 2010 Gösterim: 3.613 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Özellikle et yemeklerinin vazgeçil­mez çeşnisi olan hardal sosu, turpgiller (Bras-sicaceae) familyasından bazı bitkilerin yakıcı ve keskin kokulu tohumlarından hazırlanır. Lahana, karnabahar ve şalgam gibi sebzelerle akraba olan bu otsu bitkilerin birkaç türü Avrupa ve Asya'da doğal olarak yetişir. Çiçekleri genellikle beyaz ya da sarı, meyve­leri ince uzun birer tohum kılıfı (badıç) biçimindedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Tohumlan baharat olarak kullanılan türle­rin başında beyaz hardal (Sinapis alba) ile kara hardal (Brassica nigra) gelir. Akdeniz ve Ortadoğu'nun yerli bitkilerinden olan bu iki türün tarımına en az 5.000 yıl önce başlandığı sanılıyor. Eski Yunanlılar zamanında ilaç olarak yararlanılan hardal tohumlarının ro­matizma ağrılarına karşı yakı ve lapa olarak, sıcak hardal banyosunun ise gevşetici ve rahatlatıcı olarak kullanılması günümüze ka­dar sürmüştür. Ayrıca bu tohumlardan çıkarı­lan sıvı yağ sabun yapımında, derilerin yumu­şatılmasında ve yünlü dokumaların bitirme işlemlerinde de kullanılır.

Yemeklerde baharat olarak kullanılan har­dal tohumları, tane, toz ve sos olarak üç değişik biçimde piyasaya sunulur. Öğütülme­miş tohumlar tane halinde genellikle turşulara ve Hint yemeklerine katılır. Toz hardal ya doğrudan bu biçimiyle bazı yemeklere tat verir ya da suyla ezilerek soğuk ve sıcak et yemeklerinin, sosis, hamburger gibi yiyecek­lerin yanında sos olarak kullanılır. Macun kıvamındaki hazır hardallar genellikle hardal tozunun acılığını azaltmak ve kıvamını yumu­şatmak için nişasta, sirke ya da şarap, tuz, şeker ve çeşitli baharat katılarak hazırlanmış birer karışımdır. İngiliz hardalı denen karı­şım, beyaz ve kara hardal tohumlarından yapılmış keskin kokulu ve yakıcı lezzette bir sostur. Beyaz hardal tohumlarından hazırla­nan Amerikan hardalı en hafifi, kara hardal tohumlarından yapılan ve içine bol sirke ile başka baharat katılan Fransız hardalı ise en sertidir. Fransız hardalına genellikle öğütül­memiş tane halinde kara hardal tohumları da katılır.

Msxlabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hardal
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  hardal.jpg
Gösterim: 535
Boyut:  177.1 KB
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
    • Şube: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
      • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
        • Takım: Brassicales
          • Familya: Brassicaceae
            • Cins: Brassica
Türle
  • Brassica carinata
  • Brassica elongata
  • Brassica fruticulosa
  • Brassica juncea
  • Brassica narinosa
  • Brassica nigra
  • Brassica oleracea
  • Brassica perviridis
  • Brassica rapa
  • Brassica rupestris
  • Brassica septiceps
  • Brassica tournefortii
Hardal, Brassicaceae familyasından tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşin üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.

Kullanımı
Türkiye'de hardal yaygın olarak kullanılan bir baharat değildir. Piyasada bulunabilecek hardal sosları genellikle yerli veya ithal Amerikan tipi hardallardır.
Siyah hardalotu ya da beyaz hardalotu bitkilerinin tohumları ya da bu tohumların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Keskin ve yakıcı bir tadı vardır. Sos olarak ve soslara sarımsı renk vermek için zerdeçal ile birlikte kullanılır. Bütün haldeki hardal tohumları turşu salamuralarında, et ve deniz ürünleri pişirmede kullanılabilir. Lahana turşusu ve yağlı salamuraları tatlandırmak için kullanılır. Hindistan'da tereyağında kızartılıp patlatılan tohumlar hoş kokuları ile garnitürlerde veya çeşni olarak yemeklerde kullanılır. Toz hardal da içeceklere ve fırında yapılan bazı yemeklere katılır.
Kahverengi tohumlar köri hazırlamak için diğer baharatlarla karıştırılır. Brassica juncea
cinsinden hardal yağı elde edilebilir. Toz hardal, ızgara sosları, fırınlanmış sebzeler ve yumurtalarda kullanılabilir. Tatlıdan acıya ve keskin kokuludan yumuşak tatlara kadar hardal sosları bulmak mümkündür. Et yemeklerinde, özellikle av etlerinden yapılan yemeklerde, yumurta ve sebzelerden yapılan salatalarda da hardal sosu kullanılabilir.

Hazırlama ve Saklama
Hardal tohumları bütün halde yemeklerde kullanılabilir. Toz hale getirilmiş tohumlar acı değildirler. Hardal tozları soğuk su ile karıştırıldığında; kükürt içeren glukozit ve hardal enzimleri kimyasal reaksiyona girerek karışım 10 dakika içinde acı ve keskin kokulu bir hal alır. Bu işlemde sıcak su kullanılmamalıdır, sıcak su hardalın yapısındaki enzimleri bozup yağını uçuracağından acılık ve keskin koku oluşmamasına neden olur. Hardal tozundaki bu reaksiyonu sona erdirmek için sirke, koruk suyu gibi asidik malzemeler kullanılabilir.
Hardal sosları yapımındaki önemli nokta hangi anda reaksiyona son verilmesi gerektiğinin belirlenmesi deneyim gerektirir. Su ile reaksiyonunu tamamlayan hardal soslarına tatlandırıcı ve koku verici malzemeler (limon, sirke, bira, şarap, tuz vb.) ilave edilir. Hardal soslarına renklendirici olarak bazen zerdacal (turmerik) da eklenebilir
.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Şubat 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hardal

genel özellikleri:

turpgiller familyasındandır avrupa ve asyada yabani ve yaygın olarak yetişen, sağlığa yararları bilindiğinden en az 2000 yıldır tarımı da yapılan, türlerine göre 30 cm ile 5 m bunlardan sağlığa yararlı etkileri en fazla olan kara hardalın anayurdu akdeniz havzası ya da batı asyanın ılıman bölgeleridir 1-5 m arasında boylanabilir yuvarlak kesitli, sert ve yeşil renkli gövdesi vardır oval biçimli, sivri uçlu ve yakıcı kokulu yapraklarının üstü koyu ve altı daha açık yesil renklidir yaz ortasında küçük salkımlar halinde açan sarı renkli çiçekleri, hafif hardal kokulu olur küçük, küremsi biçimli kırmızımtırak kahverengi tohumları, yakıcı kokulu ve tahriş edicidir verimli ve suyu iyi akıntılı toprakları seven kara hardal bitkisi, tohumuyla çoğalır
kara hardalın tohumlarında yapışkan bitki sıvısı, yağ, sinapin ile sinigrin adlı glikozit ve myrosin bulunur bu tohumlar ak ve esmer hardal tohumları ile karıştırılıp ezilir ve un haline getirilir, içine koruk suyu, şarap ya da sirke ile su, şeker, tuz ve baharat katılarak, özellikle bazı et yemeklerinde, çeşni veren macun halinde tüketilir

türkiyede yetişen üç önemli türü kara hardal (brassica: sinapis nigra), esmer hardal (brassica: sinapis juncea) ile ak hardal (brassica: sinapis alba)dır
arasında boylanabilen biryıllık dayanıklı otsu bitkidir etki ve kullanım:
tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, kara hardalın temmuz ayından başlayarak olgunlaşan tohumları, bitki kökünden kesilip iyice kurutularak ve dövülüp silkelenerek toplanır bu tohumların sağlığa yararlı etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir:

- kara hardal terleticidir ateşlilik hali, soğuk algınlığı, grip ve bronşitin atlatılmasına yardımcı olur

- midevidir İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır

- mayasıla karşı etkilidir

bu etkilerinden yararlanılmak üzere, 1 talı kaşığı kara hardal tozu üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 5 dakika süreyle demlendirilip infüzyon hazırlanır bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir

- kara hardal romatizma ağrı ve yangılarını hafifletir

- artride (eklem iltihabı) karşı etkilidir

- kan dolaşımını uyarır

bu etkileri sağlamak üzere 120 gr taze öğütülmüş kara hardal tozu 45 derecelik ılık suyla ağır ağır karıştırılır ve kalın kıvamda bir lapa elde edilir bir tülbentin üzerine yayılıp ağrılı ve yangılı yerlere konulmadan önce, tülbentin deriye yapışmaması için deriye ıslak gazlı bez yayılıp sonra hardal lapalı tülbent deriye 1 dakika süreyle uygulanır ve daha sonra tülbent kaldırılır uygulamada deri kızarırsa zeytinyağı sürülerek kızarıklık giderilir

- kara hardal ayak üşümelerini geçirir

bu etkiyi sağlamak üzere, 1 çorba kaşığı hardal tozu üzerine 1 litre kaynar su dökülüp 5 dakika süreyle demlendirilerek infüzyon hazırlanır sonra üzerine biraz soğuk su katılıp ılıtarak ayaklar bu infüzyonun içine sokulur

- ayrıca kara hardal rahatlatıcı, gevşetici ve yatıştırıcıdır

- kan dolaşımını uyarır

bu etkileri sağlamak için, 1-2 çorba kaşığı kara hardal tozu, küvete doldurulmuş sıcak banyo suyuna serpilip iyice karıştırılır ve bu suda banyo yapılır

uyari

- hardal, cildi duyarlı olan kişileri rahatsız edebilir

brassica nigra


Benzer Konular

19 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
 Hardal
6 Kasım 2006 / GusinapsE Müzik tr
9 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
9 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri