Arama

Çavdar Mahmuzu (Claviceps purpurea)

Güncelleme: 18 Mayıs 2011 Gösterim: 2.313 Cevap: 1
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
14 Ağustos 2009       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
Çavdar mahmuzu (Claviceps purpurea)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Ergot01
Çavdar mahmuzu (Claviceps purpurea), Clavicipitaceae familyasından çavdar ve benzeri tahıllarda parazit olarak yaşayan bir mantar türü. 1800'lerin ortalarına kadar çavdar'ın normal bir parçası olduğu düşünülmüştür. En çok çavdarda görülse de diğer tahıllara da yerleşebilir. Koyu mor renkli ve birkaç santim uzunluğundadır.
Çavdar mahmuzu zehirlenmesi ölümcül olabilir. Bunun yanında delilik gibi ciddi psikiyatrikalkaloidi nörotransmiter fonksiyonları etkileyerek merkezi sinir sistemi üzerinde zehirleyici etkilere neden olurlar. sorunlara da yol açabilir. Pek çok çavdar mahmuzu
İsviçreli kimyager Albert Hofman'ın Basel'deki Sandoz laboratuvarlarındaki çalışmalarıyla çavdar mahmuzu alkaloidlerinden elde edilen Lysergic asitten LSD'nin (lysergic asit diethylamide) sentezlenmesi sağlanmıştır.1692'de Salem Massachusetts'te üç kadının cadı oldukları iddiası ile öldürülmeleri olayına sebep olan genç kızın çavdar mahmuzu yüzünden halüsinasyonlar gördüğü kabul edilmektedir.


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
18 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Çavdar Mahmuzu

Asklımantarlardan bir asalak (Claviceps, purpurea). Buğdaygillerin, özellikle de çavdarın üzerinde türer. Koyu mor renklidir. Biçimi horoz mahmuzunu andırır. Hekimlikte, dölyatağı kanamalarını iyileştirmek amacıyla kullanılır.

Benzer Konular

18 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
7 Temmuz 2012 / Breath Taslak Konular
12 Haziran 2016 / _EKSELANS_ Zooloji
17 Mart 2016 / Baturalp X-Sözlük