Arama

Himalaya Dağları (Himalayalar)

Güncelleme: 13 Mayıs 2015 Gösterim: 20.662 Cevap: 4
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
28 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Himalaya sözcüğü Sanskrit dilinde "kar barınağı" anlamına ge­lir. Dünyanın en yüksek sıradağları olan Himalayalar için bu çok yerinde bir addır. Dünyanın en yüksek dağı Everest de bu sıradağlar içinde yer alır (bak. EverestDaGi). Himalaya Dağları Asya kıtasında, Hindistan ve Pakistan'ın kuzey sınırları boyunca, batıda İndus Irmağı'ndan, doğuda Brahmaputra Irmağı'na kadar, 2.500 km uzunluktadır. Himalayalar'ın kuzey kesiminde Tibet Yaylası var­dır. 250 km genişliğindeki orta kesimi derin vadilerle kesilen yüksek kayalık dağlardan oluşur. Himalayalar'ın güç erişilir dorukları dünyanın her yanından dağcıları bu bölgeye çekmektedir
Yazları, Bengal Körfezi'nden gelerek Ganj Irmağı vadisini yalayan muson rüzgârları dağ sıralarının alçak kesimlerine bol yağmur geti­rirken, yükseklere kar yağdırır. 4.500 metre­nin üstündeki dağlardan yıl boyunca kar kalkmaz. Himalayalar'da 70'in üstünde doruk bulunduğu ve bunların 6.000 metreden yük­sek olduğu düşünülürse bu bölgenin ne kadar karlı olduğu anlaşılır. Yolcuların kullandığı geçitler bile deniz düzeyinden genellikle 3.500 metreden daha yüksekte ve karla örtülüdür.
Sponsorlu Bağlantılar

İnsanlar ve Ekonomi

Himalayalar'ın karlı yamaçlarında ve düzlük­lerinde bu dağları, sınırları içine alan ülkeler­den insanlar yaşar. Bunlardan Nepalli Şerpa-lar rehberlik ve dağcılıkta çok ustadır. Hima­layalar'da bulunan bir başka krallık da Bhutan Krallığı'dır. Daha alçak bölgelerde ise Pakistanlı, Hintli, Çinli ve Tibetliler yaşamaktadır.
Tarıma elverişli bayırlar ve vadiler dışında nüfus oldukça seyrektir. 1.800-2.100 metrenin altında, özenle teraslanan ve sulanan alanlar­da pirinç, kışın ise aynı topraklarda buğday, arpa ve hardal otu yetiştirilir. Sulaması güç alanlara ise mısır ve darı ekilir. Sütünden ve gücünden yararlanmak amacıyla inek ve yak (bak. Yak) beslenir. 2.100 metrenin üzerinde­ki topraklarda yalnızca yaz aylarında buğday, arpa, patates yetiştirilir. Buralarda kayısı ve elma gibi meyve ağaçları da vardır. 3.600 metreden yüksekteki topraklar işlenemez. Ne var ki, koyun ve keçi sürüleri yazları 4.300 metre yükseklikteki otlaklara yayılır; kışın ise dağların eteklerine iner.
Güneyde yaşayan halk ve yabancı turistler, ovaların yaz aylarındaki boğucu havasından kaçarak yükseklerdeki yerleşme yerlerine akın eder. En bilinen yazlıklar arasında Hin­distan'da Simla ve Darciling ile Pakistan'da Murree sayılabilir. Jhelum Irmağı, Srinagar kenti ve içinde birkaç gölün de olduğu Keşmir vadisi çok çekici, turistik bir bölgedir.

Toprak, Bitki Örtüsü ve Yabanıl Yaşam

Himalaya Dağları'nın öbür birçok dağa göre daha yakın bir zamanda, Doğu Afrika'dan kopan Hindistan'ın Asya kıtasıyla çarpışması sonucu oluştuğu sanılmaktadır. Dağların gü­ney sırtlarında sık sık depremlerin olması, bu oluşumun sürmekte olduğunu düşündürmek­tedir. Bu sarsıntılar bazen önemli yer kayma­larına neden olur. Bir kez bir dağ olduğu gibi vadiye kayarak Assam'daki bir ırmağın kolla­rından birini kapatmış ve büyük bir taşkına neden olmuştu. Kuzey Hindistan'ın pek çok ırmağının kaynağı Hhnalayalar'dadır. Halk, bu ırmaklardan bazılarını, özellikle de Ganj Irmağı'nı kutsal sayar. Himalayalar'ın kuzeybatısındaki Karakurum Sıradağları'nda 7.500 metreden yüksek 20 doruk vardır. K2 olarak da bilinen Godvvin-Austen Doruğu da bunlardan biridir.
Himalayalar'a tırmanan dağcılar, yüksekle­re çıktıkça soğuyan havaya bağlı olarak bitki örtüsünün de değiştiğini gözler. Dağların güney eteklerinde yüksekten gelen suların ovaya yayıldığı bölge, sazlıklarla kaplıdır. Eteklere doğru, odunu tikağacınınkine ben­zeyen söğüt ağaçlarından sık ormanlar ve kalın bambu kümeleri görülür. Darciling ya­kınlarında ormanlar temizlenerek, yüksekliği en çok 1.500 metreye varan bu alanlarda çay yetiştirme çiftlikleri kurulmuştur. 1.500-3.000 metre arasında ise her,yıl yaprak döken meşe, huşağacı, kestane ve güzel kokulu manolya ağaçlarından oluşan ormanlar bulunur. Daha yükseklerde köknar, ladin gibi iğneyapraklı ağaçlarla, ormangülü çalılıklarına rastlanır.
Himalayalar'ın güney eteklerinde, orman­larla örtülü bataklıklarda bizon, gergedan gibi hayvanlar yaşar. Eskiden çok sayıda olan Hint gergedanı, misk geyiği ve Keşmir geyiği­nin soyu tükenmektedir. Tibet bölgesinde ise tilki, kurt, sansar, dağ keçisi, yaban eşeği ve antilop yaşar. Yükseklerde, karlar arasında, "Yeti" (Canavar Karadam) olarak bilinen ve hakkında pek çok efsane bulunan bir yaratı­ğın yaşadığı söylenir. Varlığı, fotoğraf, film, ayak izi ve kıl tutamlarıyla kanıtlanmaya çalışılmışsa da bugüne kadar böyle bir hayva­na rastlanmamıştır. Himalayalar'da saksağan, baştankara, dağ kargası, kızılkuyruk gibi kuş­lardan başka, çeşit çeşit kelebek vardır; ır­maklarında bir tür yayın balığı yaşar. Dağlar­da zengin maden yatakları bulunmakla birlik­te, bu madenlere ulaşmak güç olduğu için bölgede madencilik gelişmemiştir. Himalaya­lar'da demiryolu yoktur. Ulaşım, yüksek geçitlerdeki dik patikalar ya da havayoluyla sağlanır. Patikalar kamyon ve yük arabaları için çok dar olduğundan taşımacılıkta yaklar, hatta keçi ve koyun kullanılır.

MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Himalaya Dağları
Vikipedi & MsXLabs.Org
Sponsorlu Bağlantılar

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağlarıdır. Asya'nın orta güney kısmında, doğu batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i (8850 m.) içine alır.

350px Everest North Face toward Base Camp Tibet Luca Galuzzi 2006
Everest Kuzey yüzü Ana kampa giden yoldan, Tibet.



Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içersindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum halen devam etmektedir.
Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan' dan geçen 2400 km uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin buzulları, Asya' nın 9 büyük nehrini besliyor. 1,3 milyar insan, bu su yollarına bağımlı olarak yaşıyor. Verilere göre ise Himalayalarda sıcaklıklar, son 30 yıl içinde on yılda bir 0,6 ile 0,15 derece artmakta ve sıcaklıkların artmaya devam etmesi halinde 50 yıla kadar buzul ve karların tamamen erimesi bekleniyor.


350px Himalayas
Himalayalar ve Everest Dağı kuş bakışı görünümü Tibetplatosu üzerinden güney-güney doğu üzerinden. (annotated version)


Dikkate değer Himalaya dağcıları

  • George Mallory (1886–1924) Everest Dağına ilk çıkış denemesi; Kuzey yüzünde öldü.
  • Noel Odell (1890–1987) İngiliz. İlk tırmanış, 1936, Nanda Devi(Hindistan'daki en yüksek ikinci dağ ), En yüksek doruk noktsında 1950' ye kadar kaldı.
  • Bill Tilman (1898–1977) İngiliz. Nanda Devi'ye ilk tırmanış denemesi 1936.1934 'de, ilk kişi Nanda Devi mabedi içine girmeyi denedi.
  • Eric Shipton (1907–1977) İngiliz.Bill Tillman ile, Nanda Devi mabedine ilk nüfus eden .Khumbu Glacier üzerindeki Everest'e giden yolu keşfetti.
  • John Hunt (1910–1998) İngiliz. Everest Dağı seferinin lideri,1953.
  • Tenzing Norgay (1914–1986) Nepalli Sherpa dağcı. Edmund Hillary'nin yanı sıra Everest'teki ilk dağcı .
  • Maurice Herzog (doğum. 1919) İlk insan to summit an Eight-thousander, Annapurna, 1950 de.Soğuk yakması dolayısıyla bütün ayak parmaklarını ve el parmaklarının çoğunu kaybetti.Tepe 1970 yılına kadar tekrar tırmanılmadı.
  • Sir Edmund Hillary (doğum 1919)Yeni Zelandalı dağcı ve kaşif, Tenzig Norgay'la ile birlikte Everest'e çıkan ilk kişi.
  • Tom Bourdillon (1924–1956) member of British Everest expeditions 1951, 1952, and 1953, reached 300ft from summit of Everest three days before Edmund Hillary and Tenzing Norgay finally conquered it.
  • Hermann Buhl (1924–1957) First ascent of Nanga Parbat in 1953 (feat accomplished solo and without oxygen). First ascent of Broad Peak. Died in fall on Chogolisa, body never found.
  • Willi Unsoeld (1926–1979) Birleşik Devletler.Everest'e ilk denemesibatı yüzünden, 1963. Daughter Nanda Devi Unsoeld killed during Nanda Devi expedition 1976.Mount Ranier'de çığ düşmesi sonucu öldü, 1979.
  • Chris Bonington (doğum. 1934) Annapurna'a ilk tırmanış denemesi (Güney yüzü), 4 Everest'e dört tırmanış denemesi.
  • Nawang Gombu (doğum. 1936) Hintli dağcı.Everest'e iki defa tırmanan ilk dağcı : 1963 ve 1965.
  • Jim Whittaker (doğum. 1936) Birleşik Devletler. Zirveye tırmanan ilk Amerikalı.
  • Reinhold Messner (doğum 1944) Italyan dağcı.Sekizbinlik'lerin bütün ondördüne tırmanan ilk insan.
  • Jerzy Kukuczka (1948–1989) Polish mountaineer. Ascended all fourteen eight-thousanders faster than anybody else, establishing ten new routes.
  • Nazir Sabir Pakistani mountaineer. First ascent of two eight thousanders (Broad Peak & Gasherbrum II) in a single attempt.
  • Jaime Viñals Everest Dağı'na tırmanan ilk Merkezi Amerikalı kişi.
  • Casey Mackins An English mountaineer who climbed Mt Everest by a new route without oxygen from Tibet in 1984 and then again from Nepal in 1990 during his famous Sea to Summit expedition where he became the first person to climb Everest starting from sea level (the Bay of Bengal).

ispermecet - avatarı
ispermecet
Ziyaretçi
16 Kasım 2008       Mesaj #3
ispermecet - avatarı
Ziyaretçi
Himalayalar da bir zamanlar denizin altındaydı. Bu dağlar çok yaşlı olmayıp dinazorlar zamanı yoktu. 55 milyon yıl önce su altındaydı. Levha tektoniği kuamına göre 12 büyük levhadan hint Avustralya levhasının Hindistan kuzeyindeki bölümü Avrasya levhasının altınba girmekte ve Himalayalar senede ortalam 10 mm yükelmeye hala devam etmektedir.
8800 metrelik zirvede dahi eski zamanlarda okyanus altında oluşmuş kireçtaşları çökeltileri vardır. Mantoya dalan Hindistan levhası Tibeti sürekli olarak yükseltmekte.

Dağların yükseklikleri ile ilgili farklı kıstaslar var. İlk akla gelen deniz düzeyinden olan yükseklik. Jeolojide kabuktan olan yüksekliğe göre yükseklik sınıflamasında Himalayalar en yüksek dağ değildir. Çevreye göre yükseklik değerlendirildiğinde Hawai adaları dahi Himalayalardan daha yüksektir.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
23 Haziran 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Himalaya Dağları

Kuzey Hindistan ile Tibet arasında, doğu-batı yönünde uzanan dağ sırası. Yaklaşık 2.800 km. uzunluk ve 200-400 km. genişlikte olan Himalayalar, yeryüzünün en genç ve en yüksek dağ sıralarıdır. Üzerinde, çoğu Nepal-Tibet sınırında yer alan ve 7.500 m.yi aşan doruklar bulunur. Dünyanın en yüksek noktası olan Everest de bu dağ sırası üzerindedir (8.882 m., Nepal'de yer alır, burada Chomolungma adı verilir). Orta Asya'nın geniş, sürekli kar alanları ve dünyanın en geniş ve en uzun dağ buzullarıyla kıtanın en zengin su kaynağı bölgesidir. İndus, Ganj, Brahmaputra gibi büyük akarsular, kaynaklarını buradan alırlar. Everest'e 1953'te Yeni Zelandalı Hillary ve Nepalli Tensing tarafından tırmanılmıştır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Mayıs 2015       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Himalayalar'ın Deprem Sonucu Alçaldığı Tespit Edildi

himalayalarin deprem sonucu alcaldigi tespit edildibj6W9k GZ0qdGKvTlNqtgg?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150511154909598&ampmetarectangle

Himalayalar'ın 7,8 şiddetindeki depremin ardından yaklaşık 1 metre alçaldığı ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağlarından Himalayalar'ın bir kısmının yüksekliğinin, 25 Nisan'da Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından 1 metre kadar azaldığı belirlendi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nden Richard Briggs, "Depremin, Himalayalar'ın Nepal'in başkenti Katmandu'nun kuzeybatısında 100 kilometre kadar uzanan Langtang bölgesinde 1 metrelik yükseklik kaybına neden olduğunu ortaya çıkardık" dedi.

Briggs, 8848 metreyle dünyanın zirvesi kabul edilen Everest'in de yer aldığı bölgedeki tektonik değişimlerin belirlenmesi için uydu görüntülerinin incelendiğini söyledi. Şimdiye kadar incelenen görüntülerin Nepal merkezli olduğuna dikkati çeken Briggs, Langtang'ın batısındaki Ganeş Himal ile doğusundaki Everest'te de yükseklik kaybı olduğunu vurguladı. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nden (DLR) jeolog Christian Minet, Sentinel-1a uydusundan elde edilen verilerin, Katmandu'nun kuzeyindeki dağlık bölgenin yüksekliğinin 1,5 metreye kadar azaldığını gösterdiğini belirtti.

Bölgenin depremden önceki ve sonraki uydu görüntülerini karşılaştırdıklarını ifade eden Minet, Langtang bölgesindeki ve civarındaki dağların yüksekliğinin 0,7 ila 1,5 metre azaldığını, sıradağların güneyindeki Katmandu ve çevresinin ise yükseldiğini belirlediklerini söyledi. Leeds Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tim Wright, bu tür alçalma ve yükselmelerin büyük depremlerde normal olduğuna dikkati çekti. Hint ve Avrasya tektonik tabakalarının kesişim noktasında yer alan Himalayalar'ın büyük sarsıntılarda genellikle yükseldiğini belirten Wright, "Bu kez Katmandu'nun hemen altından geçen fay hattı, güneye doğru kaydı. Böylece hattın yer değiştirdiği güney bölgesi yükselirken kuzeyinde kalan bölge alçaldı" dedi. 7,8 büyüklüğündeki depremin Himalayalar'da tetiklediği çığ ve heyelanlar, özellikle Langtang bölgesinde etkili olmuştu.

Kaynak: AA (11 Mayıs 2015)

Benzer Konular

2 Mayıs 2011 / reyan Türkiye Coğrafyası
15 Nisan 2011 / bi quan Türkiye Coğrafyası
5 Temmuz 2012 / bi quan Türkiye Coğrafyası
18 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
27 Ağustos 2009 / reyan Taslak Konular