Arama

Dünya Gölleri - Victoria Gölü

Güncelleme: 28 Kasım 2016 Gösterim: 9.741 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Victoria Gölü (Victorianyanza Gölü)

Ad:  victoria.jpg
Gösterim: 590
Boyut:  23.4 KB
Doğu Afrika'da, güney yarısı Tanzanya'da, kuzey yarısı Uganda'da ve kuzeydoğuda küçük bir parçası da Kenya'da kalan büyük göl.

Sponsorlu Bağlantılar
Dünyanın ikinci büyük tatlı su gölü olan Victoria'nın kuzeyden güneye uzunluğu yaklaşık 250, genişliği 200 mil; maksimum derinliği 82 m., yüzölçümü 69.485 km2'dir. Kıyıları çok girintili çıkıntılıdır ve üzerinde birçok ada bulunur. Göle karışan en önemli akarsu Kagera'dır. Fazla sularını Nil'e boşaltır.

Kıyısında yer alan başlıca kasabalar: Kisumu, Entebbe, Bukoba, Mwanda, Jinja ve Port Bell'dir. Victoria Gölü, Nil'in kaynaklarının araştırılması sırasında, 1858'de J.H. Speke tarafından keşfedilmiştir.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen _Yağmur_; 28 Kasım 2016 11:54 Sebep: kırık link
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Kasım 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  victoria gölü45.jpg
Gösterim: 540
Boyut:  64.6 KB

Victoria Gölü

, Victorianyanza olarak da bilinir, Afrika’nın en büyük gölü. Nil Irmağının başlıca su kaynağını oluşturur. Büyük bölümü Tanzanya ve Uganda’da kalır; küçük bir bölümü Kenya’ya taşar. Toplam 69.484 km2’lik bir alanı kaplar. Dünyadaki tatlı su gölleri arasında Kuzey Amerika’daki Superior Gölü'nden sonra ikinci sırada yer alır. Kenarları düzgün olmayan bir dörtgen biçimindedir; batı kesimi dışında kıyıları derin girintilerle örülüdür.

Sponsorlu Bağlantılar
Kuzey- güney doğrultusunda uzunluğu 337 km’yi bulur; en geniş yeri ise 240 km’dir. Suları, Batı ve Doğu Rift vadileri arasında uzanan büyük platonun ortasındaki sığ bir çukuru doldurur. Yüzeyi deniz düzeyinden 1.134 m yüksekliktedir; en derin yeri 82 m’ye ulaşır. Birçok takımadayı ve berrak suların hemen altında görülen sayısız resifi barındırır. Göldeki 200’den fazla balık türünden ekonomik açıdan en önemlisi Tilapia’ğu (tatlı su levreğine benzer bir balık). Gölün su toplama alanı 238.900 km2’yi bulur.

Göl kıyıları birbirinden farklı özellikler gösterir. Güneybatı kıyısının hemen gerisinde 90 m’ye varan uçurumlar yükselir. Bu uçurumlar batı kıyısında yerini Kagera Irmağının deltasını oluşturan, papirüs ve yöreye özgü dikenli ağaçlarla kaplı bataklıklara bırakır. Derin girintilerle oyulmuş kuzey kıyısı ise düz ve çıplaktır. Kuzeydoğu kıyısında ortalama 25 km genişliğinde bir koy 64 km kadar Kenya içlerine sokulur. Uganda’nın Kampala ve Entebbe kentleri gölün kuzey kıyısında kuruludur. Gölün güneydoğu köşesinde Speke, güneybatı köşesinde ise Emin Paşa körfezleri yer alır. Göldeki sayısız adanın en büyüğü Speke Körfezinin kuzeyindeki Ukerevve’dir. Yoğun nüfuslu bu adanın ağaçlık tepeleri göl yüzeyine göre 200 m yüksekliğe ulaşır. Kuzeybatı köşesinde ise bazıları çarpıcı güzellikte 62 adasıyla Sese Adaları yer alır.

Gölü besleyen ırmakların en büyüğü ve en önemlisi olan Kagera, 1° güney enleminin hemen kuzeyinde, batıdan göle dökülür. Gölün batıdan aldığı öteki ırmaklardan yalnızca Kagera’nın kuzeyindeki Katonga önemli miktarda su taşır. Gölün tek gideğeni ise kuzey kıyısındaki Victoria Nili’dir. Nil’in kaynağını arayan Avrupalılardan İngiliz kâşif John Hanning Speke, 1858’de gölü gördü ve daha önce Araplarca Ukereve olarak bilinen göle İngiltere kraliçesinin onuruna Victoria adını verdi. Gölün ayrıntılı araştırmasını 1901’de Sir William Garstin gerçekleştirdi. Göl sularının düzeyini yavaş yavaş yükseltme planları 1954’te Victoria Nili üzerinde, Uganda’nın Jinja yöresinde Owen Çağlayanı Barajı’nın yapılmasıyla tamamlandı. Hidroelektrik enerji sağlayan baraj, gölü dev bir su deposu durumuna getirdi. Victoria Gölü bölgesi Afrika’nın en yoğun nüfuslu bölgelerindendir. Kıyı çevresindeki 80 km’lik kuşakta hepsi Bantu dilleri konuşan milyonlarca insan yaşar. Gölde sefer yapan buharlı gemiler vardır.

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica

🌘 🚀
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Kasım 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Victoria Gölü

Ad:  victoria gölü.jpg
Gösterim: 1391
Boyut:  57.9 KB

Victoria Gölü Ekvator’un güneyinde ve doğu Afrika platosunda bulunan Kenya, Uganda ve Tanzanya sınırları içerisinde yer alan, Superior Gölü’nden sonra dünyanın 2. en büyük tatlı su gölüdür.

Kagera, Victoria Gölünü besleyen en büyük ve en önemli ırmaktır. Kagera’’nın kuzeyinde Katonga da Victoria Gölü’ne su taşır. Victoria Gölü, Nil Nehri’nin su ihtiyacının çok büyük bir kısmını karşılamaktadır. 1958 yılında İngiliz bir kaşif olan, John Hanning Speke tarafından görüldüğünde, büyüleyici ve devasa görüntüsü ile kendine hayran bırakan bu göle, uygun olacağını düşündüğü İngiltere kraliçesi Victoria’’nın adını verdi. Daha önceleri bu gölün adı, Ukerewe olarak bilinirdi. Gölün detaylı araştırması 1901 yılında Sir William Garstin tarafından yapıldı.

Yapılan bu araştırmalar sonucunda, Victoria Gölü’nün uzunluğu 337 km, genişliğinin ise 240 km olduğu belirlendi. Denizden yüksekliği 1.115 m olan gölün havzasının yüz ölçümü 69.400 km2’’dir. En derin yeri 84 m olarak belirlenmiştir. Ortalama derinliği 40m civarındadır. Afrika’nın en büyük gölü olan Victoria Gölü’nün kıyı kesimleri, birbirinden çok farklı özellikler göstermektedir. Bazı kesimlerde 90-100m’lik uçurumlar yer alırken, bazı bölgelerinde ise bataklıklar bulunmaktadır. Bataklık çevresi genelde papirüs ve dikenli ağaçlarla çevrilidir. Kenya topraklarında ise 25km’lik Victoria koyu bulunur. Gölde 200 çeşit belki daha fazla balık bulunmaktadır. Ekonomik açıdan özellikle Tanzanya ve Uganda’ya büyük katkı sağlar. En değerli balık cinslerinden olan Tilapia’‘dır, tatlı su levreğine benzeyen bu balık, halka en çok kazanç sağlayan balıktır. Bölge halkının başlıca yiyeceği olarak da bilinmektedir.

Victoria Gölü'nün Harita Üzerindeki Görünümü

Ad:  victoria gölü-2.jpg
Gösterim: 597
Boyut:  19.3 KB

Göl kıyı şeridi itibariyle birbirinden çok farklı çeşitte özellikler gösterir. Güneybatı kıyısının hemen arkasında 90 metreye varan uçurumlar bulunmaktadır. Bu uçurumlar batı kıyısı üzerinde Kagera ırmağının deltasını oluşturmakta olan papirüs, bölgeye özgü dikenli ağaçların bulunduğu bataklıklar gözlemlenir. Derin girintiler ile oyulmuş kuzey kıyısında ise düzlükler ekseri çıplaktır. Kuzeydoğu kesiminde ortalama 25 km genişliğinde bulunan bir koy 64 km kadar Kenya bölgesi içlerine doğru sokulur.

Victoria Gölünde Bulunan Adalar ve Özellikleri


Uganda'nın Kampala ve Entebbe kentleri Viktoria gölünün kuzey kıyısında kurulmuştur. Gölün güneydoğu kısmında Speke, güneybatı kısmında ise Emin Paşa körfezi bulunmaktadır.

Göldeki sayısız ada gözlemlenmektedir. Bu adalar suyun yüksekliğiyle bazen suyun altında, bazen de suyun azalmasına bağlı olarak üstünde görülen irili ufaklı türdedir. Gölde bulunan en büyük ada ise Speke körfezinin kuzeyinde bulunan Ukerewe adasıdır. Kuzeybatı kısmında ise 62 ada ile Sese adaları önemli yere sahiptir. Ada halkı geçimini toprak işleyerek ve göl üzerinde yapılan balıkçılık ile sağlamaktadır.

Victoria Gölünde Bulunan Irmaklar ve Özellikleri


Victoria gölü besleyen ırmakların en önemlisi ve büyüğü Kagera 1° güney enleminin hemen kuzeyine doğru batı da Victoria gölüne dökülür. Gölün batı kısımdan aldığı diğer ırmaklardan ise yalnızca Kagera'nın kuzeyinde bulunan Katonga önemli su taşır.

Victoria Gölünün İsminin Kaynağı ve Keşfi


Viktoria gölünün tek hareketli gideğeni ise kuzey kıyısında bulunan Victorya Nili'dir. Nil nehrinin kaynağını arayan Avrupalı kaşif İngiliz kaşif John Hanning Speke 1858 yılında gölü görerek ve daha öncesinde Araplarca Ukereve olarak bilinmekte olan göle İngiltere kraliçesinin şerefine Victoria adını verdi. Victoria gölüyle ilgili ciddi anlamda çalışma yaparak ayrıntılı araştırmayı ise 1901 yılında Sir William Garstin gerçekleştirdi. Victorian gölünün Nil’e açılan yerine Ripon Falls denilmektedir. Bu keşfi ise Speke gerçekleştirmiştir. Fakat bu keşifte ona eşlik eden arkadaşı Grand gibi önemli isimleri hastalıklardan dolayı geri bırakmıştır. Bölgede sıklıkla görülen sıtma ve sakatlıklarından dolayı keşifler düzenli devam edememiştir. Viktoria gölü muazzam güzelliği ve doğa güzellikleri sebebi ile bir kısım yabancı ve yerli şirketlerle gezilebilmektedir. Ayrıca uzmanlar gölün yapısı itibariyle araştırmalarını Victoria gölünde devam ettirmektedir.

MsXLabs.org
-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Ekim 2013 / HayLaZ61 Coğrafya
20 Aralık 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
7 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular