Arama

Çöller - Gobi Çölü

Güncelleme: 4 Eylül 2011 Gösterim: 3.706 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
31 Ocak 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Gobi Çölü
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

800pxgobidesertru1

Gobi Çölü, Orta Asya'da, Moğolistan Cumhuriyetinin güneyi ve Çin'e bağlı Sin-Kiang ve Kansu eyaletlerinin yakınlarındaki bölgeleri de içine alan geniş çöl. Etrafını kayalık sıradağlar çevirmiştir. Güneyde Altun Dağ, Bei ve Yin Dağları, batıda Tanrı Dağları, kuzeyde Altay ve Hangay Dağları yer alır. Çölün uzunluğu 1600 km olup, genişliği 480-965 km arasında değişir.

Gobi Çölünde karasal ve kuru bir iklim hüküm sürer. Kışları soğuk, yazları ise sıcaktır. Sıcaklık -40 ile 45 °C arasında değişir. Yağışların büyük bölümü yazın olur. Batıda yıllık yağış ortalaması 69 mm iken, kuzeydoğuda 200 milimetreye çıkar.
Bazı yerleri kum, bazı yerleri çakıllarla kaplı olan Gobi Çölünde, bitki örtüsü dikenli çalı ve küçük otlardan ibaretir. Akarsu hemen hemen hiç yoktur. Yalnız orta büyüklükte tuzlu göllere rastlanır. Yaygın yeraltı suları bazı kesimlerde büyükbaş hayvan yetiştirilmesine imkân sağlar.
Çölü boydan boya geçen bir demiryolu hattı mevcuttur.

Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gobi Çölü
Sponsorlu Bağlantılar

Orta Asya'da çöl platosu.

Yaklaşık 1,3 milyon km2 yer kaplayan Gobi, büyük kısmıyla Moğolistan'da kalır. 900-1.500 m. yükseklikte bir platodur. Güneyde, Kuzey Tibet dağ ve platoları (Nan Şan ve Ala Şan), batı ve kuzeybatıda Altaylar, doğuda Chahar Dağları ve İç Moğolistan ile sınırlanır. Büyük kısmı kumla örtülü olan Gobi, dünyanın en geniş çöllerinden biridir. Son derece şiddetli bir karasal iklimi vardır. Yazın kavurucu sıcaklar, kışın -25 dereceye kadar inen dondurucu soğuklar ve çok şiddetli rüzgâr görülür. Kenarları ve plato içine gömülü depresyonlar bozkırdır, başlıca yerleşim alanları buralarda toplanmıştır.

Ad:  800px-Gobi_Desert.jpg
Gösterim: 319
Boyut:  33.7 KB

MsXlabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
26 Temmuz 2012 / buz perisi Coğrafya
15 Kasım 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular