Arama

Dünya Nehirleri - İndus Nehri

Güncelleme: 22 Temmuz 2012 Gösterim: 12.971 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İndus Nehri
MsXLabs.org & Temel Britannica
İndus Nehri [Hindi ve Sanskrit: सिन्धु Sindhu; Urdu: سندھ Sindh; Sindhî: سندھو Sindhu; Punjabi (Shahmukhi: سندھ, Gurmukhi: ਸਿੰਧੂ) Sindhu; Farsça: Hindu حندو ; Peştuca: Abasin ّآباسن "Father of Rivers"; Tibetçe: Sengge Chu "Lion River"; Çince: 印度 Yìndù; Yunanca: Ινδός Indos], Pakistan'ın en uzun nehridir. Çin'deki Tibet Platosu'ndan başlayan nehir batıya doğru Hindistan üzerinden devam ederek Pakistan'a ulaşır. Pakistan'da güneye doğru saparak Haydarabad şehrinden geçip Karaçi yakınlarında Umman Denizi'ne dökülür.
Sponsorlu Bağlantılar
3.200 kilometre uzunluğundadır.
Başta ülkenin tahıl ambarı Pencap bölgesi olmak üzere Pakistan ekonomisinin en önemli su kaynağıdır.
Uzaydan görünüşü
458pxindusa200227406101

İndus Irmağı, dünyanın en uzun ırmakla­rından biridir. Tibet'in güneybatısından do­ğan İndus Irmağı 4.900 metre yükseklikten hızla akarak Himalayalar'ı aşar ve Keşmir'e kadar 805 kilometrelik yol boyunca dağlık bölgelerin kar ve buzul sularını toplayan yeni kollarla birleşir. Pencap'tan geçerken Jhelum, Çinap, Ravi, Satleç ve Beas kollarını alır. Toplam uzunluğu 2.900 ki­lometredir. Beş koluyla geniş bir düzlüğe yayılan İndus çevresine bolca alüvyon taşır.
İndus Irmağı, Pakistan'ın yıllık yağış oranı­nın 250 milimetreden az olduğu kurak bölge­lerinden aktığı için, bu ülkenin en önemli ırmağıdır. Tarım, İndus ve kollarından yarar­lanılarak yapılan, sulamaya dayanır. İndus'la sulanan topraklarda buğ­day, pamuk, darı, mısır ve pirinç yetiştirilir. Irmak üzerinde kurulmuş barajların suları, kanallar aracılığıyla tarlalara ulaştırılır. Sula­mada kullanılacak suyu biriktirmek amacıyla İndus Irmağı üzerindeki ilk baraj 1932'de yapılan Sukkur Barajı'dır. Sularının büyük bir bölümü sulamaya harcandığı ve ırmak üzerinde çok sayıda baraj bulunduğu için İndus, taşımacılığa elverişli değildir.
1960'ta Hindistan ile Pakistan arasında Hindistan'ın su gereksiniminin Ravi, Satleç ve Beas'tan; Pakistan'ın da İndus, Jhelum ve Çinap'tan karşılanmasını öngören bir anlaşma imzalandı. Jhelum üzerindeki, 1967'de tamamlanan Mangla Barajı, yaklaşık 25.000
km²'lik bir alanı sulamak ve hidroelektrik enerji üretmek amacıyla yapıldı. Yukarı İndus'ta 1970'lerde yapılan 147 metre yüksekli­ğinde ve 2.743 metre uzunluğundaki Tarbela Barajı ise dünyanın en büyük barajlarından biridir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
22 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İndus Nehri

Sponsorlu Bağlantılar
Güney Asya'da ırmak. Uzunluğu 3.180 km.dir. Tibet'in güneybatısında, Kafkas Dağları'nın kuzey yamacında doğar. Tibet ve Keşmir'den geçtikten sonra Ladak Dağları'nı aşar. Çığırının büyük bölümü Pakistan'ın Pençap ve Sind bölgesinde kalır ve Karaçi'nin güneyinde büyük bir delta üzerinde Umman Denizi'ne ulaşır. Kaynak bölgesinde Karakurum ve Hindikuş dağlarının buzullarıyla beslenmesine rağmen ulaşıma az elverişlidir. Fakat, üzerinde kurulan büyük barajlarla sulamada geniş ölçüde yarar sağlar (Büyük Sukkur ve Kotri göletleri). Başlıca kolları, Kâbil, Kurram, Panjnad, Satleç, Ravi, Şinab ve Celum'dur.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Coğrafya