Arama

Dünya Gölleri - Ubsa Gölü

Güncelleme: 20 Aralık 2011 Gösterim: 2.317 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ubsa Gölü
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Uvs nuur
Ubsa Gölü'nün uzaydan görünüşü
  • Konum 22px Flag of Mongoliasvg Moğolistan
  • Koordinatlar 50°18′K 92°42′D
  • Göl türü Tuz gölü
  • Çıkışları yok
  • Havza ülkeleri Moğolistan, Rusya
  • Uzunluk 84 km
  • Genişlik 79 km
  • Yüzölçümü 3,350 km2
  • Ortalama derinlik 6 m
  • Yüzey rakımı 759 m
  • Yerleşimler Ulaangom
Ubsa Gölü, Uvs Gölü, (Moğolca: Увс Нуур - Uvs Nuur, Rusça: Убса - Ubsa, Tuvaca: Успа-Холь - Uspa Hol) büyük bir bölümü Moğolistan'da küçük bir kısmı ise Rusya Federasyonu sınırları içerisinde yer alan yüksek tuz oranına sahip bir kapalı havza gölüdür. 3.350 kilometrekarelik yüzölçümüyle Moğolistan'ın en büyük gölü olma özelliğini taşıyan göl, deniz seviyesinden 759 metre yükseklikte bulunur. Gölün kuzeydoğu ucu Moğolistan sınırlarını aşarak, Rusya Federasyonu'na dâhil olan Tuva Cumhuriyeti topraklarına girer. Çevresindei en büyük yerleşim birimi Ulaangom kentidir. Çok sığ ve tuzlu olan bu gölün suyu binyıllar önce bölgeyi kaplayan bir tuzlu denizin kalınıtlarıdır.

Coğrafya

Ubsa Gölü, en açık noktalarında 84 kilometrelik uzunluğa, 79 kilometrelik genişliğe sahiptir. Ortalama su derinliği 6 metre dolaylarındadır. Han Höhii tepesi ile diğer kurak bölgelerden ayrılır. Yaygın bir yanlış kanının aksine göl kırık (fay) gölü değildir. Gölü besleyen başlıca akarsular, doğuda Baruntara, Nariin ve Tesiin; batıda Altay Dağları'ndan doğan Harhiraa ve Sangil nehirleridir.

Doğal çevre

Herhangi bir çıkışı olmayan büyük yüzölçümlü Ubsa Gölü'nün suyu çok tuzludur. Suyunun okyanuslarınkinden yaklaşık 5 kat dafa fazla tuzlu olmasının nedeni sülfat ve sodyum iyonlarıdır.
Göl, her yıl ekim ile mayıs ayları arasında donar. Yaz aylarında su sıcaklığı yüzeyde 25°C ile altlarda 19°C arasında değişir.

Ubsa Gölü'nde bugüne dek 29 değişik balık türü saptanmıştır. Ancak bu türlerden hiçbiri insanlar tarafından tüketilebilecek nitelikte değildir.

Korunan bölgeler

Gölün tamamı ve çevresindeki bölgelerin pek çoğu koruma bölgesi ilan edilmiştir. UNESCO, 12 parçadan oluşan bu bölgeyi anlatmakiçin Uvs Nuur bölgesi adını kullanmaktadır. Bu 12 bölümden her biri Avrasya biyomunun önemli parçalarını oluştururlar.

Ubsa havzası

Ubsa Gölü, 70.000 kilometrekarelik Ubsa havzasının en uç noktasında yer alır ve Avrasya'daki en iyi korunmuş doğal bozkır alanlarındandır. Dünya'nın en kuzeydeki çölü ile en güneydeki tundra alanının birleştiği Rusya - Moğolistan sınırının birleştiği yerde bulunur. Bu havzada Ubsa Gölü ile birlikte pek çok irili ufaklı göl bulunur ve bu göller su kuşlarının göçleri sırasında onlar için yaşamsal rol oynar.
Bu havza, Sibirya ile Orta Asya arasında iklimsel bir geçiş bölgesi olduğu için yıllık sıcaklıklar kışlık -58°C ile yazlık 47°C arasında değişebilir. Bu sert iklim koşullarına karşın bölge 173 kuş türü ile aralarında kar leoparıyla geyik türlerinin bulunduğu 41 memeli türüne yaşam alanı sağlar. Nüfus yoğunluğu çok düşük olup, bölgede yaşayan göçebe halkın üretim için geleneksel yöntemlere baş vurması buradaki doğal bozulmayı en alt düzeyde olmasına yardımcı olmuştur.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
goller hangi kosullarda donar ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum[/QUOTE]
Sponsorlu Bağlantılar
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Aralık 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

goller hangi kosullarda donar ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

Denizler ve göller neden üstten donar?
Bunun iki değişik nedeni var. Birincisi, deniz ve göllerin sadeceüstten soğuyabilmesi. Havanın sıcaklığı mevsimlerle sürekli değişir.Buna karşın, suyun altındaki yer uzun yıllar boyu aynı sıcaklıktakalır. Gerçi ara sıra volkanik aktiviteler nedeniyle su alttanısınabilir, ama alttan soğuması hiç bir zaman söz konusu değil. Bunedenle, havanın soğuk olduğu durumlarda, su üstten ısı kaybettiğiiçin, suyun içindeki sıcaklık aşağıdan yukarıya doğru azalıyor. Ensoğuk yer en üstte olduğu için de donma buradan başlıyor.



İkinci nedense biraz daha önemli. Buzun yoğunluğu suyunkinden daha az. Bundan dolayı, suyun içinde bulunan herhangi bir buz kütlesi, kaldırma kuvvetinin etkisi altında suyüzüne çıkma eğilimindedir.

Buna, bir de suyun yoğunluğunun 4°C’de enyüksek değerine ulaştığını ekleyelim. Yoğunluk farkı nedeniyle kaldırmakuvveti etkisini hissettirir. Eğer suyun sıcaklığı her yerde 4°C’ninüzerindeyse, sıcak su yukarı çıkar, soğuk su da aşağı iner (çaydanlıktakaynayan su gibi).

Ama eğer sıcaklık her yerde 4°C’nin altındaysa, bu defa soğuk su yukarıçıkar, sıcak su da aşağı iner. Bu da donmanın en soğuk olan yerden,yani yukarıdan başlaması anlamına geliyor.

İşte bu nedenden dolayı, buzluğa bir bardak su koyduğunuzda da donmailk önce tepeden başlar. Bardağın yanlardan ve alttan ısı kaybetmesi bugerçeği değiştirmiyor. Fakat, donma başlayıp suyun üstünde bir buztabakası oluştuktan sonra işin rengi biraz değişebilir. Çünkü buz,ısıyı daha zayıf iletir. Bu nedenle, yanlardan ve alttan olan ısıkaybı, üstten olan kayıptan daha fazla olabilir (bu bardağın ısıyı nekadar iyi ilettiğine bağlı). Eğer bardak kanalıyla gerçekleşen ısıkaybı çok fazlaysa ve soğuk suyun yukarı yükselmesi için yeteri kadarzaman yoksa, bardağın yan ve alt yüzeylerinde de donma başlayabilir. Buda ilginç bir duruma yol açar: Buzdan bir kabukla paketlenmiş su.

Her durumda suyun ortası en son donar.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Ekim 2013 / HayLaZ61 Coğrafya
30 Temmuz 2012 / _Yağmur_ Coğrafya
11 Aralık 2009 / asla_asla_deme Coğrafya
19 Nisan 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Coğrafya