Arama

Dünyanın En Büyük Elması

Güncelleme: 23 Ağustos 2006 Gösterim: 6.793 Cevap: 0
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
23 Ağustos 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Dünyanın enn büyük elması 191 karatlık IşıkDağı yada Kuh-i Nur adıyla tanınan elmas Hindistanda bulunmuştur ve bugün, İngiltere Krallık Hazinesindedir. Adı Farsçada Işık Denizi anlamında olan, uçuk pembe renkli, yassı bir taş olan Derya-i Nur elması ise, yaklaşık 185 kırat ağırlığındadır ve bugün İran Milli Bankasında saklanmaktadır. Bunlara ilaveten, 1853 yılında Brezilyada bulunan ve Güney Yıldızı adıyla tanınan 128 karatlık elmasla, Büyük Moğol Elması ve bizdeki 86 karatlık Kaşıkçı Elması, dünyanın en büyük elması ve en değerli 22 elması n arasında bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
ELMASIN YAPISI
Kimyasal Bileşimi, C
Kristal Sistemi, Kübik
Kristal Biçimi, Genellikle oktohedral, ayrıca kübik, tetrahedral kristaller halinde, yüzeyleri çoğunlukla bükülmüş şekilde; nadiren masif
İkizlenme, {111} ve {001} yüzeyinde yaygın
Sertlik, 10
Özgül Ağırlık, 3.51
Dilinim, {111} mükemmel
Renk ve Şeffaflık, Renksiz, beyaz, mavibeyaz, gri, sarı, kahverengi, turuncu, pembe, kırmızı, lavanta mavisi, yeşil, siyah. Şeffaf, yarı şeffaf, nadiren opak
Çizgi Rengi, Beyaz
Parlaklık, Parlak, elmas parıltılı
Ayırıcı Özellikleri, Aşırı sertliği, oktohedral dilinimleri, ultraviyole ışık altında floresans özellik göstermesi

Topkapı müzesindeki ünlü elmasa neden "kaşıkçı elması" denildiği hakkında muhtelif hikayeler varsa da, kanımca bunların doğru olanı, elmasın kesiminin oval olması ve dolayısıyla da kaşığa benzemesindendir. Elmasın Osmanlı Sarayına nasıl girdiği hakkındaki bilgi de, rivayetten öte değildir. Son yıllarda yeni tartışılmaya başlanan ve doğru olması en muhtemel rivayet şöyledir: 1774 yılında Pigot adında bir Fransız subayı, bu elması Hindistanın Madaras Mihracesinden satın alıp Fransaya götürür. Bir zaman sonra tekrar satılığa çıkartılan elması Napolyonun annesi satın alır ve uzun süre göğsünde taşır. Ne var ki, Napolyon sürgüne gönderildiği zaman, oğlunu kurtarabilmek için, annesi de elması mecburen satılığa çıkartır. İşte o sırada, Fransada bulunan Tepedelenli Ali Paşanın bir adamı, paşa adına 150 bin altın ödeyerek elması satın alır ve paşaya getirir.



Sultan 2nci Mahmud zamanında, Tepedelenli Ali paşa, devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür, paşanın varlıklarına el konulur ve nesi var nesi yoksa Osmanlı Hazinesine gönderilir. Böylelikle, Napolyonun annesinden satın alınan "Kaşıkçı Elması" hazineye girmiş olur.



Kaşıkçı elmasının çevresini iki sıra 49 adet pırlanta kuşatmaktadır. Bu haliyle elmas, yıldızların ortasında pırıl pırıl parlayıp gökyüzünü aydınlatan bir dolunayı andırır. Pırlantaların, elmasa ışık ve güzellik vermesi için sonradan, 2nci Mahmud tarafından dizdirildiği sanılmaktadır.


Benzer Konular

10 Kasım 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
1 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
1 Ocak 2016 / sik Soru-Cevap