Arama

Limon (Citrus x limon)

Güncelleme: 21 Mart 2010 Gösterim: 2.409 Cevap: 2
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
7 Ekim 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Limon Nedir?
Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük Ağaçların meyvesidir. En çok bilinen Narenciye türlerinden biridir.
Sponsorlu Bağlantılar

Limon Ağacı

Limon (Citrus x Limon); yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir Ağaç türüdür.
Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon Ağacı bulunur.Meyve öncelikle Suyu için kullanılır,eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır. Limon suyu yaklaşık % 5 Asittir.ekşi mayhoş bir tat verir. pH değeri 2 ila 3 arasındadır.Bu limon suyunu ucuz yapar. Kolaylıkla elde edilebilen Asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır.
Sedefotugiller (Turunçgiller) familyasındandır. 3-6 m. boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir. Almaşık dizili, elips biçimli iri yaprakları açık yeşil renkli, derimsi dokulu ve sivri uçludur. Bazı limon ağacı türlerinde, yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur, ilkbahar aylarında açan hoş kokulu, dışı pembemsi ve içi beyaz renkli çiçekleri ya tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur. “Yediveren”limon türleri ise neredeyse bütün yıl çiçek açar ve meyve vermeye devam eder.
Genelde sonbaharda olgunlaşan limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi 8-10 bölümlü,çok ekşi ve bol Sulu olur. Olgun limon meyvesinin açık sarı renkli dış kabuğunun üzerinde uçucu yağ ve esanslar içeren benekler bulunur. Meyvenin kabuğunun içi ise, beyaz renkli ve sünger dokuludur.
Meyvenin içinde yer alan beyaz tohumları (çekirdekleri) küçük, oval biçimli ve bir uçları sivri olur. Bol güneşli, rüzgardan korunmalı yerleri; hafif, suyu iyi akıntılı ve verimli toprakları seven limon ağacı, tohumlarıyla çoğaltılır. Doğal bir C vitamini kaynağı olan limon meyvesinin suyunda ayrıca organik nitelikli sitrik asit,pektin ve şekerler bulunur. Limon meyvesinin suyu ya da dilimleri kimi yemeklere, çorba ve salatalara katılır.
Sevilen bir içit olan limonata yapımında kullanılır. Bazı sebze yemekleri ve reçellerin yapımında, bunların kararmaması için eklenir. Uçucu yağ ve esans içeren Limonun kabuğu sıkılarak ve damıtılarak elde edilen limon esansından kozmetikte ve kimi içkilerin yapımında yararlanılır. Limon ile ilgili kullanılan benzetmeler çoktur. Limon gibi, çok sarı çok sarı olmak anlamındadır.
Deyim olarak da kullanılan örnekleri vardır. Bir kimseyi limon gibi sıkmak, bir kimseden olabildiği kadar yararlanmak, posasını çıkaracak ölçüde onu söndürecek anlamındadır. Renk benzetmelerinde de limon kullanılır. Limon küfü, limon sarısı, açık sarı renk ya da bu renkte olan anlamındadır. Kaliteli limon ağırlığında hoş kokusunda, soluk sarı renginden, lekesiz kabuğundan belli olur. Limondan esansından dolayı kozmetikte ve çeşitlili körlerin ve içkilerin hazırlanmasında yararlanılır.
Şeker katılan limon suyu yorgunluk giderici, gribal enfeksiyonlarda dayanıklılık verici (C vitamini fazla miktarda bulunduğundan) olarak içilir.
Orijinal Adı Citrus limonum. Anayurdu Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleri olan Limon, İ.S. 1000-1200 yıllarında İspanya ile Sicilya’ya getirilmiş, daha sonra Haçlı Seferleriyle Avrupa ve Ortadoğu’ya yayılmıştır.Günümüzde dünyanın tüm astropikal iklim bölgelerinde ve ülkemizde de Ege ile özellikle Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
29 Ekim 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Limon

Sponsorlu Bağlantılar
limonhy4
"Limon Ağacı"

Portakal ve mandalina gibi turunç­giller familyasında yer alan bir meyve ağacı­dır. Kışın yapraklarını dökmeyen bu ağaç (Citrus limon) aynı anda hem tomurcuk, hem çiçek, hem de yeni gelişen bir ucu çıkıntılı yumurtamsı meyvelerini üzerinde taşır. Kendi haline bırakıldığında 6 metreye (hatta bazen 9 metreye) boylanabilen limon ağaçları meyve­lerin kolay toplanabilmesi için genellikle budanarak alçak boylu çalı boyutunda tutu­lur. Parlak yeşil, derimsi yapraklarla bir ara­da çok güzel bir görünüm oluşturan beyaz limon çiçekleri, portakal çiçekleri kadar kes­kin kokulu değildir. Nitekim, gıda, parfüm ve kozmetik sanayisinde yaygın olarak kul­lanılan limon esansı, çiçeklerden değil mey­velerin kabuğundan elde edilir. Esans kayna­ğı olan, parlak sarı derimsi kabuğun beyaz, süngersi iç katmanından da pektin denen bir madde çıkarılır; pektin jölelere kıvam verici olarak katılır ya da ishal tedavisinde kullanı­lır. Meyvelerin C vitaminince zengin, bol sulu
ve etli içi çok ekşi olduğundan doğrudan yenmez; daha çok sıkılarak yemeklere, sala­talara, içkilere katılır ya da limonata hazırla­nır. Limon suyundan elde edilen sitrik asitten ise meşrubat üretiminde ve dokuma sanayi­sinde yararlanılır.

Anayurdunun Hindistan'ın kuzeybatı ke­simleri olduğu sanılan limon ağaçları yüzyıl­lardır Güney Asya'da ve Anadolu'da yetişti­rilmektedir. 12. yüzyılda Araplar tarafından İspanya'ya götürülmüş, oradan da tüm Avru­pa'ya yayılmıştır. Bugün, Afrika'nın güneyin­deki Zimbabve'den ABD'deki California'ya kadar dünyanın bütün ılıman yörelerinde yetiştirilmektedir. Dünya limon üretiminde ilk sıraları ABD ve İtalya alır. Bu ülkeleri İspanya, Portekiz, Arjantin, Türkiye, Yuna­nistan, Brezilya, İsrail ve Güney Afrika izler. Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yapı­lan limon üretimi yılda 350 bin tona varır.

Limon ağaçlan, üstün nitelikli ağaçlardan alınan sürgünlerin dayanıklı anaçlara aşılan­ması yoluyla çoğaltılır. Bunun için anaç ola­rak genellikle turunç ya da portakal ağaçları seçilir. Fidanlar iki yaşına geldiğinde limon bahçelerine aktarılır. Dikim genellikle 6 met­re aralıklı sıralar halinde yapılır, böylece ağaçların birbirini sıkıştırmadan rahatça geliş­mesi sağlanır. Ağaçlar dikimden dört yıl sonra meyve vermeye başlar.

Limon henüz yeşilken toplanır. Yaralanıp, berelenmesini önlemek için dikkatlice toplan­dıktan sonra olgunlaşıncaya yani sararıncaya kadar ışık almayan, nemli ve iyi havalandır­malı depolarda bekletilir. Pazarlanmaya hazır hale geldiğinde ince kâğıtlara sarılıp sandıkla­nır. "Yatak limonu" denen bu tür limonlar bozulmadan altı ay kadar dayanabildiğinden kışın elde edilen ürün yaza kadar güvenle saklanır. Bazen de sararmaya yüz tutmuş limonlar toplanarak, bekletilmeksizin doğru­dan satışa sunulur

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ad:  limon.jpg
Gösterim: 226
Boyut:  10.8 KB
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Bitkiler
    • Bölüm: Magnoliophyta
      • Sınıf: Magnoliopsida
        • Alt sınıf: Rosidae
          • Takım: Sapindales
            • Familya: Rutaceae
              • Cins:Citrus
                • Tür: C. × limon
  • Binominal adı: Citrus × limon (L.) Burm.f.
Limon (Citrus x limon); yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türüdür.
Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunur. Meyve öncelikle suyu için kullanılır, eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır. Limon suyu yaklaşık % 5 asittir. pH değeri 2 ila 3 arasındadır. Kolaylıkla elde edilebilen asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır.

Ayrıca Bknz: Limon Yetiştiriciliği
Son düzenleyen asla_asla_deme; 13 Mayıs 2010 14:37

Benzer Konular

29 Şubat 2012 / GÜLGECELER Ziraat
4 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
18 Kasım 2012 / HipHopRocK X-Sözlük
9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
6 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük