Arama

Zencefil (Zingiber officinale)

Güncelleme: 8 Haziran 2015 Gösterim: 10.459 Cevap: 4
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
24 Aralık 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Zencefil
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

449px Koeh 146

Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir.

Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
    • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
      • Sınıf: Liliopsida (Bir çenekliler)
        • Takım: Zingiberales
          • Familya: Zingiberaceae (Zencefilgiller)
            • Cins: Zingiber
              • Tür: Z. officinale
  • Binominal adı
    • Zingiber officinale
Ingwer rhizoma zingiberis Marktware
"Zencefil Kökleri"

Kullanımı
Şifalı bir bitki türüdür. Baharat olarak kullanılır. Dünyanın bir çok mutfağında genelde kök olarak kullanılır. Güney Çin'den gelen Zencefil, önce Hindistan'a; ardından Güneydoğu Asya'ya, Batı Afrika'ya ve Karayipler'e yayılmıştır. Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali bahrat olarak kullanılan kısımdır. Çöreklere katılır. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır. Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok alanda yararı vardır.

Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var. Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; yüzde 80 su, yüzde 2 protein, yüzde 1 yağ, yüzde 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı yüzde 10.

Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum, toksin atıcı, yollarını açıcı etkileri bulunuyor. Zencefil kan damarlarını açar, terleme ve sıcaklık yapar, kalbi canlandırır.

Londra’da St. Bartholomew hastanesinde yapılan bir klinik çalışmada, zencefilin hastaların anesteziden uyanınca gösterdikleri bulantı ve kusma belirtilerini antiemetik ilaçlardan daha çok önlediği ortaya çıktı.

Ayrıca Bknz

Zencefil ve Sağlık için Faydaları

Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Mayıs 2010 12:26
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
24 Aralık 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Zencefil
Köksaplarından baharat elde edi­len çok yıllık otsu bir bitkidir. Doğu Hint Adaları'nda yabanıl olarak yetişen bu bitki (Zingiber officinale) yaklaşık 1 metreye kadar boylanır. Mızrak biçimindeki sivri uçlu yaprakları tarçın kokuludur. Gövdelerin ucunda sık öbekler oluşturan, küçük, yeşilimsi sarı çiçekler açar.
Sponsorlu Bağlantılar
Çiçeklerin, üzerinde san çizgi­ler ve benekler bulunan mor renkli, sarkık bir dudağı vardır. Toprak altında geliştirdiği etli gövdeleri ya da öbür adıyla köksapları, bitkinin üst bölüm­leri solduktan sonra, baharat hazırlamak üze­re topraktan sökülür.

Köksaplar ya doğrudan yıkanıp kurutularak ya da dış kabuğu kazınıp içi kurutulduktan sonra, bazen de kirece yatırılıp ağartılarak satılır. Bunlardan ilkine siyah, öbürüne beyaz zencefil denir. Beyaz zencefil siyah kadar keskin değildir. Keskin kokulu ve yakıcı lezzetli bir baharat olan zencefil genellikle toz haline getirilerek çeşitli yiyecek ve içeceklere katılır.

Küçük parçalara bölünerek hazırlanan salamurası ise Çin'de, ısıtıcı etkisinden ötürü soğuk havalarda dışarı çıkmadan önce yenir. Zencefil yüzyıllardan beri kullanılan baha­ratlardan biridir. İlk önceleri yalnızca doğuda biliniyorken sonraları ticaret kervanları aracı­lığıyla batıya götürülmüştür. Zencefil tarımı anayurdu dışında Batı Afrika, Japonya, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'ya kadar yayılmıştır. En iyi nitelikli zencefili Batı Hint Adalarındaki ülkelerden Jamaika ve Porto Riko üretir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Zencefil

Zingiber officinale. Zencefilgillerden sıcak bölgelerde yetişen, güzel kokulu bir bitki. Bir metre kadar boyu olan, kamış görünüşünde, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaprakları mızrak biçiminde, sivri uçlu ve tarçın kokuludur. Çiçekleri toplu ve sarı renklidir. Ana vatanı Güney Asya olmakla beraber birçok tropikal ülkede (Hindistan, Çin, Güney Asya Adaları, Meksika, Batı Afrika) tarımı yapılır. Kökleri 7-15 cm uzunluk ve 1-1,5 cm kalınlıkta, dallı, yassı ve esmer gri renkli parçalardır. Bitkinin kokulu köksapları kurutularak toz durumuna getirilmesiyle baharat elde edilir. Kokusu kuvvetli ve hoş, tadıysa batıcıdır. Köksaplardan hekimlikte kullanılan bir tür yağ da çıkarılır. Ayrıca taze köksaplar pişirilerek yenir. Daha çok şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılır.Uzakdoğu ülkelerinde çay, kahve, ıhlamur gibi içeceklere de zencefil katılır. İçeriğindeki acı maddeler mide bulantısı ve kusmaya karşı etken maddelerdir.

Zencefil “beyaz” ve “esmer” olarak iki türlüdür. Köksaplar kurutulurken kabuklarından ayıklanmazsa elde edilen zencefil esmer, kabuğu ayıklanan saplardan elde edilen zencefil de beyaz olur.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Haziran 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZENCEFİL a Flindistan ve Malaysia' da yetişen, eti köksaplı, saz duruşlu büyük ot. (Bil. a. Zingiber officinale; zencefilgiller familyası.)

—ANSİKL. Tıbbi zencefil dönenceler bölgesinde yetiştirilir. Kurutulan ve öğütülen köksaplı baharat olarak kullanılır. Orta- çağ’da tarçın ile birlikte en beğenilen baharattı ve XVIII. yy.'a kadar öyle kaldı. Bugün zencefilin piyasada iki çeşidi vardır: boz zencefil ve ak zencefil. Ak zencefil kurutmadan önce kabukları soyulan köksap- lardan elde edilir. Jamaika zencefili Hint zencefiline göre daha zayıftır. Anglosakson ülkelerinde yaygın olarak pastacılıkta ve bazı sosların yapımında kullanılır. Zencefil Çin'de baharat ya da şekerleme olarak kullanılır. Reçel ve meyve ezmeleri hazırlamakta da kullanılır ve bazı içeceklerin bileşimine girer.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Haziran 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZENCEFİLGİLLER a Zencefil gibi, tropikal bölgelerde yetişen birçenekli bitkiler familyası. (Yaklaşık 1 400 tür; bil. a.Z/n- giberaceae.)

—ANSİKL. Zencefilgillerin çiçeklerinde kısa ve kaynaşmış 3 loplu bir çanak vardır, taçyapraklar hemen hemen tamamıyla serbesttir. Üstteki taçyaprağın altında yer alan bir tek erkekorgan verimlidir, diğerleri dudak biçiminde iki taçyapraksı erkek- organa dönüşmüştür. Zencefilgillerin, kalın ve boğumlu köksapları diğer maddelerin yanı sıra uçucu yağlar içerir. Lezzeti acımsı ve keskin olduğu için baharat olarak kullanılır. Hepsi tonik, uyarıcı ve midevi bitkilerdir; içlerinden çoğu baharların bileşimine girer. Çiçeklerinin güzelliğinden dolayı zencefilgiller süs bitkisi olarak da makbuldür. Başlıca cinsleri şunlardır: hedychium, curcuma (zerdeçal), amo- mum; zingiber (zencefil), costus.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

7 Mart 2013 / Pasakli_Prenses Sağlıklı Yaşam
10 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
29 Ocak 2010 / Teamoore Soru-Cevap
25 Temmuz 2012 / BrookLyn Taslak Konular